Εκτύπωση

Το... θέατρο στο Δημ. Συμβούλιο

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

ds1Έχουμε τονίσει αρκετές φορές στο kavalacity πως "δεν κυνηγάμε την είδηση". Και δεν έχουν όλες οι ειδήσεις για μας την ίδια βαρύτητα, ούτε θα ανακαλύψετε εδώ την απόλυτη αντικειμενικότητα (αλήθεια, που μπορείτε;). Ψάχνουμε και γράφουμε για πράγματα που μας απασχολούν προσωπικά και τα αναλύουμε σύμφωνα με τη δική μας οπτική και μόνο.
Αυτήν θέλω να εκφράσω γράφοντας αυτά που άκουσα σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με κυρίαρχο θέμα την περιπέτεια στην οποία έχει πλέον εισέλθει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και το Δ.Ε.ΚΕ.Κ,, παρουσία αρκετών δεκάδων συμπολιτών μας.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι υπεύθυνος για το "λάθος" αλλά αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Συμπλήρωσε πως έχει κάνει ήδη τις επαφές με το Υπουργείο ώστε να εκδοθεί εγκύκλιος που να αφήνει το περιθώριο σε επιχειρήσεις, που έχουν υποπέσει σε παρόμοιο "λάθος", να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία. Μάλιστα, για να ενισχύσει τη σιγουριά των λόγων του τόνισε πως

είναι πολλές αυτές οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που δεν ήταν στην προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, ενώ, ακόμη περισσότερο, αρκετές από αυτές δεν έχουν πάρει καν την έγκριση του Δημοτικού τους Συμβουλίου (δηλαδή, εμείς έχουμε και "πλεονέκτημα"…). Τέλος διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους των, υπό εκκαθάριση, επιχειρήσεων πως, αν τελικά οι παραπάνω ενέργειες δεν έχουν θετική κατάληξη, θα απορροφηθούν από το Δήμο ή τη Δημωφέλεια.
Για την ταμπακέρα όμως… τίποτα.
  1. Δεν αναφέρθηκε στην περίπτωση να χαθεί το βασικό θεμέλιο του πολιτισμού της πόλης και αυτό κατά κύριο λόγο δεν αφορά τους υπαλλήλους αλλά τους χιλιάδες φίλους του θεάτρου.
  2. Δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χαθεί το πλεονέκτημα της Καβάλας ως "κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειας" τον Ιούνιο που θα γίνουν οι συγχωνεύσεις, όταν το ΔΗ.ΘΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, αν και με λιγότερη δράση, θα είναι εν ενεργεία, κι έτσι θα έχει τις συντριπτικές πιθανότητες μαζί του.
  3. Δεν αναφέρθηκε, ως συνήθως, στους φταίχτες που έφεραν ως εδώ την κατάσταση και "ποιον πρέπει να συγχωρήσουμε" για το ανθρώπινο αυτό λάθος.


ds2Στα τρία αυτά θέματα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ο Στάθης Εριφυλλίδης ενώ πρόσθεσε πως ο Δήμαρχος δεν εννοεί την "πλήρη ανάληψη ευθύνης" και τόνισε πως γνώριζε τους κινδύνους πολύ πριν τις 16 Δεκεμβρίου και δεν έκανε τίποτα. Άφησε υπαινιγμούς ακόμη και για την απορρόφηση των υπαλλήλων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. γιατί όπως είπε "θέλει να τους κοιτάει στα μάτια". Επίστησε επίσης την προσοχή του Δημάρχου στο ότι, μπορεί πολλές επιχειρήσεις να είναι σε παρόμοια "εκκρεμότητα" (και αυτό δεν είναι δικαιολογία για τις αμέλειες της Διοίκησης), αλλά ήμαστε το μοναδικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Γι αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξουν πιέσεις για συγκεκριμένη αναφορά στο νόμο, για να μην έχουμε περισσότερες εκπλήξεις τον Ιούνιο.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Θόδωρου Καλλιοντζή ο οποίος δεν ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός με το Δήμαρχο. Αρκέστηκε να πει πως αυτό το λάθος καταγράφεται στα πεπραγμένα της Διοίκησης και πως, αν χρειαστεί, η παράταξή του θα στηρίξει το Δήμο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα.

