Εκτύπωση

Την γιδοσύνη μη τη κλαις

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(8 ψήφοι, μέση τιμή 4.50 από τα 5 αστέρια)

gidiaΗ εβδομάδα τελείωσε σαρκαστικά, με την κάμερα να αποθανατίζει τους λύκους της Τρόικας και τους βοσκούς της κυβέρνησης να διαπραγματεύονται σκληρά εν μέσω αστακών κι άλλων εδεσμάτων, για την τύχη και τις ζωές ημών των γιδιών.

Κι από την άλλη, τα γίδια στα χειμαδιά τους να συμπεριφέρονται και να αντιδρούν με τον αναμενόμενο γι’ αυτούς τρόπο: ως γίδια.

Είναι αδιανόητο για τη μέση νοημοσύνη μου ότι παρακολουθώ τον εκατομμυριούχο γιδοβοσκό Βενιζέλο να διαπραγματεύεται το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, για να το υπογράψει μετά ο αγαπημένων τραπεζίτης των αγορών που με άνεση τον επέβαλλαν στα προαναφερθέντα γίδια, κι αυτά συνεχίζουν να θεωρούν «αντίσταση» και «πάλη» το βρίσιμο καφενειακού τύπου, και την μεταφορά των κουκιών-ψήφων της γιδοοικογένειας στον άλλον τσομπάνη.

Στα γίδινα χρόνια που ζούμε, είναι η πρώτη φορά που σκέφτομαι σοβαρά ότι δεν αρκεί η άρνηση συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες ενός πολιτικού συστήματος βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις βοσκών-γιδοπροβάτων. Πρέπει να αντιπροτείνεις στην μοναδικόυ τύπου δημοκρατίας που προβάλλεται από τους κομματάρχες, τους καναλάρχες, τους συνδικαλάρχες, τους ιεράρχες, τους διαπλεκόμενους γιδάρχες κλπ κλπ, το ζωντανό σου παράδειγμα: μία άλλου τύπου πιο «δημοκρατικής» δημοκρατίας. Το να αναλωνόμαστε σε γραπτούς αφορισμούς του αντιπροσωπευτικού συστήαμτος με τις φασιστικές καταβολές και τα τεράστια αδιέξοδα, ή να μοιραζόμαστε (share) ιντερνετικά οράματα για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες κοινωνικής συνύπαρξης (εδώ δεν μπορείτε να συνυπάρξετε με τους κνίτες σε μια συμπαράσταση στους απεργούς της χαλυβουργίας…πλάκα με κάνετε;) την ώρα που η πείνα (λες όχι ακόμα ε? το κρύο πάντως το νοιώθεις περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Θα σου πω εγώ για την πείνα του χρόνου τέτοιο καιρό…) μας ζώνει από παντού εκτός από άσκοπο, είναι και πολύ, πολύ εκνευριστικό: Δεν θες κυρά μου να ξανάψηφίσεις τα ζώα (το ξανά- μην το ξεχνάς! Θα στο θυμίζω…)? Μη τα ψηφίζεις! Αλλά πάψε 1ον να θεωρείς ότι είσαι ο Τσε και η Ζαν Ντ Αρκ μαζί, 2ον πάψε να μας τα πρήζεις μιλώντας ή γράφοντας (αυτογκόλ…) συνέχεια για την «επαναστατική» σου συνείδηση, πολύ δε περισσότερο 3ον πάψε την κλάψα και τη μιζέρια για την κακιά σου μοίρα σαν να μην έχεις κομμάτια ευθύνης γι’ αυτήν.

Τέλος, οργανώσου!

