Εκτύπωση

Εκτός τόπου και χρόνου...όπερα!!!

Συγγραφέας: Σωτήρης Σωτηριάδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Σωτήρης Σωτηριάδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(20 ψήφοι, μέση τιμή 4.35 από τα 5 αστέρια)
live-at-the-met
Το τελευταίο διάστημα και ειδικά την τελευταία εβδομάδα έγινε αρκετή συζήτηση για το πόσο τελικά θα μας κοστίσει ως δημότες Καβάλας η μετάδοση εκδηλώσεων της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης στον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ.

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή και ένα-ένα.

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και ο πρόεδρός του, Μίνωας Κυριακού, σχεδίασαν να οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Απρίλιο 2012 σε συνεργασία με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ), τον παγκόσμιο ναό δημιουργίας και τέχνης, γνωστό ως τόπο συνάντησης για τις μεγαλύτερες φωνές του κόσμου. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ εξασφάλισε τα δικαιώματα αναμετάδοσης του βραβευμένου προγράμματος της ΜΕΤ «The MET live in HD». Πρόκειται για το πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων για επιλεγμένες παραγωγές του προγράμματος παραστάσεων της ΜΕΤ, που δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε θεατές σε όλο τον κόσμο να τις παρακολουθούν σε οθόνη με ανάλυση υψηλής ευκρίνειας ταυτόχρονα με το κοινό της Νέας Υόρκης. Η πρεμιέρα του προγράμματος για την περίοδο 2011-2012 γίνεται σήμερα (Σάββατο 15 Οκτωβρίου) σε 7 πόλεις στην Ελλάδα

και πιο συγκεκριμένα θα προβληθεί στην Αθήνα(Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), στη Θεσσαλονίκη(Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), στην Κομοτηνή(Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής), στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καβάλας OSCAR, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και στο Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ στη Βέροια.

Πριν συνεχίσω στην ουσία του θέματος που είναι το κόστος της παράστασης με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Καβάλας θα ήθελα να μεταφέρω τα πρώτα λόγια του γενικού διευθυντή της Metropolitan Opera Πίτερ Γκελμπ μιλώντας την Τρίτη το μεσημέρι σε δορυφορική σύνδεση από τη Νέα Υόρκη: «Εκτιμώ το κουράγιο σας γιατί παίρνετε μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ η Ελλάδα και οι Έλληνες περνάτε μια τόσο δύσκολη περίοδο».

Πάμε τώρα να δούμε ποιο είναι πραγματικά το κόστος των παραστάσεων.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, τόσο μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ όσο και από την προσωπική του σελίδα στο facebook δήλωσε πως το κόστος είναι ΜΟΝΟ 700 ευρώ ανά παράσταση και όχι 15.000 ευρώ(συνολικά για όλες τις παραστάσεις) που γράφτηκε από μερίδα του τοπικού τύπου. Να σημειώσω πως οι προγραμματισμένες παραστάσεις είναι έντεκα (11) άρα σύμφωνα με τον κύριο Σιμιτσή το κόστος, συνολικά, είναι 7.700 ευρώ(11x700).

«Όλα τα άλλα είναι πράγματα που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό το ξεκαθαρίζω μια κι έξω.» δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας που έδωσε ολόκληρη συνέντευξη για να απαντήσει σε αυτήν τη λασπολογία που εκπορεύεται από μερίδα του τοπικού τύπου όπως ο ίδιος ανέφερε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα έχουμε το ανταποδοτικό όφελος των εισιτηρίων και των προσκλήσεων πέρα από το τεράστιο κοινωνικό όφελος μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, σε μια περίοδο δυστυχίας για τους Έλληνες που πραγματικά είναι μια όαση ο πολιτισμός.

