Εκτύπωση

Νόμος είναι το δίκιο το δικό σου;

Συγγραφέας: Δημοσθένης Μπρούσαλης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
epistoli
Πρώτη προς καθολικώς διαμαρτυρόμενους επιστολή (αλλά και προς αυτόκλειτους εισαγγελείς, παντογνώστες και όψιμους ενεργούς πολίτες). Αφιερωμένο σε όσους δεν κουράστηκαν να έχουν δίκιο!

Η όλη λογική του παραλόγου που ζούμε όλοι εδώ και κάμποσους μήνες καταλήγει σε μια απλουστευμένη λογική. Και εξίσου απλουστευμένες και τελικά επικίνδυνες αρχές:
 • "Αιρετός = λαμόγιο”.
 • "Ακόμη και όσοι δεν τα παίρνουν, είναι άχρηστοι, άσχετοι, τεμπέληδες, βολεμένοι, ανίκανοι. Όλοι”
 • "Απαιτώ ότι μούρθει, εδώ και τώρα. Και να κόψουν το λαιμό τους να μου το κάνουν”.
 • "Μόνο εγώ ξέρω τι πρέπει να γίνει, ποιό είναι το σωστό, πότε πρέπει να γίνει. Και απαιτώ να γίνει το δικό μου. Τώρα!”
 • "Να φύγουν όλοι, να τους δείρουμε, να τους βάλουμε φυλακή”.
 • "Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, είναι για φτύσιμο, φερέφωνο, γλύφτης”.
 • "Όλοι είναι ύποπτοι, εγκάθετοι, παρτάκηδες, προδότες μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι. Ή μέχρι να συμφωνήσουν με μένα. Καθώς εγώ έχω δίκιο.”
 • "Δεν έχω καμμία υποχρέωση να τεκμηριώνω τις κατηγορίες μου, αυτοί πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες”.
 • "Η αγένεια, η προσβολή, η βρισιά είναι ΟΚ γιατί πρώτον έχω δίκιο και δεύτερον δεν κολλάω σε τυπικούρες”.
 • "Και αν τελικά δεν είχα δίκιο και τι έγινε; Σιγά μη ζητήσω και συγγνώμη”.
 • "Άλλωστε άμεσα θα βρω το επόμενο “φλέγον” πρόβημα όπου και πάλι μονο εγώ ξέρω την λύση και όπου θα έχω δίκιο.”

Και φτού και από την αρχή! Μετράω ήδη κάμποσα τέτοια θέματα: Κολυμβητήριο, ΔΗΠΕΘΕ, απεργοί πείνας . Διαφορετικά, αλλά και τόσο ίδια. Ίδια μεθοδολογία, ίδια επιχειρήματα, ίδια συζήτηση “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Και τελικά, οι ίδιοι άνθρωποι λίγο-πολύ.  Το ίδιο κούνημα δάκτυλου, οι ίδιες βρισιές, η ίδια επιθετικότητα, η ίδια έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων. Άλλωστε δεν τα χρειάζονται, έχουν δίκιο, μην τα ξαναλέμε. Κατηγορούν γιατί έτσι είναι της μόδας, γιατί έτσι δείχνουν μέσα στο θέμα, μέσα στην τάση. Απλά, κατηγορούν. Χωρίς πρόταση. Με μισόλογα, με υπαινιγμούς, με κουτσομπολιά. Με …ατράνταχτους ισχυρισμούς:

“Έλα μωρέ, τα ξέρουμε τώρα”
“ Όλοι το λένε, έτσι είναι”
“Σιγά μη δεν είναι έτσι”.

Όταν (σπανίως) θεωρήσουν ότι έγινε και κάτι σωστό, τότε αυτό είναι αυτονόητο και δεν αξίζει ούτε αναφορά. Άλλωστε, εκείνοι ξέρουν άλλα 1.500 θέματα όπου όλα έγιναν στραβά, κάτω από το τραπέζι, πίσω από κλειστές πόρτες, για τους υμετέρους, με αυταρχισμό, με υπεροψία. Και αυτά είναι πιο σημαντικά από τα λίγα σωστά. Και σε κάθε περίπτωση, αυτοί έχουν δίκιο, μην ξεχνιόμαστε. Ίσως οι χειρότεροι είναι όσοι βλέπουν σε όλα αυτά, μια ευκαιρία να κάνουν μικροπολιτική, να προβληθούν, να χτίσουν εικόνα, να φανούν. Όσοι κάνουν φτηνιάρικη, ανέξοδη αντιπολίτευση με τον χειρότερο λαϊκισμό. Μονοπολώντας την ευαισθησία, τον ανθρωπισμό, τις καλές προθέσεις. Εκμεταλευόμενοι τα προβλήματα των άλλων, τα κοινωνικά προβλήματα, τα προβλήματα της πόλης. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πιο βρώμικη πολιτική.

