Εκτύπωση

Οδηγός επιβίωσης από hoax στο Ιντερνετ

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

 

hoaxemails
εικόνα: stathnik.blogspot.com

Με αφορμή το τελευταίο mail που ήρθε στις 14 Μαρτίου απο την καλή μου φίλη και παλιά μαθήτια μου, την ... (όχι δεν την "δίνω"...) σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεγάλη πληγή του inbox μας, τα hoaxes mails,

γνωστά και με άλλα ονόματα, ανάλογα με την διάκριση του περιεχομένου τους και του στόχου τους. Αστικοί θρύλοι (urban legends), chain letters κλπ.

Έχετε λάβει ποτέ μηνύματα που:

 • σας παρακαλούν να το προωθήσετε σε όσους περισσότερους μπορείτε γιατί το παιδάκι χρειάζεται εγχείριση και οι γονείς τους παίρνουν 5cents για κάθε mail?
 • Τα έγραψε ο τάδε άγιος ή είναι προσευχή γι αυτόν, που λέει ωραία πράγματα για την αγάπη και την καλοσύνη, αλλά αν δεν το στείλεις σε 20 άτομα θα πάθεις μεγάλο κακό, όπως έπαθε ο τάδε που πέθαναν τα παιδιά του, ή θα χάσεις μεγάλη τύχη όπως του δείνα που κέρδισε το λαχείο?
 • Σας ξεδιπλώνουν την μεγαλύτερη συνομωσία από καταβολής κόσμου που την ξέρουν όλοι στα κέντρα εξουσίας αλλά δεν την ανακαλύπτουν τα ΜΜΕ.?
Τότε ξέρετε τι είναι τα hoaxes!

Ο όρος Hoax χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις μαγικές λέξεις Hocus Pocus (κάτι σαν το δικό μας Άμπρα Κατάμπρα). Πιο ακριβής πάντως είναι ο όρος Urban Legend (Αστικός Θρύλος) μια και ένα Hoax είναι στην πραγματικότητα μια φήμη, δηλαδή ένας θρύλος ο οποίος "περιφέρεται" μέσα στο δίκτυο. Τα Hoaxes διακινούνται στο δίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν και θυμάμαι όταν ήμουν μικρός η διακίνηση τους γινόταν με χειρόγραφες επιστολές (βασανιστήριο κανονικό). Τα χαρακτηριστικά τους είναι σχετικά ευδιάκριτα, μιας και όλα λίγο πολύ ανταποκρίνονται σε μια λίστα χαρακτηριστικών γνωρισμάτων:

 • Προσπαθούν να έχουν μια επιστημονική σοβαροφάνεια αναφέροντας ορολογίες που δεν λένε πολλά στο μέσο χρήστη αλλά δεν σημαίνουν τίποτα. Για παράδειγμα: ο Good Times hoax υποστηρίζει ότι "...if the program is not stopped, the computer's processor will be placed in an nth-complexity infinite binary loop which can severely damage the processor...". Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει τίποτε που να αποκαλείται nth-complexity infinite binary loop και οι επεξεργαστές είναι σχεδιασμένοι να εκτελούν loops για ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτε. 
 • Επίκληση αυθεντίας: η πατρότητα του αποδίδεται σε διάσημο πρόσωπο, μεγάλο οργανισμό, άγιο ή πνευματικό άνθρωπο, φιλόσοφο κλπ. 
 • Στοχοποίηση των βαθύτερων αρχών και συναισθημάτων μας, όπως συμπόνια, φόβος κλπ, ή σκοτεινότερων πλευρών μας όπως καχυποψία, ρατσισμός κλπ.
 • Μη ύπαρξη συγκεκριμένης ημερομηνίας που γράφεται. Είναι αστείο ότι η συγκεκριμένη επείγουσα έκκληση για την εγχείρηση του μικρού παιδιού που μου έστειλε η φίλη δεν έγινε τα τελευταία 6 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη φορά που το έλαβα.
 • Αυτό πού πάντα όμως υπάρχει είναι η προτροπή να το προωθήσουμε είτε σε όσο περισσότερους μπορούμε, είτε σε συγκεκριμένο, απόλυτο αριθμό αποδεκτών. Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι ισχύει και το αντίθετο: όποιο email σας καλεί να το προωθήσετε είναι πέραν ελάχιστων περιπτώσεων που πρέπει προσωπικά να εξακριβώσετε hoax.
 • Τέλος είναι διάσημα για την προχειρότητα και την άσχημη αισθητική τους (τα περισσότερα). Κολλημένες λέξεις, κακές μεταφράσεις, συνήθως αυτόματες, κεφαλαία γράμματα…

