Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Φίλιπποι

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

 

Πες μου λίγα λόγια…

Οι Φίλιπποι είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες να νιώσεις τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό τόσο έντονα. Περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην περιοχή. Είναι τα απομεινάρια μίας πόλης που ιδρύθηκε με το όνομα Κρηνίδες το 360 π.Χ. από τους Θάσιους και κατακτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βασιλιά της Μακεδονίας. Γνωρίζοντας τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας θέση της πόλης επάνω στο χάρτη, αλλά και το φυσικό πλούτο της περιοχής, την οχύρωσε και φρόντισε να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την μετέπειτα ανάπτυξή της.

Ο 2ος π.Χ. αιώνας βρήκε την πόλη να αποτελεί κόμβο της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, άρα και σημείο κλειδί για τη διαδρομή Ρώμης-Ελλήσποντου, αναβαθμίζοντάς την και κάνοντάς την σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Σίγουρα ήταν μια καλή εποχή να έχεις οικόπεδο στους Φιλίππους… ?

Το 42 π.Χ. λαμβάνει χώρα η "μάχη των Φιλίππων" με αντιπάλους από τη μια πλευρά τον Οκταβιανό και το Μάρκο Αντώνιο και από την άλλη το Βρούτο και τον Κάσσιο, τους ανθρώπους δηλαδή που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα. Νίκησαν οι πρώτοι, αλλά όπως συνέβαινε πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας, έπειτα ακολούθησε και εμφύλια σύγκρουση με τελικό νικητή και μοναδικό κυρίαρχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον Οκταβιανό, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Οι Φίλιπποι πάντως, εξαιτίας της συγκεκριμένη μάχης, άλλαξαν τελείως χαρακτήρα, αποτέλεσαν στο εξής Ρωμαϊκή αποικία και αναδείχτηκαν σε μεγάλο οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο.

Σημαντικό σημείο στην ιστορία της πόλης είναι το 49 μ.Χ. όταν και ο Απόστολος Παύλος βαπτίζει την πρώτη εν Ευρώπη Χριστιανή, την Αγία Λυδία, στην Καβάλα και χτίζει την πρώτη Χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης λίγο έξω από τους Φιλίππους δίνοντας στο χώρο ιδιαίτερο θρησκευτικό βάρος. Άλλωστε, αποτέλεσε και στη συνέχεια ιδιαιτέρως φιλικό προορισμό για τον "πρώτο μετά τον Ένα".

Η πόλη των Φιλίππων μπαίνει σε παρακμή περίπου τον 7 μ.Χ. αιώνα και ολοκληρώνεται η εγκατάλειψή της κατά την Τουρκική κατοχή.

Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στην περιοχή στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Στη συνέχεια η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Αρχαιολογική Εταιρεία διενέργησαν συστηματικές ανασκαφές. Σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα φέρνοντας, αδιάλειπτα, νέα "διαμάντια" στην επιφάνεια. Η καλή δουλειά που κάνουν φαίνεται ιδιαιτέρως στους συχνούς επισκέπτες της περιοχής που σχεδόν κάθε φορά βλέπουν νέα ευρήματα!

Γιατί να πάω;

Καταρχήν θα πας για να θαυμάσεις τα ευρήματα των παραπάνω σχολών και υπηρεσιών που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο. Στη συνέχεια, μία βόλτα στην περιοχή και ανάμεσα στα μνημεία που σώζονται, αλλά και αυτά που συγχρόνως ανακαλύπτονται θα σου "περιγράψει" την ιστορία του τόπου.

Σίγουρα θα επισκεφτείς το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ένα από τα πιο ξακουστά και μεγάλα της αρχαιότητας. Και αν η επίσκεψή σου είναι κατά τους θερινούς μήνες, φρόντισε να  τη συνδυάσεις με κάποια συναυλία ή, ακόμη καλύτερα, ένα αρχαίο έργο που θα παίζεται στο Θέατρο, μέρος του Φεστιβάλ Φιλίππων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης δίνουν κάθε χρόνο το "παρών" στο χώρο.
Μη παραλείψεις βέβαια να κάνεις μία στάση και δύο χιλιόμετρα μετά τους Φιλίππους για να δεις από κοντά το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, όπου ακόμη και σήμερα τελούνται βαπτίσεις σε έναν πανέμορφο χώρο.

Πως θα πάω;

Από τον κόμβο Φαλήρου, δίπλα στο πάρκο της Καβάλας, ακολουθείς τον ανηφορικό δρόμο για να βγεις στην Εγνατία Καβάλας – Θεσσαλονίκης. Αφού κάνεις τρία περίπου ανηφορικά χιλιόμετρα, καθώς βγαίνεις από την πόλη, θα φτάσεις στην κορυφή του βουνού όπου στα αριστερά σου θα δεις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Σίλα. Αφού περάσεις κάτω από τη γέφυρα, υπάρχει στροφή αριστερά προς την Εγνατία Καβάλας – Θεσσαλονίκης… δε θα την πάρεις! Θα συνεχίσεις ευθεία για ακόμη δύο χιλιόμετρα κατεβαίνοντας το βουνό και φτάνοντας στα φανάρια του Σταυρού Αμυγδαλεώνα. Εκεί στρίβεις δεξιά για Δράμα και κάνοντας ακριβώς 10 χιλιόμετρα φτάνεις στο χωριό Κρηνίδες στο τέλος του οποίο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαίο Θέατρο. Ξέχασα φυσικά να τονίσω να μην το κάνεις αυτό με τα πόδια…

Share

2009©Kavalacity.net