Εκτύπωση

Εντός και εκτός.... όπερα

Συγγραφέας: Σωτήρης Σωτηριάδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Σωτήρης Σωτηριάδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(16 ψήφοι, μέση τιμή 4.31 από τα 5 αστέρια)

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα ήταν το παγκόσμιο κάλεσμα διαμαρτυρίας με το σύνθημα όλος "ο κόσμος μια πλατεία". Εδώ στην Καβάλα ο τόπος συνάντησης και συγκέντρωσης ήταν η πλατεία Καπνεργάτη.

oscarΤην ίδια μέρα, 2 ώρες περίπου αργότερα, πραγματοποιούνταν η πρεμιέρα των παραστάσεων όπερας που συνδιοργανώνει ο Δήμος Καβάλας με τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ του Μίνωα Κυριακού. Με αφορμή λοιπόν την εκδήλωση-πρόκληση σύμφωνα με τις καταστάσεις που βιώνουμε στην πατρίδα μας αποφασίστηκε η πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιούνταν να κάνει μια "στάση" έξω από τον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ όπου λαμβάνει μέρος η συγκεκριμένη παράσταση. Όντως λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα τα, περίπου, 100 άτομα έφτασαν έξω από το ΟΣΚΑΡ για να διαμαρτυρηθούν ΟΧΙ για την ίδια την όπερα ως ένα υπαρκτό και σεβαστό μέρος της τέχνης και του πολιτισμού αλλά για την προκλητική κίνηση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας να δώσει λεφτά για μια τέτοιου είδους εκδήλωση την στιγμή που υπάρχουν πολύ πιο βασικές, κυρίως κοινωνικές, ανάγκες να ικανοποιηθούν που αφορούν την καθημερινότητά μας και δυστυχώς πέφτουν σε κοινωνικά "ανάλγητους" τοίχους των καρεκλοκένταυρων που προτιμούν

πάνω-πάνω στη λίστα των προτεραιοτήτων τους να έχουν φιέστες και συνεργασίες με καναλάρχες.

Λίγα λόγια λοιπόν για όσα συνέβησαν εκεί γιατί πολλά ειπώθηκαν και ακούστηκαν από κάποιους είτε που δεν βρίσκονταν εκεί και τους τα μετέφεραν άλλοι είτε που βρίσκονταν εκεί και προτίμησαν να πουν τη μισή αλήθεια κι αυτή γεμάτη με υπερβολή. Ήμουν εκεί και μεταφέρω όσα είδα και άκουσα με τα μάτια και τα αυτιά μου.

