Εκτύπωση

Έχετε ένα σπίρτο;

Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

moutzaΠρο 6 μηνών (έτυχε…) να παρευρίσκομαι στην Τούμπα, σε ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, λίγες ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα των επεισοδίων στην Αθήνα που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 3 (…) ανθρώπων στην τράπεζα της Marfin. Ο διαιτητής ξεκινά ενός λεπτού σιγή και όλο το γήπεδο σιωπά. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακούγεται από μία φωνή "να καεί…να καεί…" και θαρρείς πως πατήθηκε ένα κουμπί και αυτομάτως 28.000 στόματα φώναξαν με μια φωνή "να καεί… να καεί… η πουτ@να η βουλή" με τόσο μίσος και τόση δύναμη που δε θα ήταν παράξενο αν ακούστηκε μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Ο λαός πάντα είχε την τάση να δαιμονοποιεί του διοικούντες για τα δεινά του. Είναι ο εύκολος στόχος. Και ακόμη πιο εύκολος, το κτίριο που αυτοί πραγματεύονται το μέλλον του. Φυσικά, ξεχνά πως αυτοί οι άνθρωποι είναι βγαλμένοι από τα σπλάχνα του και τους επικροτά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Τελικά, να καεί η πουτ@να η βουλή και αυτοί που ζουν σε (και από) αυτήν ή τους αδικούμε με τέτοιου είδους συνθήματα;
Η διοικούντες μας ζητούν θυσίες… πολλές θυσίες, γιατί (όπως είπε και ένας σοφός)

"μαζί τα φάγαμε". Ωραία λοιπόν. Μαζί τα φάγαμε (έλα… πλάκα κάνω… μόνος μου τα έφαγα…). Και φτάσαμε στο σημείο μηδέν. fagameΚαι όλοι θυσιαζόμαστε για μια καινούρια αρχή. Με νομοσχέδια express φορολόγησης και αναδιάρθρωσης εργασιακών σχέσεων. Όλοι βοηθάμε. Όλοι;
Τα νούμερα της μέσης (εν θυσία) ελληνικής οικογένειας πάνω κάτω τα γνωρίζουμε. Τα νούμερα της βουλής όμως; Αν αντέχετε, συνεχίστε την ανάγνωση:
Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατομμυρίων € ενώ ο μέσος όρος των μηνιαίων βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται στα 6.500 €. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις επιτροπές (που σπάνια γίνεται δουλειά, καθώς αναλώνονται κυρίως σε δημόσιες σχέσεις) και τις έκτακτες συνεδριάσεις το ποσό φτάνει στα 10.000 ευρώ. Και αυτά φυσικά είναι τα νόμιμα…(δε ντρέπεσαι Αντώνη...).
35 εκατομμύρια € θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες. Αντιλαμβάνεστε το νούμερο; 35 εκατομμύρια για τους συνταξιούχους! Την οποία σύνταξη την κατοχυρώνουν με μόνο μία τετραετία!
4,3 εκατομμύρια € προορίζονται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών. Και… όχι, δεν είχαμε 750 πρώην πρωθυπουργούς… 5-6 ήτανε.
Όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια, ενώ αντίστοιχα οι πολίτες του κατώτερου Θεού στα 65. Γιατί; Μα φυσικά γιατί οι βουλευτές κουράζονται περισσότερο (ηλίθιες ερωτήσεις… ηλίθιες απαντήσεις).
Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Ο γενικός γραμματέας της βουλής δε γνωρίζει μάλιστα και τον ακριβή αριθμός αυτών. Αδιανόητο; Σιγά. Και που να δείτε τι γίνεται παρακάτω.
Κάθε βουλευτής δικαιούται κινητό τηλέφωνο μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως και 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας μέχρι 12.000 ευρώ. Αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με leasing) και δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως). Πάλι καλά. Επίσης γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ως εδώ ακούγονται όλα (σχετικά) λογικά. Συνεχίζουμε:
Δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες. Γιατί; Έλα ντε…
Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους, αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή. Στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Kώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστo χώρο στo δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής. Όχι θα το άφηνε…
xrimaΑφού λοιπόν ο κάθε βουλευτής ζήσει και εργαστεί σε αυτές τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες, και καταφέρει (ακόμη και μετά από 4 χρόνια!) να βγει στη σύνταξη, πρέπει να έχει και τις ανάλογες απολαβές, έτσι δεν είναι; Ε, λοιπόν εκεί αρχίζει το πανηγύρι. Είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στo Δημόσιο, ή και τρίτη (!!!) στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες. Να γιατί ακόμη και στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ο παρονομαστής είναι σε πολλές περιπτώσεις οι βουλευτικές.
Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στoυς συνταξιούχους 80 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά (!!!), λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές, όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Διότι, αποτελεί, σου λέει, πάγια μέθοδος η διεκδίκηση, εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών, των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές. Δηλαδή με λίγα λόγια, αυτοβούλως αυξάνουν τα έσοδά τους οι δικαστές, τα ίδια πρέπει (κατά συνήθεια) να πάρουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι βουλευτές οπότε (στο πηγάδι κατούρησαν;) αυτό επηρεάζει και τους εν ενεργεία.
edranaΤώρα, αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα (άνθρωποι είναι και αυτοί), παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή. Παρανομεί η ίδια η βουλή; Σώπα καλέ!
Ακόμη, δε γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο "πόθεν έσχες" και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών (πέραν των εισοδημάτων που εθελοντικά δηλώνουν), ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεχθούν διότι είναι ανώνυμες.
Και όταν ένας βουλευτής παρανομήσει; Σιγά… τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες express.Οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους.
Για σκέψου φίλε μου τι θα σου κάνει εσένα το κράτος αν σε πιάσει να συκοφαντείς, να κλέβεις, να βιάζεις;
Ενδεικτικό αυτής της αθλιότητας είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή
έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.
Εδώ, οφείλω να ομολογήσω πως μόνο τη Ντόρα έχω ακούσει τόσα χρόνια να μιλά για κατάργηση του ασύλου. Αλλά, και αυτό είναι αμελητέο καθώς και αυτή ζει στον ίδιο κουβά…

