Εκτύπωση

Οδηγίες προς ... Φορολογουμένους!

Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Προμούσας γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

Ο νομοθετικός  μαραθώνιος της περσινής χρονιάς έδειξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει ξεκάθαρα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από την φορολόγηση. Ως πότε;  Θα πω εγώ!

altΒιώσαμε λοιπόν μια σειρά από αναρίθμητες φορολογικές αλλαγές, σε ζητήματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιριών, με αλλαγή στη κλίμακα φορολογίας, την επαναφορά των τεκμηρίων, την εφαρμογή του «μέτρου» συγκέντρωσης αποδείξεων, τις αλλαγές στον Φ.Π.Α. και σε άλλους εμέσους φόρους. Αλλαγές σε θέματα κεφαλαίου, δωρεών, γονικών παροχών, Α΄κατοικίας, αλλαγές σε ζητήματα Κώδικα, με σημαντικότερη, την κατάργηση της Α΄ κατηγορίας βιβλίων και την ένταξη στην Β’ κατηγορία πολλών επαγγελματιών, ορισμένων δε εξ αυτών που δεν είχαν καν υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Κατά μέσω όρο, ψηφίζονταν στην Ελλάδα 1,5 έως 2 φορολογικά νομοσχέδια το χρόνο, για να μην αναφερθώ σε ερμηνευτικές  Π.ΟΛ. κτλ. Αλλά αυτό που βιώσαμε το 2010 ήταν το κάτι άλλο. Ένας καταιγισμός φορολογικών αλλαγών, που ήταν δύσκολο έως αδύνατον

για ένα απλό πολίτη να τις παρακολουθήσει. Βέβαια ένας επαγγελματίας θα ανατρέξει στον λογιστή του και καλά θα κάνει, μια και οι πλειοψηφία των αλλαγών έχουν να κάνουν κυρίως με τους ελεύθερους επαγγελματίες, άλλωστε από φέτος οι δηλώσεις τους θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Με τους μισθωτούς και συνταξιούχους όμως τι γίνεται; Τα πράγματα βέβαια είναι κάπως πιο απλά εδώ, αλλά δεν παύουν  να υπάρχουν αλλαγές που εγκυμονούν κινδύνους, με σημαντικότερη αυτή των τεκμηρίων. Επομένως όσοι από εσάς έχετε δεύτερες κατοικίες, περισσότερα από δυο Ι.Χ. αυτοκίνητα και αγορές ακινήτων, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα φοροτεχνικό.

Είναι αδύνατον φυσικά να αναφερθούμε σε όλες αυτές τις αλλαγές, μέσα σε λίγες γραμμές, καθώς μια σωστή προσέγγιση του θέματος απαιτεί συνημμένους πίνακες, παραδείγματα προσδιορισμού φόρου κλπ. Θα προσπαθήσουμε όμως να επισημάνουμε κάποιες βασικές αλλαγές που χρειάζεται να προσεχθούν κατά την σύνταξη της φορολογικής μας δήλωσης, σύμφωνα πάντα με τον Ν.3842/2010 και την Π.Ο.Λ. 1135/2010, η οποία ουσιαστικά ερμηνεύει τα άρθρα του παραπάνω νόμου.

