Εκτύπωση

Άκου Εμποράκο

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.20 από τα 5 αστέρια)
emporakos
Αν υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει οτι η λύση στο πρόβλημα της οικονομικής του δυσχέρειας είναι να κάνει σήμερα ένα μαγαζάκι για να βγάζει το μεροκάματατό του, είναι απλά τρελός (και ίσως και άλλα πράγματα, αλλά είναι κάτι που σηκώνει συζήτηση).  Προσοχή: ακολουθεί παραληρηματική γραφή, σε δεύτερο (ίσως) πρόσωπο!

Έστω, ανθρωπάκο (η υπόστασή του εμποράκου πριν την εμπλοκή του, λόγω της προδιαγεγραμμένης κατάληξης), οτι ξυπνάς το πρωί άποφασισμένος να ανοίξεις μια δουλειά!! Θα αντιμετωπίσεις (για λόγους συμπάθειας, σου μιλάω στον ενικό) αρχκά όλα τα γρανάζια της γραφειοκρατείας συλλέγοντας τόνους χαρτιών που κανένας ποτέ δεν θα δει σοβαρά, θα ανταποκριθείς σε κάθε λογική η παράλογη απαίτηση των λειτουργών του κράτους που προτεραιότητα του είναι πρώτα ο πολίτης, από ποινικό μητρώο μέχρι εξέταση κοπράνων, θα περιμένεις υπομονετικά μέχρι "να τελειώσει η αναρρωτική του υπαλλήλου που ανέλαβε το φάκελο σας κύριε", θα τρέξεις σε ΟΑΕΕ, σε πυροσβεστικές, σε υγειονομικά, σε Δήμους, σε διαχειριστές πολυκατοικιών, δικηγόρους, εφορίες, λογιστές, δικαστήρια, πολεοδομίες κλπ κλπ και τελικά (αν δεν τα παρατήσεις στην μέση, ή αν δεν βρεθεί σοβαρόν κόλλημα εις τα χαρτιά σου) θα είσαι έτοιμος να πλεύσεις στα νερά του υγειούς ελευθερου επαγγελματικού ωκεανού. Μπράβο!

Φυσικά, έχεις να αντιμετωπίσεις τα "πάγια έξοδα"¨. Η λογική που είχες πριν ανοίξεις, "θα αγοράζω 100 θα πουλάω 110, και θα βγάζω το δεκαρικάκι για να ζώ" θα αρχίσει σιγά σιγά να αμφισβητείται. Εντάξει, το ενοίκιο (πολυ ακριβά τα μαγαζιά στη Καβάλα, αλλά τι να κάνουμε, ν' αλλάξουμε πόλη? δεν γίνεται ) θα το παλέψεις...Και τα κοινόχρηστα.. (χμμμ με ένα ευρό το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι σχεδόν ένα ενοίκιο ακόμα, δεν το είχες υπολογίσει, έτσι?)

