Εκτύπωση

"Κάθε πολιτικός κι offshore, Κάθε υπουργός και By-laws!"

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 4.67 από τα 5 αστέρια)
offshore3

Η ιστορία με τις υπεράκτιες (offshores) εταιρίες έχει παραγίνει: Όταν όλα τα στοιχεία μας τις δείχνουν για την πάταξη της διαφθοράς, τα ΜΜΕ κάνουν focus στο δάκτυλο.

Ξέρουμε πια ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των προϊόντων εγκλήματος και της διαφθοράς που μαστίζει τη πατρίδα μας, και είναι πάρα πολλά που να πάρει ο διάολος, περνάει μέσα από υπεράκτιες εταιρίες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα ούτε για τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα, -έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες είναι εταιρίες φαντάσματα- ούτε για την μετοχική τους σύνθεση -που γι' αυτό το λόγο προτιμούνται...

Οι περισσότερες από αυτές εμφανίζονται να έχουν ενασχόληση με υπηρεσίες κυρίως χρηματηστηριακές, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο

μετοχών ομολόγων και παραγώγων με τα οποία τζογάρουν μικρο-μεγαλοποσά, και ταυτόχρονα διαθέτουν περιουσία, κινητό ή ακίνητο πλούτο. Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε οτι είναι κακό πράγμα η offshore γιατί δεν φορολογείται, λέει: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Άλλοι είναι οι λόγοι ύπαρξης και τόσο συχνής χρησιμοποίησης τους από τους Έλληνες. Δεν είναι το πρόβλημα η φορολόγηση τους όπως τεχνιέντως θέλουν τα κατοχικά ΜΜΕ να περάσουν: και φορολογούνται αλλά και θέλουν να φορολογούνται (τι τους νοιάζει ρε, λεφτά δεν έχουν? τόσες μίζες...). Ας δούμε τί είναι οι υπεράκτιες πρώτα:

Offshore1Με λίγα λόγια Υπεράκτια εταιρία (αγγλικά: offshore company) ονομάζεται η οικονομική οντότητα που θεωρείται πως δημιουργήθηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως βραχυπρόθεσμο και δε διαπνέεται από την γενικά παραδεκτή αρχή του συνεχούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συνήθως ο όρος αναφέρεται με σκοπό να υποδειχθούν οι επιχειρήσεις που ιδρύονται σε οικονομικά κέντρα με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φόρων, που συνήθως βρίσκονται κυρίως σε νησιά και συχνά παρομοιάζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι». Αυτές οι εταιρίες ιδρύονται προκειμένου ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης των διεθνών δραστηριοτήτων του. Μέσα από αυτές εξασφαλίζεται ανωνυμία των πραγματικών ιδιοκτητών η οποία είναι εγγυημένη από το κράτος ίδρυσης της, απολαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις κανένας δεν ρωτάει "πόθεν?" Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην wikipedia

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια έχει να προσπαθήσετε να μάθετε πως θα φτιάξετε μία τέτοια: Γιατί με πολύ λίγο ψάξιμο θα βρείτε εταιρίες που αναλαμβάνουν την δημιουργία τέτοιων υπεράκτιων για πάρτη σας κι εκεί μπορείτε να βρείτε πολλά -πάρα πολλά- ενδιαφέροντα πράγματα που θα σας εξασφαλίσουν οι εν λόγω αν τους προτιμήσετε, που μας δείχνουν τον πραγματικό λόγο ύπαρξης αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που αποτελούν για τον τόπο αυτές οι εταιρίες. Διαβάζουμε λοιπόν στο site της Prime Interservices Ltd. που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την Offshore Global Services Inc:

Ότι βρίσκεται μέσα σε αγκύλες είναι δικό μου σχόλιο

paradisoiΣας προσφέρουμε την δυνατότητα να ανοίξετε νέες «πόρτες» στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, εφοδιάζοντας σας με ευέλικτα «εργαλεία» ανάπτυξης. {Για να δούμε τί εννοεί:}

β.) Απόλυτη εξασφάλιση της ανωνυμίας των πραγματικών ιδιοκτητών, εφ' όσον το επιθυμούν.
γ.) Ανάληψη και διεκπεραίωση των διαδικασιών για την αγορά ακινήτων, σκαφών ή άλλων αξιών στην Ελλάδα και αποφυγή νομικών περιπλοκών.
ε.) Παροχή πλήρους γραμματειακής, λογιστικής και διοικητικής υποστήριξης, όπως και παροχή υπηρεσιών ταχυδρομείου, τηλεφώνου και fax μέσω των γραφείων μας από και προς οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
στ.) Έκδοση και τήρηση πρακτικών και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, διορισμό εκπροσώπων στην Ελλάδα ή σε χώρες του εξωτερικού, σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρίας (By-laws) ή τροποποίησή του κατόπιν οδηγιών των ενδιαφερομένων, σύνταξη συμβάσεων και εκτέλεση οδηγιών των πραγματικών ιδιοκτητών.
θ.) Διαθέτουμε παρακαταθήκη ετοίμων Υπερακτίων Εταιριών οι οποίες μπορούν να μεταβιβασθούν και να περιέλθουν αμέσως (εντός μιας ώρας) στην κυριότητα των ενδιαφερομένων. {για τους πολύ βιαστικούς}

