Εκτύπωση

Δυο μαύρα στρογγυλά ματάκια

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Προμούσας γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
somalia

Μέσα σε αυτό τον οχετό των ειδήσεων που δεχόμαστε καθημερινά, υπάρχουν κάποιες που περνούν δυστυχώς απαρατήρητες, που συμπαρασύρονται μέσα στα λύματα της ελεγχόμενης ειδησεογραφίας.Επίτρεψε μου λοιπόν να αναπαράγω και να μοιραστώ μαζί σας ένα θέμα που θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο.

Ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με την οικονομία, με το πετρέλαιο, το δολάριο ή το ευρώ. Έχει να κάνει με τον άνθρωπο και κυρίως με τα παιδιά. Πρόκειται για τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Σομαλίας που προσπαθεί να επιβιώσει από την πρωτοφανή ξηρασία, το λιμό και τον εμφύλιο σπαραγμό.

Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους τρεις μήνες πέθαναν 29.000 παιδιά, ενώ για το επόμενο τετράμηνο εκτιμάτε ότι οι νεκροί στη χώρα αυτή θα είναι

περισσότεροι από 750.000, καθώς η ξηρασία που γνωρίζει η Ανατολική Αφρική είναι η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν ανάγκη από τρόφιμα ενώ η κατάσταση στην επαρχία Μπέι είναι χειρότερη από ό, τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Το ποσοστό του υποσιτισμού των παιδιών κυμαίνεται στο 58%. Η επαρχία Μπέι έγινε η έκτη κατά σειρά περιοχή της Σομαλίας που ανακηρύχθηκε σε ζώνη λιμού, κυρίως στο νότιο τμήμα που ελέγχεται από τους εξτρεμιστές της Αλ Σαμπάμπ , οι οποίοι εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν.

Απελπισμένοι οι Σομαλοί φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την ξηρασία, δεν γλιτώνουν όμως από τον υποσιτισμό που πλήττει τα μισά παιδιά που φτάνουν στους καταυλισμούς στην Κένυα, ενώ πολλά από αυτά δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ, γιατί πεθαίνουν καθ’ οδών προς την Κένυα.

Κι όμως, μέσα σε αυτή την συμφορά, μέσα σε αυτή τη κόλαση, υπάρχουν άνθρωποι που αξίζει το κόπο να εστιάσουμε επάνω τους, είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ με κεφαλαία. Πρόκειται για γιατρούς, νοσοκόμους και άλλους εθελοντές, που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι πράγματι συγκινητική η προσπάθεια όλων αυτών που άφησαν το καθαρό σπίτι τους, το ζεστό μπάνιο, το γεμάτο ψυγείο και όλες εκείνες τις ανέσεις που απολαμβάνεις σε μια «σύγχρονη» κοινωνία για να αφιερώσουν το χρόνο τους – πιθανώς και την ζωή τους – στην σωτηρία αυτών των δύσμοιρων ανθρώπων.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό, δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας. Είναι αξιέπαινη η προσφορά αυτών των ανθρώπων, αλλά συγχρόνως και παραδειγματική για όλους εμάς. Δεν εννοώ βέβαια ότι θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο, θα μπορούσαμε όμως να τους μιμηθούμε λίγο. Ίσως θα έπρεπε να ζηλέψουμε λίγο και να αντιγράψουμε στο ελάχιστο τον αλτρουισμό τους.

Νομίζω ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ας μην γεμίσουμε το ψυγείο μας αυτή τη φορά που θα πάμε στο σούπερ μάρκετ. Ας σκεφτούμε αυτά τα παιδιά, όταν θα διαλέγουμε τρόφιμα για τα δικά μας παιδιά, από τα φορτωμένα ράφια. Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στο φαρμακείο, είναι καλό να έχουμε στο νου μας ότι ένα κουτάκι ασπιρίνες ή λίγες βιταμίνες θα ήταν πολύτιμες για τα παιδάκια που λιμοκτονούν. Ας καπνίσουμε αυτή τη βδομάδα ένα πακέτο λιγότερο, ας μην πιούμε ένα καφέ ή ένα ποτό. Γιατί όχι, ας στερηθούμε το κρέας για μια εβδομάδα, ας στερηθούμε τους πλούσιους σε χοληστερίνη γύρους. Τα δύο, τα πέντε και τα δέκα ευρώ που θα εξοικονομήσουμε, χωρίς να μας φανεί, να είστε βέβαιοι ότι θα σώσουν τη ζωή ενός ετοιμοθάνατου μωρού. Ας προτρέψουμε τα παιδιά μας να βγάλουν από το κουμπαρά τους λίγα ευρώ για τα παιδία της Σομαλίας. Ας γίνει συνείδηση σε όλους μας, να γίνουμε δωρητές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, που θα επιλέξουμε μόνοι μας. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε να πράξουμε.

Απόψε το βράδυ, προτείνετε στον σύντροφο σας να μην πάτε στο εστιατόριο, κεράστε το γεύμα αυτό στην υγεία κάποιου μικρού μπόμπιρα. Καθίστε σε ένα παγκάκι στη παραλία, πάρτε πασατέμπο και κοιτάξτε στο βάθος του ορίζοντα. Αφήστε την φαντασία σας να τρέξει πέρα από την μεσόγειο, κάπου στην ανατολική Αφρική. Είμαι σίγουρος ότι θα δείτε δυο μαύρα στρογγυλά ματάκια να σας κοιτούν με ευγνωμοσύνη !

Share

2009©Kavalacity.net