 • Το σκεπτικό και ο στόχος της διαμαρτυρίας ΔΕΝ ήταν η όπερα ως όπερα ούτε οι άνθρωποι-φίλοι της όπερας αλλά η επιλογή μιας τέτοιας εκδήλωσης με λεφτά του Δήμου σε καιρούς που, αν όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουμε και βιώνουμε ότι υπάρχουν πολύ πιο βασικές ανάγκες στην καθημερινότητά μας που δεν ικανοποιούνται και πάντα με το πρόσχημα ότι "λεφτά δεν υπάρχουν". Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Αυτός ήταν ξεκάθαρα ο στόχος. Να αναφέρω ότι υπήρχαν δύο πανό στη συγκέντρωση. Το ένα ήταν των "αγανακτισμένων" της πλατείας Καπνεργάτη και το άλλο του "συλλόγου ανέργων" της Καβάλας. Δεν υπήρχαν επίσημα κομματικές ή δημοτικές παρατάξεις.
 • Δεν εμποδίστηκε ΚΑΝΕΝΑΣ από ΚΑΝΕΝΑΝ ώστε να εισέλθει και να παρακολουθήσει την παράσταση της όπερας. Άλλωστε επαναλαμβάνω ΔΕΝ ήταν αυτός ο στόχος της διαμαρτυρίας. ΟΥΤΕ απειλήθηκε κανένας ούτε λιντσαρίστηκε ούτε έφαγε γιαούρτια ή αβγά. ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά. ΔΕΝ υπήρχε κανένας τραμπουκισμός ή κανένα "πέσιμο" σε κάποιους για να μην μπουν μέσα. Μάλιστα μοιράζονταν φυλλάδια που ενημέρωναν τον κόσμο που έμπαινε μέσα για ποιο λόγο γίνεται η διαμαρτυρία και οι περισσότεροι δέχτηκαν να το πάρουν και ρωτούσαν κιόλας γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος.
 • Ακούστηκαν πάρα πολλά συνθήματα κατά μνημονίου, κυβέρνησης, ΔΝΤ, τρόικας και δημάρχου.
 • Αποδοκιμάστηκαν από όλους πρόσωπα όπως ο δήμαρχος Καβάλας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, οι πρώην βουλευτές του Πασοκ (Δημοσθενόπουλος και Παπαδόπουλος Ηλίας), ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χριστοφιλογιάννης και οι αντιδήμαρχοι δήμου Καβάλας Μουριάδης και Βαβαλέσκου.
 • Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας σε πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά που θα ξεπεράσουν λίγο τα όρια. Αναφέρομαι σε κάποιες αποδοκιμασίες ελάχιστων "απλών" πολιτών από αυτούς που εισήλθαν στο ΟΣΚΑΡ για την παράσταση. Αυτό έγινε από λίγους και όχι από όλους όπως είδα να γράφεται. Όταν υπάρχει τόση οργή και αγανάκτηση από τη μια μεριά και από την άλλη έχεις και κάποιους να γυρνούν να σου χαμογελούν ειρωνικά και να σου λένε "είστε αλήτες" και "εσείς είστε υποκριτές" ή να βλέπεις πρόσωπα και βλέμματα περιφρονητικά τότε δε θέλει και πολύ να ανάψουν λίγο παραπάνω τα αίματα αλλά μέχρι εκεί. Κι όταν λέω μέχρι εκεί εννοώ μέχρι τη λογομαχία και τίποτα παραπάνω. Μεμονωμένα περιστατικά που όμως δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν την όλη διαμαρτυρία.
 • Η είσοδος μέσα στην παράσταση λίγα λεπτά αφότου είχε αρχίσει αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους πάντα με στόχο-σκοπό να γίνει ειρηνικά και χωρίς ακρότητες όπως και έγινε. Ειπώθηκαν 2-3 συνθήματα και διαβάστηκε το κείμενο το οποίο εξηγούσε τους λόγους της διαμαρτυρίας. Όλο αυτό κράτησε περίπου 5-7 λεπτά και μετά οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Αυτό θα μπορούσε βέβαια να γίνει λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η παράσταση και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους της παράστασης αλλά πως να συνεννοηθείς με ανθρώπους που σε κοιτούν με βλέμμα σερίφη και σε ειρωνεύονται με φράσεις του στυλ "δεν ακούγεστε" ;;;;;

Κλείνοντας να αναφέρω ότι όντως υπήρχαν άτομα που δεν μπήκαν τελικά στην παράσταση όχι γιατί τους εμπόδισε κάποιος αλλά γιατί ίσως φοβήθηκαν μη γίνουν φασαρίες ή για να γλιτώσουν τις αποδοκιμασίες σύμφωνα με τα λεγόμενά τους χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όμως πως έτσι θα γινόταν. Υπήρχαν όμως και άτομα που συνειδητά δεν μπήκαν διότι δεν ήξεραν ότι πρόκειται για μια παράσταση στην οποία βάζει λεφτά ο Δήμος και όταν ενημερώθηκαν από τους διαμαρτυρόμενους τότε γύρισαν πίσω. Όπως επίσης και άτομα που ενώ πλήρωσαν εισιτήρια των 20 ευρώ, όπως μας είπαν, αποφάσισαν να αποχωρήσουν αφού πρώτα είχαν μπει στον κινηματογράφο και διάβασαν το ενημερωτικό φυλλάδιο που τους μοιράστηκε, και μάλιστα συμμετείχαν στην πορεία που κατέληξε στην πλατεία Καπνεργάτη, όταν κατάλαβαν ότι είναι μια παράσταση με χρήματα του Δήμου που πριν δεν το γνώριζαν και είχαν την εντύπωση πως είναι απλά μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτά βέβαια δεν τα διάβασα πουθενά. Δεν τα έγραψε κανένας. Γιατί άραγε;;; Παρά μόνο αρκέστηκαν στις υπερβολές περί τραμπουκισμών και φασιστικών πρακτικών που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

