Εκτύπωση

Εις την Γραικυλοσαξωνικήν...

Συγγραφέας: Μαρία Λίμα.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

γράφει η Μαρία Λίμα

Η πιο περίτρανη απόδειξη ότι ο άνθρωπος υπερέχει του υπόλοιπου ζωικού βασιλείου είναι η χρήση του λόγου, η γλώσσα. Όχι η επικοινωνία με φθόγγους, η οποία υπάρχει σε όλο το ζωικό βασίλειο, αλλά η επικοινωνία με λόγο. Δηλαδή? Η γραμματική! Η αντιστοίχιση φθόγγων σε σύμβολα και η τοποθέτηση τους στη σωστή γραμματική και συντακτική σειρά, έτσι ώστε να βγαίνει το επιθυμητό νόημα.
  • GreeklishΗ ικανότητα αυτή του λόγου είναι απόδειξη ανώτερης ευφυΐας?
    -Ναι. Σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη του εγκεφάλου και ταυτόχρονα εξάσκηση αυτού χρησιμοποιώντας το λόγο.
  • Υπάρχει κάποια «διαβάθμιση» των γλωσσών;
    -Υπάρχει.
  • Ποια είναι η αρτιότερη γλώσσα, η πιο εύπλαστη, αυτή που μπορεί να συνδυαστεί με τους πιο περίτεχνους και ποικίλους τρόπους και να εκφράσει επιτυχώς τα πιο δυσνόητα νοήματα;
    -Η αρχαία ελληνική. (Επίσημη, κοινά αποδεκτή άποψη. Μάλιστα, είχα διαβάσει κάπου, ότι σε 3 σχολεία της Οξφόρδης διδάσκεται για εξάσκηση του εγκεφάλου. Επίσης, ένας ισπανός καθηγήτης έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα στα αρχαία ελληνικά.)

 

Η λογική λέει πως κάτι θα έχει κληρονομήσει και η νεοελληνική από αυτήν. Εδώ και αρκετά χρόνια η αρχαία ελληνική δεν είναι πλέον επίσημη γλώσσα (όχι πως έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό το γεγονός, άλλωστε τα αρχαία δεν ήταν και το φόρτε μου). Σήμερα οι νεοέλληνες όμως καταργούμε τη νεοελληνική γλώσσα. Η νέα γλώσσα ; ; ; …GREEKLISH…αλλιώς …
Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα… Επίτρεψτε μου να τα λέω, ΓΚΡΙΚΛΙΣ!!

Τα γκρίκλις λοιπόν, αρχικά ήταν αναγκαιότητα, διότι τα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ δεν διέθεταν τα απαραίτητα δεδομένα (ελληνική κωδικοσελίδα) για τη χρησιμοποίηση τους. Επίσης, είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για λόγους επικοινωνίας στην πολυπολιτισμική και πολυδιασκορπισμένη Ελλάδα. Για περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες: http://el.wikipedia.org/wiki/Greeklish
Έχω όμως την έντυπωση ότι σήμερα πια, ούτε υπό ξένη κατοχή βρισκόμαστε και έχω επίσης την υπόνοια, ότι οι Η/Υ «γράφουν» και ελληνικά! (Το 2ο δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, μια μικρή εξαίρεση. Το 1ο θέλω να πιστεύω ότι ισχύει.) Εκτός, κι αν κάνω λάθος….

Γενικότερα, έγραφα κυρίως με ελληνικούς χαρακτήρες στο διαδίκτυο....στο κάτω κάτω γιατί το θεωρώ πιο εύκολο!! Πρόσφατα, ανακάλυψα ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας σε ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνουν και ανακοινώσεις τους, έχουν το κείμενο γραμμένο στα ελληνικά και στη συνέχεια σε γκρίκλις. Αυτό βέβαια μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από το γεγονός, ότι σε κάποια πανεπιστημιακά δίκτυα δεν μπορείς να γράψεις ελληνικά και αρκετοί φοιτητές είναι από το εξωτερικό και διευκολύνονται ίσως με αυτή τη γραφή. Έστω ότι το δέχομαι.

