Εκτύπωση

το γουρούνι θα σκάβει...

Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Κανάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Αντί εισαγωγής...

Δεν θα σχολιάσω τίποτα επί του άρθρου, αλλά επί του αρθρογράφου: Μετά από 15 χρόνια συγγραφικής σιωπής ξανατρώω αμάσητο  (προφανώς από λαιμαργία και νοσταλγία μαζί) το καλομαγειρεμένο αν και ημιβετζετέριαν φαγάκι που μας τρατάρει χουβαρντάδικα το κουμπαράκι μου. Και είναι νόστιμο καθώς η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη: Μπακούνιν με ολίγη από Λένιν και έξτρα παρθένο βιολογικό λαδάκι Θάσου. Και μιας και αναφέρθηκα στην λεβεντογέννα, έτσι για το χαβαλέ θα παραθέσω ένα σχετικό κείμενο άσχετο με το μεταναστευτικό ζήτημα που σας αποσχολεί, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σαν ταξιδιωτική οδηγία για νόμιμους και παράνομους ταξιδιώτες...

Τίτλος: Ξιτζατζαλιάσκα!

thassosΟι ντοπιολαλιές, πέρα από το ότι δυσκολεύουν τους μη γνωρίζοντες, εμπεριέχουν στοιχεία εξόχως ενδιαφέροντα διότι φέρουν στο DNA τους αρχέγονα πολιτιστικά, κοινωνικά, γεννετικά και άλλα χαρακτηριστικά, που εάν σου δοθεί η ευκαιρία και η φώτιση να τα αφουγκραστείς, είναι βέβαιο πως θα βρεθείς μέσα σ΄ένα μουσείο μη προσδιορίσιμο με την στενή εννοιολογική σημασία, αλλά σαφώς πιο προσεγγίσιμο, αφού μπορείς να "ακουμπήσεις" τα εκθέματα!

Η προνομιακή γεωγραφική θέση της πόλης, που κακοποιούμε οι μόνιμοι της κάτοικοι μα και οι περαστικοί, δίνει τη δυνατότητα μετάβασης σ’ένα τέτοιο ιδιαίτερο μουσείο, τάχιστα και φθηνά αφού η γενική είσοδος κοστίζει όσο ένα εισητήριο με το φερ (φερρυ μποτ από Καβάλα) , ή το φιρμπιλικ (φερρυ μποτ από Κεραμωτή).

Kαι η εμπειρία ξεκινά από 

την επιβίβαση στο φιρμπιλίκι!

Διάλογος παρκαδόρου καραβιού με οδηγό: (o παρκαδόρος γκαρίζει σ’όλο το διάλογο εκκωφαντικά)

 • ΕΛΑ ΕΛΑ ΕΛΑ ΕΛΑ ΕΜΕΝΑ ΒΛΕΠΕ ΓΑΜΩΤ ΚΟΨ ‘ ΤΟ ΑΥΤΟΥ ΡΕ, ΑΥΤΟΥ ΡΕ ΓΑΒΑΝ, ΔΙΕΣ ΡΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑ, ΡΕ ΑΥΤΟΥ ΡΕ ΛΕΜΕ, Α ΡΕ ΠΟΥΣΤ ΘΕΕ, ΣΙΓΑ ΜΑΝΤΑΜ ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΠΩ ΝΑ ΚΑΝΣ, ΜΗ ΧΑΖΟΛΟΓΑΣ ΡΕ ΣΥ, ΑΛΛΙΩΣ, ΑΛΛΙΩΣ, ΑΛΛΙΩΣ, ΑΛΛΙΩΣ, ΑΠΤΑΛΛΙΩΣ (!!!!!) , ΜΑ ΤΟ ΖΑΓΑΡ, ΚΟΙΤΑ ΡΕ ΑΥΤΟΥ ΡΕ, ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ, ΔΥΟ ΤΈΤΟΙΟΙ ΝΑ ΧΣ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΖΒΙΝΤΟΥΝΑ ΓΑΜΩΤ ΤΑ ΑΥΤΙΑ Σ, ΟΠΑ, ΕΛΑ, ΟΠΑ, ΟΠΑ, ΕΛΑ, ΣΙΑΞΕ,
  ΕΙΣ' ΩΡΑΙΟΣ.
  (!!!!!!!)
 • ??? (Τι να πεί ο άνθρωπος)
 • ΣΙΓΑ ΜΑΝΤΑΜ ΜΙ ΞΙΤΖΑΤΖΑΛΙΑΣΕΣ (υπάρχει θεός η κυρία πάτησε τον παρκαδόρο αλλά η καφέ πλαστική σαγιονάρα δεν παθαίνει τίποτα)
 • ΠΙΑΝΣ ΕΝΑ ΤΙΜΟΝ’ ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡ ΟΥ ΧΑΡΟΥΣ….

