Εκτύπωση

"Εις ένδειξιν αγνόησης ή αποστροφής..."

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
parelasi
Ποτέ μου δεν υποστήριξα τις μαθητικές παρελάσεις! Με γεμίζουν θλίψη οι συστοιχίες των ομοιόμορφων παιδιών του δημοτικού να προσπαθούν

με άγχος να υπακούσουν στα κελεύσματα της σφυρίχτρας του γυμναστή (που προσομοιάζει τον Σκύθη "ταμπουρλιστή" στο πειρατικό πλοίο, το καταδικασμένο να βουλιάξει από τους εκλεκτούς του συγγραφέα, Αστερίξ και την κλίκα του).

Αντιπαθώ το τσούρμο των παρα-ατημέλητων γυμνασιο-λυκειόπαιδων που χασκογελούν συμμετέχοντες στο πανηγύρι, αφενώς υποχρεωμένοι να συμμετέχουν, αφετέρου ευγνώμονες εις το σύστημα που τους απαλλάσει

από μαθητοώρες για πρόβες. Θεωρώ το "παρελάζον κοινό" ως μια προσπάθεια εμφύτευσης στρατιωτικής νοοτροπίας σε πολίτες και μάλιστα τρυφερής ηλικίας, με προσωπικότητα "υπό διαμόρφωσιν". Απεχθάνομαι το σεξιστικό διαχωρισμό σε αγόρια και κορίτσια, το ρατσιστικό σε ψηλούς και σε κοντούς, σε καλούς και κακούς μαθητές, προσφάτως σε Έλληνες και αλλοδαπούς σημαιοφόρους, που τραυματίζουν την ψυχή πολλών παιδιών κυρίως στο δημοτικό, αφού  διάφοροι "εκπαιδευτικοί" καταφέρνουν να μυθοποιήσουν την παρέλαση ως σημαντικό γεγονός. 

Ποτέ μα ποτέ, δεν είχε περάσει απ' το μυαλό μου αυτό που θεωρώ σήμερα ως το σημαντικότερο σημείο εναντίωσης: Η στροφή της κεφαλής ως ένδειξη τιμής προς τους επίσημους της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας σε όλες της τις εκφάνσεις, θρησκευτικής, στρατιωτικής, κι εγώ δεν ξέρω ποιας άλλης. Στην οποία πρέπει άκριτα, μαζικά και στοιχισμένα, μαζί με την "τιμή", να "ενδείξεις" και την αποδοχή σου σ' ένα σύστημα αξιών σαν αυτό που θεωρητικά πρεσβεύουν (άντε, σ' αυτό να πω οτι δεν έχω πρόβλημα...) και σαν αυτό που καθημερινά εφαρμόζουν στην "καριέρα" τους: Για ποιους να πρωτομιλήσω? για την στρατιωτική εξουσία? Πουθενά δεν θα συναντήσεις τόσο απροκάλυπτα την έννοια του βύσματος, της συνδιαλλαγής, και της αναξιοκρατίας! Όποιος πήγε στρατό, ξέρει... όποιος δεν πήγε, κι αυτός ξέρει! Την θρησκευτική? Την ενός ανδρός "αλάνθαστου" αρχή, και με  απόλυτη εξουσία προς τους υφισταμένους του? Την πολιτική? χα...

Η δουλειά των "επισήμων" είναι δύσκολή τελευταία: οι γιουχαΐστας πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, και τα γιαουρτώματα "επιφανών ανδρών" δεν αποτελούν πια πρώτη είδηση. Δεν είναι ικανό δείγμα πολιτισμού για μια χώρα να προστατεύει με ΜΑΤ την έξοδο στην ταβέρνα των αξιωματούχων της, αλλά είναι δείγμα της κοινωνικής αναταραχής και της προσωπικής απελπισίας που κουβαλάν οι πολίτες της.