Όλη αυτή η κατάσταση, με ενοχλεί σαν άνθρωπο, σαν πατέρα και σαν πολίτη. Με δηλητηριάζει. Αντιβαίνει στις βασικές μου αρχές. Πάει κόντρα στην άποψη μου για την ζωή, για την πρόοδο όλων, για το κοινό καλό. Για την πόλη και την χώρα μου.

 • Πιστεύω βαθειά ότι μόνο όλοι μαζί προχωράμε. Ότι όλοι έχουν το δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο που θά’ρθει αν συνεργαστούμε και όχι τραβώντας ο ένας το άλλον πίσω.
 • Πιστεύω ότι όλοι έχουν δικαίωμα γνώμης, έκφρασης, και δικαίωμα να κάνουν λάθος. Όλοι δικαιούνται να θεωρούνται καταρχήν καλοπροαίρετοι, αθώοι και ειλικρινείς. Όχι καταρχήν κλέφτες, ρουφιάνοι, και αρπαχτικά.
 • Πιστεύω στους ανθρώπους, στον γειτονά μου, στον συνάδελφο.  Στους άλλους. Τό 'χω ανάγκη για να προχωρήσω σαν άνθρωπος. Για να σταθώ όρθιος μέσα στο χαμό που μας δέρνει όλους. Και να βοηθήσω όσο μπορώ και όποιον μπορώ.
 • Πιστεύω στον διάλογο, στην δημοκρατία, στις ίσες ευκαιρίες. Στην θετική σκέψη. Στην καλή ιδέα που τις περισσότερες φορές δεν είναι καν δική μου.

Βέβαια, αυτός είμαι εγώ και τις δικές μου σκέψεις λέω. Δεν έχω άλλη δύναμη, μόνο αυτή. Την δύναμη του μυαλού μου, της στάσης ζωής μου και των 2 χεριών μου. Διεκδικώ το δικαίωμα να σκέφτομαι, να κρίνω, να έχω γνώμη. Το δικαίωμα να ακούω τις γνώμες των άλλων και το δικαίωμα να αλλάζω την δική μου γνώμη, όταν δεν είναι τελικά σωστή.

Αλλά αυτός είμαι εγώ και δεν έχω απαίτηση να εκφράσω κάποιον άλλο. Ούτε καν την φιλοδοξία. Όμως δεν ανέχομαι και όλη αυτή την συμπεριφορά που επηρεάζει εμένα, τον τόπο μου, όλους μας. Αξίζω, αξίζουμε κάτι καλύτερο από την διαρκή γκρίνια, την μιζέρια, τον καυγά, την αγένεια, την επιθετικότητα. Φτάνει! Αλλά είμαι μόνο εγώ και δεν έχω τρόπο να το επιβάλω αυτό το “Φτάνει!”. Και να είχα δεν θα τόθελα. Μπορώ όμως να το πω. Να το γράψω. Να το φωνάξω. Ελπίζοντας να ακουστώ.

Θα χάσουμε αν δεν δούμε αυτά που μας ενώνουν. Αν επιμείνουμε να πετάμε πέτρες και να απαξιώνουμε τα πάντα, τους πάντες, την ζωή μας την ίδια. Θα χάσουμε, και εγώ αρνούμαι να χάνω όταν μπορώ να κερδίζω. Το λιγότερο που οφείλω είναι να προσπαθήσω. Το χρωστάω σε μένα, στα παιδιά μου, στην πόλη μου, στην πατρίδα μου. Και ας μην τα καταφέρω όλα. Και ας κάνω λάθη.

Και ας μην έχω πάντα εγώ δίκιο. Ας το έχουν οι άλλοι!

Δημοσθένης Μπρούσαλης, Καβαλιώτης

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Νόμος είναι το δίκιο το δικό σου;Στάθης Συμεωνίδης 18-03-2011 10:29
Αντίθετες απόψεις υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, άλλωστε αυτό δεν είναι διάλογος; Το θέμα είναι να μπορούμε να κρίνουμε και να κρατάμε τις τεκμηριωμένες, ώστε με τον λόγο και τον αντίλογο να βρίσκουμε την συνισταμένη που θα μας οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα..... .Πιστεύω, πάντα, ότι τα μυαλά,όπως και τα αλεξίπτωτα,λειτ ουργούν καλά όταν είναι ανοικτά, όπως επίσης, ότι ισχύει και το περίφημο του Dirty Harry: "Opinions are like assholes, everybody has one...."
 
