Εκτύπωση

Ο Ιστορικός "Μπάμπης ο Σουγιάς"

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(10 ψήφοι, μέση τιμή 4.30 από τα 5 αστέρια)

repousi"Kύριοι ιστορικοί του καφενέ, ...καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο το να συμφωνείς η να διαφωνείς με τα λεγόμενα κάποιου, και είναι άλλο πράγμα το να είσαι ως "ιστορική άποψη" ο Μπάμπης ο Σουγιάς !!!!" (από σχόλιο στο facebook)

Με μεγάλη κατήφεια διαβάζω σε αμέτρητα πια sites, τις διαφόρων ειδών φωνές, βρισιές, κραυγές, κατάρες, κι (ακόμα χειρότερο) απειλές, εναντίον της Ρεπούση, με αφορμή το επεισόδιο στη Βουλή με την απουσία της στην ενός λεπτού σιγή για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σε όλα αυτά τα sites, οι εμπλεκόμενοι δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον για την απουσία του μισού ΠΑΣΟΚ, του Σαμαρά, του Παπανδρέου, του Κουβέλη του Μιχαλολιάκου, καθώς αυτοί δεν έτυχαν του ειρωνικού σχολιασμού του δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 Δ. Κοτταρίδη. Όπως επίσης δεν τους ενόχλησαν οι χαλκευμένες ως προς την ώρα φωτογραφίες που «περίτρανα αποδείκνυαν» την «προδοτική στάση» της «ανθέλληνος»!

Ξεκινάω ξεκαθαρίζοντας την θέση μου: ούτε 353000 χρειάζεται να είναι, ούτε Πόντιοι! Μου αρκεί έστω κι ένας, οποιασδήποτε εθνικότητας που χάνει την ζωή του, την πατρίδα του, το βιός του, την αξιοπρέπεια του όχι για κάτι που έκανε ή που επέλεξε, αλλά για κάτι που είναι! Μου αρκεί αυτός ο ένας για να μην ξεχάσω, για να τιμώ την μνήμη του, για να σκύβω με σεβασμό το κεφάλι μου. Κι μου αρκεί αυτός ο ένας, για να μη ξεχαστώ στο καναπέ μου, και γίνω αφορμή να έρθει και δεύτερος…κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω…

Η Ρεπούση είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην έδρα Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης του τομέα Κοινωνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Θέση που διεκδίκησε και πήρε έχοντας 4-5 πτυχία από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Άρα, ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν είναι «ανιστόρητη» ή «απαίδευτη»!  Το ότι ανήκει στους λεγόμενους «αρνητές της γενοκτονίας», εκ των συμφραζομένων της, μάλλον είναι αληθές! Η θέση αυτή (της άρνησης) συνοψίζεται (με πάρα πολύ λίγες λέξεις) στο ότι οι 353.000 νεκροί του Ποντιακού Ελληνισμού, που κανένας δεν αρνείται, και οι οποίοι, και την τιμή όλων μας, και την μνήμη δικαιούνται, μέσα από την καταγραφή και ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ-ΕΞΗΓΗΣΗ των ιστορικών πηγών, δεν μπορούν να καταγραφούν ως θύματα γενοκτονίας με την έννοια που έχει ο όρος στο διεθνές δίκαιο από το 1945, αλλά ως θύματα εσωτερικών πολεμικών συγκρούσεων.

Το θέμα της «άποψης» όπως καταλαβαίνετε ξεκινάει και τελειώνει σε επιστημονικό επίπεδο, στον τρόπο προσέγγισης των πηγών, και στον τρόπο καταγραφής της Ιστορίας. Τέτοια θα έπρεπε να είναι και τα αντίπαλα επιχειρήματα που η εν λόγω κυρία πρέπει να βρίσκει μπροστά της! Αντί να ξεχύνονται τα αμφιβόλου σοβαρότητας αλλά δεδομένης (εθνικιστικής) προέλευσης sites, και αρκετοί καρδιακοί φίλοι μου να αναδημοσιεύουν στα social media ότι πρόχειρο βρουν, εκ του «φονταμενταλισμού» εκπορευόμενο, πολύ θα ήθελα να δω μια σοβαρή επιστημονική μελέτη, με πηγές, βιβλιογραφία, και στρωτό λόγο για της την τρίψω στην μούρη! Δυστυχώς αυτό που αφήνει όλος αυτός ο θόρυβος να αιωρείται, (κι έχει δίκιο να το υποστηρίζει) είναι ότι διώκεται για την επιστημονική της άποψη από ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή «επάρκεια» παρά μόνο την συναισθηματική τους τοποθέτηση.