Προχωράμε τις σκάλες για να βρούμε το κυλικείο.Μετά από σπρωξίματα τύπου θύρας 7, προσεγγίζουμε ένα άνοιγμα ένα επί ένα μέσα από το οποίο βγαίνουν καπνοί από καμμένα τοστ, καφέ από μηχάνημα που χα να δω από παιδί και κυρίως απ’το τσιγάρο (ΚΙΡΕΤΣΙΛΕΡ) του κιλικίατζη που είναι αναμμένο στο τασάκι (διαφημιστικό:κολώνια μυρτώ) και το συγκρατεί μία γλιτζιασμένη πίπα μαύρη, που εννοεί ο άνθρωπος να βρίσκεται στο κέντρο του πάγκου εξυπηρέτησης και να ντουμανιάζει το θύμα που ήρθε η σειρά του να ψωνίσει κι απ’ τη κάπνα ζαλίζεται και δεν συνειδητοποιεί πως μόλις πλήρωσε ένα μπουκαλάκι νερό όσο πλήρωσε και στο λογαριασμό του νερού στο σπίτι που έχει και πισίνα.

Και σαν να μη φτάνει ο πανικός της ουράς για το μαγικό ζουμί (έτσι μόνο εξηγείται η ψυχαναγκαστική μανία να πιεί όλο το καράβι καφέ σε μία διαδρομή που διαρκεί μισή ώρα) , έχουμε και παράπονα:

 • Κυρία:συγγνώμη κύριε, σας ζήτησα γλυκό κι αυτός είναι μέτριος!
 • Kυλικίατζης: να τα’ αλλάξουμε κυρία μου! Μισό λεπτό να εξυπηρετήσω τον κόσμο που περιμένει στην ουρά και θα στ΄αλλάξω!
 • Κυρία: μα αν περιμένω να εξυπηρετήσετε όλο αυτό τον κόσμο θα φτάσουμε στη Θάσο και θα είμαστε στο γυρισμό για Κεραμωτή!
 • Kυλικίατζης: λέμε και εξυπνάδες (!!!!!!!!!!!!) ?

Εγκαταλείπει η κυρία (κάνοντας practice στα Γαλλικά), οπότε έρχεται η σειρά μου να πάρω αλμυρά σνακς στην Έλλη, όχι βέβαια για να τα φάει (έτσι κι αλλιώς δεν τρώγονται) , αλλά για να τα πετάξει στους γλάρους που συνοδεύουν το καράβι σε όλα τα δρομολόγια.Οι γλάροι γνωρίζουν πως είναι οι μόνοι που μπορούν να φάνε ό, τι πουλάει το κυλικείο, και σε παλιότερο δρομολόγιο το κατάλαβε και η Έλλη και δεν το ξέχασε ποτέ.

Και μόλις πληρώνω τα ληγμένα για χειροποίητα δια χειρός Μαμαλάκη, ακούω στα μεγάφωνα:ΤΟ ΚΒΜ 7600 ΕΝΟΧΛΕΙ (δις)

Μα πως είναι δυνατόν σκέφτομαι αφού τα οχήματα είναι παρκαρισμένα, για την ακρίβεια στιβαγμένα (εδώ πρέπει να πω, πως το φέρρυ παίρνει 100 αυτοκίνητα, αλλά οι υπεύθυνοι το αμφισβητούν ευθέως αφού το ρεκόρ τους είναι 140!) , ωστόσο τρέχω να δω τι γίνεται.Πηδάω πάνω από καμμιά πενηνταριά αυτοκίνητα, κάνω το παντελονι μου από άσπρο, μαύρο, στραμπουλάω σ΄ένα πήδο και το πόδι μου και τελικά φτάνω στο αυτοκίνητό μου (ένα test drive Navara) , όπου δεν υπάρχει κανείς! Κοιτάω από δω, κοιτάω από κει, τίποτα! Ώσπου κάποια στιγμή με φωνάζει απ’τη κουπαστή (έξω απ’το χώρο στάθμευσης) ένας ναύτης:

