Εκτύπωση

Το ζουμί των νέων μέτρων της δανειακής σύμβασης

Συγγραφέας: Πάνος Λεονταράκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

eutotemΗ συμφωνία για  τη νέα δανειακή σύμβαση έχει στον πυρήνα της τη μετατροπή της χώρας  σε μια νέο-αποικία, την κατάργηση  κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και την πλήρη ισοπέδωση των  εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των συντάξεων.

Τα μέτρα  που συμφωνούνται είναι μέτρα  για να προχωρήσουν οι διαδικασίες  για τη δανειακή σύμβαση το επόμενο  διάστημα. Δεν λήγει, δηλαδή, τις  επόμενες μέρες το θέμα της δανειακής  σύμβασης. Όλα αυτά, βέβαια, σε ένα  σκηνικό που τίποτα δεν είναι δεδομένο και οι «ισχυροί» είναι μπλεγμένοι στις αντιθέσεις και τα αδιέξοδά τους.

Το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα όσων συμφωνήθηκαν με την  τρόικα και παρά τα επικοινωνιακά  κόλπα για δήθεν «σωτηρία των επικουρικών συντάξεων και του 13ου και 14ου μισθού» είναι η βύθιση όλης της κοινωνίας στη φτώχεια και στην ανέχεια. Η επικοινωνιακή τακτική και σε αυτά τα 2 ζητήματα καταρρέει πολύ γρήγορα αφού ο 13ος και 14ος μισθός εξαφανίζονται από την ισοπέδωση του μισθολογικού κόστους και την κατάργηση των συμβάσεων ενώ και τα επικουρικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης.

Κάποια βασικά σημεία της συμφωνίας που κατά πάσα πιθανότητα ψηφίζεται (μάλλον επί της αρχής) την Κυριακή:

  1. Κατάργηση των  κλαδικών κι επιχειρησιακών συμβάσεων. Ο θεσμός της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης μετά τη λήξη) περιορίζεται στους 3 μήνες και μετά από αυτό το διάστημα, αν δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση, όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή υπογράφουν ατομικές συμβάσεις. Μέχρι σήμερα, η λήξη της συλλογικής σύμβασης δε σήμαινε και την κατάργηση της και συνέχιζε να ισχύει η παλιά εφόσον δεν υπογραφόταν νέα. Αυτό το μέτρο σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί καταποντίζονται αφού παύουν οι συμφωνίες υψηλότερων από το βασικό μισθό αμοιβών, που θεσπίζονταν με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22% για τους παλιούς εργαζόμενους και κατά 32% για τους νεότερους φτάνοντας αντίστοιχα τα 485 και 425 ευρώ. Διάφορα κοινωνικά επιδόματα θα παρέχονται πλέον μόνο αν πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με τη λήξη των υπαρχουσών κλαδικών κι επιχειρησιακών συμβάσεων η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων θα χάσει πολύ μεγάλο μέρος του μισθού της και θα πέσει στην κατηγορία του κατώτερου μισθού. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι όλες οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του προγράμματος. Η διαιτησία (ΟΜΕΔ) καταργείται πρακτικά αφού παύει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής και οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο για τους βασικούς μισθούς και με κριτήριο την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
  2.  Καταργείται  η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα προβλέπεται να μειωθούν κατά 150.000 μέχρι το 2015, διατηρείται ο θεσμός της εφεδρείας  και μειώνονται ακόμα πιο δραστικά οι συμβασιούχοι. Διατήρηση της σχέσης προσλήψεων – αποχωρήσεων στο 1:5. Η ανεργία, που ήδη επίσημα βρίσκεται στο 21%, με βάση και τα παραπάνω, προβλέπεται να χτυπήσει εφιαλτικά ποσοστά.
  3. Δραστική μείωση των ασφαλιστικών δαπανών με κύριο στόχο τις επικουρικές συντάξεις. Άμεση μείωση των κύριων συντάξεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΝΑΤ. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εφάπαξ καταβολές που παρέχουν ορισμένα ταμεία και οι οποίες θα επανεξεταστούν τον Ιούνιο. Επίσης, έρχεται οριζόντια δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων. Γίνεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 3%. Με δεδομένο ότι τα ταμεία υγείας και σύνταξης χάνουν έτσι κι αλλιώς τεράστια ποσά από εισφορές, αφού αυτές αποτελούν ποσοστό του μισθού, είναι προφανές ότι το όποιο ασφαλιστικό σύστημα έχει απομείνει τινάζεται ταχύτατα στον αέρα.
  4. Οι ελληνικές τράπεζες προικοδοτούνται με το εξωφρενικό ποσό των 30 δισ. από τα 130 δισ. ευρώ του νέου δανείου, προκειμένου να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (επανακεφαλαιοποίηση) που κατακρημνίζονται από τη συμμετοχή τους στο PSI. Πρόκειται για ποσό 6 φορές μεγαλύτερο από τη χρηματιστηριακή αξία τους (σήμερα κινείται κάτω από τα 5 δισ.!), που σημαίνει ότι θα περνούσαν στον έλεγχο του δημοσίου. Αντί αυτού, όμως, το δημόσιο παίρνει μεν κοινές μετοχές των τραπεζών, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου για 3 χρόνια, διάστημα στο οποίο οι τραπεζίτες όχι μόνο θα συνεχίσουν το ξετίναγμα των νοικοκυριών, αλλά θα μπορέσουν να επανακτήσουν και τον πλήρη έλεγχο των τοκογλυφικών ιδρυμάτων τους. Πρόκειται –ίσως- για την πιο κραυγαλέα κοινωνικοποίηση «ζημιών» των τραπεζών, μετά από πολλά χρόνια εξωφρενικών κερδών.