Γιατί γράφονται?

Δεν μπορεί κανένας να απαντήσει με βεβαιότητα τι ωθεί τους συγγραφείς των αστικών θρύλων να ξεκινήσουν μια τέτοια αλυσίδα. Το αποτέλεσμα όμως είναι να κυκλοφορούν για χρόνια και χρόνια στο δίκτυο, και επειδή είμαστε κι ανεκπαίδευτοι οι περισσότεροι χρήστες στην προστασία των προσωπικών μας στοιχείων και δεδομένων προσφέρουμε στο πιάτο των spammers όλες τις πραγματικές διευθύνσεις email των φίλων και των γνωστών μας. Αυτός πιστεύω, χωρίς να κόβω και το χέρι μου, ότι είναι ο βασικότερος λόγος που δημιουργούνται και κυκλοφορούν: Μόνο από το τελευταίο σου mail, φιλενάδα, έχω 86 διευθύνσεις, και από τις αρχές του έτους, από τέτοια emails έχω 767! Καταλαβαίνετε τι μαζεύεται και καταγράφεται όταν κυκλοφορούν χιλιάδες και για χρόνια!

Χαρακτηριστικά υπαρκτά παραδείγματα αντλημένα από το ιντερνετ (apneagr.blogspot.com):

1. Επίκληση Διασήμου

1marquesΓκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - Η αποχαιρετιστήρια επιστολή

Το mail γράφει... "Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’ αυτό που αξίζουν, αλλά γι ’αυτό που σημαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα! Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ’ ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη...."

Για όσους θέλουν να το διαβάσουν όλο εδώ.

Υποτίθεται ότι είναι μια, κατά τ'άλλα πολύ όμορφο κείμενο, επιστολή του Κολομβιανού νομπελίστα (νόμπελ Λογοτεχνίας 1982) συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ο οποίος υποτίθεται χτυπημένος από τον καρκίνο την στέλνει σε γνωστούς και φίλους για να τους αποχαιρετίσει. Το κείμενο κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2000 στα αγγλικά και είναι άγνωστο το πότε μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Ελληνικά. Το συγκεκριμένο chain mail είχε τρομερή απηχήση ("πιασάρικο" θέμα) μια και οι πρώτοι που την πάτησαν ήταν δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν την υποτιθέμενη επιστολή σε εφημερίδες και από κει και πέρα ήταν πολύ εύκολο να κυκλοφορήσει.

Για όσους γνωρίζουν λίγα αγγλικά...attawie και εδώ αλλά και εδώ και σε πολλά άλλα.

Ο συγγραφέας φέρεται να έχει δηλώσει... "αν είχα γράψει αυτό το γράμμα όντως θα πέθαινα, αλλά από ντροπή γιατί είναι πολύ γλυκερό".

2. Συνομωσιολογία

2-sinoΌποιος πηγαίνει κόντρα στο μνημόνιο, θα πηγαίνει εξορία

Τα'παμε πολλές φορές, αλλά μυαλό δε βάζουν. Υπάρχει μια ομάδα "πονηρών", που κάνει πλάκες σε κάποιους ελαφρόμυαλους bloggers, οι οποίοι "τσιμπάνε". Άλλες φορές κάνουν πιο επαγγελματική δουλειά όπως εκείνη η απάτη με την εταιρεία που (δήθεν) δάνειζε το δημόσιο με επιτόκιο 1,25% και ο Παπανδρέου την απέρριψε. Με λίγη έρευνα βέβαια μπορεί κανείς να αποφύγει τέτοιες παγίδες, αλλά οι περισσότεροι μπλόγκερς, έχουν σαλτάρει (του θανατά!) με το κυνήγι της επισκεψιμότητας και δεν έχουν χρόνο να διασταυρώσουν κάποια είδηση, παρά μόνο, ανεβάζουν ακατάπαυστα ό,τι πετάει και τσουλάει, για να πιάσουν τα "μεγάλα μπλογκς", σε επισκεψιμότητα, σε ένα ανόητο κυνήγι μαγισσών.