Κάποιος φίλος, σ’ ένα σχόλιο παραδέχτηκε ότι είναι «θέμα προηγούμενων αφορμών» εννοώντας το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Αλλά κι εδώ θέλω μια ειλικρινή απάντηση: Ποιοι από όσοι την «ξεσκίζουν» γι’ αυτό, το έχουν διαβάσει? (ούτε κι εγώ μέχρι πρόσφατα...) Ποιοι απ’ όσους πανηγύρισαν την απόσυρση του, μπήκαν στην διαδικασία να το δουν από την εκπαιδευτική του πλευρά? Ποιοι είχαν την επιστημονική επάρκεια να ζυγιάσουν και την πρωτοπόρο διείσδυση των πηγών στην διαδικασία μάθησης της Ιστορίας στο Δημοτικό. Ποιοι από το οργισμένο popolo που ζητούσε τα κεφάλια της εκδοτικής ομάδας επί πινακίω πίνακι (ρώτ'σα κι έμαθα...), ξέρει ότι ολόκληρο το κεφάλαιο της μικρασιατικής καταστροφής είναι 3 σελίδες, οι 2,5 από τις οποίες είναι εικόνες και πηγές?

Εν κατακλείδι, αφενός πρέπει να «εκπαιδευτούμε» στην αναζήτηση "σοβαρών" πηγών, αξιόπιστων γραφών και στιβαρών αναλύσεων, αποφεύγοντας όλα εκείνα που ξεκινούν με τις λέξεις «ΣΟΚ» «ΤΡΟΜΕΡΟ» «ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ» κλπ συνώνυμα, αν θέλουμε (και μας ενδιαφέρει) να θωρακίσουμε την γνώμη μας για οποιοδήποτε θέμα ξεφεύγει της επίκλησης στη πίστη. Η γνώμη πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενασχόλησης, σκέψης και συνθετικής ανάλυσης, και όχι υποκατάστατο τους. Αφετέρου, έχουμε χρέος απέναντι στην ουσία της ελευθερίας που την έχουμε κατακτήσει με αγώνες και την έχουμε πληρώσει με αίμα, σε διάφορους που στο παρελθόν κατείχαν το δικαίωμα της απόλυτης αυθεντίας, να είμαστε προσεκτικοί ακόμα κι όταν μας τρώει το δίκιο, και να μην αφήνουμε το συναίσθημα, όσο πληγωμένο κι να είναι, να μας κάνει οπαδούς ενός «αλάθητου», καταστροφικού για την ελεύθερη σκέψη κι έκφραση.

ΥΓ: ένα παράδειγμα ψύχραιμης αντιμετώπισης τέτοιων θέσεων θεωρώ το άρθρο του Γιάννη Χατζηαντωνίου (δεν απευθύνεται στη Ρεπούση αλλά στο Νάσο Θεοδωρίδη)

Υπόμνημα: Οι επίμαχες "σελίδες" του βιβλίου της ιστορίας: Όλη η μικρασιατική εκστρατία (μαζί με τις πηγές τις εικόνες και την "εθνική προδοσία") σε τρεις σελίδες!

mikrasia1mikrasia2mikrasia3

Share

Σχόλια  

 
#1 Ένας αριστερός αντίλογοςGuest 24-05-2012 18:49
Γράφετε: "Η θέση αυτή (της άρνησης) συνοψίζεται (με πάρα πολύ λίγες λέξεις) στο ότι οι 353.000 νεκροί του Ποντιακού Ελληνισμού, που κανένας δεν αρνείται, και οι οποίοι, και την τιμή όλων μας, και την μνήμη δικαιούνται, μέσα από την καταγραφή και ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ-ΕΞΗΓ ΗΣΗ των ιστορικών πηγών, δεν μπορούν να καταγραφούν ως θύματα γενοκτονίας με την έννοια που έχει ο όρος στο διεθνές δίκαιο από το 1945, αλλά ως θύματα εσωτερικών πολεμικών συγκρούσεων."

Όμως για το θέμα αυτό έχουν απαντήσει οι πραγματικοί αντιεθνικιστές, οι Τούρκοι ιστορικοί που δεν κελέινουν τα μάτια απέναντι σ' ένα ανθρωπιστικό έγκλημα που σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και μόνο χαρακτηρίζεται "Γενοκτονία". Κάι όχι μόνο στον Πόντο, αλλ΄ασ' όλη τη ικρά Ασάι και την Αν. Θράκη..

Θα σας πρότεινα να δείτε το αφιέρωμα στο “Δρόμο της Αριστεράς” με κείμενο μόνο Τούρκων αντιεθνικιστών ιστορικών, για να δείτε ότι τα όσα συνέβησαν εκεί τότε, απέχουν παρασάγγας από την ρεπούσεια αντίληψη της ιστορίας:
http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5283:%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85&Itemid=64
———————————————
 

2009©Kavalacity.net