Εκτύπωση

Βραβείο νοημοσύνης

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Οι πολιτικοί ποκοπίκοι δεν έχουν χρώμα, φυλή, πατρίδα, και ούτε υπακούουν σε πάσης φύσεως συνοριακούς περιορισμούς.

papamplouzakiΑντικαπνιστική δράση, σπουδαία και τελεία, λέει, ανέπτυξε ο αρχηγός της ομάδας που παίζουν την κυβέρνηση στην Ελλάδα, γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να τον βραβεύσει για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας!

Δεν μας φτάνει η υποκρισία των εγχώριων θεσμικών οργάνων, έχουμε και τους εισαγόμενους υποκριτές: Τον βραβεύουν για ένα νόμο που:

  • Είναι αποτυχημένος όχι στις δομές του αλλά στην καθημερινή του εφαρμογή!
  • Ο μέσος Έλληνας καπνιστής τον έχει γράψει στα παλιότερα των υποδημάτων του.
  • Που κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει την διάθεση να τον εφαρμόσει
  • Κανένας σοβαρός καταστηματάρχης δεν τον εφαρμόζει γιατί δεν δέχεται να γίνει «μπάτσος» και να αστυνομεύει τους πελάτες του.
  • Κανένας σοβαρός καταστηματάρχης δεν τον εφαρμόζει αφού (εξαιτίας της ολοφάνερης μη εφαρμογής) έτσι στέλνει «πεσκέσι» τους πελάτες του στον ανταγωνισμό, σε μια εποχή που τους κυνηγάνε με το δίκανο.
  • Που στηρίζεται στην ρουφιανιά και στο κάρφωμα, σε λογής λογής ρουφιανονούμερα, κι εμείς δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρουφιάνοι, όχι γιατί δεν μπορούμε ή γιατί δεν "πρέπει", αλλά γιατί δεν θέλουμε!
  • Αν τελικά εφαρμοστεί ποτέ, θα είναι για εισπρακτικούς καθαρά λόγους. Όπως κι ο ΚΟΚ άλλωστε!

Αλλά τι να λέμε: όλα τα εξέχοντα στελέχη και οι συμβουλάτορες του ΠΟΥ «τυγχάνουν» διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλύτερων φαρμακευτικών εταιριών που λυμαίνονται την υγεία, την πατεντάρουν σε φάρμακα και την πωλούν πανάκριβα σ’ όποιον μπορεί να την αγοράσει! Χαζοί είναι να προωθούν αντικαπνιστικές εκστρατείες? Ποιος θ’ αγοράζει αντικαρκινικά μετά? Τα ποντίκια?

Εξαιρώντας λοιπόν τις δημόσιες υπηρεσίες και πιθανώς (!) τα νοσοκομεία, παντού γίνεται χαμός: Οι πάντες καπνίζουν παντού, αδιακρίτως, δεν τηρούνται πια ούτε καν τα προσχήματα και τα μέτρα προφύλαξης των πρώτων ημερών της εφαρμογής του, ενώ όλο και λιγότεροι όλο κι αραιότερα ρωτούν πριν να κάτσουν σ’ ένα μαγαζί: Εδώ καπνίζουμε? Δεν χρειάζεται… Αν με ρωτήσετε, εγώ δεν είμαι υπέρ του καπνίσματος, αλλά ούτε υπέρ ενός νόμου που επαφίεται στον πατριωτισμό (ήτοι σημαίνει σ' αυτόν που έχει τις πλάτες να μην τον γράφουν)  των Ελλήνων

Όχι μόνο όμως το όργιο του καπνίσματος συνεχίζεται κ α ν ο ν ι κ ά, αλλά και το όργιο της υποκρισίας. Τα πανηγύρια για την μείωση των καπνιστών κατά 3,8% που φυσικά το αποδίδουν στο νόμο, (περνά απ΄το μυαλό κανενός το υπέρογκο κόστος του καπνίσματος για έναν άνεργο?) ήρθαν να δέσουν με την βράβευση του ΓΑΠ για το ίδιο λόγο… Ουαί υμίν φαρισαίοι, υποκριταί!! Woe to you Pharisees, you hypocrites!

