Εκτύπωση

Ε.Ε.Ε.

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(9 ψήφοι, μέση τιμή 4.56 από τα 5 αστέρια)

no_pizzaΜία από τις τελευταίες "απορίες" του δημάρχου στο (ανώδυνο και μακριά από την πράσινη κυβέρνηση) facebook, πριν λίγες ημέρες:

"Μικρότερο κράτος"! Τι σημαίνει άραγε αυτό; Μπαινοβγαίνω σε δημόσιες υπηρεσίες και τις βρίσκω άδειες. Οι υπάλληλοι αγεληδόν φεύγουν στη σύνταξη. Τα έγγραφα όμως πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό σφραγίδων και υπογραφών. Οι εγκρίσεις πρέπει να είναι το ίδιο πολλές και αυστηρές. Πώς να προχωρήσουν οι δουλειές;

Και ως ένα σημείο ίσως έχει δίκιο, αυτή τη στιγμή. Αλλά μόνο για αυτή τη στιγμή, ούτε καν για τον επόμενο μήνα… Γιατί, τώρα, ακόμη, η γραφειοκρατία είναι δαιδαλώδης σε μερικές κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες. Και παρόλο που αρκετοί υπάλληλοι δε… "σκοτώνονται", ωστόσο, όπως είναι η κατάσταση, η απομάκρυνση κάποιων εξ αυτών θα προκαλέσει προβλήματα, καθώς θα υπάρχουν κενά (συν το ότι, από ότι μαθαίνω, ήδη αρκετοί "νευρίασαν" με τις περικοπές και δεν πολυασχολούνται…).
Από την άλλη όμως το να εκφράζεις έναν μονόπλευρο και περιορισμένο προβληματισμό

είναι λίγο επικίνδυνο. Διότι, ποια θα ήταν η συνέχεια αυτής της παραγράφου; Να μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι; Να παραμείνουν όσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι; Και να ψάξουμε να βρούμε τρόπους να τους πληρώνουμε, όπως τους πληρώνουμε (που είπε και η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ!) άσχετα αν αποδίδουν ή όχι;  Ή μήπως και άλλοι διορισμοί στο δημόσιο; Είναι τουλάχιστον εγκληματικό στην κατάσταση που βρισκόμαστε!

Οφείλεις λοιπόν να δώσεις μία λύση. Και βέβαια, ένας δήμαρχος δε μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα (έως και… τίποτα) σε αυτόν τονfb τομέα. Μπορεί όμως να πιέσει. Είτε να πείσει πως δεν είναι οι δικές του υπηρεσίες αυτές που χρειάζονται "εκκαθάριση" είτε πως χρειάζεται άλλη νοοτροπία και μηχανοργάνωση στις διαδικασίες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει δύο πράγματα: "δύναμη" να κοντράρεις την κεντρική διοίκηση και, αντίστοιχα, πολιτική βούληση από την Αθήνα. Και τα δύο μου φαίνονται πάρα πολύ μακρινά

Εγώ πάλι με το φτωχό μου το μυαλό έχω γράψει ένα μικρό, υποθετικό και απραγματοποίητο σενάριο. Μία λύση, χαζή, ταπεινή.

Κλείνονται, σε ένα δωμάτιο, για δύο ημέρες, 8 άνθρωποι (και παραγγέλνουν 32 οικογενειακές πίτσες):
3 τεχνοκράτες, 2 κομπιουτεράδες, 2 νομικοί και 1 παχύδερμος μεγαλοϋπουργός (γι αυτόν είναι οι πίτσες).

Στόχος: να φτιαχτεί υπολογιστική κεντρική εφαρμογή, ώστε καμία κρατική ή δημοτική υπηρεσία να μη ζητά χαρτί από τον πολίτη, που είναι διαθέσιμο από άλλη κρατική ή δημοτική υπηρεσία.

Οι τεχνοκράτες θα αποφασίσουν τι χρειάζεται να γίνει, οι κομπιουτεράδες θα το σκεφτούν υπολογιστικά, οι νομικοί θα βγάλουν την ομάδα από νομικά κωλύματα και ο μεγαλοϋπουργός "θα βάλει πλάτη" κόντρα σε κάθε, κομματικό ή μη, συνδικαλισταρά,  με στέρεα πολιτική βούληση (εδώ κολλάει το… "απραγματοποίητο" της υπόθεσης).

