Εκτύπωση

Παραδοσιακοί Οικισμοί: "Κατάρα" κι "ευλογία"

Συγγραφέας: Πάνος Παχίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
po
Στις 13-11-1978 εκδόθηκε το ΦΕΚ των παραδοσιακών οικισμών στο νομό Καβάλας. Μια μέρα που από τότε μόνο υποχρεώσεις μας έχει δημιουργήσει και μηδέν προτερήματα

η τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε κάποιο, γιατί πολύ απλά κανένας δεν μας έχει ενημερώσει για αυτά.

Όταν έγινε ο νόμος περί παραδοσιακών οικισμών, δεν υπήρχε η τεχνογνωσία και η ποιότητα υλικών που υπάρχει σήμερα. Ο νόμος πρέπει κατά κάποιο τρόπο να εξελιχτεί, π.χ.

τα ξύλινα κουφώματα που μας υποχρεώνουν να έχουμε στα σπίτια (που δεν έχουν καλή θερμομόνωση) πρέπει να μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αλουμίνια η πλαστικά κουφώματα σε χρώμα ξύλου έτσι ώστε να μην χρειάζονται τόσο πολύ συντήρηση και να εξοικονομούμε χρήμα και ενέργεια.

po1Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι στην τσέπη του κατοίκου ενός παραδοσιακού οικισμού είναι η επιβάρυνση του 80% της αποχέτευσης. Το κάθε σπίτι στο χωριό έχει τον κήπο του (μπαξέ). Η τιμή του κυβικού, ναι μεν να είναι καλή, αλλά όχι με την επιβάρυνση του 80% της αποχέτευσης να εκτινάσσει το συνολικό κόστος στα ύψη και να γίνεται εντελώς δυσβάστακτη. Πρόταση μας είναι: στο λογαριασμό, αναλόγως τα μέλη της οικογενείας να χρεώνονται κάποια κυβικά με την επιβάρυνση του 80% της αποχέτευσης (στατιστικά μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 1 κυβικό κάθε μέρα) και στα υπόλοιπα κυβικά να μην υπάρχει η επιβάρυνση του 80% γιατί πολύ απλά το νερό δεν καταλήγει στην αποχέτευση αλλά στον κήπο (μπαξέ). Ή, ακόμα καλύτερα, να βάλουμε δεξαμενές τις οποίες θα μας προμηθεύσει ο δήμος (βάζοντας σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ την αγορά των δεξαμενών) να εκμεταλλευτούμε ακόμα και τα νερά της βροχής. Λύση παρά πολύ καλή που χρησιμοποιείται σε μερη άνυδρα και καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού όλο το χρόνο με μηδέν κόστος. Καιρός είναι επιτέλους να αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποια καλά στοιχεία του να είμαστε παραδοσιακός οικισμός και όχι μόνο υποχρεώσεις με κόστος στις τσέπες μας στις δύσκολες εποχές που περνάμε (συντήρηση ξύλου, κόστος καύσιμων κλπ). Επιτέλους να μας ενημερώσει κάποιος για τα προτερήματα αυτού. Γιατί καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

 

Share

2009©Kavalacity.net