Κάθε παραπάνω πρόταση, είναι αιτία επανάστασης. Διότι αυτά βλέπει ο λαός που εργάζεται δίπλα τους και φρίττει. Όμως… αυτοί που εργάζονται στα αλήθεια δίπλα τους, οι υπάλληλοι της Βουλής, στα αλήθεια φρίττουν;
1.340 (ζωή να έχουν) είναι το μόνιμο προσωπικό της Βουλής (ας κάνουμε μία παύση εδώ να σκεφτούμε το νούμερο………………….).
Ωραία, μετά από μία μικρή ανάσα συνεχίζουμε. Η μισθοδοσία τους, μας (!) κοστίζει 160 εκατομμύρια €. Παίρνουν 2 επιπλέον μισθούς, που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση (γιατί έπρεπε να κοπούν από το βασικό μισθό, όπως έγινε στους υπόλοιπους έλληνες πολίτες!).
Κάθε νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Προφανώς τα σκαλάκια του κτιρίου είναι πιο σημαντικά από τα σκαλάκια των σχολείων που πληρώνονται με 600 € (άλλωστε, μιλάμε για ανάκτορο του 1840 με λευκό μάρμαρο παντού, ακόμη και στο προαύλιο, όπου σταθμεύουν οι κυβερνητικές λιμουζίνες, ξύλο και δέρμα, χειροποίητα χαλιά και πολλοί πίνακες ζωγραφικής, που αγοράστηκαν σε πλειστηριασμούς τα τελευταία χρόνια, ενόσω βούλιαζε η πραγματική οικονομία της χώρας).

