Εκτύπωση

Διαίρει και βασίλευε

Συγγραφέας: Άννα Ουζούνη.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

EOPPY LOGOΜε αφορμή όλη αυτή την κουβέντα που έχει προκύψει για τον ΕΟΠΥΥ θέλω να γράψω κι εγώ τις σκέψεις μου, εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μου.

Αυτό που γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, με το διαίρει και βασίλευε στην Ελλάδα, έχει εφαρμοστεί επιτυχώς θα έλεγα παντού . Στην αρχή τα έβαλαν οι ιδιωτικοί με τους δημόσιους, μετά οι γιατροί με τους καθηγητές, οι μηχανικοί με τους εργάτες, η μεσαία με την κατώτερη τάξη και πάει λέγοντας…. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, θεωρώντας ο πολίτης, ότι ο γιατρός είναι ο αδίκως καλά αμειβόμενος εργαζόμενος, πιστεύει ότι κλαιγόμαστε απλά για μη χάσουμε τα κεκτημένα. Ωστόσο δε συνειδητοποιούμε, και αυτό δεν είπε ο υπουργός, ότι ουσιαστικά υπάρχει πλήρης κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων κι άρα δεν υπάρχει κάλυψη των παροχών υγείας. Τα λεφτά που τόσα χρόνια όλοι οι ασφαλισμένοι καταβάλλουμε στα ταμεία μας και οι τίμιες επιχειρήσεις επίσης, έκαναν φτερά, είτε γιατί τα έφαγαν οι διοικούντες, είτε επειδή «επενδύθηκαν».

Αναγκάζουν λοιπόν τώρα τον ιδιώτη γιατρό, να εξετάζει 10 τουλάχιστον ασθενείς την ημέρα για να πάρει τα 2000 ευρώ που δεν καλύπτουν ούτε τα πάγια έξοδα ενός ιδιωτικού ιατρείου. Και πώς προκύπτει αυτό: καταρχήν η εισφορά στο ΤΣΑΥ είναι 350 ευρώ, μείον η εφορία που δεν είναι 20% για τους περισσότερους μας αλλά ας πούμε άλλα 400ευρώ, 250 ευρώ βάζουμε την καθαρίστρια και τα αναλώσιμα μελάνια και χαρτιά για τη συνταγογράφηση έχουμε φτάσει στο χιλιάρικο, αν αναλογιστούμε ότι όλοι έχουμε ή δάνειο ή ενοίκιο γύρω στα 400- 500 ευρώ, μας μένουν καθαρά το πολύ 500 ευρώ που βέβαια δε φτάνουν ούτε για τη γραμματέα.

Όσον αφορά τη δική μου ειδικότητα και τη δική μου τακτική, έχω φροντίσει αυτά τα χρόνια να εξασφαλίζω μια αξιοπρέπεια στις υπηρεσίες υγείας που παρέχω και να μη συνοστίζω τους ασθενείς να περιμένουν με τις ώρες. Έχω άνετα ραντεβού και έναν ικανοποιητικό χώρο, ώστε οι ασθενείς να νιώσουν άνετα να εμπιστευτούν το πρόβλημα τους, μιας και η ειδικότητα του ψυχιάτρου έχει τις ιδιαιτερότητες της. Φαντάζεστε πόσο θα καταστρατηγηθούν οι παραπάνω όροι και πόσο φτωχές θα είναι οι παροχές υγείας, όταν θα πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε συνθήκες ουσιαστικά ΙΚΑ. Δε το θέλω αυτό ούτε για μένα, ούτε για τον ασθενή, ούτε βεβαίως για το χώρο μου που με τόσο κόπο τον έφτιαξα.

Ακούσαμε τον κ. Βουδούρη να ρωτάει ένα γιατρό: «εσύ τι αμάξι έχεις γιατρέ? Καγιέν?». Δεν κλέψαμε κύριοι, δουλεύουμε πάνω από 10 ώρες τη μέρα, παίρνουμε ευθύνη για τη ζωή των ασθενών μας, έχουμε όλο το 24ωρο το κινητό μας ανοιχτό, σπουδάσαμε από 10 έως 15 χρόνια κατά μέσο όρο, με τις αναμονές ανάμεσα στην ειδικότητα και αυτό αμείβεται παντού στον κόσμο.

