Εκτύπωση

Αιολικά Πάρκα Θάσου (2)

Συγγραφέας: ThW.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 3.00 από τα 5 αστέρια)

aiolika-thassosΠρος όλους τους δημότες της Θάσου αλλά και προς τον κ. Χατζηεμμανουήλ, σχετικά με την επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο προ ημερών.

Πριν λίγες ημέρες δόθηκε σε δημοσιότητα, επιστολή σχετικά με τα αποτελέσματα του ισολογισμού του 2010 και τον απολογισμό του Α’ 10μήνου του 2011. Θέλω μόνο να αναφερθώ στην παράγραφο όπου επί λέξη αναφέρετε:

Αναζητούμε την εξασφάλιση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών για το νησί μας, για τους κατοίκους του, όπως για παράδειγμα αυτών των ανανεώσιμων πηγών της πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό.

Σε προηγούμενο άρθρο μουαναφέρθηκα ή καλύτερα προσπάθησα να ενημερώσω τους δημότες της Θάσου, για το σχέδιο Γαλλικής Εταιρίας να τοποθετήσει 28 ανεμογεννήτριες παραγωγής 72-84 MW στο βόρειο τμήμα της Θάσου,( όπως φαίνεται και στον χάρτη), και το οποίο παρουσιάστηκε στο Δ.Σ.Θάσου. Σύμφωνα με το σχέδιο λοιπόν οι ανεμογεννήτριες (Α/Γ) θα εγκατασταθούν στο Βόρειο τμήμα της Θάσου και συγκεκριμένα, στις περιοχές Σουμαδότοποι-Κέδρα-Πεύκα -Σπαθί-Σταυρός -Τούμπα-Αγ.Αθανάσιος. Το μόνο πλέον πράσινο τμήμα που απέμεινε. Το πρώτο που αντικρίζει κανείς ερχόμενος στο λιμάνι. Θα ήθελα λοιπόν να λάβετε υπ΄όψιν σας ότι:

ΑΙΟΛΙΚΑ-Φ/Β

Τα αιολικά είναι μία απάτη. Παράγουν ρεύμα όταν φυσάει, (ιδανικές συνθήκες δεν είναι να φυσάει πολύ αλλά να φυσάει συνέχεια) αλλά το ρεύμα αυτό είναι βασικά άχρηστο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει συμβατικό ρεύμα, δεν εξοικονομεί λεφτά, δεν κάνει τίποτα. Κάνει πλούσιους αυτούς που πουλάνε ανεμογεννήτριες, τους διαπλεκόμενους “επιχειρηματίες της αρπαχτής” και τους κατά τόπους “διευκολυντές” τους. Άλλο εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς και άλλο ηλεκτροπαραγωγή. Μεγάλη διαφορά.

Ο αέρας είναι τσάμπα αλλά το αιολικό ρεύμα που πληρώνουμε εμείς ..πανάκριβο.

Κανείς δεν θέλει το ρεύμα από τα αιολικά γιατί είναι ακριβότερο από το συμβατικό ρεύμα. €35 την μεγαβατώρα είχε χοντρική το ρεύμα όταν ήρθε το Πασόκ, €90-€100 το δίνουν χοντρική οι αιολικοί “επενδυτές”. Την διαφορά,κ. Δήμαρχε την πληρώνεις εσύ, και οι δημότες σου και εγώ και όλοι, στο “τέλος υπέρ ΑΠΕ. Και για να μην το πάρεις χαμπάρι, φούσκωσαν την χοντρική τιμή στα €60 για να μην πολυφαίνεται το καπέλο. Και είναι υποχρεωτικό! Είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις το καπέλο. Σαν να πουλιέται παγωτό στην Θάσο για €2, αλλά να είσαι υποχρεωμένος να πας στην Καβάλα, με δικά σου έξοδα, και να το αγοράσεις, το ίδιο ακριβώς παγωτό για €4, ή €5 (συν την βενζίνη και το ferry πήγαινε-έλα). Ανώμαλο!! Φαντάσου λοιπόν 5.000.000 νοικοκυριά να πληρώνουν, υποχρεωτικά, καπέλο στο ρεύμα. Αυτό δεν είναι επένδυση, είναι φόρος!

Ποιος κερδίζει;; Κερδίζει ο “επενδυτής”" που εγώ τον αποκαλώ “νόμιμο κλέφτη”. Κερδίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος που στο έφερε και τα έχει πιάσει για να το σπρώχνεις. Θα κερδίσει ο χωματουργός και ο μπετατζής που θα καταστρέψουν την Θάσο. Θα κερδίσει ο εργάτης στην Δανία ή την Γερμανία ή την Ισπανία που τα φτιάχνει. Θα κερδίσει η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία που τα εξάγουν.

