Εκτύπωση

Αιολικό πάρκο Θάσου

Συγγραφέας: ThW.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(7 ψήφοι, μέση τιμή 4.43 από τα 5 αστέρια)

Λίγες μέρες πριν , είδα ένα άρθρο, για ένα σχέδιο Γαλλικής Εταιρίας, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Θάσο.

aioliko1Η εταιρία Eolfi- Ανεμος Ελλάς , θυγατρική της γαλλικής Veolia, παρουσίασε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, το σχέδιό της για την δημιουργία αιολικού πάρκου, με 28 ανεμογεννήτριες και παραγωγής 72-84 ΜW ηλεκτρ. ενέργειας, στις περιοχές Σουμαδότοποι-Κέδρα-Πεύκα -Σπαθί-Σταυρός -Τούμπα-Αγ.Αθανάσιος. aioliko2Η εταιρία δεσμεύετε για την συντήρηση των ορεινών και δασικών δρόμων , την απασχόληση ντόπιων εργατών και τοπικών εταιριών, να τηρήσει τις απαιτούμενες αποστάσεις από οικισμούς για τυχόν όχληση από θορύβους. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην γεωργία και την ορνιθοπανίδα.

Προσπάθησα να ψάξω να βρώ στοιχεία για την Eolfi-Ανεμος Ελλας. Μπερδεμένα πράγματα. Θυγατρική της γαλλικής Eolfi, που είναι θυγατρική της γαλλικής Veolia. Επίσης η Veolia

το 2009 μαζί με την ΜIG, δημιούργησαν την εταιρία, Veolia-MIG Greece. Ενα μπέρδεμα εταιριών-μετόχων.Ποιος είναι τι, ποιος ανταγωνίζεται ποιόν...

Οι τεράστιες, εισαγόμενες ανεμογεννήτριες θα εξελιχθούν σε εργαλείο μη αντιστρέψιμης υποβάθμισης και ομογενοποίησης του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος του νησιού αλλά και καταβύθισης της οικονομίας της, πλήττοντας τον τουρισμό και της (με οποιοδήποτε τρόπο νοούμενες) αξίες της γης.

Δεν συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό έχει τεκμηριωθεί στην διεθνή βιβλιογραφία, σε σχετικές δημοσιεύσεις και κυρίως στην πράξη π.χ. από το γεγονός ότι η Γερμανία, με δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες αδυνατεί να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικούς ή λιθανθρακικούς σταθμούς, ακόμη και υπό τη σκιά του ατυχήματος στην Ιαπωνία.

Ρεύμα θα υπάρχει μόνο όταν φυσάει.

Ιδανικές συνθήκες δεν είναι να φυσάει πολύ, είναι να φυσάει συνέχεια. Ιδανικά 6 μποφόρ, 40-45 χλμ. την ώρα. Και να μην κάνει κόλπα όπως να μην φυσάει για 1-2 εβδομάδες, ή να πηγαίνει από τα 7 μποφόρ στο 1 σε 12 ώρες. Ούτε να φυσάει 9 μποφόρ 3-4 μέρες στην σειρά. Ούτε τότε δουλεύουν οι φτερωτές. Ο ιδανικός καιρός είναι να φυσάει 6αράκι όταν υπάρχει ζήτηση για ρεύμα. Ο ιδανικός καιρός μετριέται με την διαθεσιμότητα (τι ποσοστό απόδοσης σε μεγαβατώρες πετυχαίνεις, σε σχέση με την μέγιστης θεωρητικά απόδοση με 24 ώρες και 365 μέρες λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει περί το 22 με 24%. Τα αιολικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ισχύ βάσης. Μπορούν, σε μικρές δόσεις να συνυπάρξουν με το δίκτυο, αλλά η ενεργειακή τους συμβολή είναι πολύ μικρή σε σχέση με το κόστος τους. Και εάν κανείς πάει να τα χρησιμοποιήσει για υποκατάσταση ισχύος βάσης, θα ανακαλύψει, όπως οι Γερμανοί, ότι το κόστος θα ανεβαίνει εκθετικά και απαγορευτικά. Η Ε.ΟΝ το έχει πει από το 2005.

Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα πανάκριβο

Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα ούτε στην τοπική ούτε στην Εθνική οικονομία, γιατί πέραν του ότι στήνονται με λεφτά του δημοσίου (είναι επιδοτούμενα), το δημόσιο, δηλαδή εγώ και εσύ, είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε το ρεύμα σε διπλάσια και τριπλάσια εγγυημένη τιμή, τα επόμενα είκοσι χρόνια, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των ιδιοκτητών. Είναι το λεγόμενο πράσινο τέλος. Πέραν αυτού όμως τώρα αναγκάζεται η ΔΕΗ να αυξήσει την τιμή του ρεύματος κατά 19% από 01/01/2012 ακριβώς γιατί θα πρέπει να αγοράζει το ρεύμα των ΑΕΠ, σε τιμή πάνω της τιμής που τώρα πουλά την δική της παραγωγή.

Η παρουσία των αιολικών πάρκων, στα βουνά της Θάσου, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αισθητικής στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στον τουρισμό. Η Θάσος είναι ένα νησί όπου κυριαρχεί ακόμα η ηρεμία, το καθαρό περιβάλλον και η χαμηλή βιομηχανική όχληση. Τώρα με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ορατές και μη ορατές βουνοκορφές, είναι σίγουρη η υποβάθμιση του τουρισμού.

Φανταστείτε κατι τέτοιο: Τι ωραία θέα που θα αντικρίζουμε ερχόμενοι με το ferry!!

aioliko3

Και τι πιο ωραίο από να κάνεις περιπάτους ανάμεσα στα φουρφούρια!

aioliko4

Επίσης αν παρατηρήσετε το χάρτη, η βόρεια πλευρά, όπου θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, είναι η μόνη εναπομείνασα περιοχή με πράσινο…ακόμα. Αναγκαστικά θα γίνουν και υποστηρικτικά έργα. Θα χρειαστεί η παραγόμενη ενέργεια να οδηγείται μέσω υπογείου δικτύου, για να διοχετευθεί μετέπειτα στο Σύστημα.

aioliko5

Απορώ ποιος κάτοικος της Θάσου , θα πάει να «βοηθήσει» στην καταστροφή του Υψάριου? Γιατί οι θέσεις απασχόλησης μόνο γι΄αυτό θα είναι,

aioliko6

και για να μαζεύει και κανα πουλί.

Ατύχημα όρνιου στην Κρήτη.

Και επειδή σας ζάλισα με όλα αυτά, ας ακούσουμε και κάτι μελωδικό

Ηχος ανεμογεννητριών από τα 900 μέτρα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ

(θα έχει και …συνέχεια)
ThW

Share

2009©Kavalacity.net