Την ίδια στήριξη δήλωσε και ο Άρης Βέρρος που πήρε στη συνέχεια το λόγο. Ωστόσο, καυτηρίασε τόσο τον "Καλλικράτη" και τις συνέπειές του, όσο και την αδιαφορία προσωπικά του Δημάρχου επί του συγκεκριμένου θέματος. Είπε πως "απαξιώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο" με τις ενέργειες του κ.Σιμιτσή και του επεσήμανε πως αν αυτή είναι η λογική του, μας "περιμένουν 3,5 ακόμη δύσκολα χρόνια".

Τελευταίος μίλησε ο Δημήτρης Ντουμπουρίδης εκπροσωπώντας τις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής. Προσπάθησε μέσα σε λίγες λέξεις να εκφράσει την αγωνία που διέπει όλους αυτούς τους εκατοντάδες ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό στην πόλη μας και την απλόχερη βοήθεια που λαμβάνουν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ανέφερε την "ιστορία", την "υλικοτεχνική υποδομή", τις "παραστάσεις", τα "σεμινάρια". Λέξεις που δεν είμαι και πολύ σίγουρος πως έχουν την ίδια βαρύτητα σε αυτούς που τις  άκουγαν.

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος ξανάδωσε βάρος στη "λάθος ερμηνεία του νόμου" από μέρους του και τόνισε πως εφόσον ανέλαβε εκείνος την ευθύνη… παύει να υπάρχει συζήτηση περί ευθύνης! Τρομερές και ακατανόητες, πραγματικά, έννοιες για έναν απλό πολίτη. Εντύπωση έκανε και η τελευταία του φράση όπου προσπάθησε να πείσει τους παρευρισκόμενους πως ακόμη και αν καταργηθεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δε θα έχει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα η Κομοτηνή σε λίγους μήνες…

Είμαι σίγουρος πως ευχή όλων εκεί μέσα ήταν να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο αλλά, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν κάποιοι στο μυαλό τους, θα πρέπει να βρουν τρύπα να κρυφτούν. Διότι, όπως και να το κάνουμε, επί των ημερών τους θα έχει καταργηθεί το Cosmopolis και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Μεγέθη τόσο διαφορετικά και τόσο ίδια…

Ο Στάθης Εριφυλλίδης, ανεβάζοντας τους τόνους, ξαναπήρε το λόγο λέγοντας πως δε θα έπρεπε ο Δήμαρχος να εμπαίζει με τέτοιον τρόπο τους παρευρισκόμενους που δε γνωρίζουν από νόμους και διοίκηση. Διότι, η δικαιολογία της παρερμηνείας του νόμου καταλύεται από το γεγονός ότι η Διοίκηση του Δήμου δεν εφάρμοσε καν τη μελέτη όπως αυτή σχηματίστηκε από τη συγκεκριμένη οπτική. Με λίγα λόγια, είπε πως ο Δήμαρχος δεν πήρε το "λάθος δρόμο", αλλά δεν πήρε "κανέναν δρόμο".

