Εκτύπωση

Όπερα της πεντάρας

Συγγραφέας: Δημοσθένης Μπρούσαλης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(15 ψήφοι, μέση τιμή 4.73 από τα 5 αστέρια)

bb“…Τι περιμένουμε στην αγορά στο ΟΣΚΑΡ συναθροισμένοι; Είναι η όπερα να φθάσει σήμερα… ”

Με αυτά και με εκείνα έφτασε και στην πόλη μας η όπερα. Kαι όχι κάποια τυχαία, η Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, από τις σημαντικότερες του κόσμου. Και ξεκίνησε ξαφνικά καβγάς μεγάλος! Όχι για το αν η όπερα είναι καλή σαν είδος τέχνης, ούτε αν η επιλογή της Μετροπόλιταν είναι η καλύτερη.

Αυτά λίγο νοιάζουν τους περισπούδαστους επικριτές. Κανείς τους σχεδόν δεν εξέτασε αν το ίδιο το γεγονός είναι καλό, χρήσιμο, σημαντικό. Αυτό που τους ενδιέφερε μόνο,  είναι το πόσο θα μας κοστίσει ως Δήμος. Για την ακρίβεια πόσο ΑΚΡΙΒΩΣ θα μας κοστίσει. Γράφτηκαν λοιπόν απο κάποιους σελίδες ολόκληρες για τον ακριβή μέχρι πεντάρας, που λέει και ο Μπρέχτ, υπολογισμό το αναλυτικό κόστος. Πήραν τα κομπιουτεράκια φωτιά! Και έγιναν οι “μεγάλες αποκαλύψεις”. Μάλιστα, με αναφορά λεπτομερή στο

σε ποιόν θα πάει κάθε πεντάρα. Ονομαστικά! Έτσι, για να δείχνουμε με το δάκτυλο και αυτούς που θα κερδίσουν από όλη αυτή την ιστορία. Να ξέρουμε ποιους άλλους θα τιμωρήσουμε στην κεντρική πλατεία για το σκάνδαλο, μαζί βέβαια με την δημοτική αρχή.

Και ναι, προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα μείζον: “Η δημοτική αρχή ψεύδεται. Δεν θα στοιχίσει 700 ευρώ την παράσταση, όπως δήλωσε ο δήμαρχος!” μας αποδεικνύουν οι “λογιστές της όπερας”. “Στην πραγματικότητα, θα στοιχίσει 1.143 ευρώ και 37 λεπτά!” Τουτέστιν; 443 ευρώ και 37 λεπτά παραπάνω! (*) Δηλαδή θα πρέπει να κοπούν 17 (δεκαεπτά) ολόκληρα εισητήρια επιπλέον για να καλυφθεί η διαφορά! Εννοείται πως κανείς τους να υπολογίζει καν την πιθανότητα η πόλη μας να έχει και …χρηματικό κέρδος από τα εισητήρια, εκτός από ό,τι κερδίζει πολιτιστικά. Ούτε εξετάζουν την αξία του γεγονότος. Ούτε το ότι η πόλη μας παρουσιάζεται και ακούγεται σαν ένας από τους τόπους που φιλοξενούν το σημαντικό αυτό γεγονός. Και ας διεκδικούμε τον τίτλο μιας πόλης του πολιτισμού καθώς αυτός αναγνωρίζεται ένας από τους πυλώνες που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξή μας. Ούτε αποτιμούν την αντίστοιχη προβολή της Καβάλας από έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς σε ώρες υψηλής τηλεθέασης. Όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν τους “λογιστές της πεντάρας”. Καθώς κοστίζουν 443 ευρώ και 37 λεπτά παραπάνω από όσα ειπώθηκε, μην ξεχνιόμαστε.opera

Επιτρέψτε μου ένα απλό συμπέρασμα. Αν η όπερα έκανε 700 ευρώ, θα ήταν μία αποδεκτή ιδέα. Αλλά όχι και 1.143 ευρώ και 37 λεπτά! Αν είναι για τόσα, έ τελικά είναι μία απαράδεκτη ιδέα. Ακούω την δήμαρχο Βεροίας κα Ουσουλτζόγλου να δηλώνει περήφανη ότι στην δική της πόλη, έρχονται και από τις διπλανές για να απολαύσουν την εκδήλωση. Και τον δήμαρχο Λέσβου κο Βουνάτσο να λέει ότι όλο το νησί γιορτάζει και συμμετέχει. Και σκέφτομαι: Οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτός τόπου και χρόνου; Δεν έχουν κρίση; Δεν έχουν ανεργία; Δεν βλέπουν ότι όταν υπάρχουν προβλήματα δεν πρέπει να ακούμε όπερα; Για να μην πω, δεν πρέπει να γίνεται κανένα πολιτιστικό γεγονός;

