Εκτύπωση

και αοράτων

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(7 ψήφοι, μέση τιμή 4.43 από τα 5 αστέρια)

ferryjpgΠρωινό Δευτέρας. Μέσα στο πρώτο δρομολόγιο του φέρυ για Θάσο. Κόσμος βαθιά χωμένος στα ρούχα του, στα προβλήματα του, στις σκέψεις του, ταξιδεύει βουβός προς το νησί των ανέμων. Είναι εκπληκτική η ησυχία των τόσων επιβατών, ανησυχητική.

Αυτή η ησυχία μας χαρακτηρίζει το τελευταίο καιρό. Ο «κόσμος» γύρω μας αλλάζει με τρομακτικούς ρυθμούς κι αποτελέσματα κι ο «κόσμος» λουφαγμένος στα ρούχα του, στα συμφέροντά του, σιωπά και κρύβεται, σαν να θέλει η κρίση να τον περάσει χωρίς να τον δει, σαν να επιθυμεί να είναι αόρατος. Πως καταντήσαμε έτσι, ολόκληρος λαός?

Δεν είναι η επερχόμενη φτώχια που με τσιτώνει. Είναι ο τρόμος που κυριαρχεί στα μάτια και στις καρδιές όλων μας, ορατών τε πάντων, και αοράτων,

φίλοι μου. Ο τρόμος να ζήσουμε χωρίς να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις επίπλαστες ανάγκες που μας δημιούργησαν. Γιατί κάτι τέτοιο ψυλλιάζομαι -για την πάρτη μου τουλάχιστον. Και τελικά είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε το αναγκαίο δια το τερπνόν. Εμείς, οι καθ’ οικονομίαν δημοκράτες, οι καθ’ οικονομίαν εθνικά περήφανοι, οι καθ οικονομίαν άνθρωποι…

Οι μάσκες του «ελληνικού προβλήματος» και της «ελληνικής αιδούς» καταρρέουν. Το κατά Βαρουφάκην ευαγγέλιο κι οι προβλέψεις του επαληθεύονται και η σαπίλα της ευρωζώνης κατατρώει τις σάρκες και άλλων πιο πειθαρχημένων, εκτός ημών, εταίρων. Ως γνωστόν εμείς, τα βατράχια της ιστορίας, θα αισθανθούμε  πιο βαριά την πτώση των «γιγάντων». Κι οι μέρες που έρχονται δεν έχουν ξαναφανεί για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Το μόνο που μού ‘ρχεται στο μυαλό, σαν ευχή, είναι τα λόγια του ποιητή:

Ελπίζω, στους καιρούς που μέλλονται για να ‘ρθουν
να μην αφήσω τη Βιρτζίνια μου
απ’ την πίκρα να μου σβήσει…

Share

2009©Kavalacity.net