Εκτύπωση

Περί ελιάς…

Συγγραφέας: 14ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Άρθρα αναγνωστών

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

oilΠερί ελιάς συζητούν, εργάζονται και ψυχαγωγούνται οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και … οι γονείς στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας εδώ και λίγο χρονικό διάστημα,

καθώς μία σημαντική προσπάθειά τους τελεσφόρησε και το σχολείο κατάφερε να συμμετάσχει σε μια σύμπραξη 7 σχολικών μονάδων της Ευρώπης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius. Μαζί με εκπαιδευτικούς από Γερμανία (Bayern / Sonderpädagogisches Förderzentrum Eichstätt), Αυστρία (Kärnten / Neue Mittelschule Spittal/Drau), Αγγλία (Shropshire and Staffordshire / St George's Church of England Primary School), Ρουμανία (Scoala cu clasele I-VIII nr 7 "Grigore Ghica Voievod" Suceava), Τουρκία (Bati Anadolu / Ozel Buyukkoyuncu Anadolu Lisesi) και Φιλανδία (Pohjois-Suomi / Hönttämäen koulu) ανταλλάσουν ιδέες, απόψεις και σχεδιασμούς με θέμα «Biodiversity in outdoor classes – Learning from each other» (Βιοποικιλότητα με δραστηριότητες εκτός τάξης – Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον).

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές θέματα σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής τους μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Αυτές θα υλοποιούνται τόσο μέσα στη σχολική αίθουσα και στο σχολείο όσο, κυρίως, έξω από αυτό με παρατήρηση, πειραματισμό, υπόθεση, επίλυση προβλημάτων, κατασκευή, προσωπική και συλλογική εμπλοκή με συνεργατικές μεθόδους και τεχνικές. Έτσι, επιδιώκεται: 1. Να καταστεί η μάθηση πιο ελκυστική και να εστιάζεται στα ενδιαφέροντα των μαθητών. 2. Να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα. 3. Να παρασχεθούν ευκαιρίες άτυπης μάθησης μέσω του παιχνιδιού. 4. Να μειωθούν τα προβλήματα συμπεριφοράς και να βελτιωθεί η προσοχή. 5. Να αναπτυχθεί η ικανότητα να ασχολούνται με την αβεβαιότητα. 6. Να αναπτυχθούν ενεργοί πολίτες σχετικά με το περιβάλλον και τα κοινωνικά θέματα. 7. Να συντελεστεί θετική επίδραση στην κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. 8. Να ασκηθούν να εργάζονται ενεργά, χωρίς να χρειάζεται να ακούν συνέχεια το δάσκαλο. 9. Να μαθαίνουν οι μαθητές μέσα από το πείραμα και την παρατήρηση.

Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν κατά την υλοποίηση του προγράμματος σχεδιάζεται να συνδυαστούν με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και με τις διδακτικές ενότητες που περιλαμβάνlogoονται σε αυτό. Στο αρχικό στάδιο κάθε σχολική μονάδα διάλεξε ένα δέντρο που θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει τη χώρα της. Το 14ο Δημοτικό Σχολείο, μετά από συνεργασία των μαθητών όλων των τάξεων σε ομάδες και συζήτηση σε ολομέλεια, επέλεξε το δέντρο της ΕΛΙΑΣ, καθώς κρίθηκε ότι συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωγραφική χώρα και την οικονομία της χώρας μας. Σε αυτή τη θεματική κάθε τάξη σχεδιάστηκε να υλοποιήσει δραστηριότητες.

Τραγούδι, θέατρο, μουσική, επισκέψεις, βιωματικές δραστηριότητες συνθέτουν το πλαίσιο του προγράμματος. Και επιπλέον, η υιοθέτηση ενός χώρου πρασίνου κοντά στο σχολείο, η φύτευση ελαιόδεντρων και η φροντίδα τους επιδιώκεται να προσδώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα όχι μόνο για γνώση αλλά για ενεργοποίηση, εσωτερίκευση αξιών, διαμόρφωση στάσεων ζωής και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και τη μάθηση.

Με αυτόν τον τρόπο για τον εκπαιδευτικό η καθημερινή εργασία λαμβάνει ένα κύριο προσωπικό στόχο προσανατολισμού, ένα κοινό συνεργατικό έργο συναρθρώνεται, δίνεται η ευκαιρία για διαφοροποίηση και υλοποίηση ευχάριστων δραστηριοτήτων τόσο εκπαιδευτικών όσο και ψυχαγωγικών, νέες προοπτικές ξεδιπλώνονται, η επαφή με την Τεχνολογία της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας προωθείται, διευρύνονται και αναδεικνύονται οι δυνατότητές της σχετικά με την εκπαίδευση και την επικοινωνία, η γνωριμία με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών διευκολύνεται, η γνώση των ζητημάτων άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων και προτάσεων προσεγγίζεται αβίαστα και ευχάριστα, η διασύνδεση με τους ευρωπαίους εταίρους μας διευκολύνεται. Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή σε συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Ήδη υπήρξε αντιπροσώπευση του σχολείου στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Ικόνιο της Τουρκίας και έπεται η επόμενη συνεργασία εκπαιδευτικών, των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στην πόλη Ούλου της Φιλανδίας. Στην Ελλάδα η συνάντηση προγραμματίστηκε για τα τέλη Μαΐου 2012.

Παράλληλα, στους γονείς δίνεται η ευκαιρία να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στη σχολική πραγματικότητα, να εμπλακούν – συμμετάσχουν σε κοινές ευχάριστες δραστηριότητες με τα παιδιά τους, να χαρούν για τις προοπτικές που ανοίγονται, να προσφέρουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους μέσα σε ένα συνεργατικό και φιλικό πλαίσιο.

Ένα μακρύ ταξίδι περιμένει, λοιπόν, όλους τους ταξιδιώτες του καραβιού, που αποτυπώνεται στο σήμα του σχολείου. Τους ευχόμαστε καλές ρότες, απάνεμα λιμάνια και με το καλό να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Share

2009©Kavalacity.net