Εκτύπωση

Στον αστερισμό της ουσίας

Συγγραφέας: Δημήτρης Φουρτούνας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(4 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

illegal-immigrant-signΔεν ξέρω αν είναι πολιτικά αυτά που γράφω. Στην αλήθεια όλα είναι πολιτικά. Άλλωστε η πολιτική είναι ο λόγος των πολιτών και όχι ο λόγος των πολιτικών. Οι απλές σκέψεις, οι ακραίες ιδέες, οι δήθεν “ιδεολογικές” απόψεις και οι ανατρεπτικές προτάσεις που τις περισσότερες φορές είναι αυτές που βάζοντάς τες σε ρεαλιστική βάση, σου δίνουν το

αποτέλεσμα. Αυτό δηλαδή που τελικά ζούμε.

Στο impressum (αρθρογραφία) αναφέρεται –σωστά- ότι από τα άρθρα πρέπει να λείπουν οι ύβρεις, τα ρατσιστικά σχόλια και τα κομματικά δελτία τύπου. Στην εποχή μας τα τελευταία μπορεί να εξοργίσουν τον αναγνώστη περισσότερο από οτιδήποτε. Και αυτό διότι τα πραγματικά “θέλω” της πλειοψηφίας του κόσμου δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ. Γιατί πολύ απλά έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Της ουσίας.

Και η αφορμή για τα παραπάνω –και τα παρακάτω- είναι αυτοί οι μετανάστες. Όχι οι 300 μόνο. Όλοι. Οι –σωστά για το σύστημα- αποκαλούμενοι


λαθρομετανάστες. Και είναι πράγματι λαθρομετανάστες (όπως υπάρχουν λαθροκυνηγοί, λαθρέμποροι, λαθρεπιβάτες κ.ο.κ.). Και το αναφέρω γιατί κάποιους τους πειράζει ο χαρακτηρισμός (για να δημιουργείται απλά “ριζοσπαστικό” θέμα) και όχι η ουσία. Όπως επίσης εννοείται ότι κανείς από τους “λαθραίους” δεν είναι λαθραίος άνθρωπος. Είναι ένας απλός χαρακτηρισμός για να τους “ξεχωρίσει” από τους –τυπικά- νόμιμους και τίποτα παραπάνω.

Επί  της ουσίας δεν σεβόμαστε πλέον.  Έχουμε χάσει τις αξίες που  κάνουν την ζωή των ανθρώπων  ομορφότερη. Αγάπη, αξιοπρέπεια,  σεβασμός στους συνανθρώπους μας. Πραγματικές αξίες. Συζητούν, λέει, στη βουλή –οι άμπαλοι- για το μεταναστευτικό. Για ανθρώπους δηλαδή. Που αν ήθελε η φύση, θα ήταν ο Ομάν πολιτικός και ο Πεταλωτής μετανάστης απεργός πείνας. Να πω την κακία μου θα ήθελα να το δω αυτό.

Και νομίζω πως έχουν αρκετό ενδιαφέρον για όλους να γνωρίζουμε τις αρχές του ανθρωπισμού. Όχι απλά για ενημέρωση. Για πράξη. Απλά αντιγράφω..

  • Σεβασμό για την αξιοπρέπεια  και τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
  • Αναγνώριση της αξίας της προσωπικότητας  του Ανθρώπου.
  • Ενδιαφέρον  για την ολόπλευρη  ανάπτυξη της  προσωπικότητας  διαμέσου της επιμελημένης Εκπαίδευσης  για όλους.
  • Ενδιαφέρον για την ευημερία  των ανθρώπων και ταυτόχρονα  φροντίδα για τη δημιουργία  ευνοϊκών κοινωνικών συνθηκών  για όλα τα μέλη της Κοινωνίας. Κοινωνικός  Ανθρωπισμός.
  • Κήρυγμα ελευθερίας της σκέψης  και έκφρασης, ανοχής των απόψεων  του συνανθρώπου.
  • Αντίθεση προς το φανατισμό,  τη μισαλλοδοξία, την ανευλάβεια  για τις  απόψεις των άλλων.

Σίγουρα αυτά απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Δυστυχώς. Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα παιδείας. Ανθρωπιστικό και παγκόσμιο. Δεν μπορεί να το λύσει μια χώρα ή μια ήπειρος. Είναι πρόβλημα ισορροπίας. Η ουσία, λοιπόν, είναι να έχουν όλοι τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Να δώσουμε την δυναμική στο ανθρώπινο είδος να εξελιχτεί συνολικά, και όχι μέσα από δημοκρατικές “δικτατορίες” ή σοσιαλιστικά “καθεστώτα”. Κανείς δεν περισσεύει όποια κι αν είναι η καταγωγή του. Όσο και άσχημο παιχνίδι να του έχει παίξει η μοίρα.

Η ουσία είναι οι άνθρωποι.

Share

2009©Kavalacity.net