Εκτύπωση

... κι ιστορία οι παρέες...

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

EarthHandsΟι άνθρωποι πάντοτε είχαν την τάση να συγκροτούν ομάδες, έχοντας απλώς μια κοινή ιδέα, ένα σκοπό, ένα στόχο. Λέγεται μάλιστα πως σε περιόδους κρίσης και εκτάκτων καταστάσεων (όλα συμβαίνουν στη χώρα μας, ζωή να' χουμε) αυτές οι ενέργειες ευδοκιμούν.

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζω συνεχώς για "κινήσεις πολιτών".

Και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο σε συσπειρώσεις που προκύπτουν από μία "στιγμιαία απόφαση" ενός οργάνου ή μιας αρχής όπως π.χ. οι αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις των σχολείων (της πόλης μας) ή τις διαμαρτυρίες για τον αντικαπνιστικό νόμο κλπ. Αυτά θα συνέβαιναν ενδεχομένως και σε άλλες εποχές.

Ούτε αναφέρομαι σε "αντάρτικα" κινήματα που προέκυψαν

λόγω της κρίσης όπως π.χ. οι "Δεν πληρώνω εισιτήριο αστικών", οι "Δεν πληρώνω την ΕΡΤ" και οι "Δεν πληρώνω τα διόδια" (τα μάθατε; άντε, καλώς τα δεχτήκαμε και στην Καβάλα...) κλπ.

Αυτό που παρατηρώ είναι πως συγκροτούνται ομάδες πάνω σε πιο "αγνές" και γενικότερες αρχές. Πρόσφατα ιδρύθηκαν οι Kavalistas με μοναδικό σκοπό την ομορφιά της πόλης μας και τη συμπλήρωση του κενού που αφήνει η αδιαφορία των πολιτών αλλά και των τοπικών αρχών.

"Μπορεί κάποιος να γεννήθηκε εδώ, άλλος να μεγάλωσε εδώ και κάποιοι άλλοι απλά να βρίσκονται εδώ, όλους όμως μας ενώνει η ζωή... εδώ. Και είναι πλέον δική μας πόλη, δική μας ομορφιά, δική μας ευθύνη!
Θέλει αγάπη αλλά πάνω απ' όλα θέλει γενναιοδωρία..."

λένε και δεν έχω παρά να τους πιστέψω... άλλωστε ξεκίνησαν ήδη...

Πριν λίγες εβδομάδες συγκροτήθηκε η "Πατριωτική κίνηση πολιτών". Θα προσπεράσω τόσο τις ιδεολογικές αρχές των μελών του (που φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους) όσο και τις αντιδράσεις-ξύλο που έλαβαν χώρα εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης από αντιφρονούντες. Θα μείνω όμως σε ένα τμήμα των σκοπών της κίνησης που εκφράζονται με το κείμενο

"Να παρατηρεί και να καταγράφει τα «κακώς κείμενα» της πόλης που είναι από λακκούβες και βρώμικους τοίχους έως σκουπίδια σε ακτές ή αλλού και να ενημερώνει τους αρμοδίους ή να αναλαμβάνει η ίδια δράση για την επιδιόρθωση των. Επίσης το να παίρνει μέρος σε εθελοντικές δράσεις και αγαθοεργίες αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις όπου η ίδια θεωρεί πως μπορεί να φανεί χρήσιμη.
Να βοηθά τους Έλληνες πολίτες της πόλης όταν αυτοί το χρειάζονται, όπως για παράδειγμα η μεταφορά ασθενών ή ηλικιωμένων δωρεάν."