Η Ελλάδα, εκτός από την πρώτη θέση στη κατανάλωση τσιγάρων και στην σταθερή άρνηση συμμόρφωσης με τον αντικαπνιστικό νόμο του Γιωργάκη και των άλλων fit παιδιών, έχει και μια άλλη πρωτιά, λιγότερο γνωστή: Έχει θεσπίσει την πρώτη καπνοαπαγόρευση στον κόσμο!

31 Ιουλίου του 1856, εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα, το οποίο είχε υπογράψει «εν ονόματι του βασιλέως» η βασίλισσα Αμαλία. Η απόφαση είχε ληφθεί στο όνομα της ασφάλειας από ενδεχόμενα πυρκαγιών, σε κλειστούς χώρους. Το διάταγμα έγραφε:

«Θέλοντας να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν: (κάτι μου θυμίζει: τα πολιτεύματα αλλάζουν μα η «αγάπη» μένει…)

  • Απαγορεύεται η χρήσις τού καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγγων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.
  • Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας.
  • Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα».

Φυσικά και αυτό πέρασε στη λήθη και ξεχάστηκε ανεφάρμοστο (ουδέποτε καταργήθηκε).

Ένα σκέφτομαι μόνο: Αν ο ΓΑΠ ανέβει στο βάθρο να παραλάβει το βραβείο θα είναι τρανή απόδειξη όχι μόνο για το πόσο ξεφτίλας είναι τελικά, αλλά και για το επίπεδο της νοημοσύνης του! Θα είναι για πάντα «Γιωργάκης»

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Βραβείο νοημοσύνηςΜιχάλης Σωτηρόπουλος 01-05-2011 12:59
Εδώ ο άνθρωπος βραβεύτηκε ως ένας από μεγαλύτερους "Thinkers" στον κόσμο και μάλιστα στην 79η θέση. Δεν ξέρω πως μεταφράζεται το thinkers αλλά τρέμω στην σκέψη ότι μπορεί να προέρχεται (στην περίπτωση του Γιωργάκη) από το σκέπτομαι...
http://www.neoskosmos.com/news/el/node/11333
Μόνο που θα διαφωνήσω με το θέμα του καπνίσματος. Σε αυτό δεν φταίει ο Γιώργος. Αυτός αποφάσισε ότι πρέπει να απογορευτεί το κάπνισμα και νομοθέτησε. Έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο και δεν χρειάζεται ούτε ρουφιάνους ούτε ελέγχους. Το κάπνισμα κάνει κακό άρα πρέπει να απογορευτεί. Όπως το αλκοόλ κάνει κακό στα παιδιά άρα απαγορεύεται στις μικρές ηλικίες. Εδώ στην Τουρκία εφαρμόζουν το νόμο και ούτε καν σκέπτεται κανείς να μην υπακούσει. Πιστεύεις ότι πρόκειται για διαφορετικό νόμο; Μάλλον πρόκειται για διαφρετικό λαό. Εδώ όταν ψηφιστεί ένας νόμος δεν σκεπτόμαστε πως θα τον εφαρμόσουμε αλλά πως θα τον παρακάμψουμε. Για αυτό και φτάσαμε εν ολίγοις εδώ. Γιατί δεν σκεφτόμαστε τίποτα παρά μόνο τη βολή μας. Ρωτάω καπνιστες "στο σπίτι σας καπνίζετε"; "Όχι είναι τα παιδιά"! Δηλαδή τα παιδιά σου τα σέβεσαι και δεν καπνίζεις ενώ εμένα με έχεις γραμμένο κανονικά, εξαρτημένο γαιδούρι...
Τον ΠΟΥ μπορείς να τον κατηγορήσεις για ότι θες (να τον επαινέσεις για τα επιτεύγματά του δεν το έκανες βέβαια) αλλά όχι και για τον αντικαπνιστικό αγώνα ενάντια σε τόσα συμφέροντα και πολυεθνικές. Δεν σου πάει να είσαι άδικος...
 