Ποιος χάνει; Πρώτα από όλα η τσέπη ολονών μας. Εμείς πληρώνουμε, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, χειρότερα από διόδια, μπαίνει στο ρεύμα το καπέλο. Χάνει η Θάσος που θα γίνει σαν καναπεδάκι με μεταλλικές οδοντογλυφίδες, και εγώ που δεν θα ξαναπάω στον μαγευτικό όρμο της με φουρφούρια πάνω από το κεφάλι μου. Χάνουν τα γεράκια που θα αλέθονται από τις φτερωτές. Χάνουν τα παιδιά σου, γιατί αυτά θα μεγαλώσουν περιτριγυρισμένα από σαβούρες στα νησιά και στα βουνά. Οι “εκατοντάδες εκατομμύρια” επενδύσεις δεν είναι για μας, για τους ξένους που μας εξάγουν τις σαβούρες είναι. “Σαβούρες” επειδή

 1. θα τις βλέπεις,
 2. θα τις ακούς,
 3. θα τις μοσχοπληρώνεις, και
 4. θα παράγουν ασήμαντο ρεύμα.

Ο τσάμπα αέρας είναι πανάκριβο ρεύμα σε καιρό χρεοκοπίας, ύφεσης, αποβιομηχάνισης, και κλεισίματος φτηνών φυλλάδων. Και δεν θα υπήρχε αιολικό ρεύμα, εάν δεν ήταν Ε-ΠΙ-ΔΟ-ΤΟΥ-ΜΕ-ΝΟ. Και δεν θα με ένοιαζε ότι ήταν επιδοτούμενο εάν τουλάχιστον ήταν "ρεύμα" και όχι "στοχαστικό ρεύμα". Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αυξάνει την τιμή στα πάντα. Από εισιτήρια, μέχρι την λεμονάδα στο καφενείο. Σε καιρό φτώχειας, οι αυξημένοι λογαριασμοί και οι εισαγωγές άχρηστων πραγμάτων, μας κάνουν ακόμα φτωχότερους. Τι ομορφιά θα έχει μπαίνοντας στο λιμάνι να βλέπεις τις οδοντογλυφίδες στο βουνό ή μήπως τα ζευγαράκια θα προτιμήσουν να κάνουν ρομαντικές βόλτες ανάμεσα στα φουρφούρια????

Το τοπίο ΜΑΣ, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σας συμβουλεύω να δείτε τι έκαναν σε Νάξο, Κεφαλονιά, Χίο, Αποπηγάδι, κλπ. Για όποιον θέλει μπορεί να δεί το μέγεθος των αιολικών και το στήσιμο τους στο επίσημο site της Veolia http://eolfi.veolia.com/en/

Τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά αντικαθιστούν καλλιέργειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καταστροφή των λιγοστών παραγωγικών πόρων της χώρας, της γεωργικής γης και του αγροτικού και φυσικού τοπίου, αλλά κυρίως του ήθους των ήδη εκμαυλισμένων από τις στρεβλές επιδοτήσεις αγροτών.

Η Ελλάδα πρέπει φυσικά να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Πώς όμως; Καταστρέφοντας τη γεωργική γη και διατηρώντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα; Και γεωργική γη δεν είναι μόνο η γη υψηλής παραγωγικότητας. Είναι και η παραγωγή αρωματικών φυτών σε «υποβαθμισμένα» εδάφη και η μεταποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι επίσης η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων που μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ.

Επίσης, το ρεύμα του φ/β, είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει ο ΔΕΣΜΗΕ έναντι €390/MWhr, όταν το λιγνιτικό κάνει δεν κάνει €39. 1.000% αέρα. Και το πληρώνουμε εμείς, υποχρεωτικά. Και μάλιστα για διαθεσιμότητα 5 ωρες την ημέρα. (Να κάνω αντιστοιχία με ένα λίτρο θασίτικο ελαιόλαδο???? Χαχαχα και μάλιστα αλλοιωμένου???) Εξάλλου, επένδυση είναι όταν βάζει κάποιος λεφτά, φτιάχνει κάτι (μόνος του ή με εργάτες που προσλαμβάνει και πληρώνει) και το πουλάει σε πελάτες που το θέλουν. Σε μια επένδυση, (πχ, ένα παγωτατζίδικο) κερδίζουν

 1. οι πελάτες, που αγοράζουν κάτι που θέλουν να αγοράσουν (ωραίο το παγωτό),
 2. οι εργάτες που βρήκαν απασχόληση,
 3. οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε γάλα,
 4. η βιομηχανία ζάχαρης που πουλάει ζάχαρη (αν και εμείς την εισάγουμε)
 5. ο Δήμος που εισπράττει τέλη,
 6. το Κράτος που εισπράττει φόρους,
 7. η Τράπεζα που εισπράττει τόκους και
 8. φυσικά, ο επενδυτής που κερδίζει

