Εκτύπωση

520;

Συγγραφέας: Αντώνης Μαδεμτζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αντώνης Μαδεμτζίδης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(6 ψήφοι, μέση τιμή 4.17 από τα 5 αστέρια)

barcode520-300x158Όλοι το ψιθυρίζουμε εδώ και καιρό. Σιγα σιγά, το πλήρωμα του χρόνου μας έφερε να το φωνάζουμε κιόλας: Προτιμάτε ελληνικά προϊόντα!

Γιατί;
Ο λόγος προφανής: αυξάνει την παραγωγή η συγκεκριμένη (ελληνική) εταιρεία, προσλαμβάνει περισσότερο προσωπικό, έχει περισσότερους εξωτερικούς συνεργάτες, χρειάζεται περισσότερη πρώτη ύλη (ενδεχομένως αγρότες), νοικιάζει μεγαλύτερο χώρο, δουλεύουν γύρω της λογιστές, δικηγόροι, couriers, οδηγοί, μεταφορείς, πωλητές κλπ. Το χρήμα ανακυκλώνεται εντός της χώρας και τα κέρδη καταλήγουν σε Έλληνες (με μεγάλη πιθανότητα και αυτή να τα ξοδέψουν εντός της χώρας). Σίγουρα υπάρχουν και πολλαπλάσια κέρδη, τα οποία ούτε γνωρίζω, ούτε μπορώ να αναλύσω.

Τα νούμερα που "κυκλοφορούν" διαδικτυακά είναι για όλες τις ορέξεις όπως π.χ. αν επιλέγουμε μόνο ελληνικά προϊόντα, τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 12 δις € το χρόνο. Θυμίζω πως οι μισθοί και οι συντάξεις κατακρεουργήθηκαν για 3-4 δις...

Όποια και αν είναι τα νούμερα, δεν αλλάζει καθόλου η ουσία της υπόθεσης. Μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε από αυτό.

 

Από την άλλη όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να "κατεβάσουμε λίγο τον πήχη". Όχι σε ποιότητα, προς Θεού! Αλλά σε "image". Διότι είναι άλλο να ζητάς Gouda και άλλο κασέρι Πολυκάστρου, έτσι δεν είναι (αστειεύομαι, αφήστε κάτω τις ντομάτες Αιγύπτου);

Υπάρχει πάντα και η άποψη "γιατί να το κάνω  αυτό"; Που συνήθως συνεχίζει με τη φράση "να ρίξουν τις τιμές τους και άλλο οι βλαχοέλληνες" ή "κανείς δε θα μου πει τί να κάνω" ή (κλασσικά) "εγώ θα σώσω τον κόσμο;" ή ακόμη και "αααα, εγώ δε μπορώώώώώ... έχω συνηθίσει το Gouda με τα 3,895% λιπαράάάάά".

Κάποιος Ευρωπαϊστής, επίσης θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της παγκοσμιοποίησης, εφόσον θέλουμε να ανήκουμε στην ίδια οικογένεια με τους Ευρωπαίους... τους Αμερικάνους... τους Κινέζους... Και αν μπούμε σε τέτοια διαδικασία "μποϋκοτάζ" (έτσι θα το εκλάβουν οι ξένοι) των μη-Ελληνικών προϊόντων θα έχουμε πρόβλημα σε άλλους τομείς της εξωτερικής μας πολιτικής.

Σαφώς και υπάρχουν προϊόντα που δε μπορούμε να αποχωριστούμε όπως π.χ. τα φάρμακα. Ωστόσο, αυτό απέχει αρκετά από τις τσίχλες και τα αναψυκτικά.

Πάντοτε βέβαια ελλοχεύει, σε τέτοια κείμενα, ο κίνδυνος, τόσο της παραπληροφόρησης όσο και της προπαγάνδας/μαύρης διαφήμισης. Σε αυτό άλλωστε στηρίχθηκαν αρκετά προϊόντα και εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα έμαθα πως μεγάλη εταιρεία διακίνησης ποτών/αναψυκτικών με ελληνικότατο όνομα είναι ολλανδική (κυκλοφορούν ευρέως αυτά φυσικά, δεν ανακαλύπτω την Αμερική) όπως επίσης παρατήρησα πως πολλά προϊόντα τελευταία (ένεκα της κατάστασης) έχουν την ελληνική σημαία επάνω με αρκετά από αυτά ωστόσο να γράφουν "από το 19xx στην Ελλάδα"! Και αυτό διαφέρει μακράν του "Ελληνικό προϊόν".

Αν λοιπόν πρόκειται να ακολουθήσουμε τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Και δε θέλει τίποτε περισσότερο από να γυρίσουμε τη συσκευασία και να διαβάσουμε. Τόσο απλό.

Διάβασα εχθές πως όλα τα Ελληνικά Προϊόντα έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό. Ξεκινά το barcode τους με το 520. Το πίστεψα, όσο μπορεί κανείς να πιστέψει μία πληροφορία που διακινείται μέσω mail. Ψάχνοντας λιγάκι, ανακάλυψα πως δεν ισχύει απόλυτα αυτό (αν και ισχύει σε μεγάλο βαθμό). Το 520 στο barcode υποδηλώνει το σε ποια χώρα "αδειοδοτήθηκε" το barcode. Δηλαδή, μία ολλανδική εταιρεία, μπορεί άνετα να πάρει ελληνικό barcode, όπως και ένας Έλληνας παραγωγός πίθανόν να συσκευάζει τα προϊόντα του (και να παίρνει και το αντίστοιχο barcode) σε άλλη χώρα.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ανακαλύψει ο καθένας μας το τί ακριβώς συμβαίνει με το κάθε προϊόν... είπαμε... αρκεί να γυρίσουμε τη συσκευασία...

Share

2009©Kavalacity.net