Εκτύπωση

Ειδική Οικονομική Ζώνη

Συγγραφέας: Πάνος Λεονταράκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.20 από τα 5 αστέρια)
ΟΧΙ στην κατοχή της χώρας
ΟΧΙ στη κινεζοποιηση των εργαζομένων

eozΗ Ειδική οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) που προωθείται από τη συγκυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» (των τοκογλύφων δανειστών) ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ είναι ένα ακόμη βήμα στο σχέδιο που έχουν καταστρώσει οι χρηματαγορές, οι διεθνείς τραπεζίτες, οι τροικανοί και οι ντόπιοι εντολοδόχοι τους προκειμένου να λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος και να «κινεζοποιηθούν» οι εργασιακές σχέσεις.

Γιατί ΕΟΖ; Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που προωθούνται στη χώρα μας είναι μία «ανάγκη» του μεγάλου (γερμανικού) κεφαλαίου, στην κατεύθυνση μεγιστοποίησης των κερδών του, με ελαχιστοποίηση των φόρων και του εργατικού κόστους. Ως Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ορίζονται οριοθετημένες περιοχές οι οποίες έχουν ιδιαίτερο φορολογικό, εργασιακό ή/και διοικητικό καθεστώς. Υπάρχουν περίπου 2500 ΕΟΖ σε όλο το πλανήτη υπό αυτό το καθεστώς. Σε καμία από αυτές τις 2500 ΕΟΖ, δεν έχει τηρηθεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς με την υπόλοιπη επικράτεια των χωρών που βρίσκονται. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν από 10-12 ως 16 ώρες συνεχώς, επειδή ισχύει το λεγόμενο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πλάνο παραγωγής. Σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι στις ΕΟΖ της Κίνας  το μέσο ωράριο εργασίας κυμαίνεται από 54 έως 77 ώρες τη βδομάδα. Οι στοιχειώδεις εργατικές ελευθερίες, όπως και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, είναι απαγορευμένα, βάση του ειδικού καθεστώτος που υπάρχει.

ΕΟΖ: Ανάπτυξη ή κατοχή και κινεζοποίηση; Πέραν του εργασιακού καθεστώτος, οι επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία. Η εγκατάσταση τους γίνεται με διαδικασίεςfast track, ενώ με το πρόσχημα της εξάλειψης της γραφειοκρατίας, ξεπερνιούνται άμεσα «εμπόδια», όπως περιβαλλοντικές μελέτες, κτλ. Επίσης τυγχάνουν ειδικών ρυθμίσεων, όπως το αφορολόγητο των εισαγωγών πρώτων υλών και μηχανημάτων, των εξαγωγών προϊόντων, παραχώρηση δωρεάν δημόσιας γης για εγκατάσταση επιχειρήσεων ακόμη και με αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, κ.α. Ουσιαστικά πρόκειται για «φορολογικό και διοικητικό παράδεισο των πολυεθνικών» και «εργασιακή και μισθολογική κόλαση των εργαζομένων».

Γιατί στην περιφέρεια ΑΜ-Θ; Σε μία χρεωκοπημένη, παραγωγικά αποδιαρθρωμένη και χωρίς εθνική και οικονομική ανεξαρτησία Ελλάδα, η δημιουργία ΕΟΖ χρησιμοποιείται εκβιαστικά, υπό το πρόσχημα της «ανάπτυξης» και το δίλημμα «ΕΟΖ ή ανεργία». Η επιλογή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σχετίζεται και με ντόπιες ιδιαιτερότητες όπως υψηλή (άνω του μέσου όρου) ανεργία, αποβιομηχανοποίηση (κλείσιμο ή/και μετανάστευση παραγωγικών μονάδων σε Σκόπια και Βουλγαρία), «ανταγωνιστικές» εργασιακές σχέσεις στις γείτονες χώρες (οι μισθοί στη Βουλγαρία είναι στο 1/3 με 1/2 σε σχέση με την Ελλάδα, κ.α.) και γεωπολιτική θέση.