Φυσικά θα μου πει κάποιος "κάτσε ρε Αντώνη... τι θα πει Να βοηθά τους Έλληνες πολίτες "; Σύμφωνοι. Αλλά από τη μη-ύπαρξη βοήθειας δεν είναι προτιμότερη η ύπαρξη "περιορισμένης";

Χθες, συγκεντρώθηκαν στην Καβάλα οι φίλοι της κίνησης "Σπίθα", έμπνευσης Μίκη Θεοδωράκη, που ήδη έχει αναλάβει δράση σε άλλες πόλεις της χώρας. Κάνουν τις πρώτες τους κινήσεις ώστε στο μεγάλο συνέδριο της Θεσσαλονίκης να μαζευτούν όσα περισσότερα μέλη είναι δυνατό. Είναι μια κίνηση από το μεγάλο δημιουργό που πάντα προσπαθούσε να αναλάβει δράση, ειδικά σε εποχές δύσκολες για τη χώρα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω "ομάδων": η αυτοάμυνα. Από κοντά και η οργή. Μαζί και η απελπισία για την αναλγησία των διοικητικών αρχών.
Αυτά είναι κάποια από τα συστατικά "ζύμωσης". Κανένα κίνημα δε φτιάχτηκε σε μια στιγμή. Ιδιαιτέρως τα κοινωνικά. Μετά από μέρες, μήνες, χρόνια υπομονής και, κυρίως, σιωπής οι άνθρωποι επαναστατούν. Και, είτε αυθορμήτως, είτε όχι, προσπαθούν με τις δυνάμεις τους να αλλάξουν τη μοίρα τους.

Άλλωστε, η ιστορία δε γράφεται από τα κείμενα, αλλά από τους ανθρώπους

(ε, να μην πω και ένα τσιτάτο που μου κατέβηκε στο κεφάλι;).

Share

Σχόλια  

 
#11 ΑΠ: ... κι ιστορία οι παρέες...Γεωργακούδη Δώρα 19-02-2011 13:47
Καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει τόσος κόσμος που έχει αρχίσει να σηκώνεται απο τον καναπέ και να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ακριβώς ήθελα, όπως έχω δηλώσει σε παλιότερο άρθρο. Κατά βάση συμφωνώ με τον Αντώνη, δεν με νοιάζει σε αυτή τη φάση τόσο τί τους έκανε να κινητοποιηθούν, αν αυτό θα σημαίνει να βελτιωθούν κάποια πράγματα γύρω μας. Άλλωστε δεν νομίζω πως αυτός που πεινάει ενδιαφέρεται για την δεοντολογία αυτού που θα τον ταίσει! Προκύπτει όμως ήδη ένα πρόβλημα, πριν καν καλά καλά αρχίσουν οι δράσεις... Υπάρχει παρα πολύς κόσμος θέλω να πιστεύω, που θέλει να συμμετέχει, αλλά όχι να ενταχθεί κάπου. Άλλοι γιατί τους χαλάει το "πατριωτική κίνηση", άλλοι γιατί βρίσκουν σκοπιμότητες στην "Σπιθα", άλλοι γιατί έχουν ακουστεί διάφορα για τους
Ατενίστας, αν θεωρήσουμε "παράρτημα" αυτών τους Καβαλίστας, άλλοι γιατί τους ακούγεται πολύ κουλτουριάρικο το "¨Ανω Θρόσκω" κ.τ.λ. Θα πρότεινα λοιπόν να βρεθεί κάποιος ουδέτερος χώρος που όλες οι δράσεις όλων των ομάδων αλλά και οποιουδήποτε έχει κάτι να προτείνει θα ανακοινώνονται, ελπίζοντας 1ον να αλληλοβοηθηθούν , και 2ον αυτός που θα θελήσει να πάρει μέρος να νιώθει πως συμμετέχει σε κάτι που δεν θα βρίσκεται κάτω από την ταμπέλα κανενός. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο χώρο από το αξιόλογο αυτό site... (κι ας κάνει ο Τόλης την καρδιά του πέτρα! ) :lol:
 
 
#12 ΑΠ: ... κι ιστορία οι παρέες...Τόλης Βουρβουτσιώτης 19-02-2011 14:04
Παραθέτοντας Γεωργακούδη Δώρα:
Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο χώρο από το αξιόλογο αυτό site... (κι ας κάνει ο Τόλης την καρδιά του πέτρα! ) :lol:

Κι εγώ δεν ξέρω... Αν δεν πονάει... Έτσι κι αλλιώς οι δράσεις αυτές ανακοινώνονται απο εμάς (στο βαθμό που ενημερωνόμαστε) αλλά και οτιδήποε άλλο είμαστε μέσα (ο Αντώνης δηλαδή)
 

2009©Kavalacity.net