Εκτύπωση

Τα πορτοκάλια φεύγουν... τα καρπούζια έρχονται...

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

kamares_kavala_12Τόσες φλούδες είχα να δω από τη Λακωνία...

Είναι να πιάνεται η ψυχή σου. Ζητάς να βγάλεις λεφτά από τον τουρισμό. Υποτίθεται πως θες να εκμεταλλευτείς τη γοητεία και την ιστορία της πόλης. Το ομορφότερο μνημείο σου είναι στο κέντρο της. Και...και κάτω από αυτό δεκάδες συμπολίτες μας - γύφτοι να ασελγούν επάνω στην ομορφιά του. Κι εσύ; Το βλέπεις, αδιαφορείς (γιατί αποτελεί ρουτίνα) και, μέσα στην καθημερινότητά σου ούτε που προβληματίζεσαι για την εντύπωση που "παίρνει μαζί του" κάθε λεπτό ο τουρίστας επισκέπτης της πόλης. Αυτός που, υποτίθεται, θα μας διαφημίσει στους συμπολίτες του.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθεί κάποιος για ρατσισμό, ξενοφοβία και

ό,τι άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Έχουμε μια ειδικότητα να χάνουμε το νόημα του κάθε θέματος. Ακόμη και η λέξη "γύφτοι" (περιέργως) σε κάποιους ακούγεται ως βρισιά. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Τα ίδια θα ίσχυαν αν ήταν γύφτοι, τσιγγάνοι, Ελβετοί, Μεξικανοί, Έλληνες, Καβαλιώτες, γείτονες, εγώ κι εσύ. Η ζημιά δεν έχει ούτε χρώμα ούτε φυλή. Επί χρόνια αυτοί οι άνθρωποι "κατασκηνώνουν" κάτω από τις Καμάρες. Και μας κοστίζουν λεφτά! Πολλά λεφτά! (αν δεν είναι κατανοητό το γιατί, ξαναδιαβάστε την προηγούμενη παράγραφο)

Πέρασα ξανά πριν μερικές ημέρες και είδα μία απελπιστική κατάσταση. Ένα γρασίδι που μόνο ομορφιά δεν προσθέτει στο χώρο. Ένα γρασίδι... ψηφιδωτό. Γεμάτο σακκούλες, χαρτιά και πορτοκάλια... πολλά πορτοκάλια! Είχα να δω τόσες πορτοκαλόφλουδες από τη (μικρή ευτυχώς) στρατιωτική παραμονή μου στη Σπάρτη, όπου κάποιες ημέρες μας "μπούκωναν" στα πορτοκάλια (προφανώς επειδή περίσσευαν από γειτονική παραγωγή). Ένα χάλι! Στο κέντρο της πόλης!

Και μου "την είπαν" όταν είπα πως η Καβάλα έχει "Τυχαίο Τουρισμό"...
όταν δε λύνονται τα προφανή, πως περιμένεις να λυθούν τα δύσκολα;... και υπάρχουν πολλά κι απ' αυτά...

Και τί μπορείς να κάνεις  εσύ ως πολίτης; Τίποτε απολύτως! Εμπιστεύεσαι τις ενέργειες των αρχών. Έχεις Εισαγγελεία... έχεις Αστυνομία... έχεις Δήμο... έχεις Δημοτική Αστυνομία... ή μήπως η ευαισθησία όλων αυτών αρχίζει και τελειώνει στην "παράνομη κατασκήνωση" των απεργών πείνας; Φαντάζομαι πως είναι τυχαίο το γεγονός πως οι μεν (της πλατείας) "κοστίζουν" στο image των Δημοτικών αρχών, ενώ οι δε (στις Καμάρες) κοστίζουν χρήματα στους πολίτες (αν και πάλι δεν το καταλάβατε... ξαναδιαβάσετε την πρώτη παράγραφο). Ή μήπως οι μεν χρησιμοποίησαν αντίσκηνο ενώ οι δε (ακόμη!) όχι... η υποκρισία μεγαλουργεί!

Πραγματικά αγνοώ τις κινήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας (ή οποιουδήποτε άλλου) πάνω σε αυτό το θέμα. Πάντως σίγουρα δεν είναι επιτυχείς!