Από εδώ και πέρα αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται η "ποσότητα των απιδιών" και το "μέγεθος του σάκου". Μόλις έχεις κάνει συνέταιρο τον μεγαλύτερο μπαταχτσή της πιάτσας, τον πλέον ανίκανο επιχειρηματικά και συνάμα επικίνδυνο, απρόθυμο να σου σταθεί στα δύσκολα, και φονέα οποιουδήποτε προγραμματισμού προσπαθήσεις να κάνεις! (χρειάζεται να πώ όνομα?) Και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%! Κι εξηγούμαι: από τον τζίρο, αυτόν το περιορισμένο τον ελάχιστο, θα σου πάρει άμεσα στο τέλος του μήνα το 23% ώς ΦΠΑ (ενώ εσύ για το τιμολόγιο πληρώνεσαι με 6μηνη). Από εκεί και πέρα αρχίζεις κι αφαιρείς ποσά: τον φόρο, ανάλογα με το είδος της συναλλαγής, την ασφάλεια που πληρώνεις στον ασφαλιστικό φορέα (υποχρεωτική η πληρωμή, ανύπαρκτη σχεδόν η κάλυψη), τα πάγια από ένα σωρό δημόσιες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΡΤ,τηλέφωνα) που ανεβαίνουν κατα το δοκούν και χωρίς όριο. Δημοτικά χαράτσια για σκουπίδια, τραπεζοκαθίσματα, ταμπέλες, άδειες μουσικών οργάνων, φόρους παρεπιδημούντων, κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο (όποιος ξέρει συμπληρώνει με σχόλιο). Κι άλλα που ανακαλύπτεις οτι υπάρχουν στη πορεία, εισπρακτικές εταιρίες που λειτουργούν εκβιαστικά κάτω από την προστασία του κράτους: ΑΕΠΙ, Απόλλων, κέρατα τράγια! Τελείωσαν? Νομίζεις! θα σου στείλουν ένα σμάρι από ΣΔΟΕ, Υγειονομικό, Επιθεώρηση Εργασίας, Ικα, σύκα, που για μια μουτζούρα στα βιβλία, για μιά μη κανονική απόδειξη, για μια άγνοια νόμου που εσύ δεν επιτρέπεται να έχεις παρόλο που ψηφίζουν 9 φορολογικά νομοσχέδια τον χρόνο, θα σου κόψουν πρόστιμο τον προυπολογισμό που είχες για να πληρώσεις τους προμηθευτές σου και τα φροντηστήρια των παιδιών σου. (αλλά άμα είσαι υπάκουος και ζώον στην υπομονή, ανταμείβεσαι: πληρώνεις αμέσως κι έχεις έκπτωση) Όλοι αυτοί (και πόσοι άλλοι) θα πέσουν πάνω σου να ζήσουν από σένα, για να τραφούν από τον ιδρώτα σου εμποράκο!! Πίστευες οτι μόνο τα παιδιά σου έχεις να ταϊσεις?

"Ναι αλλά με βοηθάει!" θα πεις (αλλά ανήσυχα!), "Μου δίνει επιχορήγηση, για να ανοίξω, για να πάρω εξοπλισμό, Νέες Υψηλές τεχνολογίες, να γίνω ανταγωνιστικός! Και μου πληρώνει το 65%!"

Μπούρδες εμποράκο! Τα χρήματα θα σου τα δώσει 1-2 χρόνια μετά τον χρόνο που σου είχε υποσχεθεί κι εσύ είχες προγραμματίσει. Για να καλύψεις αυτά που πρέπει να πληρώσεις θα τρέξεις στην καημένη την τράπεζα που φρόντισε να την τονώσει με 28 άτοκα δις, για να μπορείς εσύ να πάρεις (αν πάρεις) δάνειο με προνομιακό τόκο 15% και έξοδα φακέλου το μισό ποσό. (Κι ύστερα την βρίζεις κιόλας, Αχάριστε!) Κι όταν τελικά έρθουν τα χρήματα θα δεις οτι τα πλήρωσες όλα από τη τσέπη σου: η επιχορήγηση ξοδεύτηκε σε ΦΠΑ (που δεν επιχορηγείται) και σε "παράπλευρες απώλειες". Ακόμα όμως δεν ξέρεις τι έκανες... Η υψηλή τεχνολογία και οι αυτοματισμοί είναι πολυέξοδοι στην συντήρηση τους και τα διαολεμένα τα "κινέζικα" χαλάνε γρήγορα! Ο τεχνικός θέλει 500 για να ανέβει από την Αθήνα και η εγγύηση που βεβαίως κάλυπτε την αγορά τους στα ψιλά γράμματα σαφώς αναφέρει τις περιπτώσεις βλάβης που δεν καλύπτονται (σχεδόν το 99%, όσων στατιστικά πρόκειται να συμβούν). Φυσικά για 5 χρόνια δεν μπορείς να κλείσεις (πρέπει να βγει η επένδυση τους), κι ανάλογα με τα χρήματα που πήρες(!) είσαι υποχρεωμένος να έχεις έναν αριθμό υπαλλήλων που θα τους πληρώνεις, έχεις δεν έχεις δουλειά! Σιγά να μη σε αφήσουν: ποιος θα χρηματοδοτεί τους "μηχανισμούς" τους.