Ποιες οι ιδιαιτερότητες των ΕΟΖ της περιοχής; Στο ελληνικό μοντέλο διαχείρισης τέτοιων ζωνών υπάρχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα, αποτέλεσμα της παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας στο γερμανικά και ευρωπαϊκά οικονομικά και πολιτικά επιτελεία: οι Γερμανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν για τη δημιουργία ΕΟΖ και για επιδοτήσεις στην εγκατάσταση επιχειρήσεων. Δηλαδή, θέλουν καί φορολογική/διοικητική ασυλία καί κινέζικους μισθούς, καί να μη βάλουν ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη τους για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων. Το μόνο που θέλουν δηλαδή είναι κέρδη και μόνο κέρδη. Κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, καμία κοινωνική, εργασιακή ή περιβαλλοντική ευαισθησία. Ποιο θα είναι το κέρδος της χώρας;

Ο δυσβάσταχτος ανταγωνισμός με τα παραγόμενα/εμπορικά προϊόντα των γερμανικών επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στις ΕΟΖ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μικρομεσαίων, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτές που θα επιβιώσουν θα πρέπει να δουλεύουν για τις πολυεθνικές, σαν προμηθευτές ή υπεργολάβοι, με όρους και διαδικασίες που φυσικά θα επιβάλουν οι πολυεθνικές. Πως άλλωστε να ανταγωνιστείς μια «μικρή Κίνα» δίπλα σου;

 Άρα, οι ΕΟΖ ούτε «ανάπτυξη» θα φέρουν, ούτε θέσεις εργασίας. Τουναντίον, θα αυξήσουν την ανεργία. Οι εργασιακές σχέσεις θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο εντός ορίων ΕΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω του ανταγωνισμού για το μεροκάματο μεταξύ ανέργων και "εργαζομένων". 

 Οι διοικήσεις των Εμποροβιοτεχνικών Επιμελητηρίων πρώτα της Θράκης και στη συνέχεια τρέχοντας και απαιτώντας μερίδιο στην πίτα της υπεργολαβαίας αυτές της Καβάλας και της Δράμας καλοσώρισαν  τη δημιουργία ΕΟΖ. Οι δήθεν αντιρήσεις τους για τις εργασιακές σχέσεις είναι το κερασάκι προκειμένου να βρουν συμμάχους στους εργαζόμενους και τους ανέργους. Δίπλα στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης εξαπλώνεται και το τοπικό μαύρο μέτωπο βουλευτών, περιφεριαρχών, δημάρχων και βιομηχάνων με σκοπό το πλιάτσικο της χώρας και τον εξανδραποδισμό του λαού της.

Υπάρχει άλλος δρόμος; Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχουν μόνο να χάσουν από τη δημιουργία ΕΟΖ. Χρειάζεται, επομένως να αντισταθούν σε αυτά τα σχέδια. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει πραγματική ανάπτυξη και να βγάλει την χώρα και την περιοχή από τη κρίση, είναι ο δρόμος της ανατροπής αυτού του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και του θεσμικού πλαισίου του που το αναπαράγει.  

Το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι η επιβίωση του λαού, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης που επέρχεται. Η παραγωγική αποδιάρθρωση πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε μια κατεύθυνση παραγωγικής αυτοτέλειας και αυτονομίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με καμιά ΕΟΖ παρά μόνο με την παραγωγική ανεξαρτησία, την απεξάρτηση της οικονομίας από το ξένο κεφάλαιο, την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας (γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, ορυκτός πλούτος, κ.α.), την κρατικοποίηση των τραπεζών, τις δημόσιες επενδύσεις στην ενέργεια, την άσκηση δημοσιονομικής πολτικής που θα καθορίζεται εδώ και όχι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Ο Πάνος Λεονταράκης είναι μέλος της πρωτοβουλίας εργαζομένων «dikaioma.gr»

Share

2009©Kavalacity.net