 
#2 ΑΠ: Βραβείο νοημοσύνηςΤόλης Βουρβουτσιώτης 01-05-2011 15:00
Ρε επαγγελματία αντιρρησία :D αυτό δεν γράφω κι εγώ?? Λέω πως ψήφισε ένα νόμο που κανείς δεν θέλει να εφαρμόσει, όλοι τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και αυτοί που του φουσκώνουν τα μυαλά πανηγυρίζουν οτι αντιμετώπισαν το θέμα. Κοντά σ' αυτούς έρχεται κι ο ΠΟΥ να συνεχίσει να τον/μας κοροιδεύει. Δεν είναι κακός ο νόμος, τουναντίον. Αλλά αφού δεν εφαρμόζεται ρε συ, για ποιο λόγο ένας έξυπνος άνθρωπος να δεχτεί να βραβευτεί!!! Μένει μόνο να τον βραβεύσουν και για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας...
 
 
+1 #3 ΑΠ: Βραβείο νοημοσύνηςDaskaloudis Thanasis 01-05-2011 20:31
Κάποιοι εκεί στο εξωτερικό μας κάνουν πλάκα για να σκάνε στα γέλια μαζί μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το "βραβείο".
Και συμφωνώ Τόλη με το σύνολο σχεδόν του άρθρου σου εκτός από δύο σημεία για τα οποία έχω δύο πολύ μεγάλες ενστάσεις:

Παράθεση:
Κανένας σοβαρός καταστηματάρχης δεν τον εφαρμόζει γιατί δεν δέχεται να γίνει «μπάτσος» και να αστυνομεύει τους πελάτες του.
Δηλαδή στην Ισπανία και Γαλλία αλλά και Τουρκία (που έχω προσωπική εμπειρία) δεν υπάρχει κανένας σοβαρός καταστηματάρχης αφού όλοι ντύνονται την στολή του "μπάτσου" και απαγορεύουν στους πελάτες τους το κάπνισμα.

Παράθεση:
...κι εμείς δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρουφιάνοι, όχι γιατί δεν μπορούμε ή γιατί δεν "πρέπει", αλλά γιατί δεν θέλουμε!
Πες μου σε παρακαλώ πως ορίζεις τον "ρουφιάνο" και τη "ρουφιανιά". Για αν ρουφιάνος είναι όποιος υπερασπίζεται την εφαρμογή ενός νόμου τότε δεν μας σώζει κανένας (ούτε ΔΝΤ, ούτε Ευρώπη, ούτε Κίνα, ούτε ο Θεός ο ίδιος). Με το ίδιο σκεπτικό θα είναι ρουφιάνος αυτός που καταγγέλλει τον καταπατητή και τον εμπρηστή του δάσους, τον τύπο που σου χτύπησε το αμάξι και την κοπάνησε, τον πατέρα που κακοποιεί το παιδί του κλπ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να πούμε πως είναι υποχρέωση της αστυνομίας να τους πιάσει και να κοιμηθούμε με ήσυχη την συνείδησή μας αφού για μία ακόμα φορά δεν γίναμε ρουφιάνοι.
 