Είναι πολύ χοντροκομμένο και κάνει "κρα". Και ένα παιδί 5 χρονών θα καταλάβαινε ότι είναι μούφα. Δεν είναι "επαγγελματίας" προβοκάτορας, αυτός που το έστησε, αφού η παράγραφος, που προστέθηκε στο υποτιθέμενο "μνημόνιο", είναι για πολλά γέλια, αφού λέει: "Εάν διατρέχεται κίνδυνος να μην εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα λόγω μη συμμόρφωσης ατόμων σε αυτά, επιβάλλεται η σύλληψη και εξορία έως ότου ολοκληρωθεί η αποπληρωμή σε τόπο που επιλέγει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου"

Κι όμως! Αυτό το χοντροκομμένα γελοιωδέστατο κείμενο, οδήγησε πολλούς μπλόγκερς, να ανακαλύψουν συνωμοσίες, ξερονήσια και άλλα χαζά, γελοιοποιώντας ένα -πολύ μικρό ευτυχώς- μέρος της δημοσιογραφίας των πολιτών. Για την ιστορία, αυτό δεν είναι το μνημόνιο, είναι απλά ένα άρθρο σε οικονομικό περιοδικό το οποίο αναλύει συνοπτικά, τι είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προβλέπεται στο μνημόνιο και μπορείτε να το διαβάσετε (το αυθεντικό εννοείται), στο φορολογικό portal, taxheaven
Περαστικά μας...

3. Ρατσισμός (κεκαλυμένος? Ίσως... αλλά ρατσισμός)

3.psemmataΤο 8χρονο παιδί στο Ιράν που του έκοψαν τα χέρια, επειδή έκλεψε ψωμί
Επειδή μας κούρασαν τα αμέτρητα e-mails με τη σχετική σειρά φωτογραφιών: Από το 2004, κυκλοφορεί αυτή η παπαριά στο διαδίκτυο, σε e-mails, στο facebook κ.λ.π. Πρόκειται φυσικά για chain e-mail ή hoax ή καλύτερα Urban legend. Οι φωτογραφίες είναι από το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (φαίνεται η στάμπα κάτω αριστερά) το οποίο έκανε "ρεπορτάζ δρόμου", σε μια περίεργη συνήθεια, που στο Ιράν λέγεται Maareke giry και στο δυτικό κόσμο "street magic" ! Tο πρακτορείο και ο φωτογράφος του Siamak Yari, έδωσε άπειρες φορές εξηγήσεις για το θέμα αυτό, από το 2004.
Πρόκειται για "σόου μαγείας", γι' αυτό και δεν υπάρχουν αστυνομικές, θρησκευτικές κ.λ.π. αρχές στις φωτογραφίες (που θα υπήρχαν, αν επρόκειτο για εκτέλεση ποινής).
Στην πρώτη φωτογραφία, εικονίζεται ο πατέρας (μάλλον) του πιτσιρικά, που αναγγέλλει δια μικροφώνου το show στους θεατές.

Άλλωστε (και αυτός ήταν ο λόγος, που μόλις είδαμε, πριν από πολύ καιρό τις φωτογραφίες, καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται) η Σαρία, ο Ισλαμικός Νόμος (άρθρο 49, παρ.1 του Ιρανικού Ποινικού Κώδικα), ορίζει ότι παιδιά μέχρι 15 ετών δεν τιμωρούνται, παρά μόνο εάν τα κλοπιμαία αντιστοιχούν σε αξία 4.374 γραμμαρίων χρυσού. Εάν η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά αυτό το ποσό, επιβάλλεται το κόψιμο του δεξιού χεριού. Στις φωτογραφίες "κόβεται" το αριστερό χέρι!

