Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου 20

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

giannis-kantili

Έχω αρχίσει να ανησυχώ Γιάννη μου, ότι το γνωστό γαλαριακό σύνθημα θα γίνει πραγματικότητα και για εμένα. "Δεν θα γίνεις Κύπριος ποτέ Αλεξανδρέ-Αλεξανδρέ-ε-ε" μου φωνάζει ιντερνετικώς μια φίλη και έχει δίκιο.

Δεν έχω υιοθετήσει τους ενδιαφέροντες ιδιωματισμούς της Κυπριακής γλώσσας. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να καταλάβω ποιος πιάνει ποιόν, ούτε ποιος τα φυλάει μετά1. Αντιλαμβάνομαι την θεοποίηση του χαλουμιού, ιδιαίτερα όταν είναι παντρεμένο με λούντζα, αλλά ακόμα δεν έχω βρει τρόπο να τα ενσωματώσω σε μια κομψή μπουγάτσα. Τρέμε την ώρα που θα τα καταφέρω, όπου και με ένα τεράστιο αγοραστικό μπαμ θα φέρω νέα ήθη και έθιμα στις διασυνοριακές γαστρονομικές μίξεις, plus θα χεστώ στο τάλιρο και μετά ούτε καλημέρα δεν θα σου λέω. Αλλά ξέφυγα πάλι.

Το πρόβλημά μου είναι ότι ακολουθώντας κατά πόδας την ελληνική μόδα, οι κύπριοι αντιγράφουν οποιαδήποτε εξαγόμενη σαχλαμάρα από την νεκρή καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι έλληνες καλλιτέχνες τους οποίους έχουμε ξεχάσει στην Μήδεια πατρίδα, εδώ έχουν κυριολεκτικά νεκραναστηθεί, βρικολακιάσει και πάρει στο κυνήγι την όποια σταγόνα αισθητικής έχει απομείνει στον άνυδρο τούτο τόπο.

Μοντέλες-αοιδοί (όπως μεταφοραί εκδρομαί) νεοκυματικοί μπαλανταδόροι (που τους ξέβρασε κυριολεκτικά το κύμα) παλιές αραχνιασμένες δόξες του πάλκου, «δάσκαλοι» του λαϊκού με όλο τους το επιτελείο (προφανώς κάποιος πρέπει να κολλάει τα παράσημα) ακόμα και ο Τζίμης Πανούσης πέρυσι, πέρασαν από το νησί για μια καλοκαιρινή αρπαχτή. Με λίγα λόγια όποιον ακούς ότι κάνει διεθνή καριέρα, ότι έρχεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο συνδυάζοντας δουλειά και διασκέδαση δηλώνει πραγματικά.

Εκτός αν έρχεται για εκδηλώσεις στην πράσινη γραμμή, οπότε το εγχείρημα αποκτά και μια εθνικο-ελληναράδικη χροιά. Που μην νομίζεις ότι είναι ευπρόσδεκτη από το σύνολο του ντόπιου πληθυσμού, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα που συστηματικά και σκόπιμα προσπαθούν να σου περάσουν. Με άλλα λόγια την άποψη ότι έλληνες και Κύπριοι είμαστε ένα δεν την ενστερνίζεται αξιωματικά όλο το νησί.

Συνεπαγωγικά λοιπόν, παίρνει υπόσταση ο φόβος μην με χάσεις σε κανένα αντι-ελληνικό πογκρόμ, από ακραιφνής Κύπριους. Διότι και μετανάστης είμαι –ειδική κατηγορία, αλλά δεν πειράζει- και από τον ντόπιο πληθυσμό ξεχωρίζω λόγω δερματικού χρωματισμού, προς το λευκότερο σαν το Tide. Πάλι καλά που δεν πουλάω cd για να ζήσω, αν και με το να ζητάς δουλειά σήμερα προκαλείς.

Θα μου πεις βέβαια ότι στην όμορφη χώρα μας τα πράγματα είναι χειρότερα. Το να δουλεύεις και να απαιτείς να πληρώνεσαι ακούγεται παραλογισμός στη σύγχρονη Ελλάδα. Θα έρθει και εδώ αυτή η μόδα, εδώ κάνανε εισαγωγή τον Τσιμιτσέλη, όταν πέσουν τα προσωπεία που ανάρτησε η πλασματική αύξηση του βιοτικού επιπέδου, λόγω ιδιομορφιών της ντόπιας οικονομίας κυρίως. Οπότε να έρθω εγώ να ρωτήσω:μήπως το πρόβλημα δεν είναι τοπικό-εθνικό, όπως κυρίως προβάλλεται, αλλά ταξικό;

1 Οι κύπριοι χρησιμοποιώντας το πολυσήμαντο ρήμα "πιάνω"-"πιάω" εννοούν να πάρουν, να παραλάβουν ή να κρατήσουν κάτι. Π.χ. όταν παραλαμβάνουν κα΄ποιον από το αεροδρόμιο λένε: "θα έρτω να σε πιάω"

 

Share

Σχόλια  

 
#1 Ρε στα πόδια μου σε νταχτάριζαμιχ κάταχαν 02-09-2012 00:31
Πολύ ζουμερό το κείμενό σας αγαπητέ.
Περιμένω τα επόμενα με ανυπομονησία.
 

2009©Kavalacity.net