Ανάσα ψυχραιμίας. Συνεχίζω:
Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 -150.000 ευρώ ο καθένας). Δηλαδή αν σε βάλει το βύσμα σου (σα δε ντρέπομαι…) στα 20-25 σου χρόνια στη Βουλή, 55 ετών μπορείς να ψαρεύεις ανέμελα.
Επίσης, μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση, ενώ μετά την επίσημη "έναρξη της κρίσης" προσελήφθησαν άλλα 50-60 άτομα (δε θυμάμαι τον ακριβή αριθμό αλλά είμαι πολύ συγχυσμένος για να τον ψάξω τώρα). Οι περισσότεροι φυσικά είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης (ο κύριος "μέσα στο γήπεδο βρέχει, έξω τι γίνεται;"). Τυχαίο;
Που χωράνε λοιπόν σε εκείνο το κτίριο 1.340 άνθρωποι, χωρίς τους βουλευτές, τους δημοσιογράφους, τα σχολεία κλπ.; Υπάρχει πρόβλημα χωροταξικό, έτσι δεν είναι; Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα δημιουργείτο το αδιαχώρητο. Οπότε αναγκαστικά παίρνουν πολλά ρεπό γιατί δε θα μπορούσαν να περπατήσουν εκεί μέσα! Πηγαίνουν λοιπόν κάποιοι, είναι μερικοί όρθιοι, και μόλις ένας σηκωθεί από το γραφείο για τσιγάρο, κάθεται άλλος για να αλλάξει λογαριασμό στο facebook (όχι, δεν είναι κακεντρέχεια… αλήθεια είναι!).


Η Βουλή φυσικά έχει και τηλεοπτικό σταθμό. Ξέρετε, αυτόν που έχει μόνιμα μία κάμερα προς το βήμα, και κάνα δύο άλλες olomeleiaπρος τα έδρανα.

Ας κάνω έναν γρήγορο υπολογισμός άσχετου: 4 κάμεραμεν, ένας σκηνοθέτης (χα!χα!χα!), ένας μοντέρ, ένας ηχολήπτης, μία καθαρίστρια (sorry για το θηλυκό) και 2-3 ειδικότητες που μου ξεφεύγουν. Το όλον, 10 άτομα. Για δύο βάρδιες… 20. Πόσο κοντά έπεσα;
Το συνολικό λοιπόν προσωπικό του σταθμού είναι περίπου 100 άτομα και το κόστος λειτουργίας του για τη χρονιά που διανύουμε περί τα 6 εκατομμύρια €. Και όλα αυτά για τηλεθέασή 0,3 %!

Αν βάλουμε κάτω τα νούμερα και υπολογίσουμε σύνολα, είναι σίγουρο πως ή θα μεταναστεύσουμε ή θα μπούμε υποψήφιοι βουλευτές. Πόσα δισεκατομμύρια "κινούνται" εκεί μέσα και ποιο ποσοστό ανταποκρίνεται στη δουλειά που γίνεται; Και να σκεφτείτε, όλη αυτή η ιστορία των περικοπών των συντάξεων, "σκοτώνοντας" και τους τελευταίους χαμηλοσυνταξιούχους που ακόμη ζουν, έγινε για 2 δις.

Και θα πει κάποιος "καλά, τόσα χρόνια γιατί δε μαθαίνουμε τίποτε από όλα αυτά; Γιατί δε γίνεται ντόρος; Γιατί δε συζητιέται στα κανάλια;".
Καλέ, μικρέ και αθώε συμπολίτη Καβαλιώτη. Ας υποθέσουμε πως είσαι διαπιστευμένος συντάκτης εφημερίδας ή καναλιού που καλύπτεις το ρεπορτάζ της Βουλής. Θα τα έβγαζες αυτά στη φόρα; Ναι; Περίμενε… δεν άκουσες τα οφέλη σου.

mediaΜπορείς να στέλνεις τα παιδιά σου στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).
Θα γυμνάζεσαι στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.
Φυσικά θα έχεις τον προσωπικό χώρος στάθμευσής σου στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής αλλά και θα παίρνεις δωρεάν καινούργιο προσωπικό φορητό υπολογιστή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και αυτά είναι τα νόμιμα… (άντε πάλι).
Ξανασκέψου το…
Το ωραίο της υπόθεσης είναι όταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, γράφοντας μεταξύ άλλων στη επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου: "Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά laptop, με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Έλληνα φορολογούμενου".
Ελάτε… πείτε την αλήθεια… κάνετε διαγωνισμό χιούμορ όλοι εκεί μέσα, ε;

Και στην "ερώτηση του εκατομμυρίου"
"Τι από αυτά θα άλλαζες αν γινόσουν βουλευτής;" Η απάντηση έρχεται γρήγορα στο στόμα μου…
"Τίποτα! Μ@λάκας είμαι;"


(τα στοιχεία είναι από έρευνα του Ν. Βαφειάδη για την Καθημερινή)

Share

2009©Kavalacity.net