"Καλά, δεν πρόκειται τότε να μπλεχτώ με τέτοια. Αλλά ένα μεροκάματο θα το βγάζω, βρε αδελφέ"!

Εμποράκο, είσαι απελπισμένος και εξακολουθείς να λές μπούρδες. Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες που δεν είναι και υποδείγματα ηθικής. Ενώ εσύ θα είσαι επιφορτισμένος με τα "πάγια έξοδα" σου, τα οποία για να τα βγάλεις πρέπει να έχεις και κάποιο κέρδος (πες 10%, πες 20%, πες τέλος πάντων κάτι), θα αντιληφθείς οτι στα πλαίσια ανοίγματος της πελατιακής βάσης ο χονδρέμπορος προμηθευτής σου, έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάει λιανική στις ίδιες τιμές που πουλάει σε σένα! Έβαλε στόχο τον δικό σου πελάτη και άντε εσύ να προστατεύσεις την τιμή σου τουλάχιστον "Μα το πoostη, δες πόσα βγάζει, αλλά να πηdaei κι μένα? το φίλο του? το συγγενή του? Αίσχος". Ή θα αντιληφθείς οτι ο γραμματοκομιστής της Διεύθυνσης Αλίευσης Πράσινων Καβουριών με Ζάχαρο (εσύ βάλε άλλον δημόσιο υπάλληλο στο μυαλό σου) που κάθεται στο γραφείο όλη τη μέρα, βαρέθηκε την πασιέντζα κι ανακάλυψε το ebay και το mega-vrasidas (σιγα να μη σας πω το κανονικό site και να τους ανοίξω τα μάτια..). Και μια που και ιντερνετ τζάμπα έχει (βάζε εσύ οπτικές και dsl και πλέρωνε) και χρόνο έχει (τα νύχια τα έφαγε, ξύσε ξύσε) άρχισε να κάνει εμπόριο μικροσυσκευών και "gadjets" και κανα laptopaki φθηνό, και μαύρο, έτσι "για να βγουν αυτά που μου έκοψαν οι αχρείοι από τον τίμιο ιδρώτα μου"... Όλα έρχονται σε συσκευασία δώρου από την Κίνα και το Ηονκ Κονγκ, δεν πληρώνουν τελωνείο, δεν πληρώνουν φόρο...

Μαύρε εμποράκο, μην αλλάζεις σελίδα, έχω κι άλλα να σου πω: Το κράτος με συνεχείς αυξήσεις στους έμεσους φόρους, με συνεχείς περικοπές μισθών, με συνεχείς αρνήσεις πληρωμών σε όποιον χρωστάει, μειώνει την αγοραστική δύναμη του κόσμου. Δέκα δις ευρώ, χρήματα που έπρεπε να είχε καταβάλει στους δικαιούχους τους -φαρμακοποιούς, γιατρούς, εργολάβους, επιδοτήσεις κλπ,- μόνο για το 2010, χρήματα που μεγάλο κομμάτι θα έπεφτε στην αγορά, λείπουν! Με όλα αυτά που έχεις να πληρώνεις, από που λοιπόν θα βγάλεις μεροκάματο?

Κι ακόμα τα καλύτερα δεν στα είπα! Αυτός ο συνέταιρος σου, που θα σου κάνει όλα αυτά τα παραπάνω, που θα σου στείλει όλους αυτούς παραπάνω, δεν δίνει δεκάρα για σένα. Δεν ενδιαφέρεται αν εσύ αμοίβεσαι για την δουλειά σου όπως ίσως θα όφειλε (για να μπορεί να συνεχίσει σ' αρμέγει). 173 εκατομύρια ευρώ είναι οι ακάλυπτες επιταγές για τον μήνα Ιανουάριο 2011. Κι αν για άλλους είναι απλά νούμερα, για σένα είναι λεφτά που τα δούλεψες μήνες πριν, που τα χρωστάς σε προμηθευτές για αγορές υλικών μήνες πριν, και δεν τα πληρώθηκες! Κι ούτε θα τα πληρωθείς! Και γι' αυτό έχει φροντίσει ο συνέταιρός σου. Σε περίπτωση κατάσχεσης (εμετικό! κι αυτός που δεν σε πλήρωσε εμποράκος είναι που κάποιοι άλλοι εμποράκοι δεν τον πλήρωσαν και πάει λέγοντας),  σειρά έχουν πρώτα ο ίδιος και οι φίλοι του τραπεζίτες, κι αν περισσέψει τίποτα, μετά οι ιδιώτες...