 • Ο σκοπός της διαμαρτυρίας, επαναλαμβάνω, ήταν η επιλογή φιέστας εν μέσω κρίσης που το λιγότερο αποτελεί πρόκληση για τις μέρες μας.
 • Ο σκοπός ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος που όπως αποδείχτηκε ότι κάποιοι δεν γνώριζαν τις ουσιαστικές λεπτομέρειες γύρω από την όπερα.
 • Ο σκοπός ήταν να αφυπνιστούν και να υποψιαστούν οι ανυποψίαστοι.
 • Ο σκοπός δεν ήταν οι ενοχές σε όσους αγαπούν την όπερα ούτε η ίδια η όπερα ως ένα πολιτιστικό γεγονός.

Άκουσα το δήμαρχο Καβάλας να λέει ότι η πολιτική αυτών που διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο είναι όση αυτή των ανθρώπων του Νεάντερταλ!!!!! Καλύτερα πάντως άνθρωπος του Νεάντερταλ παρά υποτακτικό ανθρωπάκι χωρίς τσίπα και κοινωνική ευαισθησία που ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για το πως θα γίνει αρεστός στα "αφεντικά" του για να φτάσει όσο πιο "ψηλά" μπορεί στην σκάλα της εξουσίας.

Υ.Γ. Όχι άλλο παντεσπάνι... Όχι άλλο παντεσπάνι...

Το κείμενο που διαβάστηκε μέσα στην παράσταση του κινηματογράφου ΟΣΚΑΡ είναι το εξής:

OXI ΣΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ

 • ΟΤΑΝ η ανεργία καλπάζει, οι εργασιακές συμβάσεις καταρρέουν, τα χαράτσια πέφτουν βροχή από την πουλημένη κυβέρνηση-μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος και οι απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων έχουν εξαγγελθεί.
 • ΟΤΑΝ το δημοτικό ωδείο δεν έχει ακόμη ανοίξει γιατί ο δήμος δεν έχει προσλάβει καθηγητές, τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους και βιβλία και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και υποφέρουν…

Ο Πρώτος Πολίτης της Καβάλας εξέχον μέλος του ΠΑΣΟΚ που με εντολές της Τρόικας, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων έβαλε στόχο να ξεπουλήσει την Ελλάδα και να εξοντώσει τους Έλληνες, Δήμαρχος Καβάλας «κύριος» Σιμιτσής αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα από τα κορυφαία ντόπια αρπακτικά, τον εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού του ομίλου ΑΝΤ1 συνυπεύθυνο για το μεγάλο φαγοπότι της Ολυμπιάδας του 2004, πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής και καταδικασμένος σε φυλάκιση για αυθαίρετα και καταπατήσεις.

Καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο ότι ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για ένα θέαμα αμφιβόλου ποιότητας. Όπως ξέρει ο κάθε πραγματικός μουσικόφιλος, μόνο από ζωντανούς μουσικούς μπορεί κανείς να απολαύσει ένα τέτοιο κονσέρτο και όχι μέσω παρουσίασης από το internet σε μια οθόνη και ένα ηχητικό σύστημα, χώρια που προφανώς λίγη ώρα αργότερα η συναυλία αυτή θα είναι διαθέσιμη σε πολλά site του διαδικτύου δωρεάν.

Ο καταστροφέας του Κοσμόπολις, υπεύθυνος της υποβάθμισης του Φεστιβάλ Φίλιππων και κατασπατάλησης των πόρων του «με ημέτερους» θέλει να παρουσιαστεί ότι προσφέρει το φοβερό αυτό σικέ υπερθέαμα «ΜΟΝΟ» με 25 ευρώ εισιτήριο από το οποίο ο Δήμος θα εισπράξει το ιλιγγιώδες 15% αναλαμβάνοντας φυσικά μονομερώς όλα τα έξοδα.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΦΙΕΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΣΙΜΙΤΣΗ - ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γεν. Συν. ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

Share

2009©Kavalacity.net