 • Λιβιντιά θκόσ΄εν του 'ργαλείο?
 • Ναι, άκουσα ό, τι ενοχλεί και ήρθα. Γνωρίζετε κάτι?
 • Ιγώ βρε σι θλα. Πόσου βγαιν για αγρότς?
 • (!!!!!!!!!!!!!) Αυτό θέλατε?
 • Ουοχ' για μένα, για έναν αξά μ' ινδιαφέρ! (αξάς=ξάδερφος)
Δίνω τόπο στην οργή, του λέω τιμή και ξαναξεκινώ το Γολγοθά της επιστροφής...
 • Α! Λιβιντιά, ξέχσα να σι πώ, μια χαζέκλω σι ίξισι λίγου ντου προυφυλακτήρα.Του κουθόν', πάτ'σε κι τ'Μήτσου στου πουδάρ, αλλά ηφτούνους εν μαθημένους! Φτυχώς σκέφτ'κα, αντιπρόσουπας το΄χει, διν έχ' ανάγκ', και την άφκα να φύγ'.
 • Με υποχρέωσες!

Στο μεταξύ φτάσαμε και τα λεφούσια ξανασυνωστίζονται για να βγουν. Παραμένω και γω τελικά δίπλα στο αυτοκίνητο, διότι είναι αδύνατο να μπω μέσα και εναποθέτω τις ελπίδες μου σε μία ανώτερη δύναμη για να ξαναβρεθώ με τη γυναίκα μου και το παιδί. Με κίνδυνο της ζωής μου κατορθώνω να επιβιβαστώ στο navara και να αποβιβαστώ απ’ το καράβι.Κι ενώ προσπαθώ να εντοπίσω την Μαριάννα και την Έλλη ακούω πίσω μου:

ΙΣΑ ΜΑΡΙ ΜΑΛΑΚΩ!

Τολίνα μου καλώς μας ξανάρθες. Στο επόμενο θα σου κάνω την ψυχανάλυση. Στο μεταξύ "σκάβε"... (σσ: για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο...)

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: το γουρούνι θα σκάβει...Τόλης Βουρβουτσιώτης 29-01-2011 14:30
Καλωσήρθαμε κι οι δύο...στα παλιά, τα γνώριμα. Κάποτε με την ορμή, τον ενθουσιασμό και τα λάθη της νιότης, τώρα σαν τους παπούδες του muppetshow ψηλά στο ηλεκτρονικό μας μπαλκόνι, ή σαν τους γέρους κορσικανούς στα σκίτσα του Uderzo να κουβαλάμε τον κορμο-παρελθόν μας και να κουτσομπολεύουμ ε το παρόν. Καλό μέλλον σύντροφε, κουμπάρε, και καλο γράψιμο(σκάψιμο )...
 
 
#2 Γητευτής παρκαδόρου..... ...Κουνάκος Κώστας 29-01-2011 19:47
Όσοι από εμάς έχουν ταξιδέψει σε κάποιο περιφερικό Νησί, θα έχουν ζήσει αντίστοιχη εμπειρία , απόλυτη και περιγραφική στο σχολιασμό σου.
Αυτή είναι ακόμα η χώρα μας!! Έχει να διανύσει πολύ διάστημα για να πούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σε υπηρεσίες διαμετακομιστικ ές με θαλάσσια μέσα, η άλλου είδους μέσα.
Φανταστείτε σας παρακαλώ να ήταν στη θέση της ημεδαπής, αλλοδαπή , που είναι πάμπολλες φορές , άραγε αυτοί τι λένε ?
Η «βαριά μας βιομηχανία», μονό που στην περιφέρεια είμαστε 100 χρόνια πίσω!!
 
 
#3 ΑΠ: το γουρούνι θα σκάβει...Αποστολος 30-01-2011 19:11
ΕΔΩ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΔΗΘΕΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΤΕ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑς ΤΡΩΤΕ ΤΗΝ ΞΕΡΗ ΤΗΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΟΠΟΩς ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΡΝΑΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ.
ΜΗΝ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟΥς ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΠΧ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.
ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΘΕΛΕΙ. ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ.
 

2009©Kavalacity.net