Ξεκινώντας από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας, πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ πλέον έχουμε ίδιο αφορολόγητο για μισθωτούς και επαγγελματίες, τα 12.000 € και προσθήκη περισσότερων συντελεστών όπως 18,24,26,32,36,38,40,45, προσπαθώντας  προφανώς ο νομοθέτης να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των εισοδημάτων. Υπάρχει λοιπόν το αφορολόγητο των 12.000 € , με μια όμως προϋπόθεση, να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός αποδείξεων προκειμένου να εξασφαλιστεί το «κεκτημένο» έως τώρα δικαίωμα του αφορολόγητου. Σε περίπτωση συγκέντρωσης μικρότερου ποσού αποδείξεων υπάρχει μια επιβάρυνση 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών και μια ελάφρυνση 10% σε αντίθετη περίπτωση. Οι αποδείξεις θα πρέπει να αθροιστούν και να μπουν σε ένα φάκελο όπου θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός τους και το άθροισμα τους. Το ποσό αυτό θα πρέπει να μπει στον κωδ.49 του πιν.7. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση του κωδ.23 ,24 πιν.2 για τους κατοίκους του εξωτερικού που δεν είναι υπόχρεοι στη συγκέντρωση αποδείξεων. Άλλες αλλαγές που έχουμε στο πίνακα αυτό είναι οι κωδ. 13,14 για συνταξιούχους άνω των 65 ετών προκειμένου να έχουν μια ελάφρυνση 30% από το τεκμήριο. Οι κωδ.19,20 συμπληρώνονται από νέους επαγγελματίες έως 35 ετών, οι οποίοι έκαναν έναρξη μέσα στην τριετία. Σε επαγγελματίες απευθύνονται και οι κωδ.25,26 και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση 20% των κερδών, διατηρώντας σταθερό το προσωπικό τους. Στο πίνακα 3 δεν υπάρχουν αλλαγές και διατηρείται το αφορολόγητο των 2.400 € για τους ανάπηρους με ποσοστό άνω του 67% . Στο πίνακα 4 θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον κωδ.317,318 καθώς αφορά τα επιδόματα ανεργίας. Εδώ λοιπόν μπαίνει το  ποσό του επιδόματος ανεργίας και φορολογείται, εφόσον το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τα 30.000 €. Σε αντίθετη περίπτωση μπαίνει στον κωδ.661,662 πιν.6 και δεν φορολογείται. Ένας νέος κωδικός είναι και 481,482 ο οποίος αφορά κέρδη από αγροτουριστική μονάδα έως 10 δωμάτια. Τέλος καταργείτε ο κωδικός στον πίνακα 4Ε όπου έμπαιναν οι δαπάνες σπιτιών που νοικιάζονται.

Ο πίνακας 5 θέλει την μεγαλύτερη προσοχή καθώς είναι αυτός όπου γίνεται ο προσδιορισμός των τεκμηρίων αγοράς και διαβίωσης. Τεκμήριο υπάρχει πλέον για τις κατοικίες και όχι μόνο για την κύρια, ανεξαιρέτως αν πρόκειται για ιδιόχρηση, με λίγα λόγια τεκμήριο υπάρχει και για μια κατοικία που νοικιάζουμε. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, εδώ στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων ακινήτων και της τιμής ζώνης (ισχύουν αυτές έως την 31η Δεκεμβρίου 2007). Σημαντική είναι και η επαναφορά των τεκμήριων αυτοκινήτων με την διαφορά ότι αναγράφουμε τα κυβ.εκατοστά και όχι τους φορ.ίππους. Παρέμειναν τα τεκμήρια σκαφών, αεροσκαφών και υδατοδεξαμενών (πισίνες), ενώ για την αγορά κινητών πραγμάτων (πχ σαλόνι ηλεκ.συσκευές κλπ) το όριο ανέβηκε στα 10.000€. Παραμένουν επίσης τα τεκμήρια αγοράς αυτοκινήτων, δίτροχων, σκαφών κλπ, και αγοράς ή ανέγερσης ακινήτων και απόσβεσης δανείων. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αγορά Α’ κατοικίας, καθώς υπήρξε μια νομοθετική αλλαγή στο θέμα αυτό, που πιθανόν να προκαλέσει σύγχυση. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει απαλλαγή Α΄κατοικίας, δηλαδή ισχύει το τεκμήριο αγοράς, για το διάστημα 22/4/2010 έως 17/12/2010. Πριν και μετά τη περίοδο αυτή δεν ισχύει το τεκμήριο αγοράς Α΄ κατοικίας και δεν θα ισχύει έως τις 31/12/2012.

Σε όλα τα παραπάνω τεκμήρια θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δαπάνη διαβίωσης, η οποία είναι 3.000 για άγαμους και 5.000 για έγγαμους. Σημαντική νομοθετική αλλαγή, θεωρείται τέλος η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στις δωρεές και γονικές παροχές. Ένας γονέας λοιπόν δεν θα μπορεί να κάνει δωρεά χρημάτων ή ακινήτων στο παιδί του εκμεταλλευόμενος το αφορολόγητο που ίσχυε έως τώρα, αλλά θα φορολογηθεί αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή καθώς πολλοί γονείς έκαναν δωρεές χρηματικών ποσών στα παιδιά τους προκειμένου να τα διευκολύνουν οικονομικά αλλά και φορολογικά στην αγορά ενός αυτοκινήτου.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην σύνταξη της φορολογικής σας δήλωσης και δεν θα ήταν άσχημο πριν την υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. να κάνετε μια εκκαθάριση φόρου, είτε σε ένα λογιστή είτε κάνοντας χρήση κάποιων -πιστοποιημένων- προγραμμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Share

2009©Kavalacity.net