Εκτύπωση

Αναζητώντας το χαμένο νόημα!

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(4 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

psaxnwΟι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους πια! Ειδικά όταν μιλάμε για "εμπόριο". Πάσης φύσης!

ticΜπαίνω μέσα σ' ένα τυροπιτάδικο και ζητάω μια κασερόπιτα. Αυτή μ' αρέσει κι ανταποκρίνεται πιο αρμονικά στο 97κιλο προφίλ μου. Όταν ζητάς μια κασερόπιτα, περιμένεις να σου δώσουν ένα πράγμα που να αποτελείται από φύλλο (έστω σφολιάτα) και κάποιο είδος κίτρινου τυριού, κανονικά σκληρού, αλλά θα αποδεχόσουν κάτι πιο φθηνό, γκούντα ή ενταμ. Αντ' αυτού σε όλο και περισσότερα μαγαζιά σου δίνουν ένα πράγμα

αποτελούμενο από φύλλο κι ένα κίτρινο πλαδαρό υλικό που αν δεν ήταν αλμυρό (λύσσα) θα θύμιζε κάτι σε κρέμα «Γιώτης» με σπυριά, κάτι σαν την επιφάνεια της Σελήνης αλλά πιο υδαρή και με μυρωδιά (sic). Μην κάνεις βέβαια το λάθος να το αφήσεις να κρυώσει: παραμένει υδαρές και κρεμώδες αλλά καθίσταται απολύτως ακατάλληλο προς βρώση.

Το καλύτερο όμως το άκουσα από έναν πωλητή: όταν τον ρώτησα, ευγενικά τάχα, γιατί άλλαξαν την παλιά τους κασερόπιτα μ' αυτό το πράγμα μου απάντησε: «Κι εμένα η άλλη μ' αρέσει, αλλά αυτήν μας ζητάει ο κόσμος».

Πραγματικά το φαντασιακό μου δεν με βοηθάει να δημιουργήσω την εικόνα αυτή:

«Σας παρακαλώ, θα ήθελα μια αλμυροκιτρινοπλαδαροπιτα αντί για αυτήν την κασερόπιτα. Τι? δεν έχετε? Λυπάμαι θα πάω αλλού που έχουνε»

Υποπτέυομαι οτι αν αντί για σπανάκι στη σπανακόπιτα έβαζαν γρασίδι επειδή είναι φθηνότερο, όλο και κάποιος ακόμα θα διαμαρτυρότανε.

***

ticΠαραγγέλνω από γνωστό ιντερνετικό κατάστημα έναν εξωτερικό σκληρό: αν και θα μπορούσα να τον πάρω από δικό μου προμηθευτή, εντούτοις όταν βρίσκεις τον ίδιο λιανική τιμή 20€ φθηνότερο από την χοντρική του, δεν το σκέφτεσαι. Η εγγύηση ορίζεται ως εγγύηση αντικατάστασης, 2 χρόνων! Βάζω λοιπόν ένα κάρο (άντε καλά, φορτηγό) ταινίες για τους πιτσιρικάδες μου, και σε ένα χρόνο πάπαλα ο δίσκος. Τον επιστρέφω με την απόδειξη αγοράς. Ευγενέστατοι, μου δίνουν κι απόδειξη παραλαβής, και μ' ενημερώνουν ότι σε καμιά βδομάδα «λογικά» θα έχει αντικατασταθεί. Πέντε μέρες μετά λαμβάνω email από τα κεντρικά που με πληροφορεί ότι υπάρχει αδυναμία της κατασκευάστριας εταιρίας να ανταποκριθεί άμεσα, κι ότι η αντικατάσταση του δίσκου θα γίνει με ελάχιστη αναμονή παραλαβής στα κεντρικά τους, 2-4 μήνες!

Τυχαίο?

***

Βέβαια μού 'ρχεται στο μυαλό και η αντίθετη περίπτωση: όταν αντιλαμβάνεσαι ελλειπτικά το νόημα των λέξεων στην κυριολεξία τους χάνοντας (ακόμα και) την (ελάχιστη κοινή) λογική. Και το αφήνω ασχολίαστο!

***

ticΈνας καλός φίλος έχει κατάστημα με συναγερμούς, ραδιοcd, ενισχυτές, ηχεία και δεν συμμαζεύεται, για αυτοκίνητα. Στα πλαίσια του promotion γνωστής εταιρίας του χώρου λοιπόν, κάνει μια ταμπέλα στην μισή τζαμαρία του μαγαζιού του την φίρμα της εταιρίας με τα προωθούμενα μοντέλα, και στην άλλη μισή: «ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ»

Νεανίας, ετών 30, παρκάρει το fiat απ έξω, και μ' ένα φορτίο cdιέρες, ενισχυτές, προενισχυτές, γουφερ, ηχεία κλπ, όλα από τα καλάθια προσφορών του DILLDE hellas, μπαίνει μέσα στο μαγαζί:

-«Φιλαράκι, πότε μπορείς να μου τα περάσεις?»
– «Αύριο, αν μου τα φέρεις πρωί-πρωί, του λέει, μέχρι το μεσημέρι θα είναι έτοιμο. Θα κοστίσει 50€ συν ότι καλώδια χρειαστεί?»
-«Τι πενήντα ρε φιλαράκι μας δουλεύεις? Τότε τι «ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ» γράφεις στη τζαμαρία?
Με λεφτά τα πήγαινα κι αλλού να μου τα περάσουν...»

***

Άντε μετά να βγάλεις άκρη μιλώντας για κοινωνικούς αυτοματισμούς ενάντια στον εκφασισμό, ή για την ανάγκη επανασχηματισμού των κοινωνικών δομών με πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση...

Share

2009©Kavalacity.net