Εκτύπωση

Παλλάδιο

Συγγραφέας: Τόλης Βουρβουτσιώτης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Τόλης Βουρβουτσιώτης γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(8 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

pal4Από τα παλιά χρόνια το θυμάμαι εκεί, ξαπλωμένο κάτω από τη παχιά σκιά των δέντρων της Εμπορικής, και μου άρεζε η εικόνα: δεκάδες γεροντάκια με τη πλάτη επιδεικτικά γυρισμένη στη τράπεζα, να πίνουν το καφέ «τούρκικο», θωρώντας τις βάρκες και τα καΐκια να λικνίζονται στη θάλασσα.

Από τότε είχε έναν χαρακτήρα αλάνικο: αφού εξυπηρετούσε ολημερίς τους παππούδες και τους περαστικούς, με καφέ και φαγητό, όταν η ώρα περνούσε κι οι «κανονικοί» άνθρωποι, οι «νοικοκύρηδες» βουτούσαν στα σεντόνια τους, το Παλλάδιο τους έβγαζε την γλώσσα κι ήταν εκεί, ανοικτό και φιλόξενο και «ζεστό σαν σούπα» για τους νυχτοπερπατητές και τους "περπατημένους(ες)" γενικώς.

Τα χρόνια πέρασαν και τότε ανέλαβε ο Στέργιος,

που γυρίζοντας από τις Αγγλίες και τα εξωτερικά με μια βαλίτσα τίτλους και διπλώματα, άφησε κατά μέρος τα σχέδια και τις οικοδομές και ανέλαβε την τύχη της οικογενειακής επιχείρησης παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, την ευχή και τη διαχείριση από τα χέρια της μαμάς Λένας. Και ρίσκαρε!

Ανακαίνισε το χώρο, με καλαίσθητη και φρέσκια ματιά, πετυχαίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Προσανατολίστηκε με επιμονή σε τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς με κριτήριο την εξαιρετική ποιότητα, εισήγαγε μια κουλτούρα στήριξης Ελληνικών προϊόντων σ' ένα τομέα που οι ξένες εταιρίες έχουν τον απόλυτο έλεγχο και ανέδειξε έτσι το Αμοργιανό ρακόμελο, προώθησε με επιτυχία, ομολογουμένως, Ελληνικές μπύρες όπως η Craft, η Φιξ, η Άλφα όταν όλοι υποχωρούν στις απαιτήσεις των Αμστελοχάινεκεν για αποκλειστικότητες.

pal5Και το Παλλάδιο έγινε στέκι. Χωρίς να χάσει τίποτα από την παλιά του αίγλη και τους παλιούς γραφικούς του πρωινούς και βραδινούς του πελάτες, που ακόμα γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στην τράπεζα, άρχισε να γίνεται σημείο συνάντησης όλες τις ώρες για πιτσιρικάδες, νεολαίους, ζευγάρια, περαστικούς. Με ήχους τζαζ και μπλουζ να πλημμυρίζουν αλλά όχι να ενοχλούν, με νεαρούς ευγενικούς ανθρώπους να σε προσέχουν και να σ΄ εξυπηρετούν, και την μαμά Λένα, άρχοντα και στρατηγό της κουζίνας που αρνήθηκε να «παραδώσει», να φροντίζει να μην μείνει κανένας παραπονεμένος.

Κοντά σ' αυτά, φιλοξενεί αρκετές μέρες τον μήνα, τοπικά σχήματα, Καβαλιώτες μουσικούς –ενίοτε και ξένους, χωρίς καμιά επιβάρυνση, προσφέροντας, πέρα από τις πολύ όμορφες βραδιές στο κόσμο, ένα βήμα ανάδειξης και έκφρασης νέων παιδιών με όρεξη και ταλέντο. Και το αποτέλεσμα είναι να μην πέφτει καρφίτσα...

Μια τέτοια βραδιά ήταν και η χθεσινή: Ο Μάκης Μακρής του οποίου το ταλέντο στην φωτογραφία είναι γνωστό τοις πάσι, με (μας) εξέπληξε θετικά με το τραγουδιστικό του ταπεραμέντο και, κυρίως με το επικοινωνιακό του χάρισμα με τον κόσμο, στάθηκε άξιος συνεργάτης του Νάκη Πετρόπουλου, κιθαρίστα που χαίρεσαι να τον ακούς είτε με το gipsy jazz & rebetiko swing σχήμα του, είτε μόνο του, για να «σκάμε από ζήλια» εμείς που απλά γρατζουνάμε... :). Και την προηγούμενη εβδομάδα, ο Καραμανώλης με ούτια και βιολιά, και πριν η Ασταθής Ισορροπία, ο Νίτης και τόσοι άλλοι...

Εν κατακλείδι, οι εποχές μπορεί να είναι δύσκολες, μίρλα-γκρίνια δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη να σε κατακλύζουν από παντού, αλλά ο Στέργιος και η πορεία του αποδεικνύει τούτο: Αν έχεις όραμα και το υπηρετείς με πίστη κι επιμονή, έρχεται ο καιρός που στα δίνει πίσω, και το ρίσκο, και το άγχος και την κούραση. Όπως λέει και μια παλιά κινέζικη παροιμία: «αν έχεις την υπομονή να περιμένεις δίπλα στο ποτάμι, είναι σίγουρο ότι θα δεις τους εχθρούς σου να περνάν μπροστά σου πνιγμένοι»

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: ΠαλλάδιοΑντώνης Μαδεμτζίδης 16-02-2013 09:30
Και μέσα σε επικριτικό mood ακόμη θεωρώ πως ο πολύς κόσμος δεν έχει μάθει για την υπέροχη κουζίνα του.
Δεν έχει (και δε θέλει) να ζηλέψει τίποτε από μία καφετέρια.
Δεν έχει (και δε θέλει) να ζηλέψει τίποτε από μία μπυραρία.
Δεν έχει (και δε θέλει) να ζηλέψει τίποτε από μία "σουπερή".
Δεν έχει (και δε θέλει) να ζηλέψει τίποτε από μία ταβέρνα.
Δεν έχει (και δε θέλει) να ζηλέψει τίποτε από ένα γκουρμέ εστιατόριο.
Ωστόσο ο κόσμος που δεν το γνωρίζει, δεν το εντάσσει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.
Ίσως μάλιστα αυτή να είναι και η επιτυχία του σε αυτούς που ήδη το γνωρίζουν...
 

2009©Kavalacity.net