Εκτύπωση

Ποίηση: Φορέας Υστερίας στην αρχή της χιλιετίας

Συγγραφέας: Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Δημήτρης Κεραμεύς Ντουμπουρίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
poetry_reading

(ένα κείμενο για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ημέρα της εαρινής ισημερίας - αρχή της Άνοιξης)

Το αυνανιστικό περιδέραιο του αιώνα κρέμεται αειθαλές από πάνω μας. Η υπερφίαλη σύγχυση του σήμερα μπερδεύεται όπως πάντα στα πόδια μας. Η υπέρμετρη ψευδαίσθηση της αναγέννησής μας απειλεί όπως πάντα. Τα τέρατα έχουν βγει από τις σπηλιές τους, αφού τα βοτσαλάκια που βάλαμε μπρος στις τρύπες τους μοιάζουν με τα ταξίδια του Δον Κιχώτη στις απεραντοσύνες του παρελθόντος.

Δεν είναι εισαγωγή, ούτε απολογία, ούτε καν ένα κάντο, απ' αυτά που έγραψε ο υπερασπιστής του Φασισμού, ο Ezra Pound. Δεν υπάρχει λογική στους υπερασπιστές του φωτός. Αλλά υπάρχει μια δικαιολογία. Το ακαταλόγιστο της ευφυΐας. Κάτι δηλαδή, σαν κι αυτό που δια νόμου κατέχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γιατί, αν συλλογιστεί κανείς, όλοι οι μεγάλοι της ποίησης είχαν το ακαταλόγιστο. Ο Pound, o Knut Hamsun, ο γελοίος υπερασπιστής της

σβάστικας, αλλά και ο τόσο μεγάλος συγγραφέας της "Πείνας" και τόσοι, τόσοι άλλοι. Ίσως στο φασισμό έβλεπαν τις φασιστικές ιδέες τους να γίνονται πραγματικότητα.

Τι άλλο, παρά δικτατορία του πνεύματος είναι όλοι οι συγγραφείς, όταν, κεραυνός εν αιθρία, μας επιβάλουν – παρουσιάζουν τις απόψεις τους. Δια πυρός και σιδήρου.

Είπα προηγουμένως πως η ποίηση έχει το ακαταλόγιστο. Και όταν λέω ποίηση, εννοώ ΟΛΗ τη λογοτεχνία. Τι άλλο είναι η λογοτεχνία; Ποίηση. Και με τις δυο μορφές του όρου: Σημασιολογική και εξ ορισμού. Σημασιολογική γιατί όλη η τέχνη της Λογοτεχνίας μεταφράζεται σε ποίηση. Τι άλλο να σκεφτεί κανείς όταν διαβάζει Λουί Αραγκόν, ή Μπόρχες, ή Χένρυ Μίλλερ, ή, ή, ή. Εξ ορισμού, όπως θα μας έλεγαν και οι φιλόλογοι, "ποιώ" σημαίνει φτιάχνω, δημιουργώ. Η δημιουργία λοιπόν, ως ποίηση και η ποίηση ως εξάντληση, ως αυτοσκοπός, ως δημιουργία ξανά. Ή απολίθωμα της ίδιας της τέχνης.

Η κύηση ως αμπέχονο καθενός δημιουργού. Η ποίηση στην πολιτική (;) κι ελπίζω να έχουμε ήδη ξεχάσει το μαλάκα και τους λαπάδες του(!). Η ποίηση που ομορφαίνει, που διεγείρει, που σοκάρει. Η ποίηση στο δρόμο, στο καταγώγιο, στον έρωτα. Η ποίηση στο πεζοδρόμιο.

Η κύηση ίσον ποίηση. Κι η ποίηση φορέας υστερίας, ανασφάλειας, εγκριτισμού και αποδοχής. Η ποίηση ως προδότης πεπραγμένων. Η ποίηση ως μάνα – γη.

Η ποίηση σαν τελέσφορο γεγονός. Μακριά από μυθοποίηση, πριαπισμό, χειμώνες. Η ποίηση σαν άνοιξη, που περιγράφει Χειμώνες. Η ποίηση σαν άνοιξη που δεν περιγράφει τίποτε. Σπάει, διαλύει, κατακερματίζει, απομυθοποιεί.

Πολυδιαμετρική, εστιακή και συγκλίνουσα. Αυτοκαταστροφική!

Βρισκόμαστε μπροστά σ' έναν κατακερματισμό της ηθικής και της αξίας. Πρότυπα δεν υπάρχουν. Η πολιτική φθείρει και φθίνει. Το φάσμα του πολέμου απλώνεται διαρκώς γύρω μας. Οι απάτες και οι κλοπές ευδοκιμούν τελευταίως. Η μόνη λύση (αλλά όχι διέξοδος) μια καινούρια επανεκτίμηση του τρόπου ζωής αλλά και της κουλτούρας των beatniks. Επίσης: του θεάτρου του παραλόγου. Άλλωστε θέατρο δεν είναι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Την ίδια απάντηση λοιπόν δίνει και η καλλιτεχνίζουσα πραγματικότητα. Το στρατευμένο θέατρο ανήκει στο παρελθόν, γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε η θέληση, αλλά ούτε το αντικείμενο στράτευσης. Ο Μπρεχτ έχει αντικατασταθεί απ' τον Μπέκετ, που τώρα είναι πιο κατανοητός. Ο Εντουαρντ Μποντ απ' τον Τζο Όρτον γιατί οι δομές, όχι απλά ραγίζουν, αλλά καταρρέουν και οι beatniks προτιμούνται απ' τον κάθε mainstream συγγραφέα για την ευκολία της ανάγνωσης αλλά και για την κατανόηση των δομών της φιλοσοφίας τους.

Και για να ξεφύγουμε λίγο από την Beat φιλοσοφία (που είναι και politically correct), βιβλίο της εποχής είναι το "Μάτι" του Ζωρζ Μπατάιγ. (Ξανά) διαβάστε το, αυτή τη φορά εμβαθύνοντας τις ίσως πορνίζουσες αναζητήσεις του.

Άνοιξη προ των πυλών και είθισται ο κόσμος να παρατάει το βιβλίο. Η στήλη εκτός του ότι το απεύχεται, θα είναι κοντά σε κάθε βιβλιόφιλο (ή μη) καθ' όλη τη διάρκεια των πάγων! Και του χρόνου!

Share

2009©Kavalacity.net