Από εδώ και πέρα οφείλει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η υπόθεση εν πολλοίς αφήνεται στα χέρια (και στη διάθεση ίσως) βουλευτών, υφυπουργών και υπουργών. Δηλαδή, ανθρώπων, που (ίσως λίγο άδικα) ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν για τον πλούτο που μας έχει προσφέρει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Επειδή όμως έβλεπα στα μάτια των συμπολιτών μου την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στους πολιτικούς, δε μπορώ παρά να μη σκεφτώ πόσο μεγάλης σημασίας είναι η συνάντηση της Κυριακής στο "Αντιγόνη Βαλάκου". Συνάντηση υπαλλήλων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών αλλά κυρίως πολιτών… όλων αυτών δηλαδή που πραγματικά εκτιμούν τί είναι αυτό που χάνεται…


Share

Σχόλια  

 
+1 #1 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοΤόλης Βουρβουτσιώτης 24-02-2011 20:49
Δηλαδή τι σημαίνει κύριε δήμαρχε το "αναλαμβάνω την ευθύνη"? Πως εννοείτε την ευθύνη; Ξεκινάει και σταματάει σε δημόσια παραδοχή? Και τι έγινε που αναλαμβάνετε την ευθύνη? Αλλάζει τίποτα? Σημαίνει εγώ φταίω και μη με ψηφίσετε? Περίμενα μεγαλύτερη ευθυξία και μεγαλύτερη συστράτευση από όλους. Ο καταμερισμός ευθυνών σε πραγματικό κι όχι σε "πολιτικό" επίπεδο. Περίμενα να βγείτε και να πείτε (όλοι σας): Αφήστε τα χαζά για το ποιος φταίει και να δούμε τι πιθανότητες έχουμε να σώσουμετην παρτίδα! Μόλις η παρτίδα σωθεί, τότε να βρεθεί ο ένοχος, (όχι ο ηθικός!) αυτός που δεν έκανε την δουλειά του είτε από ανικανότητα είτε από ραθυμία είτε από πρόθεση και να πάει σπίτι του: να βγει στην αγορά εργασίας να δει πως πληρώνουν τις αβλεψίες τους οι ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι... Αυτό θα περίμενα κι όχι το θέατρο σκιών που παρακολούθησα.. . :-x
 
 
#2 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοDaskaloudis Thanasis 25-02-2011 00:22
"Ανέλαβε την ευθύνη..." και η φοράδα στο αλώνι έπαθε διάρροια που λέει και ο Τζιμάκος στον δούρειο ήχο.
 
 
-2 #3 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοΠαράκελσος 25-02-2011 09:58
Βασικό θεμέλιο του πολιτισμού της πόλης και τρίχες κατσαρές.. να τα κλείσει όλα και να κάνει δουλειές για τον κοσμάκη γίνεται; Εδώ, ο κόσμος καίγεται και το .. χτενίζεται. Από city μας κάνανε κεφαλοχώρι, άλλοθι στην κατάντια δεν έχει ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος.
Φτάνει πια το φαγοπότι...
Και οι δημοσιοσχεσίτες κολομπίνες αν θέλουν κουλτούρα στην πόλη να κάνουν αυτόνομες ομάδες, να βρούνε χορηγούς, να βάλουν κι απ' την τσέπη τους και είμαι σίγουρος πως θα τα βγάλουν πέρα μια χαρά αν τους στηρίξουν οι "χιλιάδες" θεατρόφιλοι της πόλης...
 
 
-2 #4 ΜεσαίωναςΝίκος Σωτηριάδης 25-02-2011 10:29
Φυσικά κι έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράζετε και να επιμένετε στην μεσαιωνική σας (για την Τέχνη) άποψη. Η τέχνη είναι "ειδικού καθεστώτος" υπόθεση, γι αυτό και δεν αφήνεται στα χέρια ανθρώπων με τις απόψεις σας. Αλλά ακόμη κι έτσι, στα ΔΗΠΕΘΕ εργάζονται πολλοί άνθρωποι, εκτός αν οι άνθρωποι της τέχνης δεν είναι "κοσμάκης", ή αν έχετε την εντύπωση οτι οι απολαβές τους είναι αυτές των "καλλιτεχνών" της Showbiz. Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι πολιτισμός κύριε, αλλά για να το καταλάβετε πρέπει να απαγκιστρωθείτε από το "Θέατρο" του Σεφερλή πρώτα... Αν όχι, απλά θα διαφωνούμε...
 
 
#5 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοΑργύρης 25-02-2011 11:01
Κϋριε "Παράκελσε" σεβαστές οι απόψεις σας, αλλά θα ήταν ακόμη περισσότερο σεβαστές αν είχατε γνώση του πράγματος. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν είναι μόνο παραγωγές. Ζητάτε από τις αυτόνομες ομάδες να πάρουν τον πολιτισμό πάνω τους. Και ρωτάω:
- Ποιος θα τους προσφέρει την υποδομή, βεστιάριο, χώρους, υλικά; Από την τσέπη τους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα γι αυτό το σκοπό;
- Ποιος θα χρησιμοποιήσει το κύρος του για να διοργανώσει σεμινάρια με μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (και με τη λέξη "μεγάλους" δε θέλω να εννοείσετε του tvstars);
- Ποιος θα (δι)οργανώσει το Φεστιβάλ Φιλίππων; Μπορεί εσείς να μη συμμετέχετε (και καλά κάνετε) ωστόσο αν παραβλέψετε το γεγονός πως όντως (δεκάδες) χιλιάδες φίλοι του θεάτρου και της μουσικής κάθε καλοκαίρι τιμούν τους καλλιτέχνες, απλώς εθελοτυφλείτε. (Η απάντηση του Δημάρχου πως αυτά μπορεί να τα φέρουν εις πέρας οι υπάλληλοι άλλων δημοτικών επιχειρήσεων είναι απλώς αστεία...).
Αυτά μπορώ να σκεφτώ εγώ με τις λίγες μου γνώσεις και με τη υποκειμενική μου άποψη. Δε θέλω να κλείσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Στο κάτω κάτω, αυτές τις ημέρες δε συζητάται αυτό (κανείς υποτίθεται δεν το θέλει) αλλά οι λάθος χειρισμοί. Νομίζω εκεί επικεντρώνει και ο κύριος που έγραψε το άρθρο.
Καλά κάνετε που δε συμμετέχετε και σκέφτεστε τον "κοσμάκη". Αλλά "κοσμάκης" είναι και αυτός που πηγαίνει στα θέατρα και να σας ενημερώσω πως, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύς και του αρέσει... να χτενίζεται...
 
 
#6 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοΠαράκελσος 25-02-2011 17:11
Ναι, από τον Μεσαίωνα έρχομαι -μήπως όμως και σεις σε μεσαίωνα δεν ζείτε, τουλάχιστον εργασιακά- και δεν ξέρω τον Σεφερλή ούτε και έχω τόση γνώση του πράγματος όπως σωστά επισήμανε ο Αργύρης..
Ξέρω όμως ότι τα δημοτικά τέλη σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ είναι διπλάσια για την Καβάλα απ'ότι σε άλλες περιοχές, αλλά είπαμε, είμαστε το Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων.. τρομάρα μας.
Ξέρω ότι τον μεροκαματιάρη οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων τον έχουν αναγκάσει να είναι πρωτίστως του άρτου και μετά ή καθόλου του θεάματος.
Ξέρω ότι υπάρχει και στον πολιτισμό λαμογιά με χομπίστες τεμπέλληνες που κονομάνε από δεύτερη δουλειά όταν ένας στους τρεις νέους στην πόλη δεν έχει ούτε τον βασικό μισθό για να ζήσει.. ή με αυτούς τους και καλά κουλτουριάρηδες της πόλης που έχουμε σιχαθεί ακόμη και τις φάτσες τους, που συμμετέχουν μόνο και μόνο για να πουλάνε μούρη, να κάνουνε το ψώνιο τους και να γεμίζουνε τα μαγαζιά τους. Μ'αυτούς τα έχω, τους δήθεν και τους λάμογες, όχι με τον θεατροϋπάλληλο και τον μεροκαματιάρη καλλιτέχνη.
Ας καθήσουνε να βρούνε μια λύση δίκαιη για όλους, γίνεται;
 
 
#7 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοΤόλης Βουρβουτσιώτης 25-02-2011 17:45
Υποθέτω φίλε Παράκελσε οτι δεν είναι οι "κουλτουριάρηδε ς" αυτοί που ανάγκασαν τον μεροκαματιάρη σε άρτον! Κι επίσης πάρα πολλές πόλεις (Σέρρες, Κομοτηνή κοντά μας) έχουν ΔΗΠΕΘΕ και μάλλον δεν έχουν (συ είπας) τα δικά μας Δημοτικά Τέλη! Άρα δεν είναι το ΔΗΠΕΘΕ που τα ανεβάσει. Το να μην σου αρέσει αυτό το είδος τέχνης δεν σε καθιστά απαραίτητα "εχθρό" του. Κι εμένα δεν μου αρέσει, ας πούμε, η κλασσική μουσική, αλλά δεν είναι λόγος για να ζητάω το κλείσιμο του Δημοτικού Ωδείου.
Κι ένα τελευταίο: έχεις μια εμμονή με τους "κουλτουριάρηδε ς" αλλά φαντάζομαι οτι συγκεκριμένα πρόσωπα έχεις στο μυαλό σου, κι ας γενικολογείς. Αντί να κατηγορείς συλλήβδην έναν ολόκληρο χώρο, γιατί δεν βγαίνεις να μιλήσεις με στοιχεία και ονοματεπώνυμα ώστε να συνταχτώ πχ κι εγώ μαζί σου που δεν τα παίρνω, δεν συμμετέχω, κι αν ξέρεις τη φάτσα μου, σίγουρα δεν την ξέρεις από το Θέατρο... Γιατί τώρα, που ξέρω πχ ότι ηθοποιός από την παράσταση αρνήθηκε την συμμετοχή του σε τηλεοπτικό σήριαλ, και σε σεζόν στο θέατρο της Ντενίση, γιατί πίστεψε στη δουλειά και στην ομάδα του δικού μας ΔΗΠΕΘΕ, ε δεν μπορώ να το κάνω...
 
 
#8 ΑΠ: Το... θέατρο στο Δημ. ΣυμβούλιοΚώστας Δεμερτζίδης 25-02-2011 20:53
Αγαπητέ Παράκελσε, μακάρι να λειτουργούσε έτσι απλά αυτή η εξίσωση «κόβουμε από τον πολιτισμό = περισσότερα λεφτά για τον κοσμάκη». Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Φαντάσου απλά να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕ, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Πυθαγόρας και ότι άλλο πολιτιστικό έχει ο Δήμος. Τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν ίσως κατά 3 ευρώ το μήνα. Ή, εναλλακτικά με τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν, να προσληφτούν καμιά πενηνταριά ακόμη αργόμισθοι στον δήμο για την "καταπολέμηση της ανεργίας". Η πόλη όμως θα έχει φτωχύνει πολύ περισσότερο. Ο δείκτης θα φύγει από το «city» και θα στραφεί εντελώς προς το «κεφαλοχώρι» που αναφέρεις. Χωρίς να υπάρχει και ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τον κοσμάκη, εκτός ίσως από τους 50 ημέτερους που θα προσληφθούν.
Για τα υπόλοιπα για ψώνια, κουλτουριάρηδες , και τα λοιπά που αναφέρεις, μπορούμε να τα συζητήσουμε, και θα βρούμε και πολλά δίκια στις απόψεις σου, αλλά οι γενικεύσεις σου αδικούν πολύ κόσμο που ασχολούνται με μεράκι και ανιδιοτέλια με τον πολιτισμό της πόλης, βάζοντας και συχνά χρήματα από τις τσέπες τους.
Νομίζω ότι η οργή σου είναι δικαιολογημένη, αλλά στρέφεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Δεν είναι ο εχθρός σου ο πολιτισμός, αλλά η έλλειψη του πολιτισμού.
 

2009©Kavalacity.net