Λένε επίσης ότι υπάρχει ένα διαρκές και αδυσώπητο αλισβερίσι με τις εταιρείες των φαρμάκων. Ναι, κι είναι γνωστό επίσης ότι σ όλους τους κλάδους, υπάρχει ο ευσυνείδητος κι ο ασυνείδητος επαγγελματίας. Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να βλέπω ανθρωπιστικά τον ασθενή μου, σίγουρα με ενδιαφέρει να μείνει ευχαριστημένος, να φτιάξει η ποιότητα ζωής του και ενδεχομένως να μου ξανάρθει. Άρα ούτε παραπάνω φάρμακα θα του δώσω απ όσα χρειάζεται, ούτε θα κοιτάξω το κέρδος μου εις βάρους της υγείας του. Ότι έχουν γίνει αυτά, ναι ,δε το αμφισβητώ αλλά όχι απ' τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών. Ότι ανάμεσα σε καλά, αξιόπιστα και λιγότερα ακριβά φάρμακα θα προτιμήσω αυτό που θα με πάει σε κάποιο συνέδριο, δε το αρνούμαι. Υπάρχει ένα ποσό απ τα υπερκέρδη των εταιρειών που πάντα το διέθεταν ως παροχές σε γιατρούς, δε τα δημιούργησα εγώ τα υπερκέρδη, οι συμφωνίες που γίνονται με το υπουργείο ορίζουν τις τιμές των φαρμάκων κι άρα τα κέρδη αυτών των εταιρειών.

Ουσιαστικά ο υπουργός μας είπε ότι λεφτά δεν περίσσεψαν ούτε για την υγεία κι όποιος έχει λεφτά θα πάει στο γιατρό οι άλλοι ας πνιγούν…Κι απολογούμενοι για όλα αυτά είναι οι γιατροί, που τολμάνε να παίρνουν λεφτά εξετάζοντας τον ασθενή, καθώς ο ΟΠΑΔ π.χ. δεν έχει πληρώσει όλο το 2010. Φταίω κύριε υπουργέ, επειδή παίρνω ένα καλό μισθό από μια επιχείρηση που ακόμη δεν έχει κάνεις απολύσεις, ούτε περικοπές, και πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές. Φταίω και πρέπει να τιμωρηθώ, που θέλησα να πάρω αυτοκίνητο και ιατρείο χωρίς την άδεια σας. Αυτό που θα σκεφτεί ο εργαζόμενος που διαβάζει αυτές τις γραμμές και έχει χάσει το 50% του μισθού του ή ο άνεργος, είναι: «να χάσεις όπως έχασα κι εγώ». Εγώ θα έλεγα να πληρώσω ακόμη και το 50% αυτών που βγάζω, αν ήταν να σωθεί η χώρα κι όχι για να πλουτίσουν κι άλλο οι δανειστές.

Σαφώς και οι ασφαλισμένοι δε φταίνε, γιατί κι αυτοί πλήρωναν τόσα χρόνια τις εισφορές τους και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία ωστόσο δε μπορεί και ο γιατρός να υποδουλωθεί σε συνθήκες εξευτελιστικές, επειδή κάποιοι κατάντησαν τη χώρα σ αυτή την κατάσταση και να εκτιμάει τη δουλειά του στα 6,48 ευρώ ανά ασθενή, που ορίζει το υπουργείο Και βέβαια το ότι ο κόσμος δε γνωρίζει τι τον περιμένει και πόσο θα επιβαρυνθεί ο ίδιος τις ιατρικές του δαπάνες, είναι ακόμη μια λυπηρή πλευρά της μαύρης περιόδου που περνάμε.

Η Άννα Ουζούνη είναι ψυχίατρος

Share

2009©Kavalacity.net