Ο Ισλαμικός νόμος, εδώ http://www.iran-bulletin.org/political_islam/punishmnt.html 

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΕΑΝ Η ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ "ΚΟΨΕΙ ΧΕΡΙ", ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΟΔΕΣ!!! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΑΘΙΑ.....

4. Απάτη με σκοπό το κέρδος

4apatiBLACLKE, το μαύρο google. Άλλη μια απάτη... 

blackle hoax ή βλακ hoax; Ένα ακόμη κουραστικό μήνυμα-απάτη, που συνεχίζει να αναπαράγεται. Είναι αυτό για το blackle, το μαύρο google.

Το 2005, η διαφημιστική εταιρία της Αυστραλίας, Heep media, είχε μια πολύ έξυπνη ιδέα: έβαλε custom search της google, κάτι που έχουν και χιλιάδες ελληνικά blogs, ώστε να τσιμπάει φράγκα, από την αναζήτηση μέσω της εφαρμογής, που είναι μια δυνατότητα του διαφημιστικού προγράμματος google adsense. Αν κατευθυνθείτε σε κάποιο αποτέλεσμα μέσω του blackle, η heepmedia βγάζει λεφτά. Οι τύποι "έντυσαν" το όλο εγχείρημα με ...περιβαλλοντική ευαισθησία, επικαλέσθηκαν ένα δημοσίευμα ενός ασήμαντου blog, του ecoiron, το οποίο μετέφεραν στο blackle, λέγοντας βέβαια, ότι δεν επιβεβαιώνεται, αλλά γίνεται ...κουβέντα.

Κάποιοι Έλληνες, προσάρμοσαν το hoax, επί το ελληνικότερον. Έτσι, θα πήρατε κι εσείς το παρακάτω βλακώδες μήνυμα: 

Η μηχανή αναζήτησης Google χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το τεράστιο αυτό εύρος της χρήσης σημαίνει ότι, η μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σε κάθε οθόνη που αξιοποιεί την υπηρεσία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξεως του συνόλικου ρεύματος που παράγει η Ελλάδα από αιολικά πάρκα σήμερα! Αυτό καταδεικνύει η μελέτη φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία επισημαίνεται ότι αν η υπηρεσία Google Search είχε μαύρη οθόνη, κάθε χρόνο θα εξοικονομούνταν τουλάχιστον 750 μεγαβατώρες σε κάθε χώρα! Η Google, ανταποκρινόμενη στη μελέτη, δημιούργησε μια έκδοση της μηχανής αναζήτησης με την ονομασία "Blackle", που εξοικονομεί μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει τόσο το modem-router όσο και η οθόνη του υπολογιστή. Για να συμβάλετε στην καινοτομία της Google για εξοικονόμηση ενέργειας, αρκεί να αλλάξετε τη σελίδα αναζήτησης στο www.blackle.com.

Δυστυχώς, τα ίχνη του απατεώνα, που συνέταξε το αρχικό μήνυμα χάθηκαν, για να του ζητήσουμε να μας στείλει την υποτιθέμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης (όταν κάποιος αναφέρεται σε έρευνα στα σοβαρα, βάζει link και γράφει κάτι πιό συγκεκριμένο). Anyway, στους όρους χρήσης, αυτής της «απατεωνοσελίδας», γράφει (για να μην πάνε φυλακή οι τύποι):

Blackle was created by Heap Media* to remind us all of the need to take small steps in our everyday lives to save energy. Blackle searches are powered by Google Custom Search.
*Founded in Sydney, Australia in 2005, Heap Media is committed to developing and growing leading online services with global reach.


