Εκτύπωση

Πες μου την αλήθεια

Συγγραφέας: Γιάννης Τζανίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Τζανίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(4 ψήφοι, μέση τιμή 3.00 από τα 5 αστέρια)

tzanidisΤέλος της δεκαετίας του 60. Ξεκινάει η γεώτρηση του "Πρίνου". Και τι δεν είπαν τότε οι αυτόκλητοι "οικολόγοι" της εποχής...

- "Ένας απέραντος βούρκος θα γίνει η θάλασσα μας."
- "Μια διαρροή φτάνει να πνιγούμε για πάντα στο αργό πετρέλαιο και να καταστραφούμε"
- ''Ξεχάστε τα ψάρια που ξέρατε. Τώρα θα τα βλέπετε νεκρά στις ακρογιαλιές μας''

Δεκαετία του 80 αποφασίζεται η κατασκευή του φράγματος "Θησαυρού". Οι "οικολόγοι" της εποχής πανέτοιμοι με ...επιχειρήματα.

- "Η συσσώρευση τόσων εκατομμυρίων κυβικών νερού στο φράγμα θα προξενήσει μεγάλες σεισμικές καταστροφές στη περιοχή μας"
- "Αν ανοίξει το φράγμα θα πνιγεί όλη η περιοχή και θα καταστραφούν περιουσίες"
- "Πεθαίνει ο υγροβιότοπος του Νέστου. Χιλιάδες πουλιά θα μεταναστεύσουν και θα έχουμε στις εκβολές του μια νεκρή φύση."

Σήμερα 40 χρόνια μετά την πρώτη εξόρυξη πετρελαίου μπορούμε να κρίνουμε τα ''επιχειρήματα'' της εποχής εκείνης. Ούτε σε βούρκους πετρελαίου κάνουμε μπάνιο. Ούτε τα ψάρια βγαίνουν νεκρά εξαιτίας της ρύπανσης. Αντίθετα έχουμε εργασία εκατοντάδων ανθρώπων, ίδρυση στο ΤΕΙ τμήματος Πετρελαιου και εκατομμύρια ευρώ κέρδος κάθε χρόνο στο κράτος.

Σήμερα 30 χρόνια μετά την κατασκευή του φράγματος στον «Θησαυρό» της Δράμας... Ούτε πνίγηκε η περιοχή του Φράγματος. Ούτε τα πουλιά πέταξαν σε άλλη γη σ'άλλα μέρη. Αλλά και μια βόλτα στο Δέλτα του Νέστου θα μας δείξει έναν θαυμάσιο υγροβιότοπο. Και έναν νέο πολύ αξιόλογο υγροβιότοπο στα νερά του Φράγματος με χιλιάδες πουλιά να πετούν και ψάρια να κολυμπούν. Ένα τεχνολογικό θαύμα προστέθηκε που παράγει με τον πιο φιλικό τρόπο, ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας. Ένα τεχνολογικό θαύμα που αποτελεί σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών στον τουριστικό χάρτη της περιοχής μας.

Αναρωτιέσαι γιατί δεν κατααστραφήκαμε από τα δύο αυτά τεχνικά έργα; Απλά. Επειδή τηρήθηκαν οι κανόνες ορθής κατασκευής και λειτουργίας τους.

Το ΤΕΕ Αν.Μακεδονίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με σύσκεψη που έκανε προχθές Τρίτη για τυχόν δοκιμαστικές έρευνες εξόρυξης χρυσού που ενδέχεται να γίνουν στη περιοχή μας.

Λογική η ανησυχία του. Όμως δεν είδαμε για τα εκατομμύρια τόνους αποβλήτων της ΒΦΛ που συσσωρεύονται δεκαετίες τώρα στη περιοχή Χαλκερού - Καρβάλης, κάποιες έντονες αντιδράσεις. Εκεί η ρύπανση από τον φωσφορούχο γύψο που στοιβάζεται, μάλλον δεν είναι άξια μελέτης και οικολογικής ανησυχίας. Ούτε υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την τύχη όλων αυτών των αποβλήτων στο μέλλον.

Και αν πάμε λίγο δυτικά προς τις Σκουριές Χαλκιδικής εκεί τα πράγματα θολώνουν παντελώς. Προσφυγή οικολογικών οργανώσεων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις ενστάσεις για νέκρωση της περιοχής από τη μόλυνση και τη νέκρωση του περιβάλλοντος. Όμως οι κάτοικοι επιμένουν για την καταστροφή. Φαντάσου και να τους δικαίωνε το Σ.τ.Ε. Αντί να επιμένουν να τηρηθούν οι κανόνες ορθής διαχείρισης, αντιθέτως θέλουν να μη γίνει το έργο.

Η εποχή των πολιτικών συνθημάτων είχα την εντύπωση ότι πέρασε. Μάλλον κάνω λάθος.

Καλημέρα σας

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Πες μου την αλήθειαcannibal 04-04-2013 10:12
Αυτη είναι η μισή αλήθεια...η άλλη μισή είναι οτι ολα αυτά τα χρόνια που πιέζεται πχ η ΒΦΛ για φίλτρα κ περιβαντολλογικ ά βλέπετε να γίνεται τίποτα? Είναι βράδυα που στην πόλη δεν μπορείς να σταθείς απο την γνωστή σε όλους μυρωδιά. Μια πόλη που έγινε η νούμερο 2 στην Ελλάδα σε καρκίνο μετά την Πτολεμαϊδα. Και εκεί μια απο τα ίδια. Οι πιέσεις υπάρχουν, άλλα ποιος ασχολείται? Οι εταιρείες πλέον έχουν τους δικούς τους στρατούς εργαζομένων - υποστηρικτών. Όταν πιέζεις πρέπει να έχεις τα κότσια να προβείς κ σε μέτρα. Μέτρα δραστικά, και να επιβληθείς. Αν δεν μπορείς τότε καλύτερα ασε την πίεση, γιατί θα γίνεις γραφικός στο τέλος. Διστυχώς όταν τα έργα δρομολογούνται μετά είναι αργά γιατί μετά μετράμε εργαζομένους, οικογένεις, ζωές, χωρίς εναλλακτική επιβίωσης και μια κοινωνία που πλέον στηρίζεται στα εισοδήματα τους. Και για να πάω παραπέρα, ποιος θα έχει την ευθύνη ενός ατοιχήματος και θα πληρώσει μετά? Αυτοι που αποκατέστησαν τα εκατοντάδες παρατημένα λατομεία? Αυτοί που απεκατέστησαν τα προηγούμενα μεταλλεία στη Χαλκιδική? Αυτοι που μάζεψαν τα δηλητιριώδη χημικά απο τα παρατημένα εργοστάσια στη Σίνδο? Να μην συνεχίσω...είνα ι αυτονόητα μερικά πράγματα. Ως γνωστό είμαστε απο τις τελευταίες σε σοβαρότητα χώρες, και ετσι πολλές "επενδύσεις" τρομάζουν τον κόσμο και εμένα προσωπικά...!
 

2009©Kavalacity.net