Όλοι κερδίζουν, αλλά δώστε βάση, κερδίζουν επειδή θέλουμε και αγοράζουμε και απολαμβάνουμε το παγωτό. Και δείτε και το http://www.rae.gr/geo/, να πάρετε και μια ιδέα για το μέλλον της Ελλάδας …

ΝΕΡΟ

Η Θάσος είναι ένα ευλογημένο νησί λόγω των πηγών του. Νερό άφθονο, ποιοτικό και φθηνό. Ο Δήμος ωστόσο έχει τα τρέχοντα έξοδά του. Λόγω των ελλειμμάτων, ή δεν θα έχει μετρητά για τρέχουσες υποχρεώσεις ή δεν θα βρίσκει λεφτά για κάποια βλάβη στο δίκτυο νερού που εν τω μεταξύ έχει φτιαχτεί. Και τα προβλήματα θα εμφανιστούν. Και τα παράπονα των κατοίκων ή και των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΘ θα οξύνονται. Και τότε θα εμφανιστεί μία εταιρία που θα προτείνει να πάρει αυτή την διαχείριση των νερών, θα χρεώνει πιο πολύ και πιο αυστηρά από τον Δήμο, θα πάρει και 2-3 από τους 5-10 υπαλλήλους, θα δώσει και κάποιο τέλος στον Δήμο, και θα έχει "ιδιωτικοποιηθεί" το νερό της Θάσου, και θα είναι κρίμα, γιατί το νερό εκτός από κοινό αγαθό, ήταν μια χαρά μέχρι που η διαχείρισή του έφυγε από τις Κοινότητες και πήγε σε υπαλλήλους που το βλέπουν το πράγμα και λίγο επαγγελματικά και απομακρυσμένα.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό,

 1. πρέπει να το πείτε.
 2. πρέπει να απαιτήσετε να μειωθούν τα διοικητικά Δημοτικά έξοδα που σχετίζονται με αυτό.
 3. πρέπει να ζητήσετε τη ευθύνη των νερών σε κάθε Κοινότητα να την έχει η Κοινότητα και όχι ο Δήμος,

γιατί ο Δήμος? Κάθε Δήμος, όχι μόνο ο δικός μας, ΜΗΝ αρχίσετε τα κομματικά σας, είναι λίγο Δημόσιο, με ότι αυτό σημαίνει. Και πολύ φοβάμαι ότι και να το πείτε, θα σας αγνοήσουν.

Ισως πάλι να μην προλάβουμε. Κάποια παράγραφος στο Μνημόνιο ή σε κάποιο μνημόνιο για κάποια δόση δανείου, θα έχει ψιλά γράμματα που θα λένε για εκχώρηση των νερών, θα το λένε και απελευθέρωση, ή Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα μας λένε για καλύτερη ποιότητα και παραμύθια. Ή θα έρθει δήθεν από την Περιφέρεια απόφαση ότι η Τάδε εταιρία θα φτιάξει τους βιολογικούς καθαρισμούς που είμαστε εμείς δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε, αλλά σε αντάλλαγμα θα πάρει και τα νερά. Βασικά θα πληρώνουμε το νερό 3, 5 και 10 φορές πιο ακριβά από ότι σήμερα. Η απογραφή είναι η προεργασία.

Προσπάθησα να ψάξω να βρώ στοιχεία για την Eolfi-Ανεμος Ελλας. Μπερδεμένα πράγματα. Θυγατρική της γαλλικής Eolfi, που είναι θυγατρική της γαλλικής Veolia. Επίσης η Veolia το 2009 μαζί με την ΜIG, δημιούργησαν την εταιρία, Veolia-MIG Greece. Ενα μπέρδεμα εταιριών-μετόχων.Ποιος είναι τι, ποιος ανταγωνίζεται ποιόν... Βρήκα ότι έκανε έργα στη Νάξο. Επίσης μιας και που η μητέρα Veolia είναι η πρώτη εταιρία παγκοσμίως σε διαχείρηση υδάτινων πόρων, αποχετεύσεων κλπ βρήκα τα κάτωθι (αντίστοιχες καταγγελίες βρήκα και σε Σκοτία, Αγγλία, κ.α.

Και Εντύπωση με κάνει η επιλογή της Veolia, η οποία είναι εξειδικευμένη και στα τρία Φ/Β, Αολικά, και Νερό. Τυχαίο?????

Και επειδή βρισκόμαστε σε καιρό…….ιδιωτικοποιήσεων, θα σας συνιστούσα να προσέξετε πάρα πολύ .

Με εκτίμηση και πολύ αγάπη για τη Θάσο

ThW

Share

2009©Kavalacity.net