Φυσικά και δεν δημιούργησε τη σελίδα η google! Φυσικά και δεν κάνει οικονομία το μαύρο χρώμα! Περισσότερα: http://www.treehugger.com/files/2007/08/ten_things_you.php και εδώ http://www.greenaction.gr/?p=7 και από το επίσημο blog της google: http://googleblog.blogspot.com/2007/08/is-black-new-green.html

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε, ότι η google, δεν πολυχαλιέται με αυτή τη μπούρδα, καθώς βγάζει κι αυτή λεφτά !

Συμπέρασμα: μην τρώτε εύκολα "παπάδες", που αναφέρονται σε δήθεν έρευνες, χωρίς να έχουν το link του πανεπιστημιακού ιδρύματος στο οποίο δημοσιεύτηκαν. Και συνεχίστε να ψάχνετε στο ...google. Μη στεναχωριέστε, ο πλανήτης θα σωθεί και με το άσπρο.

5 απάτη με σκοπό την δυσφήμιση

5apatiΓΑΛΑ ΔΕΛΤΑ-ΦΑΓΕ

Το μήνυμα λέει "ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΦΑΓΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ!" και στηρίζεται σε μια υποτιθέμενη εγκύκλιο της υπαλλήλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μουντή.  Το γεγονός ότι η κυρία Μουντή, έχει μηνύσει τους διακινητές του ψεύτικου μηνύματος, από τις 11/2/2009, δεν πτοεί τους διακινητές του μηνύματος, που δε λένε να κάνουν την παραμικρή έρευνα.

Διαβάστε το εξώδικο της κυρίας Μουντή.
Σχετικό στο in.gr
Απάντηση του Οργανισμού Γάλακτος

Ακόμα περισσότερα τέτοια παραδείγματα μπορείτε να διαβάσετε στο http://apneagr.blogspot.com/2010/10/e-mails.html#ixzz1H26NzmdR.

Είναι βέβαιο οτι πολύς κόσμος θα συνεχίσει να αναπαράγει και να προωθεί αυτά τα mails.  Ακόμα κι όταν κάνουν ζημιά! Σκεφτείτε λίγο την "δική μας" περίπτωση με τη κοπέλα που χρειαζόταν αιμοπετάλια πριν από ενα μήνα στο νοσοκομείο Καβάλας. Πραγματικό επαληθευμένο περιστατικό που συνέβει ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ. Αυτή η γυναίκα που είχε την ατυχία να δώσει το κινητό της έχει τρελαθεί να απαντάει σε τηλέφωνα ενδιαφερόμενων να βοηθήσουν χωρίς να υπάρχει πια η ανάγκη... Έχουν σπάσει τα νεύρα της και  η μόνη λύση είναι να αλλάξει αριθμό...

Πριν μπείτε στην διαδικασία να προωθήσετε, ακολουθήστε δυο-τρία μικρά πραγματάκια που θα βοηθήσουν:

 • Κάντε μια αναζήτηση στο google, με την λέξη hoax και το θέμα του mail. Τα αποτελέσματα θα σας δείξουν/πείσουν για την χρησιμότητα της προώθησης ή όχι
 • Σβήστε όλα τη λίσταμε τα  email που σας έχει έρθει μαζί με το μήνυμα
 • Συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες http://www.snopes.com ή το http://www.hoaxkill.com που ειδικεύονται στις αναγνωρίσεις των hoax.
 • Αν αποφασίσετε τελικά οτι αξίζει να το στείλετε, στείλτε το στον εαυτό σας, και όλους τους αποδέκτες βάλτε τους στο πεδίο "Κρυφή κοινοποίηση" (bcc). Έτσι, δεν θα μπορεί ο καθένας  να βλέπει τα emails των φίλων σας...

Κλείνοντας να σας πω το πιο αστείο hoax που συνάντησα! Έλεγε τα εξής:

"DEAR RECEIVER,

You have just received an Albanian virus. Since we are not so technologically advanced in Albania, this is a MANUAL virus.

Please delete all the files on your hard disk yourself and send this mail to everyone you know.

Thank you for collaboration."