Αναρωτήθηκα, είναι δυνατόν να κάθονται να γράφουν το κείμενο 2 φορές;;

Όχι. Υπάρχουν προγράμματα που μεταφράζουν από ελληνικά σε γκρίκλις και το αντίστροφο στο διαδίκτυο!!! Ως επόμενη κίνηση προτείνω να βγάλουμε και ερμηνευτικά ορθογραφικά λεξίκα, μην είμαστε και ανορθόγραφοι! Σε ποια άλλη γλώσσα με αντίστοιχη ιδιαιτερότητα  να το πω (διαφορετικοί χαρακτήρες από τα λατινικά) π.χ. κινέζικα, συμβαίνει αυτό;

Να τονίσω πως σύμφωνα με αρχαιολόγους, ιστορικούς, βιολόγους (και γενικά την σχετική επιστημονική κοινότητα), όταν χάνεται μια γλώσσα χάνεται και ο πολιτισμός της. (βλέπε φυλές στην υποανάπτυκτη Αφρική)

Εγώ λέω να καταργήσουμε επίσημα το μονοτονικό, τα φωνήεντα (μεγάλη μόδα, παραδέχομαι ότι το κάνω αρκετές φορές), τα ελληνικά γενικότερα μωρέ….μετά τα γκρίκλις, τα αγγλικά, τα κινέζικα κλπ κλπ και να κατέβουμε όλα αυτά τα σκαλοπάτια της ανθρώπινης εξέλιξης και να φτάσουμε σε πρωτόγονο επίπεδο και να επικοινωνούμε με μουγκρητά. Μάλλον όχι… γιατί να σπαταλάμε σάλιο; Με νοήματα!! Θα έχει και το ενδιαφέρον της παντομίμας!

Δε λέω ότι δε χρησιμοποιώ τα γκρίκλις, ούτε κατηγορώ αυτούς που τα χρησιμοποιούν, γιατί σαφέστατα και δεν έχουν κακές προθέσεις. 'Αλλωστε, λίγο πολύ όλοι το κάνουμε. Ας αναλογιστούμε όμως λίγο κατά πόσο τελικά μας βολέυει αυτή η τακτική.

"Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευτεί. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του ν' αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για εμάς"  αποδίδεται στο Χένρι Κίσσινγκερ,1974, πρώην υπουργός εξωτερικών Η.Π.Α., αν και ο ίδιος έχει διαψεύσει επίσημα ότι ουδέποτε έκανε αυτη τη δήλωση.

Share

Σχόλια  

 
+2 #11 ΑΠ: Εις την Γραικυλοσαξωνικ ήν...Μαρία Λίμα 11-02-2011 18:28
Μάριε αναφέρω στο τέλος της φράσης ότι ο ίδιος δεν έχει παραδεχθεί ότι την είπε, παραμένει δηλαδή πολύ σωστά είπατε ένας θρύλος. Το θέμα δεν είναι η τελευταία φράση, την έβαλα μόνο και μόνο επειδή νομίζω ότι ταιριάζει. Μπορεί να μην ειπώθηκε ποτέ, αλλά λέει μιαν αληθεια.. νομίζω. Αλλά επαναλαμβάνω το θέμα δεν είναι αυτή η φράση.
 
 
+1 #12 "lol"!!!!Θεοδωρα 12-02-2011 22:22
Αρχικά το όλο θέμα το έβρισκα απλώς αντιαισθητικό! Αλλά λίγα πράγματα μου έχουν φανεί τόσο γελοία όσο το να λες ανέκφραστα "λολ" στη θέση του ζωογόνου, του υπέροχου ανθρώπινου γέλιου σε προφορική συνομιλία...
 
 
#13 ΑΠ: Εις την Γραικυλοσαξωνικ ήν...Μάριος 14-02-2011 13:06
Παραθέτοντας Μαρία Λίμα:
Το θέμα δεν είναι η τελευταία φράση, την έβαλα μόνο και μόνο επειδή νομίζω ότι ταιριάζει. Μπορεί να μην ειπώθηκε ποτέ, αλλά λέει μιαν αληθεια.. νομίζω. Αλλά επαναλαμβάνω το θέμα δεν είναι αυτή η φράση.

Δηλαδή θέλεις να μου πεις οτι ξέμεινες από επιχειρήματα και οτι πάτησες πάνω σε μια άκυρη δήλωση για να στηρίξεις μιαν "αλήθεια"... Οκ, την άλλη φορά πες και για τους νέους υπολογιστές που εκτός από 0 και 1 θα καταλαβαίνουν μόνο αρχαία ελληνικά, κυκλοφορεί σε email τα τελευταία 10 χρόνια, μύθος είναι κι αυτό, ωραίο δεν ακούγεται όμως;
 
 
+1 #14 ΑΠ: Εις την Γραικυλοσαξωνικ ήν...Μαρία Λίμα 14-02-2011 18:15
Αναφέρω ξεκάθαρα μέσα στο κείμενο, ότι ο ίδιος έχει διαψεύσει αυτή τη δήλωση. Κι όταν λέω ότι το θέμα δεν είναι αυτή η φράση, εννοώ να αφήσουμε το δέντρο και να δούμε το δάσος.
 

2009©Kavalacity.net