Με λίγα λόγια οι άνθρωποι (και καλά, και νόμιμα κάνουν) προσφέρουν στον οποιοδήποτε ΑΣΧΕΤΟ με εταιρίες ότι χρειάζεται να έχει κι ότι χρειάζεται να κάνει -τον ετήσιο μπούσουλα- για να έχει στην κατοχή του μια τέτοια εταιρία. Κι ερωτώ: άμα δεν έχω ιδέα απ' όλα αυτά, αμά δεν μπορώ να τα κάνω όλα αυτά (μέχρι και έκδοση πρακτικών διοικητικών συμβουλίων κάνουν -τι σκατά ΔΣ να κάνω αν είμαι o μόνος μέτοχος) τι την θέλω την offshore?? Κάτσε να διαβάσω τα faq's να μορφωθώ: (κρατάω την δική τους αρίθμηση, ακόμα κι αν δεν τα χρησιμοποιώ όλα)

6. Τι είναι οι "τύποις διευθυντές" και οι "τύποις μέτοχοι";
Είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται ως διευθυντές και μέτοχοι, της Εταιρίας, εφ' όσον οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, ή διευθυντές, επιθυμούν να τηρήσουν την ανωνυμία τους. {κι αυτή τη δουλειά την κάνουν}

8. Ποια πλεονεκτήματα επιτυγχάνονται με την χρήση των Υπερακτίων Εταιριών;

 • Προστασία του ιδιοκτήτη από προσωπική ευθύνη δεδομένου ότι όλες οι πράξεις, συμβάσεις, συμβόλαια και οι άλλες δραστηριότητες γίνονται εξ ονόματος της εταιρίας.
 • Απόλυτη κάλυψη των δραστηριοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού ιδιοκτήτου.
 • Μείωση της φορολογίας.
 • Μεγαλύτερη ευελιξία επειδή οι διάφορες δραστηριότητες γίνονται μέσω της Υπεράκτιας Εταιρίας, παρά από αυτόν τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ως φυσικό πρόσωπο.
 • Πλήρης ανωνυμία και προστασία έναντι τρίτων.
 • Ηυξημένη οικονομική απομόνωση σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών.
 • Εύκολη και ανώνυμη μεταφορά όλων σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων.
 • Μείωση οικονομικών και πολιτικών κινδύνων.

9. Ποιες μπορούν να είναι οι χρήσεις των Υπερακτίων Εταιριών ;

Οι χρήσεις των Υπερακτίων Εταιριών είναι πολλές και μπορούν να προσαρμοσθούν ανάλογα με στις δραστηριότητες των ενδιαφερομένων. Μερικές από τις πλέον συνήθεις δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

 1. offshore4Για εισαγωγικές ή εξαγωγικές εταιρίες και διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες, είτε εκτός της Ε.Ε. είτε εντός αυτής, οπότε γίνεται σύσταση εταιρίας με ΑΦΜ. Στους ενδιαφερομένους και εφ' όσον το επιθυμούν παρέχουμε αναλυτική πληροφόρηση. Γενικά η Υπεράκτια Εταιρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεση εταιρία μεταξύ της μητρικής εταιρίας και τρίτων. {να και τα "μάτια του κόσμου"! Το ζουμί όμως έπεται}
 2. Για αγορά ακινήτων (οικοπέδων, διαμερισμάτων, κτιρίων κλπ). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή ο αγοραστής είναι αλλοδαπή εταιρία, δεν υπόκειται στο "πόθεν έσχες" και στον φόρο μεταβίβασης.
 3. Για αγορά μετοχών και πραγματοποίηση συναφών επενδύσεων, είτε στο Χρηματιστήριο, είτε αλλού, όπου η Υπεράκτια Εταιρία εμφανίζεται ως ο δικαιούχος και δεν κατονομάζεται το πραγματικό φυσικό πρόσωπο.
 4. Για κατοχή θαλαμηγών και άλλων αντικειμένων αξίας. 'Όπως και τις προηγούμενες περιπτώσεις η Υπεράκτια Εταιρία δεν υπόκειται στην εξέταση του "πόθεν έσχες".
 5. Για ναυτιλιακές εταιρίες. {τα γνωστά, τα ξέρουμε εμείς στην Ελλάδα}
 6. Για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε συνάλλαγμα.
 7. Για χρηματοδοτήσεις εταιριών. Η Υπεράκτια Εταιρία χρηματοδοτεί μία άλλη εταιρία {ή κόμματα, λέω εγώ...} μέσω δανειοδότησης. Χρησιμοποιώντας την τακτική αυτή οι εταιρίες μπορούν να δανειοδοτούνται και να συγκεντρώνουν τους τόκους σε κράτη μηδενικής φορολογίας.

