Εκτύπωση

Συλλαλητήριο Δ.Ε.Θ. 10-09-2011

Συγγραφέας: Σωτήρης Σωτηριάδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Σωτήρης Σωτηριάδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(13 ψήφοι, μέση τιμή 4.85 από τα 5 αστέρια)
100920111218

Ξεκινήσαμε το πρωί του Σαββάτου, γύρω στις 11, από το κήπο της Δημαρχίας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν γεμάτο το λεωφορείο που θα μας μετέφερε για το πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.). Η ιδέα και η πρωτοβουλία ήταν του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας που κάλεσε όλο τον κόσμο, ανεξαιρέτως, είτε εργάζεται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε είναι άνεργος ή συνταξιούχος ή φοιτητής να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Να σημειώσω πως η μεταφορά μας στη Θεσσαλονίκη ήταν δωρεάν.

Φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και ήδη υπήρχαν εκεί αρκετά λεωφορεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το πρώτο δείγμα της αστυνομοκρατούμενης συμπρωτεύουσας εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως με το που αποβιβαστήκαμε αφού ανταλλάξαμε αριθμούς τηλεφώνων για παν ενδεχόμενο και δώσαμε ραντεβού για αναχώρηση από το ίδιο σημείο για τις 10:30 το βράδυ. Λίγα μέτρα, λοιπόν, από το λεωφορείο 2 αστυνομικοί σταμάτησαν ένα νεαρό παιδί, που ήταν μαζί μας στο λεωφορείο, γιατί είχε πάνω του μια μάσκα

που θα τον προστάτευε από πιθανή ρίψη χημικών ουσιών. Του ζήτησαν αστυνομική ταυτότητα αλλά παρόλο που τους την έδειξε εκείνοι επέμεναν πως πρέπει να τους ακολουθήσει στο πλησίον αστυνομικό τμήμα για ταυτοποίηση. Τους ρωτήσαμε για ποιο λόγο θα τον "πάρουν" μαζί τους και μας απάντησαν λόγω της μάσκας που είχε πάνω του!!! Μάσκες φυσικά είχαμε όλοι μας κι άλλωστε τι πιο φυσιολογικό πλέον να έχεις μαζί σου μια μάσκα για προστασία όταν συμμετέχεις σε μια πορεία. Παρόλο που προσπαθήσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο και αντισυνταγματικό (αφού άμεσα συμβουλευτήκαμε και δικηγόρους) εκείνοι τον συνέλαβαν προσωρινά και μας διαβεβαίωσαν πως θα τον κρατήσουν μισή ώρα στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και μετά θα τον αφήσουν ελεύθερο. Όντως μετά από μισή ώρα σχεδόν επικοινωνήσαμε μαζί του και μας είπε ότι τον άφησαν ελεύθερο αλλά του είχαν κατασχέσει τη μάσκα, το φονικό του όπλο δηλαδή!!!!! Από νωρίς λοιπόν είχαμε αρχίσει να αισθανόμαστε την πρόκληση αλλά και τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων αστυνομικών.

Από τις 2 μέχρι τις 6 το απόγευμα που θα ξανασυναντιόμασταν μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου που ήταν ο χώρος έναρξης της πορείας είχαμε 4 ώρες ώστε να κάνουμε ότι θέλουμε. Τα κλασσικά δηλαδή, καφές και φαγητό που άλλωστε η Θεσσαλονίκη φημίζεται έτσι ώστε να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια. Όσο περπατούσαμε πιο κεντρικά διαπιστώναμε ότι όλο και αυξανόταν η αστυνομική δύναμη μέσα στα στενά της Τσιμισκή και της Εγνατίας. Πολλές μηχανές με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ σταθμευμένες επί των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονικής. Όλο αυτό δημιουργούσε την εντύπωση ότι η πόλη ήταν γεμάτη από εγκληματίες και δολοφόνους αλλιώς δε δικαιολογείται τόση μεγάλη παρουσία της αστυνομίας αλλά και προκαλούσε και φόβο σε όποιον έστω και τελευταία στιγμή αποφάσιζε να κατέβει στην πορεία. Εδώ να αναφέρω ότι από το πρωί λάμβανα μηνύματα στο κινητό μου από φίλους και γνωστούς που τελικά αποφάσισαν να μην έρθουν μαζί μας και ο μόνος λόγος ήταν επειδή φοβόντουσαν τα επεισόδια!!!

Έβλεπες συχνά πυκνά σταματημένους πολίτες που δέχονταν σωματική έρευνα από αστυνομικούς ενώ τους ζητούσαν και ταυτότητες.

