Εκτύπωση

Η τελευταία σου ευκαιρία

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(15 ψήφοι, μέση τιμή 4.73 από τα 5 αστέρια)

sacrificeΦτάσαμε εδώ λοιπόν. Μια βαλίτσα ιστορία φορτωμένος ο καθένας μας από μια χώρα που συνήθως μας πλήγωνε... Αλλά την αγαπούσαμε!

Ένα ζεμπίλι μνήμες πατρώες και μυρουδιές αξιοπρέπειας και λεφτεριάς, αναμνήσεις μιας ζωής που κάναμε το λάθος να τη θεωρούμε δεδομένη. Τώρα όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, κίτρινα στάχυα, άκαρπα δέντρα.

Δυο μέρες! Δυο μέρες ανεξαρτησίας σου έμειναν μέχρι να σε παραδώσουν οι ντόπιοι μεσίτες σου, τροφή στους στολισμένους τραπεζίτες. Μετά τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Τον τόπο αυτόν που δανείστηκες από τα παιδιά σου, τον κληρονόμησες από τους προγόνους σου: από τους ξυπόλυτους κλέφτες του 21 που από τα βουνά κέρδισαν το δικαίωμα σου να φοράς doctor martens... Απέναντι σε μιλούνια εξοπλισμένους μισθοφόρους στρατιώτες της Πύλης, σε αδίστακτους, πουλημένους, δοσίλογους, ντόπιους αρχοντάδες. Από τους αμόρφωτους "χωριάτες" που πήραν επ' ώμου στραβόκανα όπλα και γονάτησαν την πολεμική ιταλική μηχανή στα βουνά της Αλβανίας. Από τους παπούδες σου που βγαίναν τα βράδυα και γεμίζαν τους τοίχους με συνθήματα για λεφτεριά με αντίλυτρο ναζιστικές σφαίρες. Από τους μακρυνούς σου συγγενείς που το "σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού..." το σταμάτησε μια σφαίρα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Από τον πατέρα σου, που έσκαβε την γη με τα χέρια του για να καρπίσει, και πούλησε την αγελάδα για να αγοράσεις τα βιβλία σου στο πανεπιστήμιο.

Τώρα ήρθε κι η δική σου σειρά. Να υπερασπιστείς ότι πιο όμορφο, ότι πιο δίκαιο κι ότι πιο πολύτιμο είχες, και το πούλησες. Φίλα σταυρωτά τους δικούς σου ανθρώπους και ζήτα συγχώρεση, για τις παραλήψεις και τα λάθη σου που γιγαντώσαν τους μεσίτες-αντιπροσώπους σου, να τους φιλήσεις ωσάν η τελευταία φορά να 'ναι που το κάνεις. Και να βγεις στον πόλεμο... Φορώντας το σακκάκι των προγόνων σου... Και το μπλε χαντράκι των παιδιών σου.

Στη μνήμη αυτών που κατεβήκαν στους δρόμους του Σικάγο για σένα: αυτοί ήξεραν οτι δεν θα γυρίσουν πίσω.
Στη μνήμη αυτών που χάθηκαν όταν το προηγούμενο γερμανικό Ράιχ σκέπασε τον ουρανό του τόπου τους, και δεν φοβήθηκαν, μήτε σβάστιγκες μήτε ες-ες μήτε και κουκούλες "πατριωτών".
Στη μνήμη και την ιστορική συνείδηση που λυσσάει μέσα σου προσπαθώντας να νικήσει τον φόβο σου...

Στο Σύνταγμα, και στις πλατείες όλης της χώρας παίζονται σήμερα όλα αυτά που έχεις πιστέψει, όλα αυτά που έχεις ονειρευτεί για τα παιδιά σου. Αν κάτι έχει μείνει μέσα σου από ψυχή Ελληνική, αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία:

Μή φύγεις από εκεί νικημένος...

Share

Σχόλια  

 
+1 #1 ΑΠ: Η τελευταία σου ευκαιρίαΧρυσούλα Βακιρτζή 11-02-2012 12:48
Π ι σ τ έ ψ α μ ε κι αυτό μας σώζει εντέλει, Τόλη !
 

2009©Kavalacity.net