Εκτύπωση

Safer Internet Every Day

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

saferinternetΦέτος στις 8 Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε 65 χώρες η "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου", ίσως η πιο "αδικημένη" από όλες τις ετήσιες επετείους, εδώ στην Ελλάδα. Και το στηρίζω (προσωπική εκτίμηση) στην ξερολίαση (εκ του "τα ξέρω όλα"...) που μας διέπει σε τούτη δω γωνιά της γης.
Είμαι σε θέση, λόγω εργασίας, να γνωρίζω, πάνω κάτω, τις γνώσεις, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών γύρω από το διαδίκτυο. Και η κατάσταση είναι απογοητευτική!

Από τους 10 ανθρώπους που έχουν ανοίξει υπολογιστή στη ζωή τους, οι 8 θα σου δηλώσουν με περίσσια υπερηφάνεια "Internet; Ξέρω!". Και φυσικά, εννοεί τις δεκάδες ή εκατοντάδες (μπαααα) ιστοσελίδες που έχει ανοίξει, χωρίς φυσικά να καταλαβαίνει πως αυτό που κάνει είναι... ένα πράγμα! Αν φυσικά καταφέρει (καθ' υπόδειξη) να "κατεβάσει" και καμία κανούρια ταινία...ε...τότε είναι Θεός!

Και, το να μην έχει γνώσεις κάποιος για το διαδίκτυο και να μην ξέρει από μόνος του π.χ. να "κατεβάζει" ένα dvd (τυχαίο παράδειγμα...) δεν πειράζει. Και δεν είναι απαραίτητα κακό... αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Διότι

"Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τον εαυτό σου. Σεβάσου τη ζωή των άλλων"
η παιδεία μας (και) σε αυτόν τον τομέα είναι σε πρωτόγονο στάδιο. Λέξεις όπως "Ασφάλεια", "Παρενόχληση", "Υπερχρεώσεις" θεωρούμε πως αφορούν κάποιους άλλους... ίσως εξωγήινους...

"Σελίδες που σοκάρουν" απλώς αποτελούν άλλο ένα θέμα που θα συζητήσουμε με τους γνωστούς μας. Και δεν προβληματιζόμαστε αν μετά από εμάς καθήσει σε αυτόν τον υπολογιστή το παιδί μας ή κάποιος ενήλικας που η ποιότητα και το γούστο του δεν ταιριάζουν με τα δικά μας. Προβληματιζόμαστε μόνο αν

σε ανύποπτη στιγμή "ανοίγουν σελίδες" με ανεπιθύμητο (εκείνη την ώρα) περιεχόμενο και μένουμε έκπληκτοι! Λέξεις όπως "Ιστορικό", "Ιοί", "Σκουλήκια", "Spam mails" δε μας λένε και πολλά πράγματα ή μας θυμίζουν κάτι που νομίζουμε ότι ξέρουμε αλλά δεν ήμαστε σίγουροι και δε μας ενδιαφέρει κιόλας γιατί... δε συμβαίνει σε μας.

Χρησιμοποιούμε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (ναι..ναι... το facebook εννοώ) και δηλώνουμε με ενθουσιασμό "Φεύγουμε για διακοπέέέέές" και μετά απορούμε "πως το ήξεραν οι άτιμοι οι κλέφτες και μας άδειασαν το σπίτι".
Βλέπουμε τη φίλη μας, την κόρη μας, την ξαδέρφη μας να ανεβάζει φωτογραφίες ημίγυμνη και να "ψηλώνει" με τα like που βάζουν οι φίλοι της και συμπληρώνουμε απλώς  "8ea eisai agapi mou". Παρακολουθούμε στον "τοίχο" της

Στόχος της εκστρατείας Safer Internet είναι να επαγρυπνήσει όλους τους Έλληνες και να τους ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν στις νέες διαδραστικές τεχνολογίες, όπως είναι το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.
να δηλώνει τις ώρες που έχει φροντιστήριο, πόσο βαριέται και τί ώρα θα γυρίσει σπίτι. Και μετά, δε μπορούμε να χωνέψουμε "πως ήξερε ο ανώμαλος ποια είναι και τί ώρα θα περνούσε από το συγκεκριμένο δρόμο".
Μετά δυσκολίας καταλαβαίνουμε τη διαφορά των λέξεων "επικοινωνία" και "κοινωνικοποίηση". Θεωρούμε πως είναι συνώνυμες καταστρέφοντας, σε πολλές περιπτώσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις!

