Εκτύπωση

Πίσω από τον ΕΟΠΥΥ

Συγγραφέας: Βάννα Βουρβουτσιώτου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
vannavour

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο και να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις.

Αγαπητοί συν-πολίτες ενός κράτους σε κατάρρευση, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, ασθενείς και υγιείς, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η υγεία θα έμενε αλώβητη από την επίθεση του μνημονίου; (και δεν με ενδιαφέρει αν είναι το μνημόνιο ή οι κυβερνώντες ή όποιος άλλος θέλετε –ο θυμός παραμένει ο ίδιος-).

Σ΄ αυτή την μάχη, ασθενείς και ιατροί είναι από την ίδια πλευρά,

και όχι αντιμαχόμενοι όπως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν. Και είναι η ώρα, να αναρωτηθούμε αμφότεροι, τι υγεία έχουμε και τι υγεία θέλουμε.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ΔΕΝ έχουν όλοι οι γιατροί παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, γιατί δεν τα παίρνουν όλοι από προμήθειες, φαρμακευτικές εταιρείες, φακελάκια, κτλ, όπως και ο υπόλοιποι πολίτες δεν είναι όλοι λαμόγια, φοροφυγάδες, τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, φυγόπονοι ιδιωτικοί και… δεν έχει τέλος αυτή η λίστα. Αμφότεροι προσπαθούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια να πληρώνουμε έγκαιρα τα δάνεια μας, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε καλύτερες συνθήκες από ότι οι γονείς μας (ξέρω ότι αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα αλλά δεν είναι του παρόντος)

Σήμερα λοιπόν, και ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κάθε μήνα ουκ ολίγα στα ταμεία τους, οι υπηρεσίες υγείας που τους παρέχονται είναι ολοένα και πιο χαμηλής ποιότητας, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κάθε είδους ιδιωτικά κέντρα, ιατρεία κτλ, και μόνο αν μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη αυτή η κατάσταση αλλάζει προς το θετικότερο. ΓΙΑΤΙ η υπηρεσία υγείας έγινε σκόπιμα προϊόν εμπορεύσιμο από κοινωνικό λειτούργημα (επίσης και γι’ αυτό οι ευθύνες είναι μοιρασμένες σε γιατρούς πολίτες και κυβερνήσεις). Σ’ αυτή λοιπόν την ομολογημένη απ΄ όλους όχι καλή κατάσταση έρχεται το μνημόνιο και μας στερεί και την τελευταία υπόνοια κοινωνικού κράτους. Παιδεία και υγεία κοστίζουν ακριβά και αφού χρωστάμε δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις άσχετα αν ολοι μας πληρώνουμε αδρά και για τα δύο.

Έτσι λοιπόν γεννηθήτω ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ ( ο νέος οργανισμός παροχής υγείας που θα περιλαμβάνει ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, το 92% των ασφαλισμένων!!!), οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η κατάργηση κάποιων… ο φόβος και ο τρόμος για την επόμενη μέρα. Το τοπίο θολό. Κανένας δεν λέει τι θα γίνει, τι θα ισχύει, και μας κοροϊδεύουν με την καραμέλα ότι ο ασθενής θα επιλέγει τον γιατρό του ότι δεν θα υπάρχουν λίστες αναμονής για ραντεβού.

Με τις καραμέλες όμως εύκολα πνίγεσαι! Γι’ αυτό λοιπόν ρωτώ:

  • Όταν οι γιατροί θα αμείβονται με χίλια ευρώ στην καλύτερη περίπτωση μικτά με συμβάσεις έργου,
  • Όταν μόνο κάποιοι -λίγοι- ( συγκεκριμένα 27.000) θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥ,
  • Όταν τα νοσοκομεία θα στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού (δες το «μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις») και υλικών,
  • Όταν ο πολίτης θα φτωχαίνει ολοένα και περισσότερο (περικοπές μισθών και κάθε είδους επιδομάτων),

ποιος θα πληρώνει για το ακριβό προϊόν που λέγεται υπηρεσία ΥΓΕΙΑΣ?

Η εύλογη απάντηση είναι: Κανείς.

Τότε τι δουλειά έχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και οι τράπεζες να προσφέρουν πακέτα οικονομικά που καλύπτουν τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας του μέσου ασθενή; προσέξατε πως αυτοί οι πάροχοι δεν είναι γιατροί;

Τι ποιότητα θα έχουν αυτές οι υπηρεσίες αφού παρέχονται με μοναδικό κριτήριο να βγάλει κάποιος κέρδος;

Πως οι γιατροί–εργάτες (γιατί θα δουλεύουν με το κομμάτι) θα ασκήσουν την επιστήμη τους που διέπεται από κανόνες, τόσο επιστημονικούς όσο και δεοντολογικούς, σωστά; Και αν αυτό το μοντέλο δούλευε, γιατί το ΙΚΑ έχει αποτύχει παταγωδώς; (χαμηλά αμειβόμενοι γιατροί, και γρήγορη διεκπεραίωση ασθενών)

Ασφαλισμένοι και γιατροί λοιπόν έχουμε μόνο να χάσουμε από όλη αυτή την ιστορία και αυτό που χάνουμε δεν είναι μόνο λίγα ευρώ από την τσέπη μας αλλά η αξιοπρέπειά μας και τα στοιχειώδη κοινωνικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε παιδεία, δεν έχουμε υγεία, δεν έχουμε δρόμους (πληρώνουμε σε ιδιώτες για να τους διαβούμε), γιατί τους ανεχόμαστε ακόμα; Είναι ο καιρός της μάχης αυτός, ο καιρός που συμμαχούμε, ο καιρός που πρέπει να φωνάξουμε: φτάνει πια. Γιατί είναι η δική μας ζωή αυτή και εγώ τουλάχιστον δεν την εκχωρώ εύκολα!

*Η Βάννα Βουρβουτσιώτου είναι φυσίατρος

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Πίσω από τον ΕΟΠΥΥAlexis St. 25-03-2011 16:08
Βάννα, να με συγχωρέσεις, αλλά έχω κάποιες βασικές διαφωνίες… με τα μάτια του "πελάτη".
Όχι στην ουσία του κειμένου σου, κανείς δε θέλει χαμηλής ποιότητας υγεία. Διαφωνώ στη σύνδεση που κάνεις "της ποιότητας της υγείας" με την αμοιβή του γιατρού.
Μία γρήγορη ιστορία: ζευγάρι απευθύνθηκε σε γιατρό για μικροεπέμβαση στον καρπό της κοπέλας… χρόνος επέμβασης: 15 λεπτά… κόστος επέμβασης: 800 €. Στην ερώτηση του άντρα "γιατί τόσα πολλά γιατρέ;" η απάντηση ήταν "κοίταξε να δεις, μέχρι πέρσι έπαιρνα 200 € αλλά ο κόσμος δεν εκτιμούσε τη δουλειά μου κι έτσι ανέβηκα στα 800…".
Μη βιαστείς να μιλήσεις για μεμονωμένη περίπτωση γιατί

1. δε μπορώ να σκεφτώ άλλο επάγγελμα που θα άκουγες τον παραπάνω διάλογο και μάλιστα… τόσο ευθαρσώς…
2. ναι, οι γιατροί βγάζουν χρήματα! Και πολλά! Δεν έχουν όλοι βίλες αλλά σίγουρα βγάζουν πολλά περισσότερα από έναν απλό εργαζόμενο και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν "δικαιολογούντα ι" από τις σπουδές αλλά κυρίως από το λειτούργημά τους.
Ας κάνω και μερικούς αυθαίρετους υπολογισμούς… 30€ την επίσκεψη (ή μήπως 50… ή μήπως 100…) x 5 επισκέψεις ημερησίως (ή μήπως 15… ή μήπως 40…) = 150 €… x 20 ημέρες το μήνα = 3.000 €! Αυτά, επιεικώς, με το μίνιμουμ των τιμών (στα μάτια τα δικά μου)… φαντάζομαι το medium είναι καμιά 10άρα χιλιάρικα ενώ το maximum με τρομάζει και δε θέλω καν να το πω. Αυτά, χωρίς τα "extras" από ΙΚΑ, ΜΙΚΑ ΣΥΚΑ και εγώ δεν ξέρω από πού αλλού έχουν συμβάσεις.
3. "Δεν είναι όλοι οι γιατροί λαμόγια"; Φυσικά! Δεν είναι! Αλλά όχι και συγκρίσεις με τα υπόλοιπα επαγγέλματα… αυτό που λες είναι σωστό για το μανάβη, τον καθηγητή, το σεκιουριτά… που θα σου κόψουν 10 αποδείξεις και δε θα σου κόψουν 2… λυπάμαι αλλά τόσα χρόνια συναναστροφής με γιατρούς (είπαμε…σαν απλός "πελάτης"…) δεν πήρα ούτε μία απόδειξη!! Ούτε μία!! Και δεν ακούω κουβέντα για το "γιατί δε ζήτησες"… είναι απλώς γελοίο…

Οι ασθενείς και οι γιατροί είναι μαζί. Οι πολίτες και οι γιατροί είναι απέναντι. Γιατί είναι πολύ "δύσπεπτη" η άποψη πως ένας γιατρός των 1.000 € μεικτά (όσα δηλαδή σχεδόν ένας νορμάλ εργαζόμενος πλέον) δε θα μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του… ειδικά αν "δεσμεύεται" από τη φιλανθρωπία (αγάπη προς τον άνθρωπο) που του "επιβάλλει" η επιλογή του επαγγέλματός του.
Υ.Γ. Ξέρω πως ίσως να αισθάνεσαι λίγο αδικημένη από αυτές τις απόψεις και σε πως κακώς σε παίρνει και σένα η μπάλα… αλλά πρέπει να σου πω πως αυτές οι απόψεις νομίζω εκφράζουν τους περισσοτέρους και πως η μπάλα είναι πολύ μεγάλη!!!!!
 
 
+1 #2 αυτόκλητος δικηγόρος ! (τι να κάνω, αδερφή μου είναι... :))Τόλης Βουρβουτσιώτης 26-03-2011 13:24
στο minimum που θέτεις, όχι μόνο ο γιατρός, αλλά ο καθένας πρέπει να κλείσει το "μαγαζί" του και ν' ασχοληθεί με την κηπουρική. Αν σκεφτείς πόσα "πάγια" έχει ένα ιατρείο (αλλά κι ένας οποιοσδήποτε τύπος επαγγελματικου χώρου), από ενοίκια, ρεύματα, κοινόχρηστα κλπ, κι αν προστέσεις και την αυτασφάλιση που έχει ο επαγγελματίας, +τις αποσβέσεις σε πάγιο εξοπλισμό ο οποίος πρέπει να "βγει" σε μια τριετία γιατί αν θες να είσαι μέσα στις εξελίξεις της δουλειάς σου πρέπει να τον αλλάξεις (βία στα πέντε χρόνια), +την δια βίου μάθηση που στην ιατρική είναι επιβεβλημένη...
Αν σ' όλα αυτά προσθέσεις και το βάρος της προσωπικής ευθύνης που έχει ο "γιατρός" προς τον "ασθενή" του, νομίζω οτι θα πρέπει να ξαναδούμε λίγο τα νούμερα που αναφέρεις.
 
 
+1 #3 Ο ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔ 27-03-2011 09:22
Αγαπητή φίλη Βάννα συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες.Θα σταθώ όμως όχι στο τι έκαναν οι άλλοι μέχρι τώρα αλλά στο τι δεν κάναμε εμείς τόσα χρόνια αν και βλέπαμε την αρρωστημένη κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου.Δε βγήκαμε να φωνάξουμε(κάποι οι απλώς ψυθιρίζαμε) στην κοινωνία ως επιστήμονες και συνδικαλιστές ότι η υγεία οδεύει ασφαλώς προς κατάρρευση λόγω αμετροέπειας στις δαπάνες ,λόγω διαφθοράς στο Δημόσιο,λόγω της κατευθυνόμενης επ'αμοιβή συνταγογράφησης που οδήγησε και οδηγεί ακόμη σε αντικατάσταση φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων από νέα αμφιβόλου αποτελεσματικότ ητας αλλά πολλαπλάσιας τιμής( π.χ αντικατάσταση αντιδιαβητικού Glucophage 2,5e από Zomarist 73e !!!, φαρμάκου για το ουρικό οξύ Zyloric 1,50e από Adenuric 53e !!! κ.α.)και κάποιους σε ονειρεμένες διακοπές-συνέδρ ια στην Κούβα και τις Μαλδίβες.
Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων ερχόταν με μαθηματική ακρίβεια και έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι διότι ενώ διαβλέπαμε ότι ήταν μια διογκούμενη "φούσκα" δε κάναμε τίποτε ουσιαστικό για να τη σταματήσουμε,ίσ ως διότι ωφελούμαστε κι εμείς από αυτή την κατάσταση ως κρίκος της αλυσίδας.
Οι λειτουργοί του χώρου της υγείας δε συνειδητοποιήσα με τόσα χρόνια ότι απλά αποτελούσαμε εργαλεία των πολυεθνικών εταιριών που μας πετούσαν το κόκκαλο για να πάρουν το φιλέτο ,ασκώντας φοβερά επιθετικές πολιτικές για την προώθηση των "προιόντων" τους ,εκβιάζοντας τους ιατρικούς αντιπροσώπους να πιάσουν "στόχους" με απειλή απόλυσης αν δεν τα καταφέρουν,προσ εγγίζοντας τους ιατρούς με τις μεθόδους που ξέρεις και ξέρω.
Προσωπικά δε βλέπω και σήμερα που κατέρευσε το σύστημα και απλώς διαχειριζόμαστε τη χρεωκοπία μας φωνές δυνατές να τα καταγγέλουν αυτά ,για να μην πω ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση απλώς λίγο πιο "προσεκτικά"...
Γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από την Πολιτεία και πολλά ,απλώς να συνειδητοποιήσο υμε ότι Πολιτεία είμαστε ΚΑΙ εμείς ,να ισχυροποιήσουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα (Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους)τα οποία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εκ νόμου αποτελούν συμβούλους της πολιτείας σε θέματα υγείας και να απαιτήσουμε να λαμβάνονται υπ'όψιν οι εισηγήσεις μας ,αρκεί να πείθουμε κι εμείς για τις ειλικρινείς διαθέσεις μας.
Υ.Γ Ελπίζω σύντομα να τα πούμε και από κοντά.
 
 
#4 ΑΠ: Πίσω από τον ΕΟΠΥΥΠέγκυ Παπαδοπούλου 27-03-2011 18:13
Θα ήθελα απλώς να υπογραμμήσω αυτά που επισημαίνει ο Τόλης. Με 1000 ευρώ μηνιαίως ένας ελεύθερος επαγκελματίας ούτε τα πάγια έξοδά του δεν καλύπτει. Εάν δε πρέπει να αποσβέσει και εξοπλισμό, άστα...
Το να επιδιώκουμε δε την εξίσωση προς τα κάτω, είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν ήδη γιατροί των 1000 Ε μηνιαίως, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι υποαμοιβόμενοι γιατροί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός....
Η ουσία δε του άρθρου, είναι τι ποιότητας παροχές υγείας θέλουμε....
 

2009©Kavalacity.net