Έτσι πες μου λοιπόν! Να τι χρειάζεται την σήμερον μια offshore: Σου εξασφαλίζει ανωνυμία, μεταβίβαση των περιουσιακών σου στοιχείων χωρίς να σε ρωτάει κανείς από ποια μίζα είναι, και τέλος όταν είσαι πια με το ένα πόδι στον τάφο, μπορείς να μεταβιβάσεις την εταιρία στον κακομαθημένο μπούλη σου ή την ανορεξικιά (να μην πω τίποτα πιο σέξουαλ) κόρη σου (που θα γίνουν κι αυτοί πολιτικοί, έτσι?) διατηρώντας και την δικιά τους ανωνυμία (να γιατί στη Α' Διεθνή ο Μπακούνιν έβαζε το θέμα της κατάργησης του κληρονομικού δικαίου: Κλήρος από πατέρα κλέφτη, σε κάνει κλέφτη τζουτζούκο!) και μη δίνοντας φράγκο για φόρο μεταβίβασης (όταν εγώ για ένα σπιτάκι πληρώνω το 10%-20% της αξίας του).

Να γιατί υπάρχουν 4000 offshores στην Ελλάδα σήμερα! Να γιατί δεν μπορούμε να βρούμε με ποιον τα φάγαμε μαζί τα λεφτά, λαουτζίκο!!!

Πως μπορούμε λοιπόν να ξεσκεπάσουμε όλους τους βρωμιάρηδες που πλουτισαν διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα? Υπάρχει τρόπος*. Αρκεί να υπάρχει η βούληση! Αν αρχίσουμε τα σάπια για διεθνές δίκαιο (το οποίο το καταπατάμε όπου γουστάρουμε, ειδικά αν είναι να σκοτώσουμε κανα Καντάφι..) για κοινοτικές οδηγίες (το ξέρουμε το κόλπο: θα πληρώνουμε πρόστιμο και θα συνεχίζουμε...) κι άλλες τέτοιες μπούρδες... Δεν υπάρχει κανένας νόμος τόσο ισχυρός που να μπορεί να καλύψει ενόχους έσχατης προδοσίας απέναντι στον λαό τους!

Η λειτουργία των εταιριών αυτών στηρίζονται στο νόμο 89/67, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους νόμους 814/78 και 2234/94. Όσο ακόμα μπορούμε και ψηφίζουμε εμείς τους νόμους μας (!):

 • justiceΝα ψηφιστεί νόμος που να απαγορεύει την λειτουργία των offshores στην Ελληνική επικράτεια (δεν θα είμστε οι πρώτοι: Η Αργεντινή το έκανε το 2004 -σημειώστε το αυτό όταν σκέφτεστε οτι αυτοί ξεμπερδέψαν με την χρεοκοπία του 2001-).
 • Ταυτόχρονα με νόμο, να δεσμευτεί η περιουσία τους, μέχρι φυσικά πρόσωπα να αποδείξουν (από τα ανάλογα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους ώς ιδιοκτήτες της offshore,) οτι τους ανήκουν, και να περάσει στην κατοχή των συγκεκριμένων φυσικών πια προσώπων, αφού ελεγχθούν για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ!.
 • Για όσα περιουσιακά στοιχεία δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες την κτίση τους, δήμευση και απόδοση ΞΑΝΑ πίσω στο κράτος!

Θα αποδωθoύν έτσι, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι! Να δούμε πως μπορεί ο υπαλληλάκος της εφορίας με 2000€ μισθό να δικαιολογήσει περιουσία εκατομυρίων, πως ο υπουργός μπορεί να δικαιολογήσει 80 ακίνητα...

Το αν θα ακολοθηθούν οι διαδικασίες που ισχύουν για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, φυλακίσεις κλπ λίγο μ' ενδιαφέρει. Είναι σημαντικότερο να ξεσκεπαστούν οι προδότες και να δοθούν πίσω τα κλεμένα παρά να μπουν φυλακή: Έτσι κι αλλιώς είναι σίγουρο οτι το λαϊκό αίσθημα για δικαιοσύνη θα ικανοποιηθεί καλύτερα αν δουν τον κάθε κλέφτη να δουλεύει, χωρίς την περιουσία του πια, για ένα κομμάτι ψωμί... Τι κέρδισες από την φυλάκιση Κοσκωτά? Κάθισε 10 χρόνια μέσα (κι αυτά λειψά), σε συνθήκες VIP με τηλεοράσεις, τηλέφωνα και προσωπικούς δεσμοφύλακες, δεν επέστρεψε ούτε δραχμή από τα κλεμμένα, και σήμερα ζει και βασιλεύει και εις υγείαν τα κορόιδα...

Κι είμαι σίγουρος οτι αν ακολουθηθεί μια τέτοια "οδός", η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιών των offshores θα μείνουν στα αζήτητα!

Εσύ τι λες?

* η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί από τον οικονομολόγο Δ. Καζάκη, απ' τον οποίο και την άκουσα. Δεν γνωρίζω την πατρότητα της.

Share

2009©Kavalacity.net