Στην Αθήνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή έκανε πριν λίγο καιρό κάτι πρωτότυπο: νοίκιασε ένα διόροφο λεωφορείο όπως αυτά του Λονδίνου, το γέμισε μουσικούς και σολίστ της Λυρικής που περιδιαβαίνοντας τις πλατείες της πόλης, έκαναν στάσεις και τραγουδούσαν γνωστά κομμάτια από δημοφιλείς όπερες. Το έκανε για να φέρει την τέχνη κοντά στους απλούς πολίτες, μέσα στην κρίση. Καθώς η όπερα ξεκίνησε και σε πολλές χώρες παραμένει καθαρά λαϊκό θέαμα, απέχοντας πάρα πολύ από το να είναι “αριστοκρατικές φιέστες”! Η ιδέα είχε μεγάλη επιτυχία. Στην Αθήνα βέβαια που, όπως η Βέροια και η Μυτιλήνη, κατοικείται από ανθρώπους που δεν τους άγγιξε η κρίση. Που δεν καταλαβαίνουν πως όταν υπάρχουν προβλήματα κανεις δεν πρέπει να ασχολείται με τον πολιτισμό. Ευτυχώς που το λεωφορείο της Λυρικής δεν περνάει και από την Καβάλα: κουδούνια θα του κρεμούσανε κάποιοι. Με τις ντουντούκες και τα πλακάτ θα το περιμένανε! Αυτα όμως συμβαίνουν αλλού. Εδώ όμως στην πολιτιστικά ώριμη Καβάλα, αυτά δεν περνάνε. Εδώ υπάρχουν άγρυπνοι Λέοντες και Λεονταράκηα (ναι, με ήτα, όχι με γιώτα), που περιφρουρούν την τάξη, το σωστό, το πρέπον. Και δεν θα αφήσουν να περάσει έτσι, τέτοια εκτροπή. Αυτό έλειψε να επιτρέψουμε κάποιους να πάνε να παρακολουθήσουν όπερα – άκουσον άκουσον – σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Τι και αν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο. Πρέπει να τους κράξουμε, να τους λοιδωρήσουμε! Και κυρίως να καυτηριάσουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής που διανοήθηκε να μας φέρει όπερα μέσα στην κρίση.

Η συζήτηση στερείται σοβαρότητας. Και στο οικονομικό σκέλος της, αλλά κυρίως ώς προς το πραγματικό, το πολιτιστικό. Άραγε πόσο θα μειωνόταν η ανεργία στην Καβάλα, αν η πόλη δεν συμμετείχε; Πόσα μαγαζιά λιγότερα θα έκλειναν; Τι θα κερδίζαμε πραγματικά; Θαρρώ ότι με όλα αυτά αγγίζουμε την καρδιά, τον ορισμό του λαϊκισμού. Το προσεγγίζουμε με συλλογιστική του παζαριού του Σαββάτου: “Μάστορα, πόσο πάει το κιλό η όπερα; Aαα, φωτιά είσαι, αδελφάκι μου. Θα πάρω μπρόκολα!”

Η παραγωγή πολιτισμού είναι εξίσου υποχρέωση του κάθε Δήμου, όπως και όλα τα άλλα, τα καθημερινά. Όποιοι δεν το βλέπουν, ή όποιοι το βλέπουν αλλά το αποκρύπτουν εκ του πονηρού, έχουν σοβαρό θέμα ιεράρχησης, για να χρησιμοποιήσω μια μάλλον κομψή φράση. Ειλικρινά λυπάμαι για όλη αυτή την συζήτηση. Αισθάνομαι ότι προβάλλει μία στρεβλή εικόνα για την πόλη μας που δεν μας τιμάει.  Ούτε ως πόλη, ούτε ως κοινωνία που θέλει να θεωρείται πολιτιστικά ώριμη. Μας αδικεί. Η ποιότητα ζωής δεν μετριέται μόνο με πεζοδρόμια και κομμένα χόρτα. Μετριέται και με την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, την τέχνη που μπορεί να δώσει βαθιές ανάσες, ακριβώς μέσα στην κρίση. Πιστεύω πως καλύτερη στιγμή για την εκδήλωση αυτή, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί. Τώρα είναι η στιγμή και μακάρι να έχει συνέχεια. Μακάρι να την αγκαλιάσει η πόλη και να την στηρίξει, κόντρα σε όλους τους μίζερους, μικρόψυχους “λογιστές της πεντάρας” που τα κόβουν όλα μικρά σαν την σκέψη τους.  Κόντρα σε όποιους πιστεύουν πως κατέχουν πάντα την απόλυτη αλήθεια. Που μονοπωλούν την κοινωνική ευαισθησία, αρνούμενοι σε κάθε άλλον το δικαίωμα αυτό. Λες και τους παραδόθηκε, κληρονομικό δικαιώματι! 

