Εκτύπωση

Εμείς οι Έλληνες!!!

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Προμούσας γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

...Έκατσα λοιπόν κι έψαξα να βρω κάτι που θα μπορούσε να με κάνει περήφανο! Θα υπάρχουν κάποιοι τομείς - σκέφτηκα - που θα διακρινόμαστε κι εμείς, θα υπάρχει κάτι που θα είμαστε πρώτοι...

big-prize-colorΤι να πει κανείς, το τελευταίο καιρό δεν ακούμε και τίποτε σωστό! Όλα κακά και άσχημα,  όλα απαισιόδοξα και στενάχωρα. Σε όλα έχουμε πιάσει πάτο, στους δείκτες της οικονομίας, στη παραγωγικότητα, στους μισθούς, στους ρυθμούς ανάπτυξης, μα περισσότερο στην ψυχολογία μας. Έκατσα λοιπόν κι έψαξα να βρω κάτι που θα μπορούσε να με κάνει περήφανο! Θα υπάρχουν κάποιοι τομείς - σκέφτηκα - που θα διακρινόμαστε κι εμείς, θα υπάρχει κάτι που θα είμαστε πρώτοι, κάπου θα έχει και η Ελλάδα υψηλά ποσοστά, δεν μπορεί! Σας πληροφορώ έμεινα έκπληκτος από τα αποτελέσματα αυτής της μικρής έρευνας που έκανα, πιστέψτε με υπάρχουν  πολλά και ενδιαφέροντα ρεκόρ, τα οποία κατέχουμε εμείς οι Έλληνες,

αλλά δυστυχώς είναι όλα αρνητικά. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι ένιωσα περήφανος για όσα διάβασα, το αντίθετο μάλιστα. Μέχρι που σκέφτηκα να μην γράψω καν αυτό το άρθρο, σκέφτηκα  να ψάξω ένα άλλο θέμα κάπως πιο ευχάριστο και πιο ελαφρύ, ένα θέμα που να μην  προβληματίζει τόσο τον ήδη  απογοητευμένο Έλληνα. Ποιος είναι όμως ο σκοπός ενός κειμένου; Να χαϊδεύει απλώς τα αυτιά του αναγνώστη ή να του θέτει προβληματισμούς; Να τον κολακεύει ή να του αποκαλύπτει  την πικρή αλήθεια;    Τελικά διάλεξα το δεύτερο, γιατί θεωρώ ότι μέσω του προβληματισμού οδηγούμαστε σε λύσεις και μέσω της ντροπής οδηγούμαστε στην παραδοχή. Εφόσον λοιπόν, παραδεχθούμε και αποδεχθούμε κάποια στιγμή τα στραβά  της ράτσας μας, ίσως ….καταφέρουμε να διορθώσουμε ορισμένα!

Θα ξεκινήσω - όχι τυχαία - από την διαφθορά. Ο δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2009) βαθμολόγησε την Ελλάδα με 3.8 βαθμούς, κατατάσσοντας την στην  πρώτη θέση στον "Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς" μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παρηγοριά να αναφέρω ότι συγκατοικούμε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η περσινή χρονιά και τα σκάνδαλα που μας ταλάνισαν, κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να σταθούμε ώστε να πολεμήσουμε τη διαφθορά. Τα στοιχεία επίσης μας δείχνουν ότι δεν έχουμε πείσει ούτε τη διεθνή οικονομική κοινότητα, ούτε την κοινωνία των πολιτών, ότι έχουμε ένα αξιόπιστο πλάνο αντιμετώπισης της διαφθοράς, γεγονός που παίζει αρνητικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Είναι βέβαιο ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Πριν την ένταξη μάλιστα των λεγόμενων Ανατολικών χωρών, ήταν η χειρότερη. Ίσως γι’ αυτό κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις παγοσμίως στο  «λάδωμα». Πράγματι  εδώ  δεν ξέρεις αν πρέπει να καταφερθείς εναντίων αυτού που χρηματίζει ή εκείνου που χρηματίζεται. Ακόμη χειρότερο όμως είναι το γεγονός, ότι σπάνια ακούμε να τιμωρούνται δημόσιοι λειτουργοί που συλλαμβάνονται για χρηματισμό. Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι για πράξεις μικρής ιδίως διαφθοράς απαλλάσσονται σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% από τα δικαστήρια και επανέρχονται στις διοικητικές τους θέσεις! Πρόσφατα ο καθηγητής του Παντείου Ι. Βαβούρας και στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε κοινή τους εργασία, συνέδεσαν τη διαφθορά με την παραοικονομία, την οποία υπολόγισαν κοντά στο 30% του ΑΕΠ.  Και η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη παραοικονομίας στην Ε.Ε.

