Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου 30

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

giannis-kantili

Η οθόνη είχε πάρει το τραβηχτικό χρώμα του ερέβους. Πάντα το μαύρο καλούσε, με το μυστηριακό του χαρακτήρα κάθε ανήσυχο πνεύμα να βυθιστεί μέσα του και να ανακαλύψει τα σκοτεινά μυστικά του. Διόλου τυχαίο που οι παπάδες, ο ΠΑΟΚ και ο batman φοράνε μαύρα.

¨Άσε την τηλεόραση ανοιχτή¨, είπα στον πατέρα μου, σκεφτόμενος ότι όπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, αν έχουμε αρκετή υπομονή, κάποια στιγμή ο υπεύθυνος για αυτό το θέαμα θα εμφανιστεί στο επίπεδο πλέον γυαλί. Η ίδια ιστορία με το ποτάμι και τον εχθρό, χωρίς όμως το κελάρυσμα.

Απεχθάνομαι την τηλεόραση. Παλαιότερα της αναγνώριζα την χρηστικότητα της κρεμάστρας σεμέν, πλεκόμενων από τον χρόνιο πειθαναγκασμό χήρων, με σκοπό να ξεγελάσουν τον χρόνο με μια κουρτίνα από σταυροβελονιές. Χρόνια αργότερα το κατάφεραν επιστήμονες, παγιδεύοντας το φως σε μανδύες υλικών. Θα έπρεπε τουλάχιστον να αναγνωρίσουν την πρωτότυπη ιδέα στις γιαγιάδες τους αν ήταν έντιμοι.

Όπως και να έχει, και μοναχός στο Θιβέτ να είσαι δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις οθόνες. Το είδα και σε μια διαφήμιση αναψυκτικού, όπου πορτοκαλένιοι ρασοφόροι παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο πίνοντας υγρά από κουτάκια. Βούδας και μαλακίες. Ένας υπολογιστής, μια σύνδεση, και φτάνεις την νιρβάνα σε δευτερόλεπτα, αρκεί να ξέρεις την διεύθυνση. Είμαι όμως επιστήμονας (sic) και έπρεπε να κυνηγήσω την αλήθεια.

Και τότε μου ήρθε η ορθολογιστική ιδέα. Θα έπαιρνα ένα γνωστό μου μέντιουμ να μου λύσει τις απορίες. Με κληρονομικό χάρισμα από την καλιράχη (κατ'ευφιμισμό) του καταραμένου νησιού. Σχημάτισα τον αριθμό και περίμενα. Ακούστηκε η βαριά από τα τσίπουρα φωνή και μπήκα κατευθείαν στο ψητό.

-Θα πέσει η κυβέρνηση ω μεγάλο μέντιουμ;
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει.

Κάπου το είχα ξανακούσει αυτό αλλά δεν μου ερχόταν εκείνη τι στιγμή.

-Πότε θα λυθεί το πρόβλημα με την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία; Ποιος θα μας φωτίσει το δρόμο της αλήθειας; Θα κάμωμεν Επανάστασην;
Όταν ρουφιάνος καρφώσει ρουφιάνο, το πέπλο θα σηκωθεί και η αλήθεια θα λάμψει...αλλά στην θέση σου δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Εδώ ο συσχετισμό ήταν εύκολος. Έκλεισα το τηλέφωνο και χαλάρωσα. Δεν χρειαζόταν να περιμένω ούτε τη συνεδρίαση της τρικοματικής, ούτε την απόφαση του Σ.Τ.Ε.. Η παλιά καλή μαγγανεία μου είχε ανοίξει το τρίτο μάτι στο κούτελο και έβλεπα πλέον καθαρά. Έπρεπε τώρα να μελετήσω τις γραφές.

Η τηλεπρέζα σκοτώνει και εγώ το έριξα στο overdose. Παρακολούθησα αρκετό από το πρόγραμμα της ΕΡΤ το σαββατοκύριακο, άκουσα ενδιαφέροντες όσο και άγνωστους ανθρώπους να λένε πράγματα που με ενδιαφέρουν και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο παρουσιαστής μπέρδευε τα ονόματα τους. Είδα γνωστούς καλλιτέχνες όλους συντετριμμένους και το ομολογώ, δεν πίστεψα ολόκαρδα στον συναισθηματισμό τους. Άκουσα επιχειρήματα και τεχνικές λεπτομέρειες (για την λειτουργία τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα). Είδα δημοσιογράφους να παρακαλάνε για την συμπαράσταση που δεν έδωσαν στον ίδιο βαθμό σε άλλες επαγγελματικές ομάδες με αιτιολόγηση την φίμωσή τους από προϊσταμένους τους. Και καλή μουσική επίσης.

Στο τέλος κερδίζει η παράδοση σκέφτηκα. Και αυτό ακριβώς βλέπω και εδώ. Μια τεράστια ευκαιρία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να μάθουμε επιτέλους πέρα από μισόλογα και ασφαλής δημοσιογραφικές πληροφορίες, ποιοι, πόσα, πότε και με ποιο μέσο. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους ένα πυρηνικό όπλο: τον ήχο και την εικόνα πανελλήνια. Είναι στο χέρι τους να το χρησιμοποιήσουν είτε για να ξεκαθαρίσουν, είτε για να επανακουκουλώσουν, είτε για να πετύχουν πολλά περισσότερα.

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Γιάννη μου το καντήλι σου 30Administrator 18-06-2013 06:36
Είναι γνωστό στο κύκλο μας (των μέντιουμ) οτι κατάγεσαι από οικογένεια γνωστών μαγγανευτών από το Κεφαλάρι που διαβάζαν τα μελλούμενα στα έντερα της πέστροφας από την οποία αποπέμφθηκες ως αποτυχημένος (και κατέφυγες από ντροπή στην Κύπρο) παραπονούμενος οτι δεν μπορούσες να διαβάσεις το μέλλον στα έντερα γιατί ήταν ανορθόγραφα.

Είναι επίσης γνωστό οτι κανένα γνωστό μέντιουμ δεν πρόκειται ν' ασχοληθεί με τέτοιες ερωτήσεις... (σαν να ρωτάς τον Καραθοδωρή πόσο κάνει τρεις πενήντα! όχι οτι θα 'ξερε: "τρεις πινιντα ινινιντα, ταρα, μανελα εκατό...")

Τέλος είναι γνωστό οτι στην Καλλιράχη δεν προλέγουμε το μέλλον: Το δημιουργούμε...
 

2009©Kavalacity.net