Εκτύπωση

Α' Βοήθειες σε ζώα συντροφιάς

Συγγραφέας: Στάθης Συμεωνίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Στάθης Συμεωνίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
avoithieszwa

Όταν πριν δύο μήνες ο πρόεδρος του Αισώπου μου πρότεινε να οργανώσουμε μια ομιλία για τις πρώτες βοήθειες στα ζώα, ομολογώ ότι την πρώτη έκπληξη διαδέχθηκε ο προβληματισμός.

Η ενασχόληση μου με τις πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο μου είχε ήδη δώσει το έναυσμα για να ψάχνω το τι ισχύει για τα κατοικίδια και πως μπορεί να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αναζήτηση ανέδειξε ότι υπήρχαν ελάχιστα πράγματα δημοσιευμένα, που να αφορούν τους ιδιοκτήτες των ζώων, και μάλιστα δεν ήταν ποτέ αναλυτικά και συγκεντρωμένα για να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά. Αυτή, νομίζω ότι είναι και η καινοτομία. Είναι η πρώτη (προσωπικά δεν έχω εντοπίσει άλλες) συγκέντρωση γνώσης για τις Α΄βοήθειες στα ζώα συντροφιάς που να μην αφορά τους κτηνιάτρους αλλά τους συνοδούς των ζώων

ή τους ζωόφιλους εν γένει.

Το σεμινάριο περιελάμβανε τα συχνότερα περιστατικά στα οποία ο συνοδός του ζώου θα μπορούσε με την παρέμβαση του να βοηθήσει μέχρι να φτάσει στον κτηνίατρο. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν (σκελετός του σεμιναρίου) ήταν:

 1. Ορισμοί των πρώτων βοηθειών και της διάσωσης
 2. Στοιχεία ανατομίας του σκύλου και της γάτας
 3. Καταστάσεις που συνήθως αντιμετωπίζουμε
 4. Τροχαία Ατυχήματα
 5. Πτώσεις
 6. Δαγκώματα σκύλων και γάτων
 7. Δαγκώματα φιδιών
 8. Τσιμπήματα εντόμων
 9. Ξένα σώματα
 10. Θερμοπληξία – Υποθερμία
 11. Τραύματα από πυροβόλο όπλο
 12. Τραύματα γενικά
 13. Δηλητηριάσεις από ουσίες
 14. Δηλητηριάσεις από τρόφιμα
 15. Αναφυλαξία
 16. Πνιγμός - Πνιγμονή
 17. Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
Η συμμετοχή του κόσμου (όπως και σε αντίστοιχα σεμινάρια πρώτων βοηθειών στον άνθρωπο) έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Και η άποψη μου είναι ότι αυτή την γνώση θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει κτήμα του καθένα ανθρώπου….

Η παρουσίαση διαμορφώθηκε σε κείμενο και θα ξεκινήσει να πωλείται, όχι για προσωπική ματαιοδοξία, αλλά για την ενίσχυση των εσόδων του «Αισώπου», ο οποίος χωρίς να έχει ενισχυθεί από κανένα φορέα, τείνει να λύσει μέρος του θέματος των αδέσποτων στην πόλη μας (βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμη…)

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κώστα Γιτίσογλου και το Δ.Σ. του «Αισώπου» που μου εμπιστεύθηκαν την παρουσίαση αυτή, καθώς και τους Νίκο Γκούρτσα και Τάσο Κοσατζή, αμφότερους διασώστες και εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ για την βοήθεια τους.

Σας ευχαριστώ

Share

2009©Kavalacity.net