Λύση; Νομίζω πανεύκολη. Μία πινακίδα "μην πατάτε το πράσινο, μη σας πάρει και σας σηκώσει" και η παρουσία δύο (Δημοτικών) Αστυνομικών για λίγες ημέρες που θα χώνουν επιτόπου πρόστιμα για τη ρύπανση του χώρου (αλήθεια, έχει τιμωρηθεί ποτέ κάποιος πολίτης γι αυτό το λόγο;) θα έλυναν, πιστεύω, το πρόβλημα. Αλλά και αν αυτή δεν είναι η λύση, τί να σου κάνω... ένας απλός πολίτης είμαι. Άλλωστε,  γι αυτό πληρώνονται κάποιοι άνθρωποι... για να βρίσκουν λύσεις... και να τις εφαρμόζουν!

Εκτός και αν επιτρέπεται να μπω κι εγώ με την παρέα μου στην αυλή του "τάδε κουμανταδόρου της πόλης" και πάνω στο γρασίδι του κήπου του (δίπλα στην πισίνα) να κάνω βόλτες καταναλώνοντας όλη τη βιταμίνη C της πόλης...

Υ.Γ.: το ωραίο της υπόθεσης είναι πως ακόμη και η φώτο που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο είναι photoshopia (σ.σ. επεξεργασμένη). Στην πραγματικότητα, η ταμπέλα λέει (αν θυμάμαι καλά) Παλιό Υδρ...ΠΑΟ-Θρησκεία-Gate 13...άρες. Ούτε τα αυτοκόλλητα δε μπορούν να καθαρίσουν τόσους μήνες...

Share

Σχόλια  

 
#1 Μην είσαι γύφτος...Τάκης Καβαλιώτης 03-04-2011 10:25
Η λέξη "γύφτος" είναι υποτιμιτική και δε πρέπει να χρησιμοποιείται . Αναξιοπρεπής, μικροπρεπής, βρώμικος, ακατάστατος λέει ο Μπαμπινιώτης και εγώ συμπληρώνω ότι χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει τον τσιγκούνη.
 
 
#2 ΑΠ: Τα πορτοκάλια φεύγουν... τα καρπούζια έρχονται...Αντώνης Μαδεμτζίδης 03-04-2011 10:46
"Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο."

Αλλά νομίζω, όπως και να χει, πως είναι ξεκάθαρο ότι στο άρθρο δε χρησιμοποιείται η λέξη με υποτιμητική έννοια...

"Τα ίδια θα ίσχυαν αν ήταν γύφτοι, τσιγγάνοι, Ελβετοί, Μεξικανοί, Έλληνες, Καβαλιώτες, γείτονες, εγώ κι εσύ. Η ζημιά δεν έχει ούτε χρώμα ούτε φυλή."
 
 
+2 #3 ΑΠ: Τα πορτοκάλια φεύγουν... τα καρπούζια έρχονται...Στάθης Συμεωνίδης 03-04-2011 21:48
"Αλλά και αν αυτή δεν είναι η λύση, τί να σου κάνω... ένας απλός πολίτης είμαι. Άλλωστε, γι αυτό πληρώνονται κάποιοι άνθρωποι... για να βρίσκουν λύσεις... και να τις εφαρμόζουν!"
Αντώνη σε παρακαλώ θερμά να κόψεις ότι ουσία/ες που παίρνεις...θα σε καταστρέψουν αγόρι μου....Ακου υπάρχουν άνθρωποι για να βρίσκουν λύσεις.....ξέρε ις πόσο στοιχίζει μια λύση...Αυτοί κακοπληρωμένοι, θεωρούν, ότι είναι....
 
 
#4 ετυμολογικάΜάριος 06-04-2011 15:14
Για την ετυμολογία της λέξης gypsy εδώ bit.ly/ezOvgo
αντιγράφω: "The gipsies seem doomed to be associated with countries with which they have nothing to do" σε ελεύθερη μετάφραση το λέει και το άσμα ♪Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα,
δε θα με χάσει καμιά πατρίδα ...

Αντώνη τη φωτοσοπιά την έκανες σίγουρα και αγνά για λόγους αισθητικής; πάντως μη την γράφεις photoshopia, υπάρχει ήδη ως αντιδάνειο εδώ bit.ly/gN4sqy ;-)
 

2009©Kavalacity.net