Εκτύπωση

Smokers vs. law

Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

smokeΠέφτει η θερμοκρασία φίλοι μου… και ο πόλεμος στην Καβάλα… αρχίζει.

Καλά την έβγαλαν μέχρι τώρα και οι μεν και οι δε με το καφεδάκι τους έξω από τις καφετέριες. Το "τσιγάρο" όμως μπαίνει στο εξής στο στόμα όλων ως συζήτηση. Ας γνωρίσουμε κάποιους από τους πρωταγωνιστές του πολέμου:

Αντικαπνιστής:
"Τελείωσε το παραμύθι. Καλά μας "καταδυναστεύατε" τόσα χρόνια. Θα γίνουμε Ευρωπαίοι. Θα μπορούμε και εμείς να πίνουμε έναν καφέ και μία μπύρα το χειμώνα χωρίς να βρωμάμε. Θα μπορούμε επιτέλους να παίρνουμε και τα παιδιά μας μαζί!. Θα πηγαίνουμε σε ταβέρνες, καφετέριες, μπαράκια, ακόμη και παιδότοπους (!) και θα βλέπουμε καθαρή ατμόσφαιρα".

Άκαπνος:

"Πολύ καλή πρωτοβουλία. Και δε μπορώ να ακούω επιχειρήματα για δικαιώματα. Γιατί το δικό σας δικαίωμα επιβαρύνει εμένα, όχι το αντίθετο... Φαντάζεστε να κάθεστε σε ένα τραπέζι καφετέριας ή ταβέρνας, να απολαμβάνετε την έξοδό σας και όλοι γύρω σας να... αερίζονται (που, στο κάτω κάτω, είναι και φυσική ανάγκη), και μάλιστα με στόχο εσάς; Αλήθεια... στην ουσία του, έχει διαφορά από το κάπνισμα; Ίσα ίσα που κάτι τέτοιο

δε θα επιβάρυνε την υγεία σας...Η ατμόσφαιρα λοιπόν στα μαγαζιά θα αλλάξει. Κρίμα που θα πρέπει η παρέα μας να μπαινοβγαίνει για ένα τσιγάρο αλλά τι να κάνουμε; Κάποτε έπρεπε να γίνει. Να γίνουμε πολιτισμένο κράτος. Γιατί πρώτα αυτό είναι πολιτισμός και έπειτα τα μάρμαρα…" 

Ελαφροκαπνιστής:

"Έτσι είναι το σωστό. Μπορεί να καπνίζω αλλά η αλήθεια είναι πως με ενοχλούσε κι εμένα. Άσε που είναι και ευκαιρία (και οικονομία) να το κόψω. "

Καπνιστής:
"Είμαι σε ένα μικρό πανικό. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Η καφετέρια, η ταβέρνα και το μπαρ είναι στην καθημερινότητά μου. Αν δε βρουν λύση, ή θα μου γίνεται μαρτύριο ένας καφές, ή θα αναγκαστώ να περιορίσω τις εξόδους μου. Ίσως τα σπίτια ξαναγίνουν στέκια…"

Φανατικός καπνιστής:
"Ρε δεν πάνε να… που θα μας απαγορεύσουν να καπνίζουμε; Εμείς δεν έχουμε δικαιώματα; Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Με ποιο δικαίωμα μας κόβουν τη διασκέδαση; Δηλαδή, τι μας έμεινε να κάνουμε σε αυτήν την παλιοεποχή που ζούμε; Μόνο οι αντικαπνιστές καταπιέζονταν; Εμείς δε θα καταπιεστούμε; Και, για να καταλάβω, αυτό ήταν το πρόβλημα της χώρας; Από αυτό θα ξεκινήσουμε την εξυγίανση; Να κόψετε τις μαλακίες, να κόψουμε το κάπνισμα".

Καταστηματάρχης νομοταγής:
"Απαγορεύεται το κάπνισμα χωρίς εξαιρέσεις. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Ίσως βέβαια το κλείσουμε το μαγαζί του χρόνου, αλλά οφείλουμε να ακολουθήσουμε το γράμμα του νόμου".

Καταστηματάρχης μάγκας:
"Το μαγαζί μου ανήκει στους θαμώνες του. Και όποιος τολμήσει να με καρφώσει θα τον σκίσω! Δηλαδή, να το κλείσουμε; Αφού αυτοί είναι οι πελάτες μας. Θα κάνουμε πορείες… μέσα στη βουλή θα μπούμε!".

Τελικά μπορεί να πει κανείς ποιος έχει το απόλυτο δίκιο; Ο γράφων μάλλον στην άποψη του Άκαπνου κινείται. Και πιστεύω πως δεν είναι η συντέλεια του κόσμου. Θα το πάρουν όλοι απόφαση σε λίγους μήνες και θα το τηρούν κατά γράμμα. Το ίδιο έγινε και με τα κράνη στις μηχανές. Αρκεί βέβαια να ισχύσει. Και, νομίζω, ο μόνος τρόπος είναι η αστυνόμευση. Δεν πιστεύω στο "φιλότιμο" των πολιτών (σε κάποιους από τους οποίους υπάρχει πάάάάάάρα πολύ "μαγκιά") ούτε στο ρουφιανιλίκι το οποίο δεν είναι και στο DNA μας άλλωστε. Μόνο η αστυνόμευση θα έχει αποτελέσματα, όσο άσχημο και αν ακούγεται αυτό. Παρατηρήσεις και πρόστιμα σε κάποιους (και καταστηματάρχες και πολίτες!) θα τους κάνουν όλους αρνάκια!

Φυσικά, σε μια χώρα που καταρρέει (εδώ και χρόνια, όχι τον τελευταίο χρόνο!) και σε μια Καβάλα που είναι από τις χαμηλότερες στη λίστα πόλεις σε διακίνηση χρήματος, ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να διαλύσει τη νυχτερινή, και όχι μόνο, ζωή της πόλης… έστω και αυτής της λίγης που υπήρχε… Οι ιδιοκτήτες, και ιδιαιτέρως μικρών καφετεριών και καφενείων, ίσως δουν το μαγαζί τους να κλείνει μετά από δεκαετίες.
Θα έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μία μέση λύση από το νομοθέτη. Αλλά η πρόσφατη διετής ιστορία στο ζήτημα απέδειξε για ακόμη μία φορά πως οι μέσες λύσεις σε αυτήν την χώρα σπάνια αποδίδουν…

Share

2009©Kavalacity.net