Βασικό ζήτημα της συμφωνίας είναι ο ενεχυριασμός όλων των εσόδων του κράτους με την απόλυτη προτεραιότητα που τίθεται στην αποπληρωμή του χρέους σε σχέση με τις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, υγεία κλπ), ακόμα και αν οι δανειστές δε μας δώσουν κάποια από τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η επιτροπεία, που έτσι κι αλλιώς ισχύει στα υπουργεία, δεν έχει αποσυρθεί, αντίθετα, η όποια παρεκτροπή από τους «στόχους» θα σημαίνει αυτόματη μείωση δαπανών, δηλαδή, κλείσιμο υπηρεσιών, νοσοκομείων, ακόμα και σχολείων και αυτόματη απόλυση των εργαζομένων.  

Είναι, λοιπόν, γεγονός: Αν περάσει η νέα δανειακή σύμβαση, «κλείνουμε οριστικά» και ως λαός και ως χώρα. Χάνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάθε έννοια κυριαρχίας, ουσιαστικά ακυρώνεται αυτή καθαυτή η έννοια του κράτους και η κοινωνία οδηγείται στη βίαιη φτωχοποίηση. Οι μισθοί Βουλγαρίας είναι εδώ, με κόστος ζωής και ανειλημμένων υποχρεώσεων που κινούνται σε επίπεδα… Λονδίνου.

Πρόκειται για  την οριστική υποθήκευση της χώρας  και της ζωής πολλών γενιών. Η  χώρα και ο λαός θα αποτελούν το αποτέλεσμα του πρώτου βάρβαρου ιμπεριαλιστικού  πειράματος και θα χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Μόνο  που το «πειραματόζωο» είναι ένας λαός με μαχητικές παραδόσεις και εκρηκτικές διαθέσεις…

Γι’ αυτό δε χάνουμε ούτε λεπτό.
ΟΛΟΙ  στους δρόμους  και τις πλατείες μέχρι να φύγουν!

Share

Σχόλια  

 
#1 «πειραματόζωο» Έεεεεε;;;;Νίκος Βουρτζούμης 11-02-2012 00:29
..για την ακρίβεια το like αφορά τις τελευταίες τρεις σειρές... γιατί για τα παραπάνω.....!
 

2009©Kavalacity.net