Εκτύπωση

Είσαι μαριονέτα

Συγγραφέας: Γιάννης Τζανίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Τζανίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
marioneta

Τι θέλει ο άνθρωπος για να ξεφύγει από την επίπεδη καθημερινότητά του; Λίγη περιπέτεια. Και να που ήρθε και αυτή.

Κάθε μέρα που περνάει είναι πλέον μια περιπέτεια. Οικονομικών δυσκολιών και αβέβαιων αποφάσεων. Ζεις στα στενά πλαίσια που όρισαν άλλοι για σένα. Και χαίρεσαι το παραμικρό θετικό. Ακόμη και τη ‘’καλημέρα’’ που θα ακούσεις. Κάποτε την είχες δεδομένη. Τώρα σπανίζει. Πρόσωπα σκυθρωπά σε περιστοιχίζουν.

Τουλάχιστον έμαθες να εκτιμάς και τα μικρά. Ακούς ‘’ευχαριστώ’’ από τη σερβιτόρα, όταν αφήνεις τα ρέστα. Διαπιστώνεις ότι περιστοιχίζεσαι από οικολόγους. Τώρα όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι πρέπει να κάνουν οικονομία στο ρεύμα. Τέρμα τα περιττά.

Μπορείς να πεις το πόνο σου ελεύθερα. Τα ίδια προβλήματα με τα δικά σου έχει και ο άλλος. Σημαντικό να εκφράζεσαι με αμεσότητα. Και όχι περιγραφικά.

Έχεις να διηγηθείς πλέον ιστορίες θλίψης. Πριν μόνο άκουγες για Μικρασιατική Καταστροφή και Βουλγαρική Κατοχή. Τώρα μπορείς άνετα να διηγηθείς και εσύ στα παιδιά σου για τη δική σου οικονομική κατοχή. Έμαθες να εκτιμάς το κέρασμα. Όχι όπως παλιά που όλα ήταν αναμενόμενα. Τώρα το κέρασμα είναι κάτι σαν ευλογία της μέρας.

Έμαθες να ανέχεσαι. Πληρώνεις τα σπασμένα του οικογενειακού καυγά της κ. Μιλένας Αποστολάκη με τον σύζυγό της. Η καθαρά Συντεχνιακή Απόφαση των Ελλήνων Βουλευτών να αρνηθούν να αφαιρέσουν τη Βουλευτική Ασυλία της Μιλένας Αποστολάκη, στην προσπάθεια τους να την "προστατεύσουν" από μια Μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο πρώην σύζυγός της εισαγωγέας αυτοκινήτων, Συγγελίδης, προκάλεσε καταδίκη της Βουλής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελληνική Βουλή πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 12.000 ευρώ στον Συγγελίδη και 7.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα!

Σε κοροϊδεύουν και ξυπνάς. Γίναμε σύνθημα στα χείλη των Ισπανών διαδηλωτών. Με το σύνθημα «Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες», οι Ισπανοί συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στη Μαδρίτη μας χλευάζουν για την απάθειά μας. Θεωρούν οτι είμαστε τα πειραματόζωα, για την οικονομική επιστροφή στο 1960.

Σε ενοχλεί που πληρώνεις διόδια. Τόσα χρόνια που πλήρωνες δεν μιλούσες. Τώρα όμως υπάρχει το πρόσχημα ότι τα παίρνουν οι μεγαλοεργολάβοι. Πριν νόμιζες ότι πάνε σε έργα, όμως τα έπαιρναν οι υπάλληλοι. Με ποιο τρόπο; Μόνο το 30% των διοδίων που πλήρωνες έφταναν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα υπόλοιπα ήταν για τη μισθοδοσία των διοδιατζίδων. Όλων όσων εργάζονταν στο (πρώην) ΤΕΟ. Και δε μιλούσε κανένας.

Βλέπεις πόσο απλά έβαλαν χρώμα στη ζωή σου; Φρόντισαν να υπάρχει περιπέτεια στο επίπεδο της καθημερινότητάς σου. Πρόσθεσαν αδρεναλίνη στη ζήση σου. Την παραδοσιακή τεχνική των σωματικών πόνων διαδέχτηκε η τεχνολογία που λιανίζει το μυαλό. Μέσω των ειδικών δημοσιογράφων (εμφανίζονται κατά τις 8 το βράδυ στο γυαλί) γεμίζει η ζωή μας πίεση άγχος ανασφάλεια. Γεροί να’μαστε να διηγούμαστε και εμείς στα παιδιά μας, πονεμένες ιστορίες.

Άλλωστε η μαριονέτα δεν έχει βούληση. Κινείται ανάλογα με τις εντολές που της δίνουν.

Share

2009©Kavalacity.net