Εκτύπωση

Venceremos

Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
pote-xana

Ειλικρινά προσπάθησα να αποφύγω την ενασχόληση μου με το ζήτημα των μεταναστών. Κι όχι γιατί δεν έχω ξεκάθαρη άποψη!

Από την μια πλευρά η πολυπλοκότητα του ζητήματος σε συνδυασμό με την κακή συγκυρία της Ελληνικής (και όχι μόνο) οικονομίας, και από την άλλη πλευρά η παντοτινή μου προσήλωση σε ιδεολογικά σχήματα που βάζουν τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη δυστυχία πιο πάνω από την δική μου τη βόλεψη, με φέρνουν σε πολύ μεγάλη αμηχανία: όχι γιατί αμφιταλαντεύομαι, αλλά γιατί δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να έχουν τις ίδιες προτεραιότητες κι οι υπόλοιποι που «συμβιώνουμε» στο ευρύτερο κλεινόν άστυ…

Όταν ανακοινώθηκε η κίνηση των μεταναστών πριν από πολλές μέρες δεν περνούσε από το μυαλό μου η σημερινή κατάληξη. Το ότι η κίνηση αυτή είναι μια πολιτική πράξη και μια πολιτική επιλογή συγκεκριμένου ιδεολογικού  χώρου δεν σηκώνει συζήτηση: αυτό που σηκώνει πολύ συζήτηση είναι τι θέλησαν να πετύχουν αυτοί που την σκέφτηκαν κι αυτοί που την οργάνωσαν. Γιατί το να έρθει στο προσκήνιο το φλέγον θέμα των μεταναστών το πέτυχαν.

  • Σε καμιά περίπτωση όμως δεν κέρδισαν την ελληνική κοινωνία, και κυρίως τα

    κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα που αυτή την εποχή βιώνουν μια παρόμοια (αν και τέτοιες συγκρίσεις είναι ατυχείς) εξαθλίωση. Αντίθετα ισχυροποίησαν σκέψεις και απόψεις που τον τελευταίο καιρό οι ρίζες τους εξαπλώνονται εκτός από τα ακροδεξιά-εθνικιστικά χωράφια και στον υπόλοιπο πληθυσμό, μολύνοντας κατά την δική μου άποψη την πολιτιστική μας κουλτούρα και τραυματίζοντας την θανάσιμα…
  • Σε καμιά περίπτωση δεν κέρδισαν το βασικό αίτημα για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών: Αντίθετα οργάνωσαν και συσπείρωσαν την αντίδραση των ντόπιων κατοίκων έτσι ώστε αν (που δεν πρόκειται) γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να προωθηθεί ένα μοντέλο που να ευνοεί κατ’ ελάχιστον την νομιμοποίηση μεταναστών ακόμα και αυτών που το δικαιούνται βάση διεθνών συνθηκών, θα προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις αντίθεσης και θα προσφέρει, μετά τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, και άλλους υποστηρικτές στο σακούλι των ακροδεξιών λαϊκιστών.
  • Έχασαν (οι ιθύνοντες) την μάχη με τα ΜΜΕ με κατεβασμένα τα βρακιά. Μηδενός εξαιρουμένου όλα επιδόθηκαν σε ένα όργιο ψεύδους και παραπληροφόρησης κάνοντας την τρίχα τριχιά χωρίς να μπει κανένα από  τα σοβαρά ζητήματα που γεννάει  η όλη κίνηση. Πουθενά δεν ακούστηκε ούτε το αυτονόητο του πράγματος ότι οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν με απόφαση του ΔΣ των φοιτητών της νομικής (με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συνυπογράφοντες, άσχετα αν μετά την έκταση του θέματος εγκαλέστηκαν στην κομματική πειθαρχία από τα αφεντικά τους), ότι καμιά εκπαιδευτική διαδικασία δεν παρεμποδίζεται γιατί πρόκειται για ένα κλειστό κτήριο που δεν χρησιμοποιείται λόγω ανακαίνισης, ότι δεν εμποδίσανε τα μαθήματα αλλά ο πρόεδρος της σχολής έκλεισε την σχολή για δικούς του λόγους. Αν δεν έχεις την ικανότητα ή την δύναμη να τα «βάλεις» μαζί τους μη ξεκινάς: δεν σου φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι μαζί με την εξαθλίωση τους να κουβαλάν και το σταυρό των δικών σου κακών- κάκιστων- επιλογών.
  • Συμπαρέσυραν στην όλη βουρκώδη κατάσταση που δημιούργησαν και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Εκτός από τους a priori εχθρούς του, μια νέα political correct κάστα ανθρώπων επιχειρηματολογεί για την κατάργηση του βασιζόμενη στην όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Κι «εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι» κύριοι ιθύνοντες. "Φτιάξατε" μια κοινή γνώμη που δεν έχει πρόβλημα να συμπαραταχθεί με την κατάργηση του, ακόμα κι αν δεν έχει ιδέα σε τι εξυπηρετεί και γιατί είναι σημαντικό για όλους μας.

Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι αλλά η «γκρίνια» δεν λύνει το πρόβλημα. Τα ΕΚΑΜ ντυμένοι τρομοκράτες ετοιμάζονται από στιγμή σε στιγμή, πετώντας κορμιά έξω από κτήριο, να ικανοποιήσουν το θυμωμένο popolo που θα κομπάζει για την αγέρωχη Ελληνική πυγμή, που δυστυχώς δεν περισσεύει μπρος στους καλοντυμένους αφέντάδες μας. Δεν τους κατηγορώ... ίσως και να τους καταλαβαίνω... Θα χρειαστεί πολύς καιρός και πολύ μεγάλες προσπάθειες από όλα τα κινήματα για την προστασία και την βοήθεια αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων για να ξαναφτάσει η ελληνική κοινωνία στο σημείο που ήταν πριν την εκδήλωση αυτής της κίνησης. Δεν με πτοεί αυτό, έτσι κι αλλιώς είμαστε συνηθισμένοι ιστορικά να αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα των λαθών της Αριστεράς σε κάθε της βήμα, κι είμαστε συνηθισμένοι να πολεμάμε με συνθήκες αντίξοες. Κι όσο κι αν κάποια πράγματα φαντάζουν αδύνατον να συμβούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές δομές (όπως, ας πούμε, η συμβίωση με τους μετανάστες, νόμιμα) εντούτοις μια ιστορική ματιά σε παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν (θυμήσου πόσο μόνοι ήταν οι εργάτες στο Σικάγο, θυμήσου πόσο μόνες ήταν οι σουφραζέτες που διεκδικούσαν δικαίωμα ψήφου, θυμήσου τη μοναξιά στην αντίσταση στο ξένο ζυγό, την μοναξιά στα ξερονήσια, θυμήσου ότι θες…), με κάνουν να χαμογελάω, να αντέχω και να ελπίζω: VENCEREMOS!


Share

Σχόλια  

 
-1 #1 ΑΠ: VenceremosΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 28-01-2011 10:53
Φίλε Τόλη, ήταν μια ψύχραιμη ματιά.
Εγώ όμως έχω να σου προτείνω και έναν άλλο τρόπο να δεις τα πράγματα. Καλό είναι να υποστηρίζεις το ανθρώπινο και το ιδεατό, την... χριστιανική άποψη ότι πρέπει να βοηθαμε τον άνθρωπο, τον πλησίον. Αλλά σε ένα κόσμο που κάθε κοινωνία κοιτά την πάρτη της εμείς θα πρέπει να δώσουμε την άδεια παραμονής στους 280; στους 1380; σε πόσους ακριβώς; Πέρυσι μόνο ήρθαν 150.000! Και μην ακούσω για πολιτικό άσυλο! Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν 4 και 5 χώρες για να φτάσουν εδώ. Εκτός βέβαια από αυτό υπάρχουν και άλλα πρακτικά ζητήματα. Αυτές οι ψυχές δεν θα διεκδικήσουν τις δουλειές των golden boys ουτε των χαρτογιακάδων, ούτε τη δική μου ή τη δική σου. Θα ρίξουν τα μεροκάματα των "μη προνομιούχων" όσο υπάρχουν ακόμα μεροκάματα. Από την άλλη σαν κοινωνία έχουμε κάποιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας που μετά βίας επαρκούν για μας. Αυτοί οι εξαθλιωμένοι που θα λάβουν περίθαλψη και κυρίως ποιος θα την πληρώσει; Πές μου μία κρατική δαπάνη που πρέπει να στραφεί στην ανακούφιση των αναξιοπαθούντων . Εδώ περικόπτουν τα πάντα! Σου λέω πεζά πράγματα αλλά όταν θα χορηγείται άδεια παραμονής σε όλους, θα δεις ποσοι ακόμα θα έρθουν! Αφού κανείς από την Ευρώπη δεν θα τους παίρνει θα στοιβάζονται στους Αγιους Παντελεήμονες της χώρας και η εξαθλίωση θα είναι και για αυτούς και για μας. Είναι πολύ όμορφο να είσαι ανθρωπιστής μέσα στο όμορφο γραφείο σου ή στο ασφαλές μαγαζί σου αλλά η φιλανθρωπία έχει και έξοδα, μακάρι να έδινα 100 ευρώ και να ξεμπερδευα με το ανθρωπιστικό μου καθήκον αλλά υπάρχουν τόσα εκατομμύρια πεινασμένοι εκεί έξω και σε ένα κόσμο που κοιτάει την ατομική του επιβίωση η "φτωχή Ελλάς" είναι επικίνδυνα ουτοπικό να αποτέλεσει την μοναδική κιβωτό του Νωε για όλους τους κατατρεγμένους, είμαστε ήδη μισοβουλιαγμένο ι...
Τελικά ρε Τόλη είμαστε υπό πτώχευση, η ανεργία καλπάζει, δεν ξέρω τι μου ξημερώνει, τα παιδιά μου δεν ξέρω σε τι κόσμο θα μεγαλώσουν, φίλοι μου πάνε έξω για να βρουν δουλειά... Συγνώμη αλλά δεν θα λύσω και το επισιτιστικό πρόβλημα της ανθρωπότητας ας Venceremos άλλοι...
 
 
+1 #2 ΑΠ: VenceremosΤόλης Βουρβουτσιώτης 28-01-2011 11:57
Υπάρχει η δυνατότητα αυτορύθμισης σε μια κοινωνία που λειτουργεί με κανόνες δικαίου και τηρεί τους νόμους της... κι ότι ισχύει για μας και το μέλλον μας γι' αυτούς έχει ήδη συμβεί...
 
 
#3 -Αποστολος 28-01-2011 19:01
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣ0ΣΤΟ ΤΗΣ ΖΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΗΛ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΑΥΤΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΤΟΛΗ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Π.Χ.).
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 60 ΚΑΙ 70 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠ ΟΤΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΑΤΝ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ.
ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΗΡΞΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ. ΤΑ ΣΑΘΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ , ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ Η ΕΞΟΡΙΑ.
ΘΑ ΘΕΣΩ 2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.
1. ΘΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΑΝ ΤΟΥς ΔΩΣΟΘΜΕ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑ ΠΛΥΜΜΗΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ , ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΝΙΜΟΙ, ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ Η ΠΑΛΙΟΒΑΡΚΑ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ?
PS ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ Η ΑΛΛΩΣ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ (ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ) ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 800 ΕΥΡΩ.
 

2009©Kavalacity.net