 
#2 ΑΠ: Νόμος είναι το δίκιο το δικό σου;Στάθης Συμεωνίδης 18-03-2011 11:00
"Θα χάσουμε αν δεν δούμε αυτά που μας ενώνουν. Αν επιμείνουμε να πετάμε πέτρες και να απαξιώνουμε τα πάντα, τους πάντες, την ζωή μας την ίδια. Θα χάσουμε, και εγώ αρνούμαι να χάνω όταν μπορώ να κερδίζω. Το λιγότερο που οφείλω είναι να προσπαθήσω. Το χρωστάω σε μένα, στα παιδιά μου, στην πόλη μου, στην πατρίδα μου. Και ας μην τα καταφέρω όλα. Και ας κάνω λάθη.

Και ας μην έχω πάντα εγώ δίκιο. Ας το έχουν οι άλλοι!"

Αυτό δεν θέλουμε όλοι?
 
 
#3 ΑΠ: Νόμος είναι το δίκιο το δικό σου;Δεσποινα Κεχαγια 18-03-2011 12:05
Το προβλημα κυριε Συμεωνιδη δεν ειναι πως ολοι εχουν μια opinion οπως μια asshole. Το προβλημα ειναι πως αρκετοι εχουν την opinion καποιου αλλου. Και ελπιζω να μην εχουν και καμια σχεση με την asshole τους...
Κυριε (-οι) διαχειριστες του σαιτ. Συμφωνειτε με τις αποψεις του αρθογραφου; Γιατι αλλα γραφατε σε προηγουμενο αθρο σας.
 
 
#4 ΑΠ: Νόμος είναι το δίκιο το δικό σου;Αντώνης Μαδεμτζίδης 18-03-2011 12:09
Κυρία Κεχαγιά.
Βασική αρχή των διαχειριστών τούτου του portal είναι η ελεύθερη διατύπωση της γνώμης του καθενός (στα πλαίσια φυσικά βασικών κανόνων συμπεριφοράς), ασχέτως συμφωνίας ή μη...
 
 
#5 Προς κυρία ΚεχαγιάAdministrator 18-03-2011 12:18
Κυρία Κεχαγιά, παραθέτω αυτούσιο κομμάτι από τα "ιερά κείμενα" του site που αναφέρεται στην αρθρογραφία!
Παράθεση:
Η αρθογραφία των αναγνωστών αποτελεί ένα στοίχημα που έχουμε βάλει προσδοκώντας να αποτελέσουμε ένα χώρο που δεν θα αναπαράγει απλά μια είδηση, άλλα ένα χώρο στον οποίο άνθρωποι με άποψη και ευαισθησία θα καταθέτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους που πηγάζουν από την τοπική, την ελληνική και την διεθνή επικαιρότητα. Με εξαίρεση γραφές ρατσιστικές, υβριστικές και γενικότερα γραφές που αντιτίθενται στις αρχές του ανθρωπισμού της φυσικής και κοινωνικής ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας του καθενός, και φυσικά γραφές - δελτία τύπου κομμάτων και κομματικών στελεχών, όλες οι άλλες είναι καλοδεχούμενες και δημοσιεύσιμες ακόμα κι αν οι δημιουργοί του ιστοχώρου διαφωνούν κάθετα μ' αυτές.
Ούτε τα προηγούμενα άρθρα αντανακλούν την "άποψη" μας παρά μόνον του αρθρογράφου! Ακόμα κι όταν ο διαχειριστής και ο αρθρογράφος ταυτίζονται...
 
 
#6 ΑΠ: Νόμος είναι το δίκιο το δικό σου;Τόλης Βουρβουτσιώτης 18-03-2011 15:33
Παράθεση:
Όταν (σπανίως) θεωρήσουν ότι έγινε και κάτι σωστό, τότε αυτό είναι αυτονόητο και δεν αξίζει ούτε αναφορά...έως...Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πιο βρώμικη πολιτική.
Εγώ μπορώ να σκεφτώ μία: αυτών που θεωρούν a priori σωστό οτιδήποτε εκπορεύεται από συγκεκριμένες παρατάξεις, πολιτικές, ή άτομα, και ουδέποτε κάνουν κάτι λάθος. Γιατί για τους άλλους μπορώ να υποπτευτώ προσωπικό συμφέρον και σκοπιμότητες, γι' αυτούς είμαι σίγουρος.
Δεν εκλαμβάνω το κείμενο ως "απάντηση" σε προηγούμενο δικό μου, αν και ο τίτλος θα οδηγούσε σ' ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αν κάνω λάθος διαφωτίστε με!
 

2009©Kavalacity.net