 
#4 ΑΠ: Βραβείο νοημοσύνηςΤόλης Βουρβουτσιώτης 01-05-2011 21:51
Έχεις δίκιο Θανάση, θα έπρεπε να γίνω αρκετά πιο σαφής, καθώς η διατύπωση σηκώνει τέτοιες παρανοήσεις.
Έχω ένα μαγαζί 350τμ σε δύο επίπεδα και μή τετραγωνισμένο με αρκετά τυφλά σημεία. Οποιοσδήποτε λοιπόν μπορεί να εκμεταλευτεί και να ανάψει τσιγάρο χωρίς να μπορώ άμεσα να τον δω και να του ζητήσω να βγει έξω. Σε περίπτωση ελέγχου ο πρώτος που τρώει πρόστιμο είναι ο ιδιοκτήτης (500-20000€, λές κι είναι στραγάλια). Επίσης σε πιο extreme περιπτώσεις κόβεται πρόστιμο μόνο στον ιδιοκτήτη όταν στοιχεία που θα βρεθούν (πχ γόπες) δεν ταυτοποιούνται σε συγκεκριμένο άνθρωπο (πχ βρίσκει γόπες στα πόδια ενός τύπου, ο οποίος λέει οτι δεν είναι δικά του κι ότι τα βρήκε εκεί, τότε μόνο ο ιδιοκτήτης τρώει πρόστιμο). Αρα λοιπόν ή πρεπει να κάνει κανείς τον "μπάτσο" στους πελάτες παρακολουθώντας συνέχεια απο κάμερες και να τελειώνει τέτοια θέματα εν τη γεννέσει τους (έχεις δοκιμάσει ποτέ να πεις σ' έναν σουρωμένο δίμετρο 120 κιλών, να σβήσει τσιγάρο ή αλλιώς πρέπει να τον βγάλεις έξω :D ) ή (όπως γίνεται παντού πια) να τους δίνει ένα πλασιτκό ποτηράκι νερό και να τους λέει: "καπνίστε κι εξαφανίστε τα!"
Το θέμα με την ρουφιανιά δεν είναι στην καταγγελία την μη εφαρμογής του νόμου με την οποία συμφωνώ, αλλά στις προεκτάσεις της. Το πρώτο είναι ότι διαφωνώ με την "κουκουλοποίηση " της κοινωνίας μας: έχουμε γεμίσει τηλεφωνικά νούμερα στα οποία ο καθένας μπορεί να καταγγείλει οτιδήποτε οποιονδήποτε, και το "επωνύμως" που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές είναι ένας μεγάλος μύθος. Επώνυμα είναι όταν μπορείς να μάθεις ποιος είναι αυτός που σε κατήγγειλε, όχι το γιατί σε κατείγγειλε. Άρα λοιπόν μπορώ να θεωρήσω καταδικαστέο οτιδήποτε μπορεί να υλοποιείται μ' αυτόν τον τρόπο.
Δες λοιπόν τι συμβαίνει (και τι εννοώ ρουφιανιά): Το να έχει κάποιος το σθένος, να είναι σ' ένα κατάστημα που καπνίζουν, κι αφού δεν βγάζει άκρη με τον ιδιοκτήτη και τους καπνίζοντες, να καλέσει το 100 για να καταγγείλει το γεγονός είναι τίμιο ειλικρινές και μάγκικο. Αλλά δεν είναι αυτή η πεπατημένη: αφενός η καταγγελία δεν γινεται στον ελεκτικό μηχανισμό (αστυνομία, δημοτική αστυνομία ή όποια είναι, ούτε αυτοί ξέρουν...) αλλά αυτός που είναι πίσω από το νούμερο 1142 (ενημέρωσης για τον νόμο) το μεταβιβάζει (ζήσε Μάη μου) στους "αρμόδιους". Πρόκειται λοιπόν για διαδικασία μή συγχρονη με την παράβαση. Κι εκεί αρχίζει το ρουφιανοπρόβλημ α: Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι καταγγελίες γίνονται λόγω ανταγωνισμού, γιατί είπαμε οτι στα μαγαζιά που πουλάν διασκέδαση (φαγητό, ποτό, υπηρεσίες ιντερνετ κλπ) όποιος μπορεί να κρατήσει καπνίζοντες, έχει δουλειά! Αυτός λοιπόν που έχει την άκρη να μη τον γράφουν, έχει χύμα τα τασάκια, έχει χύμα τους καπνίζοντες, σε ταράζει στις καταγγελίες με όνομα Ονούφριος Πουπουλοπουλόγλ ου (σιγά να μην τον ελέγχουν) κι έχεις τους "ελεγκτές" κάθε τρεις και μία να σου λένε "πατρικά" ότι κάνουν τα στραβά μάτια για τώρα, κι ότι την επόμενη φορά θα είναι αναγκασμένοι να σε γράψουν, ενώ 500 μέτρα μακρυά, στο μαγαζί του ανταγωνιστή σου γίνεται κόλαση και κόβεις τον καπνό με το μαχαίρι. Και τι πρέπει να γίνω εγώ για να προστατεψω την επιβίωση του μαγαζιού μου? (δεν το λέω...)
Δεν μπορεί οι νόμοι Θανάση να εφαρμόζονται επιλεκτικά με κριτήριο αν υπάρχει καταγγελία! Δεν μπορεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ενεργοποιούνται ΜΟΝΟ απο καταγγελία, έτσι ακριβώς όπως ο εμπρηστής διώκεται γιατί έχει βάλει την φωτιά (μήνυση κατ' αγνώστου) κι όχι γιατί βρέθηκε κάποιος να τον καταγγείλει ονομαστικά...
Μεγάλη κουβέντα κι ευχαριστώ που μου έδωσες αφορμή να ξεκαθαρίσω όντως κάποιες ασάφειες.
 

2009©Kavalacity.net