Ανάλογη βέβαια ήταν και η συνέχεια στην προσωπική του σελίδα στο facebook όπου έγραψε: «Τα ψέμματα διαλύθηκαν. Οι απευθείας μεταδόσεις συναυλιών της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, με σπουδαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, θα κοστίζουν 700€ τη φορά (350 για το δορυφορικό πιάτο, 350€ για τον προτζέκτορα υψηλής ευκρίνειας). Αν είχαμε αυτά τα μηχανήματα, θα μας έβγαινε δωρεάν. Ο όμιλος ΑΝΤ1 αναλαμβάνει το οικονομικό ρίσκο και μας δίνει 15% από τα εισιτήρια (25€ για τους ενήλικες, 15€ για μαθητές - φοιτητές) και μας επιτρέπει να διακόψουμε τη συνέχιση των εκδηλώσεων όποτε θελήσουμε.» Ενώ λίγο αργότερα αναρωτήθηκε με άλλο σχόλιό του: «είναι πολυτέλεια να δώσουμε λίγα ψίχουλα στον πολιτισμό;»

Είναι αλήθεια τελικά ότι ΜΟΝΟ 700 ευρώ ανά παράσταση θα μας κοστίσει; Μόνο λίγα ψίχουλα; Είναι αλήθεια ότι ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ μας επιτρέπει να διακόψουμε τη συνέχιση των εκδηλώσεων όποτε θελήσουμε;

Σας παραθέτω λοιπόν ακριβώς το απόσπασμα από το πρακτικό (σελ1σελ1, σελ2σελ2, σελ3σελ3, σελ4σελ4) της υπ' αριθ. 23ης/15 Σεπτεμβρίου 2011 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας του 3ου έκτακτου θέματος «Συνεργασία Δήμου Καβάλας με Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ για τη μετάδοση εκδηλώσεων της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης» που γράφτηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης με την υπ' αριθ. 598/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το κόστος ενοικίασης του προτζέκτορα (DW7000U/U-K - 6000 lumen, 1366x768 native) και της παροχής των υπηρεσιών του εξωτερικού συνεργάτη ανέρχεται στο ποσό των 700,00 € ανά παράσταση. Επίσης, ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει το κόστος εκτύπωσης των εισιτηρίων που ανέρχεται στο ποσό των 200,00 € ανά παράσταση και στην κατασκευή ενός μπάνερ που θα τοποθετηθεί εξωτερικά του ΟΣΚΑΡ το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 400,00 €.

Ειδικότερα, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ο Δήμος Καβάλας θα προβεί:

  • Σχεδιασμό και εκτύπωση ενός μπάνερ στην εταιρεία ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Δ. ΜΕΤΣΙΚΑΣ, ΚΛΕΙΤΟΥ 1, ΚΑΒΑΛΑ, ΤΗΛ ..........., ΑΦΜ .............., Α' ΔΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ για το συνολικό ποσό των 400,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
  • Ενοικίαση ενός προτζέκτορα από την εταιρέια ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΘΑΣΙΤΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΙΑΝΤΟΣ 5, ΚΑΒΑΛΑ, ΤΗΛ ................, ΑΦΜ ......................, Α' ΔΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ για το συνολικό ποσό των 9.471,00 .
  • Εκτύπωση εισιτηρίων στην εταιρεία του ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Π. ΜΕΛΑ 21 ΚΑΒΑΛΑ, ΤΗΛ ......................, ΑΦΜ ...................... Α' ΚΑΒΑΛΑΣ για το συνολικό ποσό των 2.706,00 .

Οι παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι έντεκα (11) και τα εισιτήρια τιμολογούνται ως εξής: 25 € για τους ενήλικες, 20 € για τους συνδρομητές του Αδειούχου ή της HL, καθώς και για την περίπτωση προαγοράς πλέον των έξι εισιτηρίων για αντίστοιχο αριθμό παραστάσεων, 15 € για τα παιδιά - φοιτητές και ομαδικές αγορές εισιτηρίων άνω των 20 τεμαχίων. Ο Δήμος Καβάλας θα λαμβάνει από τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ ποσοστό 15% ανά παράσταση επί του συνόλου των εισπράξεων. Καμιά άλλη υποχρέωση δεν προβλέπεται σε βάρος του Δήμου Καβάλας (π.χ. πνευματικά δικαιώματα). Σε κάθε περίπτωση που η ανταπόκριση των πολιτών δεν είναι η αναμενόμενη και γίνει φανερό ότι ο Δήμος Καβάλας ζημιώνεται οικονομικά από τη συγκεκριμένη διοργάνωση στο ιδιωτικό συμφωνητικό προβλέπεται ότι θα σταματήσει η μετάδοση των παραστάσεων -στην 6η παράσταση- χωρίς επιβάρυνση από τη μεριά του Δήμου.»