Αφού τελειώσει το διήμερο, φεύγουν όλοι για διακοπές εκτός από τους δύο κομπιουτεράκηδες οι οποίοι φτιάχνουν μία ομάδα από 30 άτομα και επί έναν μήνα "γράφουν" την εφαρμογή.
Επειδή είμαι και γαλαντόμος δίνω από 5.000 € στους πρώτους 8 και από 3.000 στους 30 υπολογιστάκηδες. Σύνολο: 130.000 €. Συν 150 € parliament_building_dayοι πίτσες… 130.150 €. Γελοίο ποσό, αν σκεφτείς πως το site της Βουλής κόστισε 1.059.516 €! (ναι, καλά διαβάσατε… γράμμα και χιλιάρικο πήγαινε)

Εκτός βέβαια, και αν μόνον εγώ θεωρώ ντροπή, εν έτει 2011, ο ΟΑΕΔ να ζητά από τον πολίτη ένσημα του ΙΚΑ, το ΙΚΑ να ζητά φορολογική ενημερότητα, η εφορία ασφαλιστική ενημερότητα (πάλι από το ΙΚΑ), και ολοι μαζί Πιστοποιητικό Γέννησης (!!!) από το Δήμο...
Χαρτούρα, ουρές, ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου. Υπηρεσίες που απαιτούν χαρτιά που εκδίδουν οι ίδιες στο διπλανό γραφείο!

Στην περίπτωση λοιπόν που εφαρμοστεί αυτό το "τρελό σενάριο", ο κάθε υπάλληλος που βρίσκεται σε μία παρόμοια θέση δε θα μπορεί να "απαιτεί" από τον πολίτη χαρτιά που ήδη υπάρχουν σε αυτήν την κεντρική εφαρμογή.

Και βέβαια, δεν είμαι εξυπνάκιας (ίσως, ούτε καν έξυπνος). Αυτό εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια σε προηγμένες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν λοιπόν πραγματοποιηθεί και εδώ, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργαζομένων, που κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά, δε θα έχουν πια αντικείμενο και έτσι αυτοί οι υπάλληλοι μπορούν να απομακρυνθούν. Το κράτος θα εξοικονομήσει τεράστια ποσά (καθότι, το μισθολογικό είναι το μεγαλύτερο έξοδό του) και βέβαια ο πολίτης θα αποκτήσει, εν πολλοίς, ποιοτική σχέση με τις υπηρεσίες.
Κανείς δε θέλει βέβαια να απολύονται άνθρωποι (πόσω μάλλον εγώ) αλλά και κανείς δε θέλει (φαντάζομαι) να πληρώνονται και να υπάρχουν θέσεις μόνο για να… πληρώνονται. Άλλωστε, δεν είναι ιδιωτική εταιρεία το δημόσιο, που κάνει το αφεντικό ότι γουστάρει. Εγώ το πληρώνω και απαιτώ να λειτουργεί με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο μικρότερο δυνατό κόστος. Γιατί δεν έχω λεφτά για χάσιμο…

Και πριν προλάβει κανείς να μιλήσει για δικαιώματα και φακέλωμα… αυτό που λέω είναι πως τα προσωπικά δεδομένα που δε χαρακτηρίζονται "Ευαίσθητα" θα είναι διαθέσιμα σε αυτήν την εφαρμογή και τίποτε άλλο. Π.χ. γιατί να χρειάζεται επικυρωμένος (από ΚΕΠ κλπ.) λογαριασμός ΔΕΗ για να αποδείξεις τον τόπο κατοικίας σου; Το όνομα και η διεύθυνση (όχι το ποσό) του κάθε λογαριασμού σου λοιπόν να είναι άμεσα διαθέσιμα. Δηλαδή, από κάθε υπηρεσία να "αντλούνται" κάποια μόνο στοιχεία και να συγκεντρώνονται σε μία κεντρική εφαρμογή. Πιστέψτε με… μου ακούγεται πάρα πολύ εύκολο να γίνει προγραμματιστικά.

Βέβαια, επαναλαμβάνω, κυριαρχεί ένα τεράστιο κώλυμα: η πολιτική θέληση. Αυτό δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει όσο οι πολιτικοί μας θα φοβούνται να "σπάσουν αυγά". Γι αυτό, άλλωστε, παραμένουμε η βορειότερη χώρα της Αφρικής…

Κρίμα πάντως... και ήλπιζα να γίνω ο "νονός" του εγχειρήματος. Θα την ονόμαζα Ε.Ε.Ε. (Εθνική Εφαρμογή Επιτέλους)

Share

2009©Kavalacity.net