"Όπως και νά χει, αν είναι έτσι όπως τα λες και δεν πάω καλά, η τράπεζά μου (sic!) με στηρίζει με κεφάλαια κίνησης και άλλους τρόπους! Θα την παλαίψουμε μέχρι να βγει η κρίση"!

Κούνια που σε κούναγε εμποράκο! Αυτοί που σου άνοιγαν τις πόρτες και σε κερνούσαν fredo espresso, κι εσύ αισθανόσουν περήφανος και "ισότιμος συνομιλητής" και "συνεργάτης", έχουν ένα επιτελείο και ελέγχουν τα πάντα: μόλις έχεις φεσωθεί καλά με τα κεφάλαια κίνησης (καλή ευκολία, έτσι έλεγες) και με την παραμικρή πτώση τζίρου, (που τί πιο φυσιολογικό την εποχή που ζούμε: και ναρκωτικά να πουλάς πεσμένες είναι οι δουλειές) θα σου ζητήσουν δυο εγγυητές και κανα ακίνητο προσημείωση ακόμα, γιατί "καταλαβαίνουμε κύριε συνεργάτη, αλλά και η τράπεζα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη, άλλωστε τυπικά είναι όλα αυτά". Όταν η μπάλα αρχίσει να χάνεται και το φορτίο να σε βαραίνει, τι είναι φυσιολογικό να περιμένεις από τον συνεργάτη σου? από τον συνομιλητή σου? Να σε στηρίξει? Να σου πάρει λίγο από το φορτίο, ή να σου πεί "ξεκουράσου λίγο, και συνεχίσεις μετά"?. Είσαι ανόητος εμποράκο! Στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι, η τράπεζα δεν είναι ο κατοχικός μπακάλης -Εντάξει κυρα Μαρία, πάρε λίγο τυρί και 10 ελιές και όποτε έχεις τα λεφτά! φιλιά στο Κατινάκι, και να μη στεναχωριέται-! Ο πρώτος που θα οσμιστεί την ανικανότητα σου να ανταπεξέλθεις θα είναι αυτή, και θα σπεύσει να κάνει όλα τα κεφάλαια της "Άμεσα Απαιτητά" σπρώχνωντάς σε μια και καλή στο γκρεμό, που ίσως με λίγο βοήθεια και αρκετή τύχη να απέφευγες.

Κι ο συνέταιρός σου, ο αδίστακτος αυτό μονοφαγάς, δεν θα σε αφήσει να κλείσεις, αν δεν κλείσεις ένα κάρο οφειλές και τις προσαυξήσεις τους προς τους πάντες, από την ασφάλεια σου και την ασφάλεια των εργαζομένων (σωστό εν μέρη) μέχρι τις αποζημιώσεις των δικηγόρων για τυχόν μελλοντικές ατασθαλίες. Και μέχρι να κλείσεις θα σε "ρουφάει"!  Κι όλα για την πάρτη του (για τους ιδιώτες στους οποίους χρωστάς, στα παπaria του). Κι όταν καταφέρεις τελικά να κλείσεις τί γίνεται? Αφού τάισες, πλήρωσες, έδωσες ψωμί σε εργαζόμενους, πλήρωσες την ασφάλεια τους, την αποζημίωση τους, εσύ είσαι στο δρόμο! χωρίς δουλειά, πιθανότατα χρεωμένος, -εκτός κι αν είχες την προνοητικότητα να μη "να το παλέψω λίγο ακόμα, έχει ο Θεός" (έχει πιθανώς, αλλά δεν δίνει, τουλάχιστον σε σένα)-, τώρα είσαι χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλεια, χωρίς επίδομα ανεργίας (Τι επίδομα, μου λέει ο φίλος ο Χ.Ρ. εκ του ΚΚΕ προερχόμενος: το επίδομα είναι για τους εργαζόμενους και τους εργάτες όχι για τ' αφεντικά! - λες κι εσύ δεν εργάστηκες ούτε ώρα)... Χωρίς τίποτα! Αλλά προπάντων χωρίς τη διάθεση για δημιουργία, για δουλειά που είχες όταν ξεκίνησες... Όλα θα στα έχουν σακατέψει...