Τα μαγαζιά στην πλειοψηφία τους ήταν ανοιχτά, κυρίως καφετέριες-ταβέρνες-ζαχαροπλαστεία, και μετά τις 3 το μεσημέρι σε αντίθεση με όσα γράφονταν εδώ και μέρες ότι τα μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι κλειστά. Άλλωστε το ίδιο δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. Εμείς πάντως δεν είδαμε πολλά μαγαζιά να κλείνουν μετά τις 3 το μεσημέρι.

Στις 6 το απόγευμα αρχίσαμε να μαζευόμαστε στο άγαλμα του Βενιζέλου από όπου θα ξεκινούσε η πορεία. Αφού πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες ομιλίες από τα συνδικάτα λίγο μετά τις 7.30 ξεκίνησε η πορεία. Να σημειώσω πως κατά τη διάρκεια των ομιλιών πέρασε από μπροστά μας η πορεία των φοιτητών συνοδευόμενη από διμοιρίες ΜΑΤ κάτι που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες από τους ήδη παρευρισκόμενους εκεί χωρίς βέβαια να συμβούν έκτροπα ή συμπλοκές από καμιά πλευρά!!! Το τονίζω αυτό!!!

Αφού λοιπόν πέρασε η πορεία των φοιτητών αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία διάφορων συνδικάτων και φορέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Χιλιάδες κόσμος συμμετείχε χωρίς όμως να μπορώ να υπολογίσω ακριβώς αφού άλλωστε υπήρχαν 8 σημεία συνάντησης για την πορεία.

Από τις 3 το μεσημέρι «περικύκλωσαν» τη ΔΕΘ, οκτώ διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνδικάτων, κομμάτων, φοιτητών, αγανακτισμένων, οπαδών του «Ηρακλή», ταξιτζήδων , εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων με κόσμο που καταφθάνει στην πόλη από όλη την Ελλάδα και στόχο να οδεύσουν προς τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης όπου στις 8 το βράδυ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Τα σημεία εκκίνησης για τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί είναι:
  • Συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ) Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Βενιζέλου (6 μ.μ.)
  • ΚΚΕ (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ) στην πλατεία Αριστοτέλους (6 μ.μ)
  • Σωματεία, οργανώσεις εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές στην Καμάρα (5 μ.μ.)
  • Φίλαθλοι «Ηρακλή», Κατσάνειο (6 μ.μ.).
  • Ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ελλάδα στο Ιβανώφειο (3.30 μ.μ.) και στις 6 μμ πορεία.
  • Φοιτητικές οργανώσεις, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (6 μ.μ.)
  • «Αγανακτισμένοι» και Κίνημα «Δεν πληρώνω», στα εξής σημεία: Λευκός Πύργος, πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στο κτίριο Προσκόπων , την ίδια ώρα (3μ.μ)- Μοτοσυκλετιστές, στο Α' ΚΤΕΟ , Λαχαναγορά για πορεία στο Λευκό Πύργο (5 μ.μ)

Η πορεία που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου εξελισσόταν ήρεμα και ειρηνικά με πολλά συνθήματα κατά κυβέρνησης και τρόικας. Όταν πλησιάσαμε από την πάνω πλευρά της Δ.Ε.Θ. πήραμε την πρώτη γεύση από τα χημικά κι εκεί άρχισαν να βγαίνουν οι μάσκες και τα Maalox που χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο κυρίως γύρω από τα μάτια για προστασία από τα δακρυγόνα. Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά ώσπου συναντηθήκαμε επί της Τσιμισκή με τους φιλάθλους του Ηρακλή που επιχειρούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν στο κτίριο της ΔΕΘ. Αυτό ήταν φυσικά και η αφορμή για μεγάλη και αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών κάτι που έκανε πολλούς να οπισθοχωρήσουν αφού η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Κάπου εκεί η πορεία διαλύθηκε και έλαβε τέλος ουσιαστικά αφού ήταν αδύνατο να πλησιάσουμε προς την Έκθεση όπου υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν θα πάρετε μια γεύση των γεγονότων ακριβώς μέσα από την πορεία. Κλείνοντας θα κρατήσω τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας που εμένα προσωπικά μου έδωσε δύναμη και κουράγιο αλλά και αισιοδοξία για να συνεχίσω αλλά και ότι δεν έγιναν τέτοιας έκτασης καταστροφές όπως δήλωσε στενοχωρημένος ο κύριος Μπουτάρης(δήμαρχος θεσσαλονίκης). Τουλάχιστον στα σημεία που βρισκόμουν εγώ γιατί δεν μπορούσα να έχω γενικότερη άποψη για κάθε πλευρά της πόλης όπου έγιναν οι πορείες.

Το λεωφορείο επέστρεψε στην Καβάλα λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα με σώους και αβλαβής όλους τους συμμετέχοντες.

Video (μέρος 1ο)

Video (μέρος 2ο)

Share

2009©Kavalacity.net