Δυστυχώς παρόμοια είναι η κατάσταση και στην δημόσια υγεία. Το 17% επί του συνόλου των χρημάτων που δαπανούν οι πολίτες στην υγεία αφορά την παραοικονομία, που μεταφράζεται μεταξύ άλλων, σε χρηματισμό των γιατρών. Αυτό είναι το πόρισμα πρόσφατης ανάλυσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα οικονομικά της υγείας στη χώρα μας. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που δείχνει ότι το σύνολο των Ελλήνων που χρειάστηκε να λαδώσουν δημοσίους υπαλλήλους το περασμένο έτος, το 33,5% παραδέχτηκε πως τα χρήματα που έβγαλαν από την τσέπη τους μπήκαν στο... φακελάκι του γιατρού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε ποσοστό 15,5% αναφέρονται αντίστοιχα περιστατικά και στις ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία! Μάλιστα, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα νοσοκομεία διατηρούν για μία ακόμη χρονιά την πρωτιά της διαφθοράς. Σύμφωνα με  στοιχεία, το 39% των ασθενών καταφεύγουν στο φακελάκι για να ξορκίσουν τις λίστες αναμονής και να κερδίσουν το... ενδιαφέρον των γιατρών και των χειρουργών και το 72% αυτών όταν πρόκειται να κλείσουν άμεσα ραντεβού με τον γιατρό.

  Φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν να μην κατέχουμε και ένα ρεκόρ στη φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, το 2006 το ελληνικό κράτος έπρεπε να εισπράξει περίπου 21,7 δισ. ευρώ αλλά στην πραγματικότητα εισέπραξε περίπου 15,2 δισ. ευρώ. Η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ελλάδα ισοδυναμούσε το 2006 στο 3,4% του ΑΕΠ της, με άλλα λόγια οι Έλληνες δεν πλήρωσαν στο κράτος τους το ένα από τα τρία ευρώ που του όφειλαν από ΦΠΑ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αν το κράτος εισέπραττε κανονικά το ΦΠΑ, τότε δεν θα υπήρχε το τεράστιο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εμφανίζει η χώρα.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, βεβαία αυτοί πολλά έλεγαν αλλά εμείς δεν τους ακούσαμε. Στο χώρο της διατροφής και της υγείας λοιπόν κατέχουμε μερικά αξιοσημείωτα ρεκόρ. Κατέχουμε την πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία. Όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες το 35,2% του γενικού πληθυσμού είναι υπέρβαρο, ενώ το 22,5% παχύσαρκο, στην πλειονότητά τους άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών. Αντίστοιχα υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι ένα στα τρία αγόρια και δύο στα δέκα κορίτσια. Η Ελλάδα κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ που έχει σχέση με την υγεία μας. Το κάπνισμα! Οι Ελληνίδες καπνίζουν σε ποσοστό 29% και είναι τρίτες στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Άνδρες και γυναίκες μαζί έχουμε όμως τη θλιβερή πρωτιά στις χώρες της κοινότητας, ενώ οι γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 15-24 χρόνων που καπνίζουν καθημερινά αποτελούν το 45% του πληθυσμού των καπνιστών, με αυξητικές τάσεις -ιδίως στα νέα κορίτσια. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και έλλειψη άθλησης μια και οι Έλληνες γυμναζόμαστε πολύ λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Παρεμφερές είναι το επόμενο θέμα. Η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό δοτών ανθρώπινων οργάνων σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατέχει τα θλιβερά πρωτεία σε ό,τι αφορά τους θανάτους που σημειώνονται σε αυτοκινητικά δυστυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Ελλάδας, στην χώρα μας αντιστοιχούν 220 νεκροί ανά εκατομμύριο πολιτών το χρόνο, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πενήντα. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κάθε χρόνο 200 δότες, οι οποίοι, όμως, τελικά, δεν ξεπερνούν τους τριάντα με σαράντα. Στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 δότες ανά εκατομμύριο. Η κατάσταση είναι τραγικότερη όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνευμόνων και ήπατος, αφού από τους περίπου 50 ασθενείς -οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν μεγάλο περιθώριο ζωής- βρίσκουν μόσχευμα μόλις οι δέκα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα αν και παρουσιάζει μείωση κατά 23% σε σχέση με το 2001, κατέχει μαζί με τη Ρουμανία την θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, με 130 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και όχι όσους καταλήγουν κατά τη διακομιδή τους με το ασθενοφόρο ή στο νοσοκομείο. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2009 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν 69 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Μια κι εσείς διαβάζετε αυτό το κείμενο μέσω του internet, να σας αναφέρω ότι  η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη, στη χρήση του διαδικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό χρηστών (16-74 ετών) του Internet στην Ελλάδα φθάνει το 20% στο σύνολο, ενώ στους άνδρες φθάνει το 23% και στις γυναίκες το 16%.

