Εκτύπωση

Συμπαραστάτης του Δημότη (;)

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
imagesΣτα πλαίσια ευρωπαϊκού εκμοντερνισμού ο Καλλικράτης μας επιβάλλει και ένα νέο θεσμό, τον "Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης".

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύ συζήτηση για τη συγκεκριμένη θέση και στην Καβάλα. Θέση που, από ότι φαίνεται, γλυκοκοιτάζουν αρκετοί συμπολίτες μας. Και αντίθετα στην "υπέρμετρη πρώιμη αισιοδοξία" του Δημάρχου μας, οφείλω να πω πως εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις.

Όροι και προϋποθέσεις
Ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης επιλέγεται πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Δε μπορεί να είναι αιρετός Δήμου ή Περιφέρειας ή Βουλευτής και για να επιλεχθεί θα πρέπει να έχει τη θετική ψήφο των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με τα δύο τελευταία προφανώς ο "Καλλικράτης" θέλει να διασφαλίσει την ουδετερότητα και το κύρος του εν λόγω κυρίου (ή… κυρίας). Και "βάζει δύσκολα" φυσικά στους διοικούντες. Επίσης, φαντάζομαι,

τους στεναχωρεί με αυτό το "μη αιρετός". Θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν ακόμη ένα προεκλογικό συμβόλαιο (αλήθεια, πως το φαντάστηκα αυτό…).
Με το φτωχό μου το μυαλό εγώ θα μπορούσα να παραλλάξω τον έναν όρο και να προσθέσω μία προϋπόθεση: θα ήθελα να εκλέγεται μόνο από την αντιπολίτευση (καθότι θα πρέπει να "αντιπολιτεύεται" τη διοίκηση) και να μην έχει δικαίωμα επανεκλογής στην ίδια θέση, ή σε οποιαδήποτε άλλη, αιρετή στις επόμενες εκλογές. Ακούγεται λίγο άδικο και φασιστικό αυτό, αλλά θα βλέπαμε πόσοι θα έμεναν από αυτό το "πλήθος" που έχει δηλώσει υποψηφιότητα. Και κυρίως, θα ξεχώριζαν αρκετά ως προς την ποιότητα προθέσεων.

Αρμοδιότητες
Α.  Υποδοχή των καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Δηλαδή, ουσιαστικά "κυματοθραύστης" του Δημάρχου. Θυμάστε εκείνο το "τα παράπονα στο Δήμαρχο;"… ε, τώρα τα παράπονα στο Συμπαραστάτη.

Ο μισθός του "Συμπαραστάτη του Δημότη είναι της τάξης των 1.800 € μηνιαίως, ισόποσος ενός αντιδημάρχου και μισός του Δημάρχου"
Β. Διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανωτέρω καταγγελίες.
Γνώστης δηλαδή των διαδικασιών και της δομής των Δημοτικών Επιχειρήσεων και αρκετά "θαρραλέος" για την τακτοποίηση των υποθέσεων.
Γ. Υποχρέωση έγκαιρης απάντησης (έγγραφης ή ηλεκτρονικής) εντός 30 ημερών στους διοικούμενους.
Ουσιαστικά θα φροντίζει να κατανοεί, να καθαρογράφει και να υποβάλει τα αιτήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στους διοικούντες. Και πρέπει επίσης να φροντίζει ούτως ώστε να έχει απάντηση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Ειλικρινά, με προβληματίζει ο φόρτος εργασίας. Όταν θα υπάρχει ένα τέτοιο γραφείο που θα είναι σαφώς πιο "προσιτό" από το ίδιο το Δημαρχείο, δε θα λέει ο κάθε πικραμένος τον καημό του; Πολύ χαρτούρα μου μυρίζεται. Μένει να φανεί κατά πόσο ένας άνθρωπος μπορεί να ανταποκριθεί.
Δ. Σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής και παρουσίασης από τον ίδιο και συζήτησης στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ε. Διατύπωση προτάσεων βελτίωσης διοίκησης της περιφερειακής  διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του όσο και σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τον ίδιο.

Από αυτές τις αρμοδιότητες καταλαβαίνω πως το ιδεατό θα ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος να έχει άλλα δύο χαρακτηριστικά: να είναι "μέσα στην πιάτσα" και να έχει δημιουργική σκέψη. Κανένα από τα δύο όμως δε νομίζω να απασχολήσει αυτούς που θα τον επιλέξουν.

Φόβοι
Ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτών (τουλάχιστον ο δικός μου) είναι πως ο συγκεκριμένος θεσμός θα καταλήξει όπως πολλοί άλλοι. Συμπαραστάτης της εξουσίας. Καθώς η θητεία του ακολουθεί αυτή της δημοτικής αρχής, και με δεδομένη την αναγνωρισιμότητα που θα αποκτήσει στα "πράγματα", τον καθιστά εύκολα υποψήφιο στις επόμενες εκλογές με το σχηματισμό της διοικούσας αρχής. Ή, γιατί όχι, σημαίνον στέλεχος μεγάλης επιχείρησης (της οποίας μάλιστα υπόθεση διαχειρίστηκε και επί θητείας του). Κακίες; Πιθανόν. Αλλά… έτσι… "στο φτερό" (μεταφρ: στα γρήγορα) μου έρχονται καμιά δεκαριά "Ουδέτεροι" που έγιναν Διευθυντάδες σε μεγαλοεπιχειρήσεις, Βουλευτές, Υπουργοί, Δήμαρχοι σε πρωτεύουσες κλπ.


Ελπίδα
Κι επειδή, σε μερικά πράγματα, το μόνο που μας μένει είναι η ευχή πλέον, θα τελειώσω με μία τέτοια: Μακάρι αυτός ο εμπνευσμένος, δημιουργικός, έμπειρος, μη-ενταγμένος, μη-αιρετός, εγνωσμένου κύρους και αξίας συμπολίτης μας να παρατήσει τη δουλειά του (λόγω ασυμβίβαστου), να κατέβει μισθολογική κλίμακα (ε, με τόσα προσόντα...), να (υπο)στηρίξει τους αδύνατους αυτού του τόπου με όλα τα μέσα που του δίνει ο νόμος, να χτυπάει το χέρι στο γραφείο του Δημάρχου και μετά από 3,5 χρόνια να επιστρέψει στην εργασία του μακριά από δεσμεύσεις και "υποχρεώσεις".

Share

Σχόλια  

 
#1 ΜΑΡΙΝΑΜαρινα Φιλιππιδου 23-02-2011 16:44
ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 2/3 ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!! ΑΥΤΟ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ!!! ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...
 
 
#2 ΑΠ: Συμπαραστάτης του Δημότη (;)Administrator 23-02-2011 17:41
Εγώ θα το απέφευγα... Οι μνηστήρες όπως διδάσκει η ιστορία, φεύγουν μ' ένα βέλος στο στήθος... Άσε που επίσημα η Πηνελόπη δεν τους κάθεται...
 
 
#3 marinaΜΑΡΙΝΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ 24-02-2011 19:55
τελικά είχα δίκιο κανείς δεν εκλέχθηκε για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δήμου Καβάλας τούτε και στην 2η ψηφοφορία πρόκειται να εκλεγεί κανείς αν υπάρχουν τόσες πολλές αιτήσεις.....βο λεύουν μάλλον......
 

2009©Kavalacity.net