Η μη συμμετοχή σου στο σάπιο πολιτικό σύστημα δεν προκαλεί αυτόματα και τον επιθανάτιο ρόγχο του. Τις περισσότερες φορές –όταν δεν προκαλεί μόνο ανακούφιση- προκαλεί δουλειά στα επιτελεία του. Και δώσ’ του ανάλυση του μυνήματος των λευκών και των ακύρων, και δώσ’ του χαρτογράφηση της αποχής και δώσ’ του σχεδιασμό νέων πολιτικών σχηματισμών, σχισμάτων των ίδιων σκουριασμένων γραναζιών του συστήματος, προωθημένα σε νέα συσκευασία για να απορροφηθούν οι νέες τάσεις της κοινωνίας. Αλήθεια, πόσο γίδια πρέπει να είμαστε για να μας περνάει από το μυαλό ότι  η Μπακογιάννη, ο Κουβέλης, ο Χρυσοχοίδης ή ο Λοβέρδος μπορεί να ηγούνται (οι δύο τελευταίοι προσπαθούν ακόμα) νέων πολιτικών αντιλήψεων?

Αγαπητές μου συνγίδες (γιατί το «συνέλληνες» του Βελόπουλου είναι καλύτερο?), μόνο η αποχή από τις εκλογές δεν αποτελεί μια στάση ικανή να φέρει αλλαγές και βελτιώσεις στο παχνί μας. Αυτό που όντως μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο είναι η οργάνωση των πολιτών στη βάση τους: στην πολυκατοικία, στην γειτονιά, στο μαχαλά, στο χωριό, όπου τέλος πάντων μπορεί να βρει μια κοινή συνισταμένη η ζωή μας με την ζωή του διπλανού μας. Να οργανωθείς συνγίδι μου και να μην αφήσεις κανένα συνγίδι σου να πεινάσει επειδή απολύθηκε κατ’ επιταγήν των αριθμών που απαίτησε η Τρόικα. Και μη θαρρείς ότι είναι δύσκολο: έτσι για παράδειγμα, με το λογαριασμό μιας ταβέρνας τεσσάρων ατόμων σήμερα, στήνεται άνετα ένα συσσίτιο για να φάει μια ολόκληρη μικρή γειτονιά (τις γαρίδες να τις ξεχάσετε…). Να οργανωθείς συνγίδι μου και να μετατρέψεις σε Βαγδάτη και πλατεία Ταχρίρ κάθε πόντο της γειτονιάς που θα τολμήσει να μπει υπάλληλος-εργολάβος να κόψει το ρεύμα σε νοικοκυριό που δεν πλήρωσε το χαράτσι. Να οργανωθείς, να βάλεις την κουκούλα και με το φακό να πας νύχτα να το ξανασυνδέσεις. Κανένα γίδι δεν σώθηκε βελάζοντας, κι αντί να τρέχεις να βρεις κάμερες κι Αυτιάδες να διαμαρτυρηθείς για την 11η αύξηση της ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια, μάθε να την κλέβεις κι εσύ. Όχι κρυφά, να μην το μάθει ο μκλς ο γείτονας και σε καρφώσει! Φανερά! Μάθε, διέδωσε, κάνε κτήμα του καθενός ό,τι μπορεί να προσφέρει η λαϊκή ρωσική πχ τεχνολογία για την αλλοίωση των αναλογικών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, και κλέψτε τους κι εσείς! Από το να τον εχθρεύεσαι, βοήθα να φτιάξει η νοοτροπία του γείτονα, και στάσου δίπλα του όταν απειλείται. Φτιάξε μια γειτονιά φρούριο, φτιάξε ανθρώπινες αλυσίδες αλληλεγγύης μέσα και γύρω σου. Φέρσου σαν άνθρωπος, γίδι μου, κι άσ’ τους να νομίζουν ότι κυβερνάνε γίδια…

Η μόνη πραγματική δύναμη που είχαμε ποτέ, συνγίδι, μου είναι ότι είμαστε πολλοί και μας χρειάζονται. Κι αυτή τη δύναμη πρέπει να προτάξουμε τώρα. Εκτός αν εσένα σου αρκεί η προσωπική σου επάρκεια επιχειρημάτων κι η αποδοχή σου στην πλατειά μάζα των αγανακτισμένων, ή προέχει η ιδεολογική σου καθαρότητα…

Share

2009©Kavalacity.net