Εκτύπωση

Καραβάκια Ευχών

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(6 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
DSCF1985Το Σάββατο το απόγευμα βρέθηκα στη Δράμα. Στο πάρκο της πόλης, στο «υδραμα», πάρα πολύς κόσμος μαζεύτηκε. Αφορμή, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας και η αναβίωση ενός παλιού εθίμου...

Xιλιάδες αυτοσχέδια καραβάκια με κεράκια ρίχτηκαν στις λίμνες και φώτισαν το κέντρο τις ψυχές των κατοίκων και των επισκεπτών, την ίδια στιγμή που αυτοσχέδια φαναράκια απελευθερώνονταν προς τον ουρανό. Πολύ όμορφο θέαμα και πολύ απλό, και στη σύλληψη και στην οργάνωση του.

Παιδιά κυρίως οι συμμετέχοντες, κλήθηκαν να φτιάξουν ότι λογής πλεούμενο φανταστούν από ελαφριά υλικά με κυρίαρχο το φελιζόλ, και να το απελευθερώσουν σε μία από τις λιμνούλες αφού ανάψουν τα κεριά που είχαν τοποθετήσει επάνω. Το αποτέλεσμα ήταν όντως μαγευτικό. 

Δεν είναι η πρώτη φορά  που η Δράμα δίνει μαθήματα οργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες εκδηλώσεις σε γειτονικές πόλεις αναδεικνύουν την φτώχεια της δικής μας πόλης, κυρίως σε ιδέες των κάθε λογής αρμοδίων. Εντάξει, αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν πια. Είναι η πρώτη φορά όμως που συνειδητοποιώ ότι

κι ο μέσος Καβαλιώτης έχει κάποια θεματάκια με την συμμετοχή του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Χιλιάδες κόσμου, χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας συμμετείχαν στο event κι έμειναν στο χώρο μέχρι αργά το βράδυ. Πολύς κόσμος ήρθε από τα γύρω χωριά κι απ’ τις γύρω πόλεις όπως ο γράφων. Στην δραμινή κοινωνία  ο κοινωνικός ιστός δείχνει ισχυρός και η συμμετοχή του κόσμου στο γίγνεσθαι της πόλης το αποδεικνύει.

Φαντάσου κάποιος αρμόδιος να είχε την τρομακτική ιδέα να κάνουμε εμείς στην Καβάλα αυτό το event. Εντάξει, θα μου πεις για να γίνει τέτοιο πράγμα, είναι προϋπόθεση  ότι θα γινόταν πρώτα δυο τρεις μελέτες (με απευθείας ανάθεση) για την δημιουργία τεχνητών λιμνών –αφού κανένας δεν θα σκεφτόταν το λιμάνι και την θάλασσα- μετά θα αναθέταμε το μάρκετινγκ της εκδήλωσης σε κάποιους να την διαφημίσουν στις εκθέσεις τουρισμού της υποσαχάριας Αφρικής και των κοραλλιογενών νήσων του Ειρηνικού, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο θα γινόταν της ειμαρμένης αφού οι όλοι θα κατηγορούσαν όλους για ανούσια πανηγυράκια που δεν δίνουν καμιά διέξοδο στα πραγματικά προβλήματα του καβαλιώτη/ισσας. ΟΚ, τα καταλαβαίνω αυτά. Αλλά πες πως γινόταν!

Πες μου: πόσος κόσμος πιστεύεις ότι θα συμμετείχε με τα βαρκάκια του, πόσος κόσμος θα κατέβαινε από τα γύρω χωριά, πόσοι δεν θα περνούσαν καθόλου απαξιώνοντας τελείως τέτοιες λαϊκές μαζώξεις για την πλέμπα, και πόσοι θα περνούσαν μια βόλτα για να κάνουν τα πικρόχολα τους σχόλια και να καταλήξουν στη γνωστή καφετέρια για να πιουν στιγμιαίο καφέ σε τρεις ώρες?

Κακά τα ψέματα, υπάρχει ένα βαθύ έλλειμμα «κοινωνίας» στην Καβάλα, κι η δικαιολογία για την ύπαρξη αναξίων και αδιάφορων πολιτικών, δεν με καλύπτει πια. Έχουμε τους πολιτικούς, την  πόλη, τον κοινωνικό ιστό που εμείς διαμορφώνουμε, και που τελικά μας αξίζει… Μέχρι να ξεμπλοκάρουμε ως πολίτες, αυτούς θα έχουμε. Και μέχρι τότε θα κολλάμε στο μποτιλιάρισμα της Δράμας ή της Ξάνθης κατά την επιστροφή μας από τις γιορτές τους…

Share

2009©Kavalacity.net