"Αγαπητέ παραλήπτη,

Μόλις λάβατε έναν ιό από την Αλβανία. Επειδή δεν είμαστε ακόμα ανεπτυγμένοι τεχνολογικά στην Αλβανία, αυτός είναι ένας "χειροκίνητος" ιός.
Παρακαλούμε διαγράψτε όλα τα αρχεία που έχετε στον σκληρό δίσκο μόνοι σας και στείλτε αυτό το mail σε όλους σας τους γνωστούς ώστε να διαδοθεί ο ιός.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία σας."

 

ΠΗΓΕΣ:

http://apneagr.blogspot.com/2010/10/e-mails.html#ixzz1H26NzmdR

http://stathnik.blogspot.com/2011/01/3-e-mails.html

http://www.eeei.gr/interbiz/articles/hoaxes.htm

http://www.weblogic.gr/show.cfm?id=62&obcatid=5

 

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Οδηγός επιβίωσης από hoax στο Ιντερνετkonstantinos kountou 19-03-2011 23:49
Τολη να εισαι καλα!! εχω λιώσει μιλαμε απο τα γελια... εποικοδομητικό θεμα!
 
 
#2 εδώ παπάς, εκεί παπάςΗλίας Γιαρματζίδης 20-03-2011 05:13
Πολύ χρήσιμο. Ομολογώ πως την ιστορία με το blackle και αυτή με ΔΕΛΤΑ-ΦΑΓΕ τις κατάπια εντελώς. Τώρα hoax+παπάς είπαμε, έτσι; thanx!
 
 
#3 ΑΠ: Οδηγός επιβίωσης από hoax στο ΙντερνετΣτάθης Συμεωνίδης 20-03-2011 06:56
Ξέχασες και το άλλο, με τα λεφτά που μοιράζει η Microsoft, που ενώ "βρωμάει", το προωθούν συνέχεια..... :roll:
 
 
+1 #4 ΑΠ: Οδηγός επιβίωσης από hoax στο ΙντερνετΤόλης Βουρβουτσιώτης 20-03-2011 22:46
Παράθεση:
Ομολογώ πως την ιστορία με το blackle και αυτή με ΔΕΛΤΑ-ΦΑΓΕ τις κατάπια εντελώς
Είχα γνωρίσει έναν από Θάσο, που έκανε το site του μαύρο και περίμενε να πάρει επιδότηση για energy-safe ιστοσελίδα!! Αυτός κι αν το είχε χάψει...
 
 
#5 ΑΠ: Οδηγός επιβίωσης από hoax στο ΙντερνετΚυριάκος 21-03-2011 13:23
Τα χειρότερα είναι τα αληθοφανή τραγικά. Όπως το κοριτσάκι που το άρπαξαν και οι γονείς του το ψάχνουν που είχε και ονοματεπώνυμο Νάντια Φωτεινή Μ... και το είδα ένα πρωί αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων του νηπιαγωγείου που πάνε τα παιδιά.
 
 
#6 ΑΠ: Οδηγός επιβίωσης από hoax στο ΙντερνετΜάριος 22-03-2011 09:58
Τόλη με το "Υπάρχουν και σπαθιά" πρόσεχε γιατί θα σε χαρακτηρίσουν φανατικό χριστιανό, εθνικιστή και προβοκάτορα που ξέρω οτι δεν είσαι 8)
Την άκουσε έτσι ένας άλλος blogger που έκανε το ίδιο σχόλιο, δες islamforgreeks.org/2011/03/21/refuting-false-mails/
 
 
#7 ΑΠ: Οδηγός επιβίωσης από hoax στο ΙντερνετΤόλης Βουρβουτσιώτης 22-03-2011 10:03
Παράθεση:
Τόλη με το "Υπάρχουν και σπαθιά" πρόσεχε γιατί θα σε χαρακτηρίσουν φανατικό χριστιανό, εθνικιστή και προβοκάτορα
Θα μπορούσε να είναι έτσι αλλά είπαμε: προσέχω τί γράφω (τις περισσότερες φορές)! Έχω την πηγή και στην επικεφαλίδα και στο τέλος του άρθρου! Έτσι κανένας δεν μπορεί να πει οτι είναι δικό μου ... :lol:
 

2009©Kavalacity.net