Χωρίς να απορρίπτω προσωπικά τέτοιων μορφών διαμαρτυρία, την απεχθάνομαι όταν γίνεται για χάριν της κάμερας, στο βωμό της δημοσιότητας! Έτσι ενώ στέκομαι σκεπτικός απέναντι στην διαφαινόμενη γιούχα των "αρχόντων" στις κατά πόλεις παρελάσεις -που την περιμένουν! με δυσκολία βρίσκει εκπροσώπους η κυβέρνηση, κανένας δεν θέλει να πάει-, εντούτοις με γοητεύει μια επικείμενη μορφή διαμαρτυρίας των ίδιων των μαθητών, τόσο, που να "ξεχνάω" τις όποιες αντιρρήσεις έχω για την συμμετοχή των παιδιών σ' αυτήν:

"Μπροστά από τους "άρχοντες" που  υποθήκευσαν το μέλλον μας για να εξασφαλίσουν "το παρόν τους", που μας καταστρέφουν τα όνειρα μας για να ισοσκελίσουν λογιστικά τα δικά τους, και ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης της διαμαρτυρίας που ποθεί ο καθένας μας, δεν στρέφουμε καθόλου το κεφάλι "εις ένδειξιν αγνόησης", ή το στρέφουμε από την άλλη, "εις ένδειξιν αποστροφής..."

Τόσο απλό, τόσο "ανώδυνο", και με τόσο νόημα...

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: "Εις ένδειξιν αγνόησης ή αποστροφής..."Κωνσταντινος 24-03-2011 18:03
ποσο συμφωνω δεν μπορω να το περιγραψω.... Νεοι... Αντιδραστε! εσεις ειστε το ΜΕΛΛΟΝ!
 
 
-1 #2 ΑΠ: "Εις ένδειξιν αγνόησης ή αποστροφής..."Αντώνης Μαδεμτζίδης 24-03-2011 18:43
Θα συμβούν δύο πράγματα:
Τη Δευτέρα: θα αποβληθούν οι "εγκέφαλοι" που παρακίνησαν τους υπόλοιπους
Τη στιγμή που το κάνουν: θα πάρουν το δυνατότερο χειροκρότημα που έχει ακουστεί στην παραλία της Καβάλας.
 
 
#3 "Εις ένδειξιν αγνόησης ή αποστροφής..."Νίκος Βουρτζούμης 24-03-2011 20:27
..και μάλιστα να γίνει "σωστά", όπως πρέπει.. δηλαδή συντονισμένα (μιλιταριστικά) μετά από το παράγγελμα του Διμοιρίτη!!! ΤΕΛΕΙΟ :eek:

Άραγε ο κόσμος (αν υπάρχει..) που θα είναι "κοντά" στους "επισήμους" (..αν υπάρχουν)..τι θα κάνει;;
(..και δεν εννοώ τον υπόλοιπο κόσμο..)
 
 
#4 Να καταργηθούν επιτέλους.Τάκης Καβαλιώτης 31-03-2011 15:47
Αντιγράφω από το news247.gr, : "Οργή προκαλεί η απόφαση σχολείου στη Λάρισα να μην επιτρέψει σε μαθητή με σύνδρομο Down να λάβει μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Το κλάμα του παιδιού δεν συγκίνησε τη διεύθυνση. Η διαφορετική αντιμετώπιση σε άλλο σχολείο."
Ολόκληρο το άρθρο :
http://news247.gr/ellada/den_to_afhsan_na_parelasei_logw_syndromo_down.821566.html
 
 
#5 Έγινε κι αυτό τελικά!Τόλης Βουρβουτσιώτης 04-04-2011 08:06
Οι μαθητές στην Σύρο το κάναν τελικά! Στρέψαν το κεφάλι από την άλλη! Αν και είμαι σίγουρος οτι δεν με διαβάσαν εντούτοις τους ευχαριστώ!

 
 
#6 ΑΠ: "Εις ένδειξιν αγνόησης ή αποστροφής..."Αντώνης Μαδεμτζίδης 04-04-2011 09:09
Μας διαβάζουν...μας διαβάζουν... παντού μας διαβάζουν.... !!!
 
 
#7 ΑσχολίαστοςΚαβαλιώτης Τάκης 04-04-2011 12:43
Σας διαβάζουν και κάνουν και τα σχόλια τους. Για αυτό κακώς αφήσατε το άρθρο του κου Μακετίστα χωρίς δυνατότητα σχολιασμού.
 

2009©Kavalacity.net