"Έτσι είναι τα πράγματα?"

Έτσι είναι ανθρωπάκο! Κι αφού εσύ το καταλάβεις, είναι η σειρά μου να καταλάβω γιατί προτιμάς να κάθεσαι, να μη ρισκάρεις, να μη δουλεύεις, να παρασιτοζωείς με επιδόματα και πληρωμένα σεμινάρια που δεν σ' ενδιαφέρουν, και να ονειρεύεσαι τον εργασιακό Πρίγκιπα "Δημόσιο" δαγκώνοντας δηλητηριασμένα μήλα υποσχέσεων και γλείφοντας κομματικές ποδιές κατουρημένες. Γιατί έτσι σε έχουν καταδικάσει να είσαι! γιατί δεν σε αφήνουν να γίνεις τίποτα άλλο. Κι αν τυχόν και "βολευτείς" τελικά, θα γίνεις σαν κι αυτούς. Γιατί τελικά πάντοτε σαν αυτούς ήσουνα... Κι αν είχα την ευκαιρία, τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να ήμουν κι εγώ σαν εσένα...

Ίσως και τόση ώρα να μιλάω στον εαυτό μου...

Το παραπάνω κείμενο είναι εμπνευσμένο από το "Άκου Ανθρωπάκο" του Βίλχεμ Ράιχ, αγαπημένο ανάγνωσμα της εφηβείας μου, κι ακολουθεί το ύφος και τη ροή του

Share

Σχόλια  

 
#1 Ελληνικό κράτος και έλληνας δημόσιος υπάλληλοςΚυριάκος 08-03-2011 18:30
Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δε μας ταλαιπωρεί μόνο με τη δομή του και τη λειτουργία του. Μας ταλαιπωρεί και με τους υπαλλήλους του. Πολλοί (δυστυχώς) δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να μας εξυπηρετούν αλλά προτιμούν συνειδητά να μας βασανίζουν. Και εκτός του ότι μας υποβάλλουν σε καψόνια (βλ. απαιτήσεις για άχρηστα δικαιολογητικά και αργοπορία διεκπαιρέωσης) μας αντιμετωπίζουν εξόχως υποτιμητικά, πολλές φορές προσβλητικά και πάντα σαν κλέφτες και όχι σαν πολίτες που χρειάζονται κάποια βοήθεια. Πολύ φοβάμαι ότι οι εντάσεις θα πολλαπλασιάζοντ αι με γεωμετρική πρόοδο και τελικά κάποιος θα πληρώσει για τις αμαρτίες όλων.
 
 
+1 #2 ..αυτοκτονίαΝίκος μαστορ-άκος 08-03-2011 21:07
..φίλε Τόλη, πολύ καλό το άρθρο σου, έως και συγκινητικό θα έλεγα.. ειδικά για κάποιους σαν κι εμάς.. που το έχουμε δει το έργο (λίγο ως πολύ σε όλες τις παραμέτρους του..). Αλλά μάλλον ετεροχρονισμένο , αφού αυτού του είδους (η έμμεση έστω) ¨συμβουλευτική¨ , θα είχε νόημα για κάποιον υποψήφιο ¨…κάτι…άκο¨, πριν από μερικά (δύο τουλάχιστον) χρόνια. Σήμερα ένα τέτοιου είδους εγχείρημα θα περιγράφονταν πολύ συνοπτικά, αλλά και εύστοχα ως αυτοκτονία. Κοινώς: Που Πας ρε ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ..!!!! !!!!!! :P ;
 

2009©Kavalacity.net