Άρα έχουμε και λέμε 700 € ανά παράσταση συν ΦΠΑ (9.471,00 €) για ενοικίαση προτζέκτορα και παροχή υπηρεσιών εξωτερικού συνεργάτη, 200,00 € ανά παράσταση συν ΦΠΑ (2.706,00 €) για εκτύπωση εισιτηρίων και 400,00 για σχεδιασμό και εκτύπωση μπάνερ. Σύνολο: 12.577,00 €. Εφόσον φυσικά πραγματοποιηθούν και οι 11 παραστάσεις. Να αναφέρω, βέβαια, ότι ο δήμαρχος δήλωσε στη συνέντευξή του ότι τα εισιτήρια εκτυπώθηκαν από τον Όμιλο Κυριακού χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό γίνεται μόνο για την πρεμιέρα ή για κάθε παράσταση που θα πραγματοποιείται μέχρι τα μέσα του Απριλίου 2012. Στην εισήγηση του θέματος που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το συνολικό κόστος ήταν 12.577,00 € και όχι 7.700,00 €. Χωρίς βέβαια να υπολογίζονται ρεύμα, καθαριότητα, ενοίκιο αίθουσας και υπάλληλοι που θα χρειαστούν. Όντως ο Δήμος Καβάλας μπορεί να σταματήσει τις παραστάσεις αλλά όχι όποτε θελήσει. Μπορεί να τις σταματήσει στην παράσταση. Τα συμπεράσματα από εκεί και πέρα δικά σας.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ για την ιστορία ΔΕΝ το ψήφισαν οι κ.κ. Α. Βέρρος, Δ. Εμμανουηλίδης, Ε. Εριφυλλίδης, Σ. Ιατρού, Θ. Καλλιοντζής, Κ. Κλειτσιώτης, Σ. Παπαδοπούλου, Ι. Παπαντίδης, Ευάγ. Παππάς, Κ. Τζώτζος και Γ. Τσαλουχίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος μεταξύ του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παρούσας αντιπολίτευσης που σύσσωμη το καταψήφισε ο κύριος Δήμαρχος είπε την εξής φράση: «Τα έξοδα θα έχουν ανταποδοτικότητα. Θέλετε να τα σταματήσουμε όλα και να μοιράσουμε τα χρήματα στους ανέργους;». Ναι πολύ καλά διαβάσατε.

Ειρωνεία;;;; Λαϊκισμός;;;;;; Ρομπέν των ανέργων;;;;;; Τζάμπα μάγκας;;;;;;;;

Την ώρα που ο δείκτης της ανεργίας αυξάνεται στην Καβάλα μέρα με τη μέρα, την ώρα που το ένα μαγαζί μετά το άλλο βάζει λουκέτο, την ώρα που ο μέσος εργαζόμενος "γονατίζει" οικονομικά και ψυχολογικά από τα άδικα και σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας, την ώρα που ο Δήμος Καβάλας δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, την ώρα που η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των Καβαλιωτών υποβαθμίζεται, λόγω της γνωστής καραμέλας "δεν έχουμε λεφτά" και "δεν υπάρχει προσωπικό", για τα πιο αυτονόητα που πρέπει να παρέχει ένας Δήμος όπως για παράδειγμα τα επιδόματα που δεν δόθηκαν το Πάσχα σε άπορες οικογένειες από το Δήμο. Την ώρα αυτή λοιπόν ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο πρώτος πολίτης προτιμάει να "πουλάει" τζάμπα μαγκιές και εξυπνάδες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με φράσεις του στυλ «Θέλετε να μοιράσουμε τα χρήματα στους ανέργους;».

Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική. Δεν υπάρχει καμιά λογική και κανένα νόημα, κανένας αφουγκρασμός της κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Για να μην παρεξηγηθώ δεν είμαι "εχθρός" των παραστάσεων της όπερας που πραγματικά και επί της ουσίας συμβάλουν στην παραγωγή πολιτισμού αλλά το όλο εγχείρημα γίνεται σε δύσκολη και σκληρή χρονική στιγμή. Πραγματοποιείται σε λάθος χρόνο. Είναι κάτι παραπάνω από πρόκληση την ώρα αυτή!!!! Αναρωτιέμαι τελικά οι κοινωνικές κεραίες του δημάρχου έχουν αμβλυνθεί τόσο πολύ και δε λειτουργούν;;;

Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι κοινωνικές ευαισθησίες ενός ανθρώπου που ασκεί διοίκηση φαίνονται στις δύσκολες καταστάσεις και εκφράζονται μέσα από πράξεις και αγώνες μαζί με το λαό και για το λαό. Ούτε με αριστοκρατικές φιέστες, ούτε με όπερες, ούτε με φαντασμαγορικές επιδείξεις αεροπλάνων που παραπέμπουν σε άλλα χρόνια.....

Ο θυμόσοφος λαός λέει σε ανάλογες καταστάσεις... εδώ ο κόσμος χάνεται και το .......... χτενίζεται.

Του μπι κοντίνιουντ (sinexizete)....

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Εκτός τόπου και χρόνου...όπερα! !!Αναστασια 19-10-2011 11:02
Επισης να σταματησουμε τη χρηματοδοτηση των ΔΗΠΕΘΕ, των καθε λογης πανηγυριων, στολισμων, εκδηλωσεων γιατι εν μεσω κρισης ο πολιτισμος μας μαρανε! Εκτος και αν αυτα παραγουν πολιτισμο ανωτερο!
Παντως δεν περιμενα ενα τοσο μεγαλο αρθρο για να μας πεισει καποιος οτι ενα τοσο μικρο κοστος το οποιο μπορει να καλυφθει και με χορηγους δεν αξιζει για να μας δωσει μια τετοια ποιοτητα και μια τετοια ελπιδα σε μια τοσο φτωχη για τη χωρα περιοδο. Λυπάμαι πραγματικα...
 
 
+1 #2 ΑΠ: Εκτός τόπου και χρόνου...όπερα! !!Σωτήρης Σωτηριάδης 19-10-2011 14:50
Τι σχέση έχει ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (δημοτικό περιφερειακό θέατρο) στο οποίο υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι με τη συνεργασία του δήμου με έναν ιδιώτη-καναλάρχ η για όπερα στο πανί εν καιρό κρίσης??? Θα πάτε εσείς να το πείτε αυτό στους υπαλλήλους του ΔΗΠΕΘΕ με συνέπεια φυσικά να βγουν στην ανεργία εφόσον σταματήσει η χρηματοδότηση? Εύχομαι να μην υπάρχει σκοπιμότητα και συγκρίνεται διαφορετικές καταστάσεις μόνο και μόνο για αποπροσανατολισ μό από την ουσία του θέματος η οποία δεν είναι η όπερα ως όπερα αλλά η προκλητική ευκολία με την οποία δίνουμε λεφτά ως Δήμος όταν υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία μας. Μην μπερδεύεστε. Και στο κάτω κάτω ας το έκανε μόνος του ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ.
Τόσο μικρό κόστος ε? Αλήθεια αφού με τόση ευκολία και ελαφρότητα λέτε κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν απλήρωτοι δημοτικοί υπάλληλοι και χιλιάδες άνεργοι στην Καβάλα γιατί δε βάλατε εσείς αυτό το τόσο μικρό ποσό? Με ξένα κόλλυβα μνημόσυνα κι εγώ μπορώ να κάνω πάρα πολλά!!!! Λυπάμαι πραγματικά..... ..
 

2009©Kavalacity.net