Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου -4

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(6 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
giannis-kantili

Χάθηκα Γιάννη μου. Μπούκωσα με το πικρό ψωμί της ξενιτιάς, που αποδεικνύεται παντεσπάνι αν η μνήμη σου είναι βραχύβια και ξεχνάς ότι το ζόρι που περνούσες στην πατρίδα σου, θα σε βρει και στην καινούργια σου πατρίδα.

Καπιταλισμό έχουμε Γιάννη μου, παγκόσμια και συντεταγμένα. Και αυτό δεν αλλάζει όσες χώρες και να αλλάξεις. Μου έχει καρφωθεί η ιδέα να μαζευόμαστε τα απογεύματα με άλλους ξενιτεμένους τώρα που τα πράγματα στην Ελλάδα έσφιξαν, και να κάνουμε φιλοεθνικές φιέστες. Που ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να γίνουμε και σοσιαλιστές υπουργοί. Η΄ καλύτερα γενικοί γραμματείς, και πιο κομμουνιστικό ακούγεται και λιγότερη προβολή έχει (είμαι και λιγάκι αγοραφοβικός)

Εκτός από αγοραφοβικός είμαι και τεμπέλης εκ πεποιθήσεως. Το πρόβλημα τώρα ξεκινάει από το γεγονός

ότι συνήθως είμαι και ο πρώτος που θα δηλώσει εθελοντής σε οποιοδήποτε "χώσιμο". Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ θεωρίας και πρακτικής είναι που με έχει φέρει ένα βήμα από τα ψυχοφάρμακα. Και οι ψυχίατροι στις μέρες μας είναι φαρμάκι. Οπότε μήπως η λύση είναι να ποτίσουμε στους ψυχίατρους τα φάρμακά τους και να κρατήσουμε τα φαρμάκια για καμιά πιο appropriate στιγμή; Στην ξευτίλα τα ρίχνουμε στο γυαλί να πληρωθεί και το ρηθέν.

Αλλά σου έλεγα για το ψωμί. Εδώ λοιπόν το ΄χουνε αλλάξει με κυπριακές πίττες. Σωβινισμός και στα χρειώδη. Παιδιάστικο μου ακούγεται, αλλά σηκώνομαι το άλλο πρωί και πάω δουλειά. Ένα από τα καθήκοντά μου είναι να ανάβω και κάτι εξωτερικές τηλεοράσεις, όπως είχε η μάνα μου κάποτε τα φυτά εξωτερικού χώρου, μην τυχόν και νιώσουν οι τουρίστες την μοναξιά της ξεκούρασης και πάθουν κανένα υποεργασιακό σοκ και τους τρέχουμε τους Σκανδιναβούς (έχω έτοιμη ατράνταχτη επιχειρηματολογία ότι οι κάτοικοι των βορείων χωρών δεν είναι άνθρωποι. Οσονούπω θα την δημοσιεύσω, ακριβώς λίγο πριν ο καιρός γαρ εγγύς). Οπότε μέρες που είναι και η Μεγαλόχαρη κοιμάται μακαρίως στον ένδοξο παρατατικό Της, βάζουμε ελληνικά κανάλια μιας και έχουν κατακλείσει το ξενοδοχείο Κύπρια της εσωτερικής διασποράς (έρχονται δηλαδή από την Λευκωσία στον Πρωταρά, 90 χιλιόμετρα απόσταση και το λένε ταξίδι για διακοπές αυτό. Κάτι σαν τους Σαλονικιούς με την Χαλκιδική για να καταλάβεις την αντιστοιχία). Ε, πρωί είναι πρωινάδικα παίζουν τα πρώην χαζοκούτια νυν χαζοκάρτες. Οπότε πέφτω πάνω στον Βελόπουλο και τεκμηριώνω την περί παιδιάστικου σωβινισμού άποψή μου. Και έχω και άλλα πιο εκτενή παραδείγματα για τα βράδια που δεν σε πιάνει ύπνος. Ξέχνα το βουκολικό μέτρημα προβάτων σαν λύση για την αϋπνία. Θα διαβάζεις ένα τέτοιο κειμενάκι - πριν κοιμηθείς όμως, γιατί μετά δεν πιάνει το κόλπο- οριζοντιωμένος, ανάσκελα. Ταμπάκης βάθους και καθάρισες.

Υ.Γ. Δεν είναι χαζοί όσοι ακούνε Χατζή. Πλανεμένοι είναι, ότι το τρεμούλιασμα σημαίνει καλά και σώνει ειλικρινή ευαισθησία. Πως νομίζεις ότι έκανε η Βουγιουκλάκη καριέρα; Επειδή απέχω από το εθνικό σπορ του τρεμουλιάσματος, ειδικά όταν πρόκειται για μαζικό αίσθημα, δηλαδή εκδήλωση της ενστικτώδους διάθεσης μας σαν ανθρώπινα όντα να ανήκουμε και συναισθηματικά σε ένα κοινωνικό υπερσύνολο. Όταν μιμούμαστε τους άλλους, τότε βρισκόμαστε πιο κοντά τους- δηλαδή πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους που και αυτοί μιμούνται. Έτσι καταπολεμάται η μοναξιά, λέει ο Nassim Taleb που είναι και μπεστσελεράς. Σαν να είναι η μοναξιά ασθένεια ένα πράμα.

Εν κατακλείδι σου στέλνω το παρακάτω τραγουδάκι. Να το ακούσεις πριν δεις τον τίτλο. Και όχι κλεψιές. Τουλάχιστον όχι και μεταξύ μας.

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Γιάννη μου το καντήλι σου -4μαρια μαρσελου 21-09-2011 19:09
δεν έχω λόγια να σχολιάσω ότι βρίσκεσαι στην Κύπρο όπως κι εγώ.τι να πω!
 

2009©Kavalacity.net