Μεταξύ άλλων  η χώρα μας έχει αρνητικές επιδόσεις σε ζητήματα εθελοντισμού, σε θέματα οικολογικής συνείδησης, καθαριότητας και ανακύκλωσης. Το χειρότερο όλων δε - κατά την ταπεινή μου γνώμη - είναι το κεφάλαιο παιδεία - εκπαίδευση. Ειλικρινά εκεί δεν τόλμησα να ψάξω  για στοιχεία και νούμερα, ούτε θέλησα να κάνω συγκρίσεις. Εκεί είναι βέβαιο ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρώτοι ……..από το τέλος.

Τέλος! 

 

 

 

 

 

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Εμείς οι Έλληνες!!!apostolos 10-02-2011 12:23
Tα δικά μας τα "καλά" δεν μετριούνται με τους φτιαγμένους δείκτες των/του δήθεν σώστη μας.Π.Χ
1-πρώτη θέση στον "Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς". Δηλαδή οι Γερμανοί οι οποίοι λαδώνουν ολόκληρα πολιτικά συστήματα και χώρες πολύ μεγαλύτερα γιατί δεν είναι σε αυτή την λίστα? Είμαστε εμείς διαφθαρμένοι με τα 200 εωρώ που λαδώνουμε και αυτοί με τα δισεκατομμύρια διεθνώς λαδώματος δεν είναι καν στην λίστα Χαααααα. και θες να πιστέψουμε αυτο που λεν οι δήθεν στατιστικές. Στατιστική είναι μια τέχνη για επισημο Manipulation.
ρεκόρ στη φοροδιαφυγή. Σιγά τα λάχανα. Χώρες όπως Ιρλανδία έχουν χρησιμοποιηθεί για διεθνώς ταιράστια ποσά φοροδοαφυγής και εμείς με τα ψίχουλα φιγουράρουμε στην λίστα.
Όσο για την απαράδεκτη κατάσταση στον χώρο της υγείας, στον δρόμο σε συμπεριφορά κλπ δικαίως είμαστε στην λίστα. Αν κάνανε/"φτιάχνα ναι" και μια λίστα με τα μεγαλύτερα κορόιδα στην ΕΕ πάλι πρώτη θα είμασταν γιατί απλά αναδιμοσιεύουμε χωρίς κριτικό πνεύμα αυτά που θέλουν να πιστέψουμε.
Οι λίστες μετράνε τα hard skills και όχι soft skills.
 
 
#2 ΑΠ: Εμείς οι Έλληνες!!!Γιάννης Προμούσας 10-02-2011 13:00
Φίλε Αποστόλη, κοιτώντας τα χάλια των άλλων, απλώς εθελοτυφλούμε και δικαιολογούμαστ ε, δυστυχώς……δεν διορθωνόμαστε.
 
 
+1 #3 ΑΠ: Εμείς οι Έλληνες!!!Άννα Αλεξοπούλου 10-02-2011 13:14
Γιάννη ενδιαφέρον το άρθρο σου αλλά μας έχει ρίξει πολύ την διάθεση ! Αναμένουμε κάτι περισσότερο αισιόδοξο στο μέλλον ...
 

2009©Kavalacity.net