Αγνοούμε παντελώς τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τις υπηρεσίες στήριξης που λειτουργούν γι αυτό το σκοπό και δεν κάνουμε τίποτα για τα παιδιά που φοβούνται να μιλήσουν για οτιδήποτε "παράξενο" τους συμβεί στο διαδίκτυο. Δεν έχουμε ποτέ επισκεφτεί την ιστοσελίδα που εξηγεί σε μεγάλους και (ακόμη περισσότερο) σε παιδιά, με τον καλύτερο τρόπο, "περί τίνος πρόκειται".

"Κολλάμε" με τις ώρες στα παιχνίδια αδιαφορώντας για το "κάψιμο" (που λένε και οι νεότεροι) που μας προκαλεί στον εγκέφαλο και δεν αντιστεκόμαστε αν οι ίδιοι νέοι κάθονται 8 και 10 ώρες ημερησίως μπροστά στην οθόνη. Δεν έχουμε ιδέα για τα μηνύματα που παίρνουν από αυτά τα παιχνίδια. Και απορούμε γιατί ως έφηβοι και αργότερα ενήλικες γίνονται νευρικοί, αντιδραστικοί, αντικοινωνικοί. Είμαστε μάλιστα υπερήφανοι που το παιδί μας από δευτέρα Δημοτικού μπορεί μόνο του (!) να ανοίγει και να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή.

Φοβόμαστε σα διάβολο τις ηλεκτρονικές αγορές καθώς "μπορεί να μας κλέψουν" και δεν έχουμε ιδέα κατά πόσο περισσότερο επικίνδυνο είναι ίσως να δίνουμε την κάρτα μας σε υπάλληλο καταστήματος από ότι σε συγκεκριμένα μεγάλα sites/εταιρίες. Το βασικότερό μας επιχείρημα είναι πως "ο ξάδερφός μας προσπάθησε να αγοράσει κάτι και έχασε τα λεφτά του".

Αναπαράγουμε αδίστακτα κάθε είδηση που διαβάζουμε σε οποιαδήποτε σελίδα χωρίς κανέναν ενδοιασμό διασταύρωσης προκαλώντας ορισμένες φορές χάος. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ο "θάνατος" του υγιέστατου Ιάκωβου Καμπανέλλη ο οποίος αναρτήθηκε στα περισσότερα "έγκυρα" μεγάλα ειδησιογραφικά ελληνικά sites.

Τελικά, το Internet είναι τόσο χάλια όσο το περιγράφω; Φυσικά και όχι! Είναι ένα υπέροχο μέσο! Άλλωστε είμαι άνθρωπος που αφιερώνω αρκετές ώρες της ημέρας μου σε αυτό. Θεωρώ πως αναδεικνύει (καλώς ή κακώς) την προσωπικότητα του καθενός μας. Δίνει με αφθονία όλα αυτά που ο καθένας μας "θέλει να πάρει". Υπάρχει τίποτα πιο δημοκρατικό από αυτό; Αλλά όταν αφορά τρίτους (και σε πολλές περιπτώσεις αυτούς αφορά) ή ανηλίκους, οφείλουμε να τηρούμε κάποιους κανόνες και να αποφεύγουμε συγκεκριμένους κινδύνους. Και, ακόμη σημαντικότερο, οφείλουμε καταρχήν να τους γνωρίζουμε!

Έφηβοι: διδάξτε το internet στους γονείς σας και διδαχθείτε καλή και υπεύθυνη συμπεριφορά
Ενήλικες: μπείτε στον "κόσμο" των παιδιών, γνωρίστε τον και διαμορφώστε άποψη για τους κινδύνους. Μελετήστε, εκπαιδευτείτε και να αποτελείτε το σωστό παράδειγμα χρήσης του διαδικτύου
Ας διαβάσουμε όλοι λίγο. Ας ασχοληθούμε. Πιστέψτε με: δεν τα ξέρουμε όλα!

Κάντε την αρχή με την παρακάτω σελίδα. Εγώ τουλάχιστον, αυτό έκανα...

www.saferinternet.gr

Υποστηρίζω

Αν έχεις συναντήσει σελίδες στο Διαδίκτυο που σε σόκαραν ή σε έκαναν να νιώσεις άβολα…
Αν υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να σε προσβάλουν και να σε γελοιοποιήσουν μέσω Διαδικτύου…
Ή αν πολύ απλά θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον για μια δυσάρεστη διαδικτυακή εμπειρία σου…

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε!
Στο τηλέφωνο 800 11 800 15 (9:00-15:00) και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. μπορείς ανώνυμα και χωρίς χρέωση να ζητήσεις πληροφορίες και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την ζωή σου στους εικονικούς κόσμους.

Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ - Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Share

2009©Kavalacity.net