Εκτύπωση

Ο μοναχικός άνεργος

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 1.00 από τα 5 αστέρια)
697873-169651565Είναι στιγμές που αισθάνομαι τόσο ανόητος. Νιώθω πως δεν καταλαβαίνω κάτι… κάτι που όλοι οι άλλοι το βρίσκουν φυσιολογικό.
Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα έρθει στην περιοχή μας η κα. Ματούλα Παπούλια. εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, για να ανακοινώσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την πεντάμηνη "Κοινωνική Εργασία". Ένα πρόγραμμα που θα αποτελεί μία "γρήγορη λύση" για τους ανέργους της πόλης μας μέχρι να υλοποιηθούν τα ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Σχεδιασμού Απασχόλησης), τα οποία φυσικά μη νομίζετε πως θα είναι καμιά "τρελή" επίλυση της ανεργίας… αλλά τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μου.
Όταν ήρθε προ μηνός η κα. Κατσέλη στην Καβάλα, υποσχέθηκε τα παραπάνω προγράμματα. Μάλιστα, όπως διαβάζω στον τοπικό τύπο, η Υπουργός είχε στις "βαλίτσες" της μόνο τα ΤΟΠΣΑ. Η "Κοινωνική Εργασία" προέκυψε ως ενδιάμεσο στάδιο μετά από πίεση των μαζικά απολυμένων από επιχειρήσεις της πόλης.
Ως εδώ καλά. "Ασπιρίνη"; "Ασπιρίνη"… τί να κάνουμε;
Και ακούω τις προάλλες στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο (για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι ακριβώς την αρμοδιότητά του, αλλά δεν έχει και τόσο σημασία… έμοιαζε… υπεύθυνος) να δηλώνει, εξηγώντας το πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων, πως έχουν πλεονέκτημα οι απολυμένοι των επιχειρήσεων "Δελφίνι", "Κοθάλης", "Bodyline". Μάλιστα, για να "κλειδώσει" αυτός ο στόχος, θα προσαρμόσουν έτσι την προκήρυξη ούτως ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα μόρια του καθενός από αυτούς!
Και αναρωτιέμαι… πως ορίζεται η "αξία" του κάθε ανέργου; Πόσο σημαντικότερος είναι ένας άνεργος από τον άλλον; Γιατί πλεονεκτούν κάποιοι σε μια (κατ' ουσίαν φωτογραφική) προκήρυξη του κράτους (να σημειωθεί…εκτός ΑΣΕΠ…) έναντι άλλων;
Να διαχωρίζονται οι άνεργοι με βάση την ηλικία, το καταλαβαίνω. Με βάση το χρόνο ανεργίας, την αναπηρία, τα τέκνα κλπ. Εντάξει. Φυσιολογικό. Γιατί όμως ήταν πάντοτε "ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες" οι μαζικά απολυμένοι; Τί διαφορά έχει αλήθεια κάποιος από αυτούς, από έναν συμπολίτη μας που απολύθηκε από έναν γραφείο ή ένα κατάστημα; Συσκέψεις επί συσκέψεων, συναντήσεις με πολιτικούς, συνδικαλισμός, πορείες, δηλώσεις δημοτικών αξιωματούχων… γιατί;
Προς Θεού, δεν έχω φυσικά κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους. Μακάρι να τακτοποιηθούν όλοι. Έχω μάλιστα φίλες που εργαζόντουσαν στα Bodyline, αλλά έχω και πολλούς περισσότερους φίλους που δεν…
Και φυσικά το ζήτημα δεν είναι τοπικό. Στο παρελθόν ακούσαμε για μαζικές απολύσεις από Ναυπηγεία, Goodyear, Cosmote, Κλωνατέξ, Ολυμπιακή και δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Η λέξη κλειδί είναι το "μαζικές". Μαζικές απολύσεις, μαζικές τακτοποιήσεις, μαζικοί σταυροί σε λίγα χρόνια στα ψηφοδέλτια… μαζικό το ενδιαφέρον…
Ενώ οι μεμονωμένοι; Τους μασάει η κρίση, τους καταπίνει η ιστορία.
Φανταστικό παράδειγμα: 20 νεκροί μέσα σε 1 εβδομάδα από δυστυχήματα στους δρόμους… κανείς δεν ασχολείται…
Καραμπόλα με 20 νεκρούς… θα το συζητάμε για μήνες…

Μήπως, ακόμη και στα δυσάρεστα πρέπει να είσαι μέρος "ομάδας" για να αποκτήσεις αξία και ενδιαφέρον στην επικαιρότητα;

Share

Σχόλια  

 
+1 #1 Μόνο νωμένοι θα τα καταφερουμεNadia 11-03-2011 18:02
Αυτο που έχω να πω είναι οτο οι μαζικα απολυμένοι καλούσαν και καλούνε όλους τους ανεργους σε κοινο μέτωπο για να διεκδικησουμε όλοι μαζί το δικαιωμά μας στην εργασία.Όπως αναφέρετε και στο παραπάνω άρθρο το προγράμμα "Κοινωνικής εργασίας" προέκυψε μετά από τους πολυμηνους αγώνες των μαζικά απολυμένων.Παρό λα αυτα το προγραμμα δεν ευννοει κανέναν ιδιαιτέρως.Το πρόγραμμα αυτο είναι για ΟΛΟΥΣ τους ανέργους.Γι αυτό λοιπόν ας σταματησει καθε προσπάθεια διάσπασης και ας καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν ειμαστε αντίπαλοι.Αντιμ ετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και μόνο αν ειμαστε ενωμένοι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση.Η δική μου μεγάλη απορία λοιπόν είναι γιατί αφήνουμε να μας κρατανε διασπασμένους και αδύναμους,αν ενωθούμε κανέναν "δεν θα μασαει η κρίση και κανέναν δεν θα καταπίνει η ιστορία" .
 
 
#2 ΑΠ: Ο μοναχικός άνεργοςΑντώνης Μαδεμτζίδης 11-03-2011 18:35
Ωραία θα ήταν όλα αυτά, αν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις αποκατάστασης των "Απολυμένων Χ" των Δημάρχων πριν τις εκλογές, οι συναντήσεις των πολιτικάντηδων με τους "Απολυμένους Φ" και οι επαναλαμβανόμεν ες αναφορές στους "Απολυμένους Ψ" στα ΜΜΕ.
Δε νομίζω πως το άρθρο διασπά ή διαχωρίζει τους ανέργους... τουναντίον...
 
 
#3 Δουλειά για όλουςNadia 12-03-2011 08:25
Θεωρώ ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι παρόλα αυτά το βασικο σύνθημα των μαζικα απολυμένων είναι "δουλειά για όλους εδώ και τώρα".Αυτό ειναι που πρέπει να δούμε και όχι το πως απαντουσαν στα αιτηματα οι έχοντες εξουσία.Άλλωστε το πανκαβαλιωτικο συλλαλητηριο κατα της ανεργίας και των απολύσεων που διοργάνωσαν, πραγματοποιήθηκ ε μετά την επίσκεψη της Κατσέλη στην Καβάλα.Επιμένω λοιπόν να λέω ότι τη λύση στα προβλήματά μας θα την δώσει η ενότητα.Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα,ολοι μαζι όμως μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα και αυτό που μοιάζει αδύνατο.
 

2009©Kavalacity.net