Θα ήθελα κλείνοντας να αφιερώσω στους “λογιστές της πεντάρας”, μία φράση του Μπρέχτ όπου αναφερόμενος στο βιβλίο, την καλλιέργεια και τη τέχνη, λέει: “Η τέχνη δεν είναι ένας καθρέφτης που βάζουμε απέναντι στην πραγματικότητα, είναι το σφυρί που δίνει μορφή στην πραγματικότητα”. Για να συμπληρώσει προτρέποντας: “Πεινασμένε, πάρε ένα βιβλίο: είναι όπλο! ”

Share

Σχόλια  

 
-1 #1 ΑΠ: Όπερα της πεντάραςΓιάννης K. 19-10-2011 08:10
Ο κλασσικός αυτόκλητος υπερασπιστής της Πράσινης Τοπικής Σιμιτζικής Αυτοδιοίκησης κος Εθνικός Μακετίστας επι το έργον. (αλήθεια θα είστε τόσο θερμός υποστηρικτής και της επόμενης δημοτικής αρχής που δεν θα είναι πράσινη και δεν θα σας δινει έργα με ανάθεση;) Ωραίο το κείμενο σας, γεμάτο μισές αλήθειες.

1. Ποτέ και κανένας δεν εμποδίστηκε να παρακολουθήσει την όπερα όπως θέλετε να αφήσετε να αιωρείται! Η παρουσία της πορείας των αγανακτησμένων, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης κατέληξε στο ΟΣΚΑΡ για διαμαρτυρία και ενημέρωση, και τίποτα άλλο. Ούτε λιοντάρια ούτε λιονταράκηα κάνουν κουμάντο όπως στα προσωποπαγή αρχηγικά κόμματα στα οποία μετέχεται ώς ουρά! οι γενικές συνελεύσεις και μόνο αυτές!
2. Ξέρω οτι το ξεχάσατε! ο Δήμος παίρνει το 15% του αντίτιμου του εισιτηρίου, ΟΧΙ ολόκληρο. Άρα δεν είναι 17! Για να βγάλει τα έξοδα ο Δήμος, γιατί κάτι για κέρδος αφήνετε (πάλι ) να αιωρείται, με μαθηματικά δημοτικού πρέπει να πουλήσει περίπου 3300 εισιτήρια των 25€ (12500€ ΔΙΑ 3,75€ που είναι το ποσοστό του ανά εισιτήριο= 3333,33€ για να γίνω ο μπακάλης που γράφετε) Κάπου στα 300 εισιτήρια ανα παράσταση. Μας κοροιδεύετε?
3. Πολύ καλά τα λετε για τη τέχνη και τον πολιτισμό. Ας ερχόταν ο Κος Κυριακού να νοικιάσει το ΟΣΚΑΡ (να του το δώσει τζάμπα ο χουβαρντάς για το πολιτισμό Δήμαρχος) και να κόψει και να πάρει τα εισιτήρια που θα του έδινε απλόχερα το κοινό της πόλης. Δεν θα υπήρχε καμιά ομάδα να διαμαρτύρεται από έξω! Όμως το να αναλαμβάνει ο Δήμος το ρίσκο της παράστασης σε μια εποχή που δεν έχει πληρώσει το επίδομα απορίας στους κολασμένους αυτής της πόλης, που το Δημοτικό Ωδείο άνοιγει με ενάμιση μήνα καθυστέρηση, και όλες οι δημοτικές αίθουσες που στέγαζαν εκδηλώσεις που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό ζητάν ενοίκιο που δεν μπορεί να αντέξει η τσέπη κανενός εικαστικού, σε μια εποχή που δημοτικοί υπάλληλοι είναι 5 μήνες απλήρωτοι (βλέπε παιδικούς σταθμούς) δεν είναι μόνο ντροπή αλλά είναι και πρόκληση. Και δεν είναι θέμα όπερας όπως θέλετε να αφήσετε να αιωρείται: Και το Μητροπάνο να έφερνε με τέτοιου είδους συμφωνία, πάλι εκεί έξω θα ήμασταν.
 
 
-1 #2 ΑΠ: Όπερα της πεντάραςΑναστασια 19-10-2011 11:16
Λεμε ναι στην παραγωγη πολιτισμου και ειδικα οταν ειναι τοσο μικρο το κοστος και ενα τοσο σημαντικο γεγονος που τιμα την πολη μας. Δεν ειδα παντως αυτους που διαμαρτυρονται να κανουν το ιδιο για το ξηλωμα και χτισιμο των, χωρις ουσια, διαβασεων, των καθε ειδους πανηγυριων, τις επιχορηγησεις για καθε συλλογο χωρις δραστηριοτητα, για τις σπαταλες και την κακοδιαχειριση. Και δεν ειμαι ουτε με τον δημαρχο, ουτε υπερ του δημαρχου, και ειμαι και αγανακτισμενη που αγανακτησα με τις μονομανιες και τα καπελωματα της πλατειας! Για αυτο